Τι είναι τα Αποτελεσματικά Pixel;

Κατανόηση των ψηφιακών εικονοστοιχείων στη φωτογραφία

Αν εξετάσετε τις προδιαγραφές οποιασδήποτε ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, θα παρατηρήσετε δύο καταχωρίσεις για τον αριθμό των εικονοστοιχείων: αποτελεσματική και πραγματική (ή συνολική).

Γιατί υπάρχουν δύο αριθμοί και τι σημαίνουν; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι περίπλοκη και γίνεται αρκετά τεχνική, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε μία.

Τι είναι τα Αποτελεσματικά Pixel;

Οι αισθητήρες εικόνας ψηφιακής κάμερας αποτελούνται από έναν αριθμό εικονοστοιχείων , τα οποία συλλέγουν φωτόνια (θύλακες ενέργειας φωτός). Στη συνέχεια, η φωτοδίοδος μετατρέπει τα φωτόνια σε ηλεκτρικό φορτίο. Κάθε εικονοστοιχείο έχει μόνο μία φωτοδίοδο.

Τα αποτελεσματικά εικονοστοιχεία είναι τα εικονοστοιχεία που καταγράφουν πραγματικά τα δεδομένα εικόνας. Είναι αποτελεσματικά και, εξ ορισμού, τα αποτελεσματικά μέσα "επιτυγχάνουν την παραγωγή του επιθυμητού αποτελέσματος ή του επιδιωκόμενου αποτελέσματος". Αυτά είναι τα εικονοστοιχεία που κάνουν το έργο της λήψης μιας εικόνας.

Ένας συμβατικός αισθητήρας, για παράδειγμα, μια κάμερα 12MP ( megapixel ) έχει σχεδόν ίσο αριθμό αποτελεσματικών pixel (11,9MP). Επομένως, τα αποτελεσματικά εικονοστοιχεία αφορούν την περιοχή του αισθητήρα που καλύπτουν τα εικονοστοιχεία «εργασίας».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα εικονοστοιχεία του αισθητήρα (για παράδειγμα, εάν ο φακός δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρο το φάσμα των αισθητήρων).

Τι είναι τα Πραγματικά Pixel;

Ο πραγματικός ή ο συνολικός αριθμός pixel ενός αισθητήρα κάμερας περιλαμβάνει το (περίπου) 0,1% των εικονοστοιχείων που απομένει μετά την καταμέτρηση των ενεργών pixel. Χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των ακμών μιας εικόνας και για την παροχή πληροφοριών χρώματος.

Αυτά τα εικονοστοιχεία παραμένουν στην άκρη ενός αισθητήρα εικόνας και προστατεύονται από το φως λήψης, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του θορύβου. Παίρνουν ένα σήμα που λέει στον αισθητήρα πόσο "σκοτεινό" ρεύμα έχει δημιουργήσει κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης και η κάμερα αντισταθμίζει αυτό ρυθμίζοντας την τιμή των ενεργών pixel.

Αυτό που σημαίνει για εσάς είναι ότι οι εκτεταμένες εκθέσεις, όπως αυτές που λαμβάνονται τη νύχτα, θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του θορύβου στις βαθιές μαύρες περιοχές της εικόνας. Υπήρχε περισσότερη θερμική δραστηριότητα ενώ το κλείστρο της κάμερας ήταν ανοικτό, γεγονός που προκάλεσε την ενεργοποίηση αυτών των εικονοστοιχείων ακμής, λέγοντας στον αισθητήρα της κάμερας ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες περιοχές σκιάς που πρέπει να ασχοληθούν με.

Τι είναι τα παρεμβολισμένα εικονοστοιχεία;

Ένας άλλος παράγοντας ανησυχίας με τους αισθητήρες κάμερας είναι ότι μερικές κάμερες μπορούν να παρεμβάλλουν τον αριθμό των εικονοστοιχείων του αισθητήρα.

Για παράδειγμα, μια φωτογραφική μηχανή 6MP μπορεί να παράγει εικόνες 12MP. Σε αυτήν την περίπτωση, η κάμερα προσθέτει νέα εικονοστοιχεία δίπλα στα 6 megapixel που συλλαμβάνει για να δημιουργήσει πληροφορίες 12 megapixel.

Το μέγεθος του αρχείου είναι αυξημένο και αυτό στην πραγματικότητα οδηγεί σε καλύτερη εικόνα από ό, τι αν έπρεπε να παρεμβάλλετε σε ένα λογισμικό επεξεργασίας εικόνας επειδή η παρεμβολή γίνεται πριν από τη συμπίεση JPG.

Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να θυμάστε ότι η παρεμβολή δεν μπορεί ποτέ να δημιουργήσει δεδομένα που δεν είχαν καταγραφεί στην πρώτη θέση. Η διαφορά στην ποιότητα όταν χρησιμοποιείται η παρεμβολή με κάμερα είναι περιθωριακή.