Τι είναι οι πίνακες δρομολογητών TCP / IP (δρομολόγησης);

Ένας πίνακας δρομολογητών (που ονομάζεται επίσης πίνακας δρομολόγησης) είναι τα αποθηκευμένα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από τους δρομολογητές δικτύου TCP / IP για τον υπολογισμό των προορισμών των μηνυμάτων που είναι υπεύθυνα για την προώθηση. Ένας πίνακας δρομολογητών είναι μια μικρή βάση δεδομένων μνήμης που διαχειρίζεται το ενσωματωμένο υλικό και το λογισμικό του δρομολογητή.

Ενδείξεις και μεγέθη πίνακα πίνακα δρομολογητών

Οι πίνακες δρομολογητών περιέχουν μια λίστα διευθύνσεων IP . Κάθε διεύθυνση στη λίστα προσδιορίζει έναν απομακρυσμένο δρομολογητή (ή άλλη πύλη δικτύου ) που ο τοπικός δρομολογητής έχει ρυθμιστεί να αναγνωρίζει.

Για κάθε διεύθυνση IP, ο πίνακας δρομολογητών αποθηκεύει επιπρόσθετα μια μάσκα δικτύου και άλλα δεδομένα που καθορίζει τα εύρη διευθύνσεων IP προορισμού που δέχεται η απομακρυσμένη συσκευή.

Οι δρομολογητές οικιακών δικτύων χρησιμοποιούν ένα πολύ μικρό πίνακα δρομολογητών επειδή απλώς διαβιβάζουν όλη την εξερχόμενη κίνηση στην πύλη ISP (Internet Service Provider) η οποία φροντίζει για όλα τα άλλα βήματα δρομολόγησης. Οι πίνακες του δρομολογητή στο σπίτι συνήθως περιέχουν δέκα ή λιγότερες καταχωρήσεις. Συγκριτικά, οι μεγαλύτεροι δρομολογητές στον πυρήνα της ραχοκοκαλιάς του Διαδικτύου πρέπει να διατηρούν τον πλήρη πίνακα δρομολόγησης του Διαδικτύου που περιέχει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρήσεις. (Δείτε την αναφορά CIDR για τις τελευταίες στατιστικές δρομολόγησης στο Internet.)

Δυναμική έναντι στατικής δρομολόγησης

Οι οικιακοί δρομολογητές ρυθμίζουν αυτόματα τους πίνακες δρομολόγησης όταν συνδέονται με τον πάροχο Διαδικτύου, μια διαδικασία που ονομάζεται δυναμική δρομολόγηση . Δημιουργούν μια καταχώρηση πίνακα δρομολογητών για κάθε διακομιστή DNS του παρόχου υπηρεσιών (πρωτογενή, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, αν υπάρχει) και μία καταχώρηση για δρομολόγηση μεταξύ όλων των οικιακών υπολογιστών.

Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μερικές πρόσθετες διαδρομές για άλλες ειδικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών πολλαπλής διανομής και εκπομπής .

Μερικοί δρομολογητές οικιακών δικτύων σας εμποδίζουν να παρακάμψετε χειροκίνητα ή να αλλάξετε το τραπέζι του δρομολογητή. Ωστόσο, οι δρομολογητές επιχειρήσεων επιτρέπουν στους διαχειριστές δικτύου να ενημερώνονται ή να χειρίζονται χειροκίνητα τους πίνακες δρομολόγησης.

Αυτή η λεγόμενη στατική δρομολόγηση μπορεί να είναι χρήσιμη κατά τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της αξιοπιστίας του δικτύου. Σε ένα οικιακό δίκτυο, δεν απαιτείται η χρήση στατικών διαδρομών εκτός από ασυνήθιστες περιστάσεις (όπως κατά την εγκατάσταση πολλαπλών υποδικτύων και ενός δεύτερου δρομολογητή).

Προβολή των περιεχομένων των πινάκων δρομολόγησης

Στους οικιακούς ευρυζωνικούς δρομολογητές , τα περιεχόμενα του πίνακα δρομολόγησης εμφανίζονται συνήθως σε μια οθόνη μέσα στην κονσόλα διαχείρισης. Ένα παράδειγμα πίνακα IPv4 φαίνεται παρακάτω.

Λίστα καταχώρησης πίνακα δρομολόγησης (Παράδειγμα)
Προορισμός LAN IP Μάσκα υποδικτύου πύλη Διεπαφή
0.0.0.0 0.0.0.0 xx.yyy.86.1 WAN (Internet)
xx.yyy.86.1 255.255.255.255 xx.yyy.86.1 WAN (Internet)
xx.yyy.86.134 255.255.255.255 xx.yy.86.134 WAN (Internet)
192.168.1.0 255.255.255.0 192.168.1.101 LAN & Wireless

Σε αυτό το παράδειγμα, οι δύο πρώτες καταχωρίσεις αντιπροσωπεύουν τις διαδρομές προς τη διεύθυνση πύλης του παροχέα Διαδικτύου ('xx' και 'yyy' αντιπροσωπεύουν πραγματικές τιμές διεύθυνσης IP που είναι κρυμμένες για τους σκοπούς αυτού του άρθρου). Η τρίτη καταχώρηση αντιπροσωπεύει τη διαδρομή προς τη δημόσια διεύθυνση IP του οικιακού δρομολογητή που έχει εκχωρήσει ο παροχέας. Η τελευταία καταχώρηση αντιπροσωπεύει τη διαδρομή για όλους τους υπολογιστές εντός του οικείου δικτύου στον οικιακό δρομολογητή, όπου ο δρομολογητής έχει διεύθυνση IP 192.168.1.101.

Σε υπολογιστές με Windows και Unix / Linux, η εντολή netstat -r εμφανίζει επίσης τα περιεχόμενα του πίνακα δρομολογητών που έχουν διαμορφωθεί στον τοπικό υπολογιστή.