Τι είναι η παρεμβολή;

Μάθετε πώς σχετίζονται το μέγεθος των pixel και η παρεμβολή

Όταν αυξάνετε το μέγεθος μιας ψηφιακής εικόνας, λαμβάνει χώρα κάποια μορφή παρεμβολής και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της φωτογραφίας. Είναι σημαντικό για τους φωτογράφους να κατανοήσουν ποια είναι η παρεμβολή και πώς να βελτιώσουν τα αποτελέσματά της.

Τι είναι η παρεμβολή;

Η παρεμβολή είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μέθοδο για την αύξηση του μεγέθους των εικονοστοιχείων μέσα σε μια εικόνα . Συνήθως χρησιμοποιείται για να αυξήσει το συνολικό μέγεθος μιας εικόνας.

Η αύξηση του μεγέθους της εικόνας γενικά δεν συνιστάται επειδή ο υπολογιστής πρέπει να χρησιμοποιήσει παρεμβολή για να προσθέσει πληροφορίες που δεν ήταν αρχικά εκεί. Οι επιπτώσεις από αυτό μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο παρεμβολής που χρησιμοποιείται, αλλά, γενικά, δεν είναι καλό.

Καθώς ο υπολογιστής προσπαθεί να ερμηνεύσει ποιες νέες πληροφορίες πρέπει να προστεθούν, η εικόνα μπορεί να γίνει θολή ή να έχει μικρά σημεία χρώματος ή τόνου που φαίνονται εκτός χώρου.

Ορισμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές (οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές σημείων και λήψεων και τα τηλέφωνα) χρησιμοποιούν παρεμβολή για να δημιουργήσουν το ' ψηφιακό ζουμ '. Αυτό σημαίνει ότι η κάμερα μπορεί να μεγεθύνει το μέγιστο εύρος που επιτρέπει ο φακός της κάμερας (που ονομάζεται οπτικό ζουμ). Εάν χρησιμοποιείτε μία από αυτές τις κάμερες, είναι συχνά καλύτερο να μετακινηθείτε πιο κοντά στο θέμα αντί να χρησιμοποιήσετε το ψηφιακό ζουμ.

Η παρεμβολή χρησιμοποιείται συχνότερα στο λογισμικό απεικόνισης με κάμερα και αυτό είναι που ο φωτογράφος πρέπει πραγματικά να καταλάβει τους διαφορετικούς τύπους παρεμβολής.

Πλησιέστερη παρεμβολή γειτόνων

Η πλησιέστερη παρεμβολή γειτόνων χρησιμοποιείται συχνότερα στη φωτογραφική μηχανή κατά την εξέταση και τη μεγέθυνση εικόνων για προβολή λεπτομερειών. Κάνει απλά τα εικονοστοιχεία μεγαλύτερα και το χρώμα ενός νέου εικονοστοιχείου είναι το ίδιο με το πλησιέστερο αρχικό εικονοστοιχείο.

Μειονέκτημα: Δεν είναι κατάλληλο για μεγέθυνση εικόνων για εκτύπωση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει jaggies .

Διηλεκτρική παρεμβολή

Η διηλεκτρική παρεμβολή λαμβάνει τις πληροφορίες από ένα αρχικό εικονοστοιχείο και τέσσερα από τα εικονοστοιχεία που το αγγίζουν, για να αποφασίσει το χρώμα ενός νέου εικονοστοιχείου. Παράγει αρκετά ομαλά αποτελέσματα, αλλά μειώνει σημαντικά την ποιότητα.

Μειονέκτημα: Οι εικόνες μπορούν να γίνουν θολές.

Bicubic Interpolation

Η παρεμβολή Bicubic είναι η πιο εξελιγμένη από τη δέσμη, καθώς παίρνει πληροφορίες από το αρχικό pixel και 16 pixels γύρω από το περιβάλλον για να δημιουργήσει το χρώμα ενός νέου pixel.

Ο υπολογισμός Bicubic είναι πολύ πιο προηγμένος από τις άλλες δύο μεθόδους και είναι ικανός να παράγει εικόνες ποιότητας εκτύπωσης. Η παρεμβολή Bicubic προσφέρει επίσης τις δύο παραλλαγές των "Smoother" και "Sharper" για εξαιρετικά συντονισμένα αποτελέσματα.

Μειονέκτημα: Παρόλο που είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, η μεγάλη μεγέθυνση ενός άλματος μπορεί ακόμα να μειώσει την ποιότητα της εικόνας.

Fractal Interpolation

Χρησιμοποιείται κυρίως για πολύ μεγάλες εκτυπώσεις, δείγματα fractal παρεμβολής από ακόμα περισσότερα pixels από bicubic παρεμβολή. Παράγει ευκρινέστερα άκρα και λιγότερο θόλωση, αλλά απαιτεί πολύ συγκεκριμένο λογισμικό για να το εκτελέσει. Οι επαγγελματικοί εκτυπωτές χρησιμοποιούν συχνά παρεμβολή fractal.

Μειονέκτημα: Το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού του υπολογιστή δεν έχει αυτήν την επιλογή.