Οδηγός για τους αισθητήρες εικόνας CCD & CMOS της βιντεοκάμερας

Υπάρχουν περισσότεροι σε έναν αισθητήρα εικόνας από τον αριθμό των εικονοστοιχείων.

Ο αισθητήρας εικόνας σε μια βιντεοκάμερα (ή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή) είναι αυτό που βάζει το "ψηφιακό" σε μια ψηφιακή βιντεοκάμερα. Με απλά λόγια, ένας αισθητήρας εικόνας μετασχηματίζει το φως που έχει τραβήξει ο φακός της βιντεοκάμεράς σας και το μετατρέπει σε ψηφιακό σήμα. Αυτό το ψηφιοποιημένο φως επεξεργάζεται και αποθηκεύεται στη μνήμη της βιντεοκάμεράς σας ως ψηφιακό αρχείο βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε αργότερα στον υπολογιστή ή την τηλεόρασή σας. Δίπλα στον ίδιο τον φακό, ο αισθητήρας εικόνας είναι το βασικό στοιχείο που εξασφαλίζει ποιοτικό βίντεο.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αισθητήρων εικόνας βιντεοκάμερας : CCD (συσκευή συζευγμένου φορτίου) και CMOS (συμπληρωματικό ημιαγωγό μεταλλικού οξειδίου). Και οι δύο τύποι τεχνολογίας αισθητήρων εικόνας περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια pixel. Σκεφτείτε ένα εικονοστοιχείο ως ένα μικροσκοπικό κουβά που συλλαμβάνει το φως και το μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα.

Πώς CMOS & amp; Οι αισθητήρες CCD διαφέρουν

Σε έναν αισθητήρα εικόνας CCD, τα εικονοστοιχεία καταγράφουν το φως και το μετακινούν προς την άκρη του τσιπ, όπου μετατρέπονται σε ψηφιακό σήμα. Σε έναν αισθητήρα CMOS, το φως μετατρέπεται στο ίδιο το εικονοστοιχείο - δεν απαιτείται ηλεκτρικός μεταφορικός ιμάντας. Αυτή η λεπτή διαφορά έχει σημασία: επειδή το σήμα φωτός δεν χρειάζεται να μεταφερθεί στην άκρη του τσιπ για μετατροπή, ένας αισθητήρας CMOS απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα είναι ίσα, μια βιντεοκάμερα με αισθητήρα CMOS θα προσφέρει καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας από μία με CCD. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίσα, οπότε μην υποθέσετε απλώς ότι μια βιντεοκάμερα CMOS έχει καλύτερη διάρκεια ζωής από την εναλλακτική λύση CCD.

Για πολλά χρόνια, οι αισθητήρες εικόνας CCD θεωρήθηκαν ως η ανώτερη τεχνολογία όσον αφορά την ποιότητα εικόνας και βίντεο. Ωστόσο, οι αισθητήρες CMOS έχουν κάνει τεράστιους ρυθμούς σε αυτό το τμήμα και τώρα βρίσκονται σε έναν αυξανόμενο αριθμό βιντεοκάμερων σε όλα τα επίπεδα τιμών. Η Sony, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί σήμερα έναν αισθητήρα CMOS στην κορυφαία βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας HDR-XR520V.

Έτσι, ενώ οι αισθητήρες εικόνας CMOS και CCD διαφέρουν, δεν το κάνουν με τρόπο που να έχει νόημα για τον μέσο καταναλωτή. Θα πρέπει να δώσετε λιγότερη προσοχή στο είδος του αισθητήρα στη βιντεοκάμερά σας και να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στον αριθμό των pixel και στο φυσικό μέγεθος του αισθητήρα.

Το Pixel Counts

Κατά την εξέταση των προδιαγραφών της βιντεοκάμερας, θα δείτε συχνά δύο σειρές αριθμών που παρατίθενται από τον αισθητήρα: ένας ακαθάριστος αριθμός pixel και ένας αποτελεσματικός αριθμός pixel. Ο ακαθάριστος αριθμός αναφέρεται στον συνολικό αριθμό των εικονοστοιχείων στον αισθητήρα, αλλά η αποτελεσματική λέει πόσα pixel θα χρησιμοποιηθούν κατά τη λήψη βίντεο ή φωτογραφιών. Έτσι, δώστε προσοχή στον αποτελεσματικό αριθμό pixel όταν ψάχνετε για την ανάλυση του βίντεό σας.

Ο αποτελεσματικός αριθμός εικονοστοιχείων είναι σημαντικός για έναν άλλο λόγο: σας βοηθά να περικόψετε μερικές διαφημίσεις μάρκετινγκ. Πάρτε τη βιντεοκάμερα Α. Ισχυρίζεται ότι μπορεί να πάρει μια φωτογραφία 10-megapixel (δηλαδή μια φωτογραφία με 10 εκατομμύρια pixels σε αυτό). Αλλά όταν εξετάζετε τον αριθμό των αποτελεσματικών pixel στον αισθητήρα εικόνας, βλέπετε ότι είναι μόνο ένας αισθητήρας 4 megapixel. Πώς ένας αισθητήρας εικόνας 4 megapixel λαμβάνει φωτογραφία 10 megapixel; Αυτό γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται παρεμβολή. Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να μειώσετε την ποιότητα των φωτογραφιών που παράγονται μέσω παρεμβολής. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε τον αριθμό των αποτελεσματικών pixel στον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής ως οδηγό για την πραγματική ανάλυση των φωτογραφιών σας.

Η σημασία του μεγέθους του αισθητήρα εικόνας

Ο αριθμός των εικονοστοιχείων σε έναν αισθητήρα εικόνας δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα του βίντεο που καταγράφηκε. Το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα έχει επίσης σημασία. Οι μεγαλύτεροι αισθητήρες εικόνας μπορούν να αποτυπώσουν περισσότερο φωτισμό από τους μικρότερους, ακόμη και αν έχουν λιγότερα εικονοστοιχεία. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ είναι λιγότεροι, αυτά τα εικονοστοιχεία είναι μεγαλύτερα και έτσι μπορούν να συλλάβουν περισσότερο φως.

Αυτός είναι ο λόγος που θα δείτε τις βιντεοκάμερες να διαφημίζουν όχι μόνο τον αριθμό των pixel σε έναν αισθητήρα εικόνας, αλλά το μέγεθος του ίδιου του αισθητήρα (συνήθως σε κλάσματα μίας ίντσας). Είναι καλύτερο να αγοράσετε μια βιντεοκάμερα με μεγαλύτερο αισθητήρα εικόνας ακόμα κι αν έχει λιγότερα pixels από ένα ανταγωνιστικό μοντέλο με μικρότερο αισθητήρα και περισσότερα pixel.