Τι είναι τα μεταδεδομένα;

Κατανοήστε τα μεταδεδομένα: Οι κρυμμένες πληροφορίες στα αρχεία φωτογραφιών

Ερώτηση: Τι είναι τα μεταδεδομένα;

Σχετικά με τα μεταδεδομένα EXIF, IPTC και XMP που χρησιμοποιούνται στο λογισμικό γραφικών

Απάντηση: Τα μεταδεδομένα είναι ένας όρος για τις περιγραφικές πληροφορίες που είναι ενσωματωμένες σε μια εικόνα ή σε άλλο τύπο αρχείου. Τα μεταδεδομένα καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικά σε αυτήν την εποχή των ψηφιακών φωτογραφιών, όπου οι χρήστες αναζητούν έναν τρόπο αποθήκευσης πληροφοριών με τις φωτογραφίες τους που είναι φορητές και μένουν με το αρχείο, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Ένας τύπος μεταδεδομένων είναι η πρόσθετη πληροφορία που σχεδόν όλες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές αποθηκεύουν με τις φωτογραφίες σας. Τα μεταδεδομένα που έχουν καταγραφεί από την κάμερά σας ονομάζονται δεδομένα EXIF, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη μορφή αρχείου αρχείων με δυνατότητα εναλλαγής. Τα περισσότερα προγράμματα ψηφιακής φωτογραφίας μπορούν να εμφανίζουν πληροφορίες EXIF ​​στον χρήστη, αλλά συνήθως δεν μπορούν να επεξεργαστούν.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τύποι μεταδεδομένων που επιτρέπουν στους χρήστες να προσθέτουν τις δικές τους περιγραφικές πληροφορίες μέσα σε μια ψηφιακή φωτογραφία ή αρχείο εικόνας. Αυτά τα μεταδεδομένα ενδέχεται να περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά της φωτογραφίας, πληροφορίες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, μια λεζάντα, πιστωτικές κάρτες, λέξεις-κλειδιά, ημερομηνία και τοποθεσία δημιουργίας, πληροφορίες πηγής ή ειδικές οδηγίες. Δύο από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές μεταδεδομένων για αρχεία εικόνας είναι το IPTC και το XMP.

Μεγάλο μέρος του σημερινού λογισμικού επεξεργασίας φωτογραφιών και διαχείρισης φωτογραφιών προσφέρει δυνατότητες ενσωμάτωσης και επεξεργασίας μεταδεδομένων στα αρχεία εικόνας και υπάρχουν επίσης πολλά εξειδικευμένα βοηθητικά προγράμματα για εργασία με όλα τα είδη μεταδεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των EXIF, IPTC και XMP. Μερικά παλαιότερα λογισμικά δεν υποστηρίζουν μεταδεδομένα και διακινδυνεύετε να χάσετε αυτές τις πληροφορίες αν επεξεργαστείτε και αποθηκεύσετε τα αρχεία σας με ενσωματωμένα μεταδεδομένα σε ένα πρόγραμμα που δεν το υποστηρίζει.

Πριν από αυτά τα πρότυπα μεταδεδομένων, κάθε σύστημα διαχείρισης εικόνων διέθετε τις δικές του ιδιόκτητες μεθόδους αποθήκευσης πληροφοριών εικόνας, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληροφορίες δεν ήταν διαθέσιμες εκτός του λογισμικού - εάν στείλατε μια φωτογραφία σε κάποιον άλλο, οι περιγραφικές πληροφορίες δεν ταξίδευαν μαζί του . Τα μεταδεδομένα επιτρέπουν τη μεταφορά αυτών των πληροφοριών με το αρχείο, κατά τρόπο κατανοητό από άλλο λογισμικό, υλικό και τελικούς χρήστες. Μπορεί ακόμη και να μεταφερθεί μεταξύ μορφών αρχείων.

Κοινή χρήση φωτογραφιών και φόβος μεταδεδομένων

Πρόσφατα, με την άνοδο της κοινής χρήσης φωτογραφιών σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, υπήρξε φόβος και ανησυχία για προσωπικές πληροφορίες όπως τα δεδομένα τοποθεσίας που ενσωματώνονται στα μεταδεδομένα φωτογραφιών που μοιράζονται στο διαδίκτυο. Αυτοί οι φόβοι είναι εν γένει αβάσιμοι, ωστόσο, καθώς όλα τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα καταργούν τα περισσότερα μεταδεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών θέσης ή των συντεταγμένων GPS.

Ερωτήσεις; Σχόλια? Δημοσίευση στο φόρουμ!

Επιστροφή στο Γλωσσάρι Γραφικών