Τι είναι το κινητό λειτουργικό σύστημα;

Ένα κινητό λειτουργικό σύστημα εξάγει το smartphone, το tablet και τα έξυπνα φορητά σας

Κάθε υπολογιστής διαθέτει ένα λειτουργικό σύστημα (OS) εγκατεστημένο σε αυτό. Τα Windows, OS X, macOS , Unix και Linux είναι παραδοσιακά λειτουργικά συστήματα. Ακόμη και αν ο υπολογιστής σας είναι φορητός υπολογιστής - και ως εκ τούτου κινητός - εξακολουθεί να εκτελεί ένα από αυτά τα παραδοσιακά λειτουργικά συστήματα. Ωστόσο, αυτή η διάκριση γίνεται θολή, καθώς οι δυνατότητες των δισκίων αρχίζουν να μοιάζουν με εκείνες των φορητών υπολογιστών.

Τα κινητά λειτουργικά συστήματα είναι εκείνα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την τροφοδοσία smartphones, tablet και φορητών συσκευών, τις κινητές συσκευές που παίρνουμε μαζί μας όπου κι αν πάμε. Τα κορυφαία δημοφιλή κινητά λειτουργικά συστήματα είναι Android και iOS , αλλά άλλα περιλαμβάνουν το BlackBerry OS, το webOS και το watchOS.

Τι κάνει ένα κινητό λειτουργικό σύστημα

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά μια κινητή συσκευή, εμφανίζεται συνήθως μια οθόνη εικονιδίων ή πλακιδίων. Τοποθετούνται εκεί από το λειτουργικό σύστημα. Χωρίς λειτουργικό σύστημα, η συσκευή δεν θα ξεκινούσε.

Το λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας είναι ένα σύνολο δεδομένων και προγραμμάτων που εκτελούνται σε μια κινητή συσκευή. Διαχειρίζεται το υλικό και δίνει τη δυνατότητα σε smartphones, tablet και φορητά είδη να εκτελούν εφαρμογές.

Ένα κινητό λειτουργικό σύστημα διαχειρίζεται επίσης τις λειτουργίες κινητών πολυμέσων, τη συνδεσιμότητα μέσω κινητού και διαδικτύου, την οθόνη αφής, τη σύνδεση Bluetooth, την πλοήγηση GPS, τις κάμερες, την αναγνώριση ομιλίας και πολλά άλλα σε μια κινητή συσκευή.

Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα δεν είναι εναλλάξιμα μεταξύ των συσκευών. Εάν διαθέτετε τηλέφωνο Apple iOS, δεν μπορείτε να φορτώσετε το λειτουργικό σύστημα Android σε αυτό και αντίστροφα.

Αναβαθμίσεις σε μια κινητή συσκευή

Όταν μιλάτε για αναβάθμιση ενός smartphone ή άλλης κινητής συσκευής, μιλάτε πραγματικά για την αναβάθμιση του λειτουργικού του συστήματος. Κατασκευάζονται τακτικές αναβαθμίσεις για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της συσκευής και για το κλείσιμο των τρωτών σημείων ασφαλείας. Είναι καλή ιδέα να διατηρήσετε όλες τις κινητές συσκευές σας αναβαθμισμένες στην πιο πρόσφατη έκδοση των λειτουργικών τους συστημάτων.