Ορισμός του Bitmap και του Raster

Μια εικόνα bitmap (ή raster) είναι ένας από τους δύο μεγάλους τύπους γραφικών (ο άλλος είναι φορέας). Οι εικόνες με βάση το bitmap αποτελούνται από εικονοστοιχεία σε ένα πλέγμα. Κάθε εικονοστοιχείο ή "bit" στην εικόνα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το χρώμα που θα εμφανιστεί. Οι εικόνες Bitmap έχουν σταθερή ανάλυση και δεν μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς να χάσουν την ποιότητα της εικόνας. Εδώ γιατί:

Κάθε εικονοστοιχείο στην οθόνη σας είναι, με πολύ απλούς όρους, ένα "κομμάτι" πληροφοριών χρώματος που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση της εικόνας σε μια οθόνη. Αυτή η οθόνη θα μπορούσε να είναι τόσο μικρή όσο η οθόνη ενός Apple Watch ή μια πλατφόρμα Pixel που βρέθηκε στην Times Square.

Μαζί με την ανάγκη να γνωρίζουμε τα τρία χρώματα - Κόκκινο, Πράσινο, Μπλε- που εφαρμόζεται στο εικονοστοιχείο ένα άλλο "bit" πληροφορίας είναι όπου, ακριβώς, αυτό το εικονοστοιχείο βρίσκεται στην εικόνα. Αυτά τα εικονοστοιχεία δημιουργούνται όταν ληφθεί η εικόνα. Έτσι, αν η φωτογραφική μηχανή σας καταγράψει μια εικόνα με 1280 pixels και 720 pixels κάτω, υπάρχουν 921.600 μεμονωμένα εικονοστοιχεία στην εικόνα και το χρώμα και η θέση κάθε εικονοστοιχείου πρέπει να θυμούνται και να αποδίδονται. Εάν διπλασιάσετε το μέγεθος της εικόνας, όλα αυτά συμβαίνουν, τα εικονοστοιχεία μεγαλώνουν και το μέγεθος του αρχείου αυξάνεται επειδή ο ίδιος αριθμός εικονοστοιχείων είναι τώρα σε μεγαλύτερη περιοχή. Δεν προστίθενται εικονοστοιχεία. Αν μειώσετε το μέγεθος της εικόνας, ο ίδιος αριθμός εικονοστοιχείων βρίσκεται σε μικρότερη περιοχή και ως εκ τούτου μειώνεται το μέγεθος του αρχείου.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει bitmaps είναι η ανάλυση. Η ανάλυση ορίζεται όταν δημιουργηθεί η εικόνα. Πολλές από τις σημερινές σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, για παράδειγμα, καταγράφουν εικόνες με ανάλυση 300 dpi. Όλα αυτά σημαίνει ότι υπάρχουν 300 pixel σε κάθε γραμμική ίντσα της εικόνας. Αυτό εξηγεί γιατί οι ψηφιακές κάμερες μπορούν να είναι τεράστιες. Υπάρχουν ένας τόνος περισσότερα pixel για χαρτογράφηση και έγχρωμη αντίθεση σε σχέση με την κανονική οθόνη του υπολογιστή.

Οι κοινές μορφές βασισμένες σε bitmap είναι JPEG, GIF, TIFF, PNG, PICT και BMP. Οι περισσότερες εικόνες bitmap μπορούν να μετατραπούν πολύ εύκολα σε άλλες μορφές βασισμένες σε bitmap. Οι εικόνες bitmap τείνουν να έχουν πολύ μεγάλα μεγέθη αρχείων από τα διανυσματικά γραφικά και συχνά συμπιέζονται για να μειώσουν το μέγεθός τους. Αν και πολλές μορφές γραφικών είναι βασισμένες σε bitmap, το bitmap (BMP) είναι επίσης μια γραφική μορφή, αν και η χρήση της σήμερα είναι πολύ σπάνια.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρώτη ύλη των bitmaps, μια πλήρη εξήγηση των εικονοστοιχείων και τον τρόπο με τον οποίο ταιριάζουν στη σύγχρονη ροή εργασιών του σήμερα, ίσως θελήσετε να ελέγξετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διάφορες μορφές αρχείων που χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση . Μορφή είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται πότε;

Ενημερώθηκε από τον Tom Green.

Γλωσσάριο γραφικών

Επίσης γνωστό ως: raster

Εναλλακτικά ορθογραφικά: bitmap BMP