Τι είναι το Cloud Computing;

Cloud computing αποτελείται από πόρους υλικού και λογισμικού που διατίθενται στο Διαδίκτυο ως διαχειριζόμενες υπηρεσίες τρίτων. Αυτές οι υπηρεσίες βασίζονται σε προηγμένες εφαρμογές λογισμικού και δίκτυα υψηλών επιπέδων υπολογιστών διακομιστή.

Τύποι Cloud Computing

Οι πάροχοι υπηρεσιών δημιουργούν συστήματα cloud computing για την εξυπηρέτηση κοινών επιχειρησιακών ή ερευνητικών αναγκών. Παραδείγματα υπηρεσιών cloud computing περιλαμβάνουν:

  1. Εικονική πληροφορική : Διαμορφώστε και χρησιμοποιήστε απομακρυσμένους διακομιστές τρίτων ως επεκτάσεις σε τοπικό δίκτυο πληροφορικής της εταιρείας
  2. λογισμικό: Χρησιμοποιήστε εφαρμογές εμπορικού λογισμικού ή αναπτύξτε και απομακρυνθείτε εξ αποστάσεως προσαρμοσμένες ενσωματωμένες εφαρμογές
  3. αποθήκευση δικτύου : Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας ή αρχειοθετήστε δεδομένα στο Διαδίκτυο σε έναν πάροχο χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζετε τη φυσική θέση αποθήκευσης

Τα συστήματα υπολογιστικού νέφους, γενικά, έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν μεγάλο αριθμό πελατών και αύξηση της ζήτησης.

Παραδείγματα υπηρεσιών Cloud Computing

Αυτά τα παραδείγματα απεικονίζουν τους διάφορους τύπους υπηρεσιών cloud computing που είναι διαθέσιμες σήμερα:

Ορισμένοι πάροχοι προσφέρουν υπηρεσίες cloud computing δωρεάν, ενώ άλλοι απαιτούν συνδρομή συνδρομητικής τηλεόρασης.

Πώς λειτουργεί το Cloud Computing

Ένα σύστημα υπολογιστικού νέφους διατηρεί τα κρίσιμα δεδομένα του σε διακομιστές Internet αντί να διανέμει αντίγραφα αρχείων δεδομένων σε μεμονωμένες συσκευές πελάτη. Οι υπηρεσίες cloud που μοιράζονται τα βίντεο, όπως το Netflix, για παράδειγμα, μεταδίδουν δεδομένα μέσω του Διαδικτύου σε μια εφαρμογή αναπαραγωγής στη συσκευή προβολής, αντί να στέλνουν πελάτες DVD ή BluRay φυσικούς δίσκους.

Οι πελάτες πρέπει να είναι συνδεδεμένοι στο Internet για να χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud. Ορισμένα βιντεοπαιχνίδια στην υπηρεσία Xbox Live, για παράδειγμα, μπορούν να αποκτηθούν μόνο στο διαδίκτυο (όχι σε φυσικό δίσκο) ενώ κάποια άλλα δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς σύνδεση.

Ορισμένοι παρατηρητές της βιομηχανίας αναμένουν ότι η πληροφορική σύννεφο θα συνεχίσει να αυξάνεται στη δημοτικότητα τους τα επόμενα χρόνια. Το Chromebook είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να εξελιχθούν όλοι οι προσωπικοί υπολογιστές στο μέλλον κάτω από αυτή την τάση - συσκευές με ελάχιστο τοπικό χώρο αποθήκευσης και λίγες τοπικές εφαρμογές εκτός από το πρόγραμμα περιήγησης στο Web (μέσω του οποίου επιτυγχάνονται ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες).

Cloud Computing Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Οι πάροχοι υπηρεσιών είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση και τη διατήρηση της βασικής τεχνολογίας μέσα στο σύννεφο. Μερικοί επιχειρηματικοί πελάτες προτιμούν αυτό το μοντέλο επειδή περιορίζουν το δικό τους βάρος από το να διατηρούν υποδομές. Αντίθετα, αυτοί οι πελάτες παραιτούνται από τον έλεγχο της διαχείρισης του συστήματος, βασιζόμενοι στον πάροχο για να παραδώσει τα απαιτούμενα επίπεδα αξιοπιστίας και επιδόσεων.

Ομοίως, οι οικιακοί χρήστες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον παροχέα του Διαδικτύου στο μοντέλο υπολογιστικού νέφους: Οι προσωρινές διακοπές και οι ευρυζωνικές συνδέσεις με βραδύτερη ταχύτητα, οι οποίες είναι μια μικρή ερεθιστικότητα σήμερα, μπορούν να γίνουν κρίσιμο ζήτημα σε έναν κόσμο βασισμένο στον σύννεφο. Από την άλλη - υποστηρίζουν οι υποστηρικτές της τεχνολογίας cloud - μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τους παρόχους Διαδικτύου να συνεχίσουν να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Τα συστήματα υπολογιστικού νέφους είναι συνήθως σχεδιασμένα για να παρακολουθούν στενά όλους τους πόρους του συστήματος. Αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει στους παρόχους να χρεώνουν πελάτες ανάλογα με το δίκτυό τους, την αποθήκευση και τη χρήση τους. Μερικοί πελάτες προτιμούν αυτή την προσέγγιση μετρημένης χρέωσης για την εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ άλλοι προτιμούν μια κατ 'αποκοπή συνδρομή για να εξασφαλίσουν προβλέψιμο μηνιαίο ή ετήσιο κόστος.

Χρησιμοποιώντας ένα περιβάλλον υπολογιστικού νέφους γενικά, απαιτείται να στέλνετε δεδομένα μέσω του Internet και να τα αποθηκεύετε σε ένα σύστημα τρίτου μέρους. Οι κίνδυνοι απορρήτου και ασφάλειας που σχετίζονται με αυτό το μοντέλο πρέπει να σταθμίζονται έναντι των οφελών έναντι των εναλλακτικών λύσεων.