Πώς να εγκαταστήσετε και να εκτελέσετε το Linux σε ένα Chromebook

Χρησιμοποιώντας το Crouton για εναλλαγή μεταξύ του Chrome OS και του Ubuntu

Τα Chromebook έχουν γίνει δημοφιλή για δύο απλούς λόγους: ευκολία χρήσης και τιμή. Η αυξανόμενη δημοτικότητά τους έχει οδηγήσει σε ταχεία αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εφαρμογών, γεγονός που με τη σειρά τους βελτιώνει τη λειτουργικότητα αυτών των Chromebook. Ωστόσο, δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το Chrome OS ή τις εφαρμογές του. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τη λειτουργία του Linux σε ένα Chromebook, ένα ισχυρό λειτουργικό σύστημα που σίγουρα δεν είναι εφαρμογή Chrome.

Ακολουθώντας το παρακάτω σεμινάριο, μπορείτε επίσης να εκτελέσετε μια πλήρη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Linux στο φορητό σας υπολογιστή, ανοίγοντας έναν ολόκληρο κόσμο δυνατοτήτων σε αυτό που είναι ουσιαστικά μηχανή χαμηλού προϋπολογισμού.

Πριν εγκαταστήσετε το