Βασικά τηλεοπτικά κανάλια πλάσματος

Βασικά στοιχεία τηλεόρασης πλάσματος και συμβουλές αγοράς

Οι τηλεοράσεις πλάσματος, όπως οι τηλεοράσεις LCD, είναι ένας τύπος τηλεόρασης επίπεδης οθόνης. Ωστόσο, αν και στο εξωτερικό τόσο οι τηλεοράσεις Plasma όσο και οι τηλεοράσεις LCD φαίνονται πολύ παρόμοιες, στο εσωτερικό, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές. Για μια επισκόπηση του τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις τηλεοράσεις πλάσματος, καθώς και μερικές προτάσεις αγοράς, ανατρέξτε στον παρακάτω οδηγό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα τέλη του 2014, η Panasonic, η Samsung και η LG ανακοίνωσαν το τέλος της παραγωγής της τηλεόρασης Plasma. Ωστόσο, οι τηλεοράσεις Plasma ενδέχεται να πωλούνται ακόμη και μέσω εκκαθάρισης και στις δευτερογενείς αγορές για κάποιο χρονικό διάστημα, επομένως οι ακόλουθες πληροφορίες θα παραμείνουν αναρτημένες σε αυτόν τον ιστότοπο για ιστορική αναφορά.

Τι είναι η τηλεόραση πλάσματος;

Samsung Plasma TV PN64H500 64 ιντσών. Εικόνα που παρέχεται από τη Samsung

Η τεχνολογία Plasma TV είναι παρόμοια με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε λαμπτήρα φθορισμού.

Η ίδια η οθόνη αποτελείται από κελιά. Σε κάθε κελί διαχωρίζονται δύο υαλοπίνακες με ένα στενό διάκενο στο οποίο εγχύεται αέριο νέον-ξενόν και σφραγίζεται σε πλάσμα κατά τη διαδικασία κατασκευής.

Το αέριο είναι ηλεκτρικά φορτισμένο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα όταν χρησιμοποιείται το σετ πλάσματος. Το φορτισμένο αέριο χτυπά τότε κόκκινο, πράσινο και μπλε φωσφόρο, δημιουργώντας έτσι εικόνα τηλεόρασης.

Κάθε ομάδα κόκκινου, πράσινου και μπλε φωσφόρου ονομάζεται pixel (στοιχείο εικόνας).

Η τεχνολογία Plasma TV διαφέρει από τον άμεσο προκάτοχό της, τον παραδοσιακό σωλήνα καθοδικών ακτίνων ή την τηλεόραση CRT. Ένα CRT είναι βασικά ένας μεγάλος σωλήνας κενού στον οποίο μια ηλεκτρονική δέσμη, που εκπέμπεται από ένα σημείο στο λαιμό του σωλήνα, σαρώνει πολύ γρήγορα την επιφάνεια του σωλήνα, η οποία με τη σειρά της ανάβει κόκκινο, πράσινο ή μπλε φωσφόρο στο για να δημιουργήσετε μια εικόνα.

Το κύριο πλεονέκτημα της τεχνολογίας Plasma over CRT είναι ότι, με τη χρήση ενός σφραγισμένου κυττάρου με φορτισμένο πλάσμα για κάθε εικονοστοιχείο, εξαλείφεται η ανάγκη για δέσμη ηλεκτρονίων σάρωσης, η οποία με τη σειρά του εξαλείφει την ανάγκη για μεγάλο τηλεοπτικό σωλήνα καθόδου για την παραγωγή βίντεο εικόνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι παραδοσιακές τηλεοράσεις CRT διαμορφώνονται περισσότερο σαν κιβώτια και οι τηλεοράσεις Plasma είναι λεπτές και επίπεδες.

Ελέγξτε την ιστορία της τηλεόρασης πλάσματος

Πόσο διαρκούν οι τηλεοράσεις πλάσματος;

Οι πρώτες τηλεοράσεις πλάσματος είχαν χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 30.000 ωρών. Ωστόσο, λόγω των τεχνολογικών βελτιώσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα σύνολα πλάσματος έχουν διάρκεια ζωής 60.000 ωρών, με ορισμένες σειρές να φτάνουν τα 100.000 ώρες.

