Η ιστορία του iOS, από την έκδοση 1.0 έως 11.0

το ιστορικό iOS και λεπτομέρειες για κάθε έκδοση

Το iOS είναι το όνομα του λειτουργικού συστήματος που τρέχει το iPhone, το iPod touch και το iPad. Είναι το βασικό λογισμικό που έρχεται φορτωμένο σε όλες τις συσκευές για να τους επιτρέψει να τρέχουν και να υποστηρίζουν άλλες εφαρμογές. Το iOS είναι για το iPhone τι είναι τα Windows σε υπολογιστές ή Mac OS X σε υπολογιστές Mac.

Δείτε τι είναι το iOS; για πολλά περισσότερα σε αυτό το καινοτόμο κινητό λειτουργικό σύστημα και πώς λειτουργεί.

Παρακάτω θα βρείτε ένα ιστορικό κάθε έκδοσης του iOS, όταν κυκλοφόρησε και τι προστέθηκε στην πλατφόρμα. Κάντε κλικ στο όνομα της έκδοσης iOS ή στο σύνδεσμο Περισσότερα στο τέλος κάθε διαφήμισης για περισσότερες πληροφορίες σε βάθος σχετικά με αυτήν την έκδοση.

iOS 11

εικόνα πίστωσης: Apple

Η υποστήριξη έληξε: n / a
Τρέχουσα έκδοση: 11,0, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα
Αρχική έκδοση: 11,0, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα

Το iOS αναπτύχθηκε αρχικά για να τρέξει στο iPhone. Από τότε, έχει επεκταθεί για να υποστηρίξει το iPod touch και το iPad (και οι εκδόσεις του έχουν ακόμα ισχύ της Apple Watch και της Apple TV). Στο iOS 11, η έμφαση μετατοπίστηκε από το iPhone στο iPad.

Σίγουρα, το iOS 11 περιέχει πολλές βελτιώσεις για το iPhone, αλλά η κύρια εστίασή του είναι να μετατρέπονται τα μοντέλα iPad Pro σε νόμιμες αντικαταστάσεις φορητών υπολογιστών για ορισμένους χρήστες.

Αυτό γίνεται μέσω μιας σειράς αλλαγών που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το iOS που λειτουργεί στο iPad πολύ περισσότερο σαν ένα λειτουργικό σύστημα επιφάνειας εργασίας. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν όλες τις νέες υποστηρίξεις μεταφοράς και απόθεσης, εφαρμογές διαίρεσης οθόνης και πολλαπλούς χώρους εργασίας, εφαρμογή για προγράμματα περιήγησης αρχείων και υποστήριξη για συμβολισμό και γραφή με το μολύβι της Apple .

Βασικά νέα χαρακτηριστικά:

Πτώση υποστήριξης για:

Περισσότερο "

iOS 10

εικόνα πίστωσης: Apple Inc.

Η υποστήριξη έληξε: n / a
Τρέχουσα έκδοση: 10.3.3, κυκλοφόρησε στις 19 Ιουλίου 2017
Αρχική έκδοση: Κυκλοφόρησε στις 13 Σεπτεμβρίου 2016

Το οικοσύστημα που οικοδόμησε η Apple γύρω από το iOS εδώ και πολύ καιρό αναφέρεται ως "περιφραγμένος κήπος" επειδή είναι ένα πολύ ευχάριστο μέρος για να είναι στο εσωτερικό, αλλά είναι δύσκολο να αποκτήσετε πρόσβαση. Αυτό αντανακλάται στους πολλούς τρόπους με τους οποίους η Apple κλειδώνει τη διασύνδεση του iOS με τις επιλογές που έδωσε στις εφαρμογές.

Οι ρωγμές άρχισαν να εμφανίζονται στον περιφραγμένο κήπο στο iOS 10 και η Apple τις έβαλε εκεί.

Τα κύρια θέματα του iOS 10 ήταν η διαλειτουργικότητα και η προσαρμογή. Οι εφαρμογές θα μπορούσαν πλέον να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους σε μια συσκευή, επιτρέποντας σε μια εφαρμογή να χρησιμοποιεί κάποιες λειτουργίες από άλλη χωρίς να ανοίγει τη δεύτερη εφαρμογή. Το Siri έγινε διαθέσιμο σε εφαρμογές τρίτων με νέους τρόπους. Υπήρχαν ακόμη εφαρμογές ενσωματωμένες στο iMessage τώρα.

Πέρα από αυτό, οι χρήστες τώρα είχαν νέους τρόπους να προσαρμόσουν τις εμπειρίες τους, από (τελικά!) Να μπορούν να διαγράψουν ενσωματωμένες εφαρμογές σε νέα κινούμενα σχέδια και εφέ για να στίξουν τα μηνύματα κειμένου τους.

Βασικά νέα χαρακτηριστικά:

Πτώση υποστήριξης για:

Περισσότερο "

iOS 9

Το iOS ελέγχει τις εφαρμογές στο παρασκήνιο. Apple, Inc.

Η υποστήριξη έληξε: n / a
Τελική έκδοση: 9.3.5, κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου, 2016
Αρχική έκδοση: Κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2015

Μετά από μερικά χρόνια σημαντικών αλλαγών τόσο στη διεπαφή όσο και στην τεχνική θεμελίωση του iOS, πολλοί παρατηρητές άρχισαν να χρεώνουν ότι το iOS δεν ήταν πλέον ο σταθερός, αξιόπιστος, σταθερός εκτελεστής που είχε κάποτε. Πρότειναν ότι η Apple πρέπει να επικεντρωθεί στην υποστήριξη της ίδρυσης του λειτουργικού συστήματος πριν προσθέσει νέα χαρακτηριστικά.

Αυτό ακριβώς έκανε η εταιρεία με το iOS 9. Παρόλο που πρόσθεσε κάποια νέα χαρακτηριστικά, αυτή η έκδοση αποσκοπούσε γενικά στην εδραίωση του θεμελίου του OS για το μέλλον.

Σημαντικές βελτιώσεις επιτεύχθηκαν στην ταχύτητα και την ανταπόκριση, τη σταθερότητα και την απόδοση σε παλαιότερες συσκευές. Το iOS 9 αποδείχτηκε μια σημαντική επαναπροσδιορισμός που έθεσε τις βάσεις για τις μεγαλύτερες βελτιώσεις που προσφέρονται στα iOS 10 και 11.

Βασικά νέα χαρακτηριστικά:

Πτώση υποστήριξης για:

Περισσότερο "

iOS 8

iPhone 5s με iOS 8. Apple, Inc.

Η υποστήριξη έληξε: n / a
Τελική έκδοση: 8.4.1, κυκλοφόρησε στις 13 Αυγούστου 2015
Αρχική έκδοση: Κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου 2014

Πιο συνεπής και σταθερή λειτουργία επέστρεψε στο iOS στην έκδοση 8.0. Με τις ριζοσπαστικές αλλαγές των τελευταίων δύο εκδόσεων τώρα στο παρελθόν, η Apple εστίασε και πάλι στην προσφορά σημαντικών νέων χαρακτηριστικών.

Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών ήταν το ασφαλές σύστημα πληρωμής Apple Pay και, με την ενημερωμένη έκδοση iOS 8.4, η υπηρεσία συνδρομής Apple Music .

Υπήρξαν συνεχείς βελτιώσεις στην πλατφόρμα iCloud, με την προσθήκη του iClub Drive, iCloud Photo Library και iCloud Music Library.

Βασικά νέα χαρακτηριστικά:

Πτώση υποστήριξης για:

Περισσότερο "

iOS 7

πιστωτική εικόνα: Hoch Zwei / Συνεισφέρων / Corbis News / Getty Images

Η υποστήριξη έληξε: 2016
Τελική έκδοση: 11,0, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα
Αρχική έκδοση: Κυκλοφόρησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013

Όπως και το iOS 6, το iOS 7 αντιμετωπίστηκε με σημαντική αντίσταση κατά την απελευθέρωσή του. Σε αντίθεση με το iOS 6, όμως, η αιτία της δυστυχίας μεταξύ των χρηστών του iOS 7 δεν ήταν ότι τα πράγματα δεν λειτούργησαν. Αντίθετα, ήταν επειδή τα πράγματα είχαν αλλάξει.

Μετά την εκτόξευση του Scott Forstall, η ανάπτυξη του iOS επιβλέπει ο Jony Ive, επικεφαλής του σχεδιασμού της Apple, ο οποίος είχε προηγουμένως δουλέψει μόνο για hardware. Σε αυτή την έκδοση του iOS, ο Ive ξεκίνησε μια σημαντική αναμόρφωση του διεπαφή χρήστη, με σκοπό να γίνει πιο σύγχρονο.

Ενώ ο σχεδιασμός ήταν πράγματι πιο μοντέρνος, οι μικρές, λεπτές γραμματοσειρές του ήταν δύσκολο να διαβαστούν για μερικούς χρήστες και οι συχνές κινούμενες εικόνες προκάλεσαν ασθένεια κίνησης για τους άλλους. Ο σχεδιασμός του τρέχοντος iOS προέρχεται από τις αλλαγές που έγιναν στο iOS 7. Αφού η Apple πραγματοποίησε βελτιώσεις και οι χρήστες εξοικειώθηκαν με τις αλλαγές, οι καταγγελίες υποχώρησαν.

Βασικά νέα χαρακτηριστικά:

Πτώση υποστήριξης για:

Περισσότερο "

iOS 6

εικόνα πίστωσης: Χρήστης τρεμοπαίτησης marco_1186 / άδεια: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Η υποστήριξη έληξε: 2015
Τελική έκδοση: 6.1.6, κυκλοφόρησε στις 21 Φεβρουαρίου 2014
Αρχική έκδοση: Released 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η διαμάχη ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα του iOS 6. Ενώ αυτή η έκδοση εισήγαγε τον κόσμο στο Siri - το οποίο, παρότι αργότερα ξεπεράστηκε από τους ανταγωνιστές του, ήταν μια πραγματικά επαναστατική τεχνολογία - προβλήματα με αυτό οδήγησαν επίσης σε σημαντικές αλλαγές.

Ο οδηγός αυτών των προβλημάτων ήταν ο αυξανόμενος ανταγωνισμός της Apple με την Google, της οποίας η πλατφόρμα Android smartphone αποτελούσε απειλή για το iPhone. Η Google είχε προμηθεύσει τις εφαρμογές Χαρτών και YouTube προεγκατεστημένες με το iPhone από το 1.0. Στο iOS 6, αυτό άλλαξε.

Η Apple παρουσίασε τη δική της εφαρμογή Χάρτες, η οποία λάμβανε άσχημα από σφάλματα, κακές οδηγίες και προβλήματα με ορισμένα χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της εταιρείας να λύσει τα προβλήματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tim Cook ζήτησε από τον επικεφαλής της ανάπτυξης του iOS, Scott Forstall, να κάνει μια δημόσια συγγνώμη. Όταν αρνήθηκε, ο Κουκ τον πυροβόλησε. Το Forstall είχε ασχοληθεί με το iPhone από τότε που ήταν το πρώτο μοντέλο, οπότε αυτό ήταν μια βαθιά αλλαγή.

Βασικά νέα χαρακτηριστικά:

Πτώση υποστήριξης για:

Περισσότερο "

iOS 5

πιστωτική εικόνα: Francis Dean / Συνεισφέρων / Corbis News / Getty Images

Η υποστήριξη έληξε: 2014
Τελική έκδοση: 5.1.1, κυκλοφόρησε στις 7 Μαΐου 2012
Αρχική έκδοση: Κυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου 2011

Η Apple ανταποκρίθηκε στην αυξανόμενη τάση της ασύρματης δικτύωσης και του cloud computing στο iOS 5, εισάγοντας βασικά νέα χαρακτηριστικά και πλατφόρμες. Μεταξύ αυτών ήταν το iCloud, η δυνατότητα ασύρματης ενεργοποίησης ενός iPhone (προηγουμένως απαιτούσε σύνδεση με υπολογιστή) και συγχρονισμό με το iTunes μέσω Wi-Fi .

Περισσότερες λειτουργίες που είναι πλέον βασικές για την εμπειρία iOS που παρουσιάστηκε εδώ, συμπεριλαμβανομένου του iMessage και του Κέντρου ειδοποιήσεων.

Με το iOS 5, η Apple έριξε υποστήριξη για το iPhone 3G, 1ο gen. iPad, και 2ο και 3ο γεν. iPod touch.

Βασικά νέα χαρακτηριστικά:

Πτώση υποστήριξης για:

Περισσότερο "

iOS 4

πιστωτική εικόνα: Ramin Talaie / Corbis Historical / Getty Images

Η υποστήριξη έληξε: 2013
Τελική έκδοση: 4.3.5, κυκλοφόρησε στις 25 Ιουλίου 2011
Αρχική έκδοση: Released June 22, 2010

Πολλές πτυχές του μοντέρνου iOS άρχισαν να διαμορφώνονται στο iOS 4. Χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως σε διάφορες ενημερώσεις σε αυτή την έκδοση, όπως FaceTime, multitasking, iBooks, οργάνωση εφαρμογών σε φακέλους, Personal Hotspot, AirPlay και AirPrint.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή που εισήχθη με το iOS 4 ήταν η ίδια η ονομασία "iOS". Όπως σημειώθηκε νωρίτερα, το όνομα iOS αποκαλύφθηκε για αυτήν την έκδοση, αντικαθιστώντας το προηγουμένως χρησιμοποιούμενο όνομα "iPhone OS".

Αυτή ήταν και η πρώτη έκδοση του iOS που έριξε υποστήριξη για οποιεσδήποτε συσκευές iOS. Δεν ήταν συμβατό με το αρχικό iPhone ή την iPod touch της πρώτης γενιάς. Ορισμένα παλαιότερα μοντέλα που ήταν τεχνικά συμβατά δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της έκδοσης.

Βασικά νέα χαρακτηριστικά:

Πτώση υποστήριξης για:

Περισσότερο "

iOS 3

εικόνα πίστωσης: Justin Sullivan / Προσωπικό / Getty Images Ειδήσεις

Η υποστήριξη έληξε: 2012
Τελική έκδοση: 3.2.2, κυκλοφόρησε στις 11 Αυγούστου 2010
Αρχική έκδοση: Κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου 2009

Η κυκλοφορία αυτής της έκδοσης του iOS συνοδεύεται από το ντεμπούτο του iPhone 3GS. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά όπως αντιγραφή και επικόλληση, αναζήτηση Spotlight, υποστήριξη MMS στην εφαρμογή Μηνύματα και δυνατότητα εγγραφής βίντεο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Κάμερα.

Επίσης αξιοσημείωτο για αυτή την έκδοση του iOS είναι ότι ήταν η πρώτη που υποστήριξε το iPad. Η iPad της 1ης γενιάς κυκλοφόρησε το 2010 και η έκδοση 3.2 του λογισμικού ήρθε μαζί της.

Βασικά νέα χαρακτηριστικά:

iOS 2

εικόνα πίστωσης: Jason Kempin / WireImage / Getty εικόνες

Η υποστήριξη έληξε: 2011
Τελική έκδοση: 2.2.1, κυκλοφόρησε 27 Ιανουαρίου 2009
Αρχική έκδοση: Released July 11, 2008

Ένα χρόνο μετά το iPhone έγινε μεγαλύτερο χτύπημα από ό, τι σχεδόν κανένας προβάλλει, η Apple κυκλοφόρησε το iOS 2.0 (που στη συνέχεια ονομάζεται iPhone OS 2.0) για να συμπέσει με την κυκλοφορία του iPhone 3G.

Η πιο σημαντική αλλαγή που εισήχθη σε αυτή την έκδοση ήταν το App Store και η υποστήριξή του στις μητρικές εφαρμογές τρίτου μέρους. Περίπου 500 εφαρμογές ήταν διαθέσιμες στο App Store κατά την εκτόξευση . Εκατοντάδες άλλες σημαντικές βελτιώσεις προστέθηκαν επίσης.

Άλλες σημαντικές αλλαγές που εισήχθησαν στις 5 ενημερώσεις του iPhone OS 2.0 περιελάμβαναν την υποστήριξη podcast και τις οδηγίες διαμετακόμισης και πεζοπορίας στους Χάρτες (και στην έκδοση 2.2).

Βασικά νέα χαρακτηριστικά:

iOS 1

εικόνα της Apple Inc.

Η υποστήριξη έληξε: 2010
Τελική έκδοση: 1.1.5, κυκλοφόρησε στις 15 Ιουλίου 2008
Αρχική έκδοση: Released June 29, 2007

Αυτό που ξεκίνησε όλα, τα οποία αποστέλλονται προεγκατεστημένα στο αρχικό iPhone.

Αυτή η έκδοση του λειτουργικού συστήματος δεν ονομάστηκε iOS τη στιγμή που ξεκίνησε. Από τις εκδόσεις 1-3, η Apple την ανέφερε ως iPhone OS. Το όνομα μεταφέρθηκε στο iOS με την έκδοση 4.

Είναι δύσκολο να μεταφέρω στους σύγχρονους αναγνώστες που έχουν ζήσει με το iPhone για χρόνια πόσο βαθύτατη ήταν αυτή η έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Η υποστήριξη για λειτουργίες όπως η οθόνη πολλαπλών τόνων, ο οπτικός τηλεφωνητής και η ολοκλήρωση του iTunes ήταν σημαντικές προόδους.

Ενώ αυτή η αρχική έκδοση ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη εκείνη την εποχή, δεν είχε πολλά από τα χαρακτηριστικά που θα έρθουν να συνδεθούν στενά με το iPhone στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τις μητρικές εφαρμογές τρίτων. Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές περιελάμβαναν το Ημερολόγιο, τις φωτογραφίες, τη φωτογραφική μηχανή, τις σημειώσεις, το Safari, το Mail, το τηλέφωνο και το iPod (το οποίο αργότερα χωρίστηκε στις εφαρμογές Μουσική και Βίντεο).

Η έκδοση 1.1, η οποία κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2007, ήταν η πρώτη έκδοση του λογισμικού που είναι συμβατό με το iPod touch.

Βασικά νέα χαρακτηριστικά: