Τι είναι το Chromebook;

Μια ματιά στην χαμηλού κόστους επιλογή καθημερινής πληροφορικής της Google

Η απλούστερη απάντηση σχετικά με το τι είναι ένα Chromebook είναι οποιοσδήποτε φορητός προσωπικός υπολογιστής που συνοδεύει το λογισμικό του Google Chrome OS. Αυτό έχει πολλές συνέπειες πρωτίστως για το λογισμικό, καθώς αυτό διαφέρει από έναν παραδοσιακό προσωπικό υπολογιστή που συνοδεύει ένα πρότυπο λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows ή το Mac OSX. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε το σκοπό του λειτουργικού συστήματος και τους περιορισμούς του πριν αποφασίσετε ότι ένα Chromebook είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για να αποκτήσετε ένα παραδοσιακό φορητό υπολογιστή ή ακόμα και ένα tablet.

Σχέδιο που συνδέεται πάντα

Η βασική ιδέα πίσω από το Chrome OS από την Google είναι ότι η πλειοψηφία των εφαρμογών που χρησιμοποιούν σήμερα οι άνθρωποι βασίζονται στη χρήση του Διαδικτύου. Αυτά περιλαμβάνουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, περιήγηση στο web, κοινωνικά μέσα και βίντεο και ήχου συνεχούς ροής. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι κάνουν κυρίως αυτά τα καθήκοντα στο πρόγραμμα περιήγησης στον υπολογιστή τους. Ως αποτέλεσμα, το Chrome OS είναι χτισμένο γύρω από το πρόγραμμα περιήγησης ιστού, ειδικά σε αυτή την περίπτωση το Google Chrome.

Μεγάλο μέρος αυτής της συνδεσιμότητας επιτυγχάνεται με τη χρήση των διαφόρων υπηρεσιών ιστού της Google όπως το GMail, τα Έγγραφα Google , το YouTube , το Picasa, το Google Play κ.λπ. Φυσικά, εξακολουθεί να είναι δυνατή η χρήση εναλλακτικών υπηρεσιών διαδικτύου μέσω άλλων παρόχων όπως θα κάνατε τυπικό πρόγραμμα περιήγησης. Εκτός από τις εφαρμογές που συνδέονται κυρίως με τον ιστό, η αποθήκευση δεδομένων θεωρείται επίσης ότι γίνεται μέσω της υπηρεσίας αποθήκευσης cloud στο Google Drive .

Το προεπιλεγμένο όριο αποθήκευσης του Google Drive είναι συνήθως μόλις δεκαπέντε gigabytes, αλλά οι αγοραστές ενός Chromebook λαμβάνουν αναβάθμιση σε εκατό gigabytes για δύο χρόνια. Κανονικά η υπηρεσία αυτή κοστίζει 4,99 δολάρια το μήνα, η οποία φυσικά θα χρεωθεί στον χρήστη μετά τα πρώτα δύο χρόνια εάν χρησιμοποιεί πάνω από το κανονικό ελεύθερο όριο των 15 gigabyte.

Τώρα, δεν είναι όλες οι εφαρμογές αφιερωμένες στην πλήρη λειτουργία τους από τον ιστό. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται τη δυνατότητα επεξεργασίας αρχείων, ενώ δεν είναι συνδεδεμένοι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εφαρμογές των Εγγράφων Google. Η αρχική έκδοση του Chrome OS εξακολουθούσε να απαιτεί την πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές ιστού μέσω του Διαδικτύου, κάτι που αποτελούσε σημαντική δυσκολία. Έκτοτε, η Google το αντιμετώπισε με την παραγωγή μιας λειτουργίας εκτός σύνδεσης σε ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές, οι οποίες θα επιτρέψουν την επεξεργασία και τη δημιουργία επιλεγμένων εγγράφων τα οποία στη συνέχεια θα συγχρονιστούν με το αποθηκευτικό χώρο του cloud όταν η συσκευή στη συνέχεια συνδεθεί στο Internet.

Εκτός από το πρότυπο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και τις υπηρεσίες εφαρμογών που είναι διαθέσιμες μέσω αυτού, υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές που μπορούν να αγοραστούν και να μεταφορτωθούν μέσω του Chrome Web Store. Αυτές είναι κατ 'ουσίαν οι ίδιες επεκτάσεις, θέματα και εφαρμογές που μπορείτε να αγοράσετε για κάθε πρόγραμμα περιήγησης Chrome που εκτελείται στα διάφορα λειτουργικά συστήματα.

Επιλογές υλικού

Δεδομένου ότι το Chrome OS είναι ουσιαστικά μόνο μια περιορισμένη έκδοση του Linux, μπορεί να τρέξει σχεδόν σε οποιοδήποτε τύπο τυποποιημένου υλικού PC. (Μπορείτε να εγκαταστήσετε και να εκτελέσετε την πλήρη έκδοση του Linux, αν θέλετε.) Η διαφορά είναι ότι το Chrome OS ελέγχεται ειδικά για το υλικό που έχει δοκιμαστεί για συμβατότητα και στη συνέχεια κυκλοφορήσει με το συγκεκριμένο υλικό από έναν κατασκευαστή.

Είναι δυνατό να φορτώσετε μια έκδοση ανοιχτού κώδικα του Chrome OS σε σχεδόν οποιοδήποτε υλικό υπολογιστή μέσω ενός έργου που ονομάζεται Chromium OS, αλλά ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν και είναι πιθανό να είναι κάπως πίσω από τις επίσημες χρωματικές εκδόσεις του Chrome OS.

Όσον αφορά το υλικό που πωλείται στους καταναλωτές, τα περισσότερα από τα Chromebook έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν μια παρόμοια διαδρομή με την τάση του netbook από την τελευταία δεκαετία. Είναι μικρότερα, πολύ φθηνά μηχανήματα που παρέχουν επαρκείς επιδόσεις και λειτουργίες για να λειτουργούν με τις περιορισμένες δυνατότητες λογισμικού του Chrome OS. Το μέσο σύστημα κοστίζει μεταξύ $ 200 και $ 300, όπως και τα πρώτα netbooks.

Πιθανώς ο μεγαλύτερος περιορισμός των Chromebooks είναι η αποθήκευση τους. Δεδομένου ότι το Chrome OS έχει σχεδιαστεί για χρήση με αποθήκευση στο σύννεφο, έχουν πολύ περιορισμένο εσωτερικό χώρο αποθήκευσης. Συνήθως, ένα Chromebook θα έχει οπουδήποτε από 16 έως 32GB χώρο. Το μόνο πλεονέκτημα εδώ είναι ότι χρησιμοποιούν μονάδες SSD, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ γρήγοροι όσον αφορά τη φόρτωση προγραμμάτων και δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο Chromebook. Υπήρξαν μερικές επιλογές που χρησιμοποιούν σκληρούς δίσκους που θυσιάζουν την απόδοση για τοπική αποθήκευση.

Δεδομένου ότι τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να είναι χαμηλού κόστους, προσφέρουν πολύ λίγα από την άποψη της απόδοσης. Δεδομένου ότι συνήθως χρησιμοποιούν απλώς ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού για πρόσβαση σε υπηρεσίες ιστού, δεν χρειάζονται μεγάλη ταχύτητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλά από τα συστήματα χρησιμοποιούν επεξεργαστές χαμηλής ταχύτητας με ένα και δύο πυρήνα.

Ενώ αυτά επαρκούν για τις βασικές λειτουργίες του Chrome OS και τις λειτουργίες του προγράμματος περιήγησης, δεν έχουν απόδοση για κάποιες πιο περίπλοκες εργασίες. Για παράδειγμα, δεν είναι κατάλληλη να κάνετε κάτι σαν να επεξεργάζεστε ένα βίντεο για μεταφόρτωση στο YouTube. Επίσης, δεν κάνουν καλά από την άποψη του multitasking, λόγω των επεξεργαστών και συνήθως μικρότερων ποσοτήτων μνήμης RAM .

Chromebooks vs. Tablets

Με στόχο το Chromebook να είναι μια φορητή λύση υπολογιστών χαμηλού κόστους που έχει σχεδιαστεί για σύνδεση στο διαδίκτυο, η προφανής ερώτηση είναι γιατί να αγοράσετε ένα Chromebook μέσω μιας παρόμοιας χαμηλού κόστους, συνδεδεμένης επιλογής υπολογιστών με τη μορφή tablet ;

Μετά από όλα, η ίδια Google που ανέπτυξε το Chrome OS είναι επίσης υπεύθυνη για τα λειτουργικά συστήματα Android που εμφανίζονται σε πολλά δισκία. Στην πραγματικότητα, υπάρχει πιθανώς μεγαλύτερη ποικιλία εφαρμογών διαθέσιμων για το Android OS από ότι υπάρχει για το πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή για ψυχαγωγία όπως παιχνίδια.

Με την τιμολόγηση των δύο πλατφορμών να είναι περίπου ίσες, η επιλογή πραγματικά έρχεται κάτω για να διαμορφώσουν παράγοντες και πώς η συσκευή θα χρησιμοποιηθεί. Τα tablet δεν διαθέτουν φυσικό πληκτρολόγιο και αντ 'αυτού βασίζονται σε μια διεπαφή οθόνης αφής. Αυτό είναι ιδανικό για απλή περιήγηση στον ιστό και τα παιχνίδια, αλλά δεν είναι πολύ αποτελεσματικό εάν θα κάνετε πολλά εισερχόμενα κειμένου, για παράδειγμα, για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή για την εγγραφή εγγράφων. Για παράδειγμα, ακόμα και με δεξί κλικ στο Chromebook χρειάζονται ιδιαίτερες δεξιότητες.

Ένα φυσικό πληκτρολόγιο είναι πολύ πιο κατάλληλο για αυτά τα καθήκοντα. Ως αποτέλεσμα, ένα Chromebook θα είναι η επιλογή για κάποιον που θα κάνει πολλά γραφή στον ιστό σε σύγκριση με κάποιον που θα καταναλώνει κυρίως πληροφορίες από τον ιστό.