Τι σημαίνει βαθμολογία διάρκειας ζωής είναι ότι ένα σετ πλάσματος θα χάσει περίπου το 50% της φωτεινότητας του κατά τη διάρκεια του εκτιμώμενου χρόνου ζωής του. Με βάση ακόμη και τη μέτρια βαθμολογία των 30.000 ωρών, εάν η τηλεόραση με πλάσμα λειτουργεί για 8 ώρες την ημέρα, ο χρόνος ημίσειας ζωής της θα είναι περίπου 9 έτη - ή εάν σε 4 ώρες την ημέρα, ο χρόνος ημίσειας ζωής θα είναι περίπου 18 (Διπλασιάστε αυτά τα στοιχεία για 60.000 ώρες ημιζωής).

Ωστόσο, με ορισμένα σύνολα που έχουν πλέον βαθμολογηθεί σε 100.000 ώρες, αυτό σημαίνει ότι αν παρακολουθήσετε τηλεόραση 6 ώρες την ημέρα, θα έχετε μια αποδεκτή εμπειρία παρακολούθησης για περίπου 40 χρόνια. Ακόμη και σε 24 ώρες την ημέρα, η ημιζωή 100.000 ωρών είναι ακόμα περίπου 10 χρόνια.

Λάβετε υπόψη ότι, όπως και με οποιαδήποτε τεχνολογία τηλεόρασης, η διάρκεια ζωής της οθόνης μπορεί επίσης να επηρεαστεί από περιβαλλοντικές μεταβλητές, όπως θερμότητα, υγρασία κλπ. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μια τηλεόραση Plasma μπορεί να προσφέρει πολλά χρόνια ικανοποιητικής προβολής.

Λάβετε υπόψη ότι μια τυποποιημένη τηλεόραση χάνει περίπου το 30% της φωτεινότητας της μετά από περίπου 20.000 ώρες. Δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή είναι πολύ σταδιακή, ο καταναλωτής δεν γνωρίζει αυτό το φαινόμενο, εκτός από την ανάγκη περιοδικής προσαρμογής των ρυθμιστών φωτεινότητας και αντίθεσης για αντιστάθμιση. Παρόλο που οι επιδόσεις μεμονωμένων τηλεοράσεων Plasma μπορεί να διαφέρουν, συνολικά, ως κατηγορία προϊόντων, μια τηλεόραση Plasma μπορεί να προσφέρει πολλά χρόνια αποδεκτής προβολής.

Οι τηλεοράσεις Plasma διαχέονται;

Το αέριο σε τηλεόραση Plasma δεν διαρρέει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αντληθεί περισσότερο αέριο. Κάθε στοιχείο εικονοστοιχείου είναι μια πλήρως κλειστή δομή (που αναφέρεται ως κύτταρο), η οποία περιλαμβάνει φωσφόρο, πλάκες φόρτισης και αέριο πλάσματος. Αν μια κυψέλη αποτύχει, δεν μπορεί να επισκευαστεί φυσικά ή με "επαναφόρτιση" του αερίου. Με άλλα λόγια, εάν ένας μεγάλος αριθμός κυττάρων "σκοτεινιάσει" (για οποιονδήποτε λόγο), πρέπει να αντικατασταθεί ολόκληρος ο πίνακας.

Μπορεί μια τηλεόραση πλάσματος να λειτουργεί σε μεγάλα υψόμετρα;

Η μείωση της εξωτερικής πίεσης του αέρα που υπάρχει σε μεγαλύτερα υψόμετρα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τις τηλεοράσεις πλάσματος. Δεδομένου ότι τα στοιχεία των εικονοστοιχείων σε μια τηλεόραση πλάσματος είναι πραγματικά γυάλινα περιβλήματα που περιέχουν σπάνια αέρια, ο λεπτότερος αέρας προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στα αέρια μέσα στο περίβλημα. Οι περισσότερες τηλεοράσεις Plasma έχουν βαθμονομηθεί για βέλτιστη λειτουργία σε ή κοντά σε συνθήκες της στάθμης της θάλασσας.

Καθώς αυξάνεται το υψόμετρο, οι τηλεοράσεις Plasma πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά για να αντισταθμίσουν τη διαφορά στην εξωτερική πίεση του αέρα. Ως αποτέλεσμα, το σετ θα παράγει περισσότερη θερμότητα και οι ανεμιστήρες ψύξης (αν τους έχει) θα λειτουργήσουν σκληρότερα. Αυτό μπορεί να αναγκάσει τον καταναλωτή να ακούσει έναν "ήχο βόμβου". Επιπλέον, ο προαναφερθείς χρόνος ημίσειας ζωής 30.000 έως 60.000 ωρών (ανάλογα με τη μάρκα / μοντέλο) της οθόνης Plasma θα μειωθεί κάπως.

