Γιατί υπάρχουν εναλλακτικά καταστήματα App όπως Cydia;

Το iPhone App Store είναι γεμάτο από εκατομμύρια εξαιρετικές εφαρμογές, από εργαλεία παραγωγικότητας έως παιχνίδια, από αναγνώστες κόμικς έως κοινωνικά δίκτυα. Και παρόλο που υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία και ποσότητα εφαρμογών, υπάρχουν ακόμα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών όπως το Cydia και το Installer.app. Το ερώτημα είναι: γιατί;

Μπορεί να φαίνεται αντίθετο-διαισθητικό, αλλά η απάντηση είναι η Apple.

Ο αυστηρός έλεγχος του Apple από το App Store οδηγεί σε Cydia

Η Apple ελέγχει αυστηρά τις εφαρμογές που κάνουν στο App Store μέσω της διαδικασίας έγκρισής της. Κάθε προγραμματιστής πρέπει να υποβάλει τις εφαρμογές του στην Apple για έλεγχο, για να βεβαιωθεί ότι οι εφαρμογές συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Apple πριν γίνουν διαθέσιμες στους χρήστες. Αυτή η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι οι εφαρμογές στο App Store πληρούν τις οδηγίες περιεχομένου της Apple (οι οποίες εφαρμόζονται άνισα, αλλά αφορούν τη βία, το περιεχόμενο για ενήλικες και την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων), δεν παραβιάζουν τους κανόνες της Apple για τις εφαρμογές που μπορούν να κάνουν. ότι έχουν κώδικα καλής ποιότητας και ότι δεν είναι κακόβουλο λογισμικό μεταμφιεσμένο ως κάτι άλλο (αν και αυτό δεν λειτουργεί πάντα τέλεια).

Ως συνέπεια αυτού του συστήματος, οι εφαρμογές μερικές φορές απορρίπτονται. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές είναι απόλυτα καλές και χρήσιμες, αλλά τρέχουν afoul της Apple με διάφορους τρόπους. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν πράγματα με τις συσκευές iOS τους που η Apple δεν τους θέλει, όπως η προσαρμογή της εμφάνισης του iOS ή η αλλαγή των θεμελιωδών πτυχών του λειτουργικού συστήματος.

Εκεί μπαίνουν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών όπως Cydia και Installer.app. Δεδομένου ότι αυτά τα καταστήματα δεν ελέγχονται από την Apple, έχουν διαφορετικούς κανόνες. Δεν έχουν ούτε την αναθεώρηση ούτε τη διαδικασία έγκρισης της Apple. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να προσθέσουν σχεδόν οποιοδήποτε είδος εφαρμογής σε αυτούς.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της Cydia

Αυτό είναι καλό και κακό. Από τη θετική πλευρά, αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές στο Cydia μπορούν να δώσουν στον χρήστη περισσότερο έλεγχο στη συσκευή τους και να τους αφήσουν να κάνουν χρήσιμα, αλλά όχι-εγκεκριμένα από την Apple πράγματα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας.

Για να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών όπως η Cydia, το iPhone σας πρέπει να είναι jailbroken . Το jailbreaking εκμεταλλεύεται τα ελαττώματα ασφαλείας στο iOS για να αφαιρέσει μερικά από τα στοιχεία ελέγχου της Apple πάνω στο λειτουργικό σύστημα. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να εγκαταστήσουν Cydia και εφαρμογές που βρίσκονται στη Cydia. Αυτό είναι επικίνδυνο τόσο επειδή οι μόνοι ιοί που έχουν χτυπήσει ποτέ το iPhone επηρεάζουν μόνο τα κινητά τηλέφωνα jailbroken και επειδή, χωρίς τη διαδικασία αναθεώρησης εφαρμογών της Apple, οι εφαρμογές στο Cydia θα μπορούσαν πιθανώς να έχουν κακόβουλο κώδικα σε αυτά. Για ορισμένους ανθρώπους αξίζει τον κόπο η ασφάλεια συναλλαγών για περισσότερο έλεγχο των τηλεφώνων τους. Για άλλους, αυτό δεν είναι μια καλή συμφωνία.

Το τέλος της Cydia;

Όλη αυτή η συζήτηση σχετικά με την Cydia και άλλα καταστήματα εναλλακτικών εφαρμογών μπορεί να μην είναι σχετική πολύ περισσότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα καταστήματα φαίνεται να πεθαίνουν.

Το jailbreaking πάντα εξαρτάται από την εύρεση ελαττωμάτων ασφαλείας στο iOS και την εκμετάλλευσή τους για να ανοίξει τον έλεγχο της συσκευής. Με το iOS 11 , η Apple έκανε το iOS πολύ πιο ασφαλές, με λιγότερα προβλήματα ασφάλειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για jailbreaking και συνεπώς τα jailbreaking καθίστανται λιγότερο συνηθισμένα. Επιπλέον, μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά που τα jailbreaking χρησιμοποιούνται για να επιτρέπουν στους χρήστες να προσθέτουν έχουν υιοθετηθεί από την Apple ως μέρος του iOS, οπότε η jailbreaking είναι λιγότερο χρήσιμη.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πτώσης, η Cydia βλέπει επίσης μια μεγάλη πτώση. Στα τέλη του 2017, δύο από τις τρεις συλλογές λογισμικού που παρείχαν εφαρμογές στη Cydia έκλεισαν νέες λειτουργίες. Προσφέρουν ακόμα τις εφαρμογές που είχαν ήδη, αλλά δεν λαμβάνουν νέες υποβολές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πραγματικά εκτός λειτουργίας. Όταν τα δύο τρίτα των προμηθευτών σας κλείσουν ουσιαστικά τις πόρτες τους, το μέλλον φαίνεται αρκετά ζοφερό.