Λειτουργικά Συστήματα και Δίκτυα Υπολογιστών

Τι είναι το λειτουργικό σύστημα υπολογιστή;

Οι υπολογιστές χρησιμοποιούν λογισμικό χαμηλού επιπέδου που ονομάζεται λειτουργικό σύστημα (O / S) για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χειρίζονται τα φυσικά μηχανήματα. Ένα O / S επιτρέπει την εκτέλεση λογισμικού εφαρμογών (που ονομάζεται "προγράμματα") καθώς και την κατασκευή νέων προγραμμάτων. Το λογισμικό λειτουργικού συστήματος λειτουργεί όχι μόνο σε φορητούς υπολογιστές αλλά και σε κινητά τηλέφωνα, δρομολογητές δικτύου και άλλες αποκαλούμενες ενσωματωμένες συσκευές.

Τύποι λειτουργικών συστημάτων

Εκατοντάδες διαφορετικά λειτουργικά συστήματα υπολογιστών έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από εταιρείες, πανεπιστήμια και επιχειρηματικά άτομα. Τα πιο γνωστά λειτουργικά συστήματα είναι αυτά που βρίσκονται σε προσωπικούς υπολογιστές:

Ορισμένα λειτουργικά συστήματα έχουν σχεδιαστεί για ορισμένους τύπους εξοπλισμού, όπως π.χ.

Άλλα λειτουργικά συστήματα απολάμβαναν μια περίοδο φήμης, αλλά έχουν μόνο ιστορικό ενδιαφέρον τώρα:

Λειτουργικά Συστήματα Δικτύου

Ένα σύγχρονο O / S περιέχει πολύ ενσωματωμένο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να απλοποιεί τη δικτύωση ενός υπολογιστή. Το τυπικό λογισμικό O / S περιλαμβάνει την υλοποίηση πρωτοκόλλου πρωτοκόλλου TCP / IP και σχετικών προγραμμάτων κοινής ωφέλειας όπως το ping και traceroute. Αυτό περιλαμβάνει τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης συσκευών και άλλο λογισμικό για την αυτόματη ενεργοποίηση της διασύνδεσης Ethernet μιας συσκευής. Επίσης, οι κινητές συσκευές παρέχουν τα προγράμματα που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του Wi-Fi , Bluetooth ή άλλης ασύρματης σύνδεσης.

Οι πρώτες εκδόσεις των Microsoft Windows δεν παρέχουν καμία υποστήριξη για δικτύωση υπολογιστών . Η Microsoft πρόσθεσε τη βασική δυνατότητα δικτύωσης στο λειτουργικό της σύστημα ξεκινώντας από τα Windows 95 και Windows for Workgroups . Η Microsoft παρουσίασε επίσης τη λειτουργία Κοινόχρηστης σύνδεσης στο Internet (ICS) στα Windows 98 Δεύτερη Έκδοση (Win98 SE), Windows HomeGroup για οικιακή δικτύωση στα Windows 7 και ούτω καθεξής. Σε αντίθεση με το Unix, το οποίο σχεδιάστηκε από την αρχή με τη δικτύωση εν όψει. Σχεδόν κάθε καταναλωτής O / S σήμερα χαρακτηρίζεται ως λειτουργικό σύστημα δικτύου λόγω της δημοτικότητας του Διαδικτύου και της οικιακής δικτύωσης.

Ενσωματωμένα λειτουργικά συστήματα

Ένα αποκαλούμενο ενσωματωμένο σύστημα δεν υποστηρίζει καμία ή περιορισμένη διαμόρφωση του λογισμικού του. Ενσωματωμένα συστήματα όπως οι δρομολογητές, για παράδειγμα, συνήθως περιλαμβάνουν έναν προρυθμισμένο διακομιστή Web, διακομιστή DHCP και ορισμένα βοηθητικά προγράμματα, αλλά δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση νέων προγραμμάτων. Παραδείγματα ενσωματωμένων λειτουργικών συστημάτων για δρομολογητές περιλαμβάνουν:

Ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα μπορεί επίσης να βρεθεί μέσα σε έναν αυξανόμενο αριθμό καταναλωτικών συσκευών, όπως τα τηλέφωνα (iPhone OS), τα PDA (Windows CE) και τα ψηφιακά μέσα αναπαραγωγής πολυμέσων (ipodlinux).