Για τους περισσότερους καταναλωτές αυτό δεν είναι θέμα, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις εάν ζείτε σε μια περιοχή πάνω από 4.000 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Εάν ζείτε σε μια περιοχή πάνω από 4.000 ft, συμβουλευτείτε τον έμπορο λιανικής πώλησης για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ορισμένες τηλεοράσεις Plasma είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να λειτουργούν καλά σε υψόμετρα έως και 5000 πόδια (στην πραγματικότητα υπάρχουν εκδόσεις μεγάλου υψομέτρου για κάποιες τηλεοράσεις πλάσματος που μπορούν να χωρέσουν έως και 8.000 ft).

Ένας τρόπος για να ελέγξετε αυτό έξω, αν ζείτε σε ένα μεγάλο υψόμετρο περιοχή, είναι να ελέγξετε τις τηλεοράσεις πλάσματος στον τοπικό αντιπρόσωπο σας. Ενώ βρίσκεστε εκεί, βάλτε το χέρι σας στη μονάδα και συγκρίνετε τη ζεστασιά από την παραγωγή επιπλέον θερμότητας και ακούστε τον ήχο του κουδουνιού. Εάν αποδειχθεί ότι μια τηλεόραση Plasma δεν είναι αποδεκτή στη γεωγραφική περιοχή σας, μπορεί να θεωρήσετε μια τηλεόραση LCD αντί. Από τη θετική πλευρά του θέματος αυτού, οι τηλεοράσεις Plasma που έχουν ειδικά βαθμονομηθεί για χρήση σε μεγαλύτερο υψόμετρο είναι πλέον συχνότερες - τουλάχιστον όσο οι τηλεοράσεις Plasma θα είναι διαθέσιμες.

Οι τηλεοράσεις πλάσματος παράγουν θερμότητα;

Δεδομένου ότι ένα από τα βασικά συστατικά μιας τηλεόρασης Plasma είναι φορτισμένο αέριο, το σετ θα είναι ζεστό στην αφή αφού λειτουργήσει για λίγο. Δεδομένου ότι οι περισσότερες τηλεοράσεις Plasma είναι τοποθετημένες σε τοίχο ή σε περίπτερο, με αρκετή κυκλοφορία αέρα, παραγωγή θερμότητας, υπό κανονικές συνθήκες, η θερμότητα συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα (ανατρέξτε στην προηγούμενη ερώτηση σχετικά με τη χρήση μεγάλου υψομέτρου). Ωστόσο, παράλληλα με την παραγωγή θερμότητας, οι τηλεοράσεις Plasma χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια από ένα κανονικό σετ CRT ή LCD.

Το κύριο πράγμα είναι να θυμάστε να δώσετε στην τηλεόραση πλάσμα σας αρκετό χώρο για να διαλύσετε τη θερμότητα που παράγει.

Τι είναι ένας δίσκος Sub-Field σε μια Plasma TV;

Όταν αγοράζετε τηλεόραση Plasma, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν πολλούς αριθμούς και τεχνολογικούς όρους. Μια προδιαγραφή που είναι μοναδική για την τηλεόραση πλάσματος είναι ο ρυθμός κίνησης του υπογείου πεδίου, ο οποίος συχνά αναφέρεται φορές ως 480Hz, 550Hz, 600Hz ή παρόμοιος αριθμός.

Ανακαλύψτε τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι είναι ένας δίσκος Sub-Field σε μια Plasma TV

Είναι όλες οι τηλεοράσεις Plasma HDTVs;

Προκειμένου μια τηλεόραση να χαρακτηριστεί ως τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας ή HDTV έτοιμη , η τηλεόραση πρέπει να μπορεί να εμφανίζει τουλάχιστον 1024x768 pixels. Ορισμένες πρώιμες τηλεοράσεις Plasma εμφανίζουν μόνο 852x480. Αυτά τα σύνολα αναφέρονται ως EDTV (τηλεοράσεις εκτεταμένης ή ενισχυμένης ευκρίνειας) ή ED-Plasmas.

Οι EDTV τυπικά έχουν μια εγγενή ανάλυση εικονοστοιχείων 852x480 ή 1024x768. Το 852x480 αντιπροσωπεύει 852 εικονοστοιχεία (αριστερά προς τα δεξιά) και 480 pixels προς τα κάτω (από πάνω προς τα κάτω) στην επιφάνεια της οθόνης. Τα 480 pixels κάτω αντιπροσωπεύουν επίσης τον αριθμό των γραμμών (σειρές εικονοστοιχείων) από την κορυφή στο κάτω μέρος της οθόνης.

Οι εικόνες σε αυτά τα σετ φαίνονται εξαιρετικά, ειδικά για DVD και τυπικό ψηφιακό καλώδιο, αλλά δεν είναι πραγματική HDTV. Οι τηλεοράσεις πλάσματος που είναι σε θέση να εμφανίζουν σήματα HDTV έχουν με ακρίβεια μια εγγενή ανάλυση pixel τουλάχιστον 1280x720 ή μεγαλύτερη.

Οι αναλύσεις οθόνης των 852x480 και 1024x768 είναι υψηλότερες από την τυπική τηλεόραση, αλλά όχι την ανάλυση HDTV. Το 1024x768 πλησιάζει, δεδομένου ότι πληροί τις απαιτήσεις της γραμμής κάθετου εικονοστοιχείου για μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας, αλλά δεν πληροί τις απαιτήσεις σειράς οριζόντιων εικονοστοιχείων για μια πλήρη εικόνα υψηλής ευκρίνειας.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι κατασκευαστές χαρακτήρισαν τις 1024x768 Plasma τηλεοράσεις τους ως EDTV ή ED-Plasmas, ενώ άλλοι τα ονόμαζαν ως Plasma HDTVs. Αυτό είναι όπου η εξέταση των προδιαγραφών είναι σημαντική. Αν ψάχνετε για μια πραγματική τηλεόραση Plasma με δυνατότητα HD, ελέγξτε για εγγενή ανάλυση pixel είτε 1280x720 (720p), 1366x768, ή 1920x1080 (1080p) . Αυτό θα παρέχει μια πιο ακριβή απεικόνιση υλικού προέλευσης υψηλής ευκρίνειας.

Δεδομένου ότι οι τηλεοράσεις πλάσματος έχουν πεπερασμένο αριθμό εικονοστοιχείων (που αναφέρονται ως απεικόνιση σταθερού pixel), οι εισόδους σήματος που έχουν υψηλότερες αναλύσεις πρέπει να κλιμακώνονται ώστε να ταιριάζουν στον αριθμό των πεδίων των pixel της συγκεκριμένης οθόνης πλάσματος. Για παράδειγμα, μια τυπική μορφή εισόδου HDTV 1080i χρειάζεται μια εγγενή απεικόνιση 1920x1080 εικονοστοιχείων για απεικόνιση ένα-προς-ένα σημείο της εικόνας HDTV.

Ωστόσο, εάν η τηλεόρασή σας Plasma έχει μόνο ένα πεδίο pixel των 1024x768, το αρχικό σήμα HDTV πρέπει να κλιμακωθεί ώστε να ταιριάζει με τον αριθμό των pixel 1024x768 στην επιφάνεια της οθόνης Plasma. Έτσι, ακόμη και αν η τηλεόρασή σας Plasma διαφημίζεται ως τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, αν έχει μόνο οθόνη 1024x768 εικονοστοιχείων pixel, οι είσοδοι σημάτων HDTV θα πρέπει ακόμα να μειωθούν ώστε να ταιριάζουν στο πεδίο pixel της τηλεόρασης Plasma.

Με τον ίδιο τρόπο, αν έχετε EDTV με ανάλυση 852x480, οποιαδήποτε σήματα HDTV θα πρέπει να μειωθούν ώστε να χωρέσουν ένα πεδίο pixel 852x480.

Και στα δύο παραπάνω παραδείγματα, η ανάλυση της εικόνας που πραγματικά εμφανίζεται στην οθόνη δεν αντιστοιχεί πάντα στην ανάλυση του αρχικού σήματος εισόδου.

Συμπερασματικά, όταν εξετάζετε μια αγορά τηλεόρασης Plasma, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει εάν πρόκειται για τηλεόραση EDTV ή HDTV. Οι περισσότερες τηλεοράσεις Plasma έχουν είτε ανάλυση 720p είτε 1080p, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Βασικό πράγμα είναι να μην συγχέεται με τη συμβατότητα ανάλυσης σήματος εισόδου της τηλεόρασης έναντι της πραγματικής ικανότητας ανάλυσης της εγγενούς εικόνας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν ψάχνετε για μια τηλεόραση Plasma που έχει 4K εγγενή ανάλυση pixel, κρατήστε απλά τα άλογά σας, τα μόνα που κατασκευάστηκαν ήταν πολύ μεγάλες μονάδες οθόνης μόνο για εμπορική χρήση.

Θα λειτουργεί τηλεόραση Plasma με το παλιό μου βίντεο;

Όλες οι τηλεοράσεις πλάσματος που έχουν κατασκευαστεί για χρήση από τον καταναλωτή θα λειτουργούν με οποιαδήποτε υπάρχουσα συσκευή βίντεο με τυπικές εξόδους AV, βίντεο συνιστωσών ή HDMI . Η μόνη προειδοποιητική σημείωση σχετικά με τη χρήση του με ένα VCR είναι ότι δεδομένου ότι το VHS έχει τόσο χαμηλή ανάλυση και έχει κακή συνεκτικότητα χρώματος, δεν θα φαίνεται τόσο καλό σε μια μεγάλη οθόνη Plasma όσο και σε μια μικρότερη τηλεόραση 27 ιντσών. , P> Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την τηλεόρασή σας Plasma, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Blu-ray Disc Player, ένα στρώμα ή μια συσκευή αναπαραγωγής DVD Upscaling ως τουλάχιστον μία από τις πηγές εισόδου σας.

Τι άλλο χρειάζεστε για να χρησιμοποιήσετε μια τηλεόραση πλάσματος;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τι χρειάζεστε για τον προϋπολογισμό εκτός από την τηλεόρασή σας Plasma για να το χρησιμοποιήσετε στο μέγιστο δυνατό.

Είναι μια τηλεόραση Plasma καλύτερο από άλλους τύπους τηλεοράσεων;

Παρά το γεγονός ότι οι τηλεοράσεις Plasma έχουν διακοπεί, υπάρχουν μερικοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εξακολουθούν να είναι ανώτεροι από άλλους τύπους τηλεοράσεων.

Εάν μπορείτε να βρείτε ένα, τηλεόραση Plasma μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Plasma vs LCD, διαβάστε τα συνοδευτικά άρθρα: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της τηλεόρασης LCD και της τηλεόρασης πλάσματος; και πρέπει να αγοράσω τηλεόραση LCD ή πλάσμα; ,

4K, HDR, κβαντικές κουκίδες και OLED

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των τηλεοράσεων LCD και Plasma είναι η απόφαση των κατασκευαστών τηλεοράσεων να εφαρμόσουν νεότερες τεχνολογίες, όπως ανάλυση οθόνης 4K , HDR , Wide Color Gamut, τεχνολογίες Quantum Dot σε τηλεοράσεις LCD και όχι σε τηλεοράσεις Plasma που απευθύνονται σε καταναλωτές.

Ως αποτέλεσμα, αν και οι τηλεοράσεις Plasma θα θυμούνται πάντοτε ότι παρέχουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας, ένας αυξανόμενος αριθμός τηλεοράσεων LCD έχει φτάσει σε παρόμοια επίπεδα επιδόσεων.

Ωστόσο, οι τηλεοράσεις LCD εξακολουθούν να μην έχουν ταιριάζει με τις επιδόσεις μαύρου επιπέδου πολλών τηλεοράσεων Plasma, αλλά μια άλλη τεχνολογία, που αναφέρεται ως OLED, έχει φτάσει στη σκηνή και δεν δίνει μόνο την οθόνη LCD σε χρήμα από άποψη επιδόσεων μαύρου επιπέδου, αλλά για όσους αναζητούν κατάλληλο υποκατάστατο για μια τηλεόραση Plasma, μια τηλεόραση OLED μπορεί να είναι η σωστή επιλογή - αλλά είναι ακριβή και από το 2016 η LG είναι μόνο τηλεοράσεις OLED μάρκετινγκ τηλεοράσεων στις ΗΠΑ

Διαβάστε το άρθρο μας: Βασικά στοιχεία OLED TV για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνολογία και τα διαθέσιμα προϊόντα.

Η κατώτατη γραμμή

Πριν αγοράσετε οποιαδήποτε τηλεόραση, συγκρίνετε όλους τους τύπους και τα μεγέθη που είναι διαθέσιμα για να δείτε τι θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.

Δείτε την λίστα μας με τις τηλεοράσεις Plasma που μπορεί να είναι διαθέσιμες ακόμα ή μετά την εκκαθάρισή τους