Τύποι μορφοτύπων αρχείων γραφικών και πότε να χρησιμοποιηθούν καθένα

JPEG, TIFF, PSD, BMP, PICT, PNG και GIF

Μήπως έχετε σύγχυση σχετικά με το ποια γραφική παράσταση να χρησιμοποιήσετε όταν, ή μήπως αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά στην πραγματικότητα μεταξύ JPEG , TIFF, PSD, BMP, PICT και PNG;

Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες:

Ακολουθούν σύντομες περιγραφές των κοινών μορφών αρχείων γραφικών, με συνδέσμους προς παρακολούθηση για περισσότερες πληροφορίες:

Πότε να χρησιμοποιείτε το JPEG

Η κοινή ομάδα φωτογραφικών εμπειρογνωμόνων (JPEG ή JPG) είναι ιδανική για φωτογραφίες όταν πρέπει να διατηρήσετε το μέγεθος του αρχείου μικρό και δεν σας πειράζει να αφήσετε κάποια ποιότητα για μια σημαντική μείωση του μεγέθους. Πώς μειώνεται το αρχείο; Το JPEG θεωρείται συνήθως ως "απώλεια". Με απλά λόγια, όταν δημιουργείται ένα αρχείο JPEG, ο συμπιεστής εξετάζει την εικόνα, εντοπίζει περιοχές κοινού χρώματος και τις χρησιμοποιεί αντ 'αυτού. Το αποτέλεσμα είναι τα χρώματα που δεν θεωρούνται κοινά "χαμένα", με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσό των πληροφοριών χρώματος στην εικόνα, γεγονός που μειώνει επίσης το μέγεθος του αρχείου.

Όταν δημιουργείται ένα αρχείο JPG, σας ζητείται συνήθως να ορίσετε μια τιμή ποιότητας, όπως οι επιλογές του Photoshop Image, οι οποίες έχουν τιμές από 0 έως 12. Οτιδήποτε κάτω από το 5 πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα μια μάλλον pixelated εικόνα επειδή ρίχνεται μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών για να μειώσετε το μέγεθος του αρχείου. Οτιδήποτε μεταξύ 8 και 12 θεωρείται ως βέλτιστη πρακτική.

Το JPEG δεν είναι κατάλληλο για εικόνες με κείμενο, μεγάλα μπλοκ χρώματος ή απλά σχήματα, επειδή οι τραγανές γραμμές θα θολώσουν και τα χρώματα θα αλλάξουν. Μόνο η JPEG προσφέρει τις επιλογές Βασικής γραμμής, Βασικής γραμμής βελτιστοποιημένης ή Προοδευτικής.

Πότε να χρησιμοποιείτε το TIFF

Το TIFF (Μορφή αρχείου ετικετών με ετικέτες) είναι καλό για κάθε τύπο εικόνων bitmap (pixel-based) που προορίζονται για εκτύπωση επειδή αυτή η μορφή χρησιμοποιεί χρώμα CMYK. Το TIFF παράγει μεγάλα αρχεία χάρη σε μια κοινή ανάλυση 300 ppi χωρίς απώλεια ποιότητας. Το TIFF διατηρεί επίσης στρώματα, διαφάνεια άλφα και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά όταν αποθηκεύονται από το Photoshop. Ο τύπος των πρόσθετων πληροφοριών που αποθηκεύονται με αρχεία TIFF ποικίλλει σε διάφορες εκδόσεις του Photoshop, γι 'αυτό συμβουλευτείτε τη βοήθεια του Photoshop για περισσότερες πληροφορίες.

Πότε να χρησιμοποιείτε το PSD

Το PSD είναι η εγγενής μορφή του Photoshop. Χρησιμοποιήστε το PSD όταν χρειάζεται να διατηρήσετε τα επίπεδα, τη διαφάνεια, τα στρώματα προσαρμογής, τις μάσκες, τις διαδρομές αποκοπής, τα στρώματα, τις μορφές ανάμειξης, το κείμενο και τα σχήματα κτλ. Ας θυμηθούμε ότι αυτά τα έγγραφα μπορούν να ανοίξουν μόνο στο Photoshop, θα τους ανοίξει.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε το BMP

Χρησιμοποιήστε το BMP για οποιοδήποτε τύπο εικόνων bitmap (pixel-based). Τα BMP είναι τεράστια αρχεία, αλλά δεν υπάρχει απώλεια ποιότητας. Το BMP δεν έχει κανένα πραγματικό πλεονέκτημα έναντι του TIFF, εκτός από το γεγονός ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ταπετσαρία των Windows. Στην πραγματικότητα, η BMP είναι μία από αυτές τις μορφές εικόνας που απομένουν από τις πρώτες μέρες των γραφικών υπολογιστών και σπάνια χρησιμοποιείται ποτέ σήμερα. Αυτό εξηγεί γιατί μερικές φορές αναφέρεται ως "μορφή παλαιού τύπου".

Πότε να χρησιμοποιήσετε το PICT

Το PICT είναι ένα παλιό μοτίβο bitmap μόνο για Mac που χρησιμοποιείται για την απόδοση Quickdraw. Παρόμοια με την BMP για Windows, το PICT δεν χρησιμοποιείται συχνά σήμερα.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε το PNG

Χρησιμοποιήστε PNG όταν χρειάζεστε μικρότερα μεγέθη αρχείων χωρίς απώλεια ποιότητας. Τα αρχεία PNG είναι συνήθως μικρότερα από τις εικόνες TIFF. Το PNG υποστηρίζει επίσης την αλφα διαφάνεια (soft edges) και αναπτύχθηκε ως αντικατάσταση γραφικών Web για το GIF. Σημειώστε ότι αν θέλετε να διατηρήσετε πλήρη διαφάνεια , θα πρέπει να αποθηκεύσετε το αρχείο PNG ως PNG-24 και όχι PNG-8. Το PNG-8 είναι χρήσιμο για τη μείωση του μεγέθους αρχείου των αρχείων PNG όταν δεν χρειάζεστε διαφάνεια, αλλά έχει τους ίδιους περιορισμούς της παλέτας χρωμάτων με τα αρχεία GIF .

Η μορφή PNG χρησιμοποιείται επίσης αρκετά συχνά κατά τη δημιουργία εικόνων για iPhones και iPads. Απλώς να γνωρίζετε ότι οι φωτογραφίες δεν αποδίδουν όλα αυτά καλά στη μορφή png. Ο λόγος είναι ότι το png είναι μια μορφή χωρίς απώλειες, που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ λίγη αν οποιαδήποτε συμπίεση εφαρμοστεί σε μια εικόνα png με αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερα μεγέθη αρχείων από τους ξαδέλφους .jpg.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το GIF

Χρησιμοποιήστε το GIF για απλά γραφικά Web που έχουν περιορισμένο μέγεθος μέχρι 256 χρώματα. Τα αρχεία GIF μειώνονται πάντοτε σε 256 μοναδικά χρώματα ή λιγότερο και κάνουν πολύ μικρά γραφικά γρήγορης φόρτωσης για το Web . Το GIF είναι ιδανικό για κουμπιά Web, διαγράμματα ή διαγράμματα, σχέδια με κινούμενα σχέδια, πανό και επικεφαλίδες κειμένων. Το GIF χρησιμοποιείται επίσης για μικρές, μικρές διαδικτυακές κινούμενες εικόνες. Το GIF θα πρέπει σπάνια να χρησιμοποιείται για φωτογραφίες, αν και υπάρχει μια αναβίωση εικόνων GIF και animations GIF χάρη στην άνοδο κινητών και κοινωνικών μέσων.