Ένας οδηγός για Βιντεοκάμερες GPS

Το ίδιο παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) που σας βοηθά να περιηγηθείτε γύρω από την πόλη στο αυτοκίνητό σας έχει αρχίσει να εμφανίζεται μέσα στις ψηφιακές βιντεοκάμερες.

Οι πρώτες βιντεοκάμερες GPS εισήχθησαν το 2009 από την Sony και περιλαμβάνουν τα HDR-XR520V, HDR-XR500V, HDR-XR200V και HDR-TR5v.

Τι κάνει ένας εσωτερικός δέκτης GPS;

Ο δέκτης GPS συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας από δορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από τη Γη. Οι βιντεοκάμερες της Sony χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να ρυθμίσουν αυτόματα το ρολόι της μονάδας στη σωστή ζώνη ώρας. Δεν είναι πολύ χρήσιμο αν γυρίζετε το μπάρμπεκιου πίσω αυλή, αλλά σίγουρα μια ευκολία για τους διεθνείς ταξιδιώτες.

Οι βιντεοκάμερες χρησιμοποιούν επίσης δεδομένα GPS για την εμφάνιση χάρτη της τρέχουσας θέσης σας στην οθόνη LCD. Μην συγχέετε όμως αυτές τις βιντεοκάμερες GPS με συσκευές πλοήγησης. Δεν θα προσφέρουν κατευθύνσεις από σημείο σε σημείο.

Ένας νέος τρόπος να οργανωθεί το βίντεο

Το πραγματικό όφελος του δέκτη GPS είναι ότι εξοικονομεί δεδομένα θέσης καθώς φιλτράρετε. Με αυτές τις πληροφορίες, οι βιντεοκάμερες θα δημιουργήσουν έναν χάρτη στην οθόνη LCD με εικονίδια που θα επισημαίνουν όλες τις θέσεις στις οποίες πραγματοποιήσατε λήψη βίντεο. Αντί να αναζητήσετε αποθηκευμένα αρχεία βίντεο κατά ώρα ή ημερομηνία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία "Χάρτης ευρετηρίου" για να βρείτε τα βίντεό σας ανά τοποθεσία.

Όταν μεταφέρετε το βίντεό σας σε υπολογιστή, το λογισμικό Picture Motion Browser (PMB) της Sony θα συγχωνεύσει αυτόματα τα δεδομένα θέσης από το δέκτη GPS με τα κατάλληλα βιντεοκλίπ και στη συνέχεια θα σχεδιάσει αυτά τα κλιπ σε έναν χάρτη ως μικροσκοπικές μικρογραφίες. Κάντε κλικ σε μια μικρογραφία σε μια δεδομένη τοποθεσία και μπορείτε να δείτε το βίντεο που γυρίσατε εκεί. Σκεφτείτε το ως έναν νέο τρόπο οργάνωσης και απεικόνισης των αποθηκευμένων αρχείων βίντεο.

Μπορείτε να κάνετε Geotag βίντεο σαν φωτογραφίες;

ΟΧΙ ακριβως. Όταν τοποθετείτε γεωγραφικά μια ψηφιακή φωτογραφία, ενσωματώνετε δεδομένα τοποθεσίας στο ίδιο το αρχείο φωτογραφιών. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ανεβάζετε φωτογραφίες σε ιστότοπους όπως το Flickr, τα δεδομένα GPS πηγαίνουν μαζί του και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο χαρτογράφησης του Flickr για να προβάλετε τις φωτογραφίες σας σε ένα χάρτη.

Με αυτές τις βιντεοκάμερες, τα δεδομένα GPS δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο αρχείο βίντεο. Εάν επρόκειτο να ανεβάσετε βίντεο στο Flickr, τα δεδομένα GPS θα μείνουν πίσω στον υπολογιστή. Ο μόνος τρόπος για να σχεδιάσετε τα βίντεό σας σε ένα χάρτη είναι στον προσωπικό υπολογιστή σας με το λογισμικό της Sony. Αυτό είναι σίγουρα ένας περιορισμός.

Χρειάζεστε μια βιντεοκάμερα GPS;

Εάν είστε ένας πολύ ενεργός ταξιδιώτης που είναι άνετα να εργάζεται με αρχεία βίντεο σε έναν υπολογιστή, η πρόσθετη λειτουργικότητα που καθίσταται δυνατή από την τεχνολογία GPS είναι σίγουρα ευεργετική. Για τους περιστασιακούς χρήστες, το GPS από μόνο του δεν θα πρέπει να σας παρακινήσει να αγοράσετε αυτές τις βιντεοκάμερες.

Η πραγματική υπόσχεση του GPS μέσα σε μια βιντεοκάμερα θα πραγματοποιηθεί όταν μπορείτε να ενσωματώσετε τα δεδομένα GPS μέσα στο ίδιο το αρχείο βίντεο. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να επωφεληθείτε από εφαρμογές και ιστότοπους τρίτων που υποστηρίζουν την οργάνωση της τοποθεσίας και τη χαρτογράφηση βίντεο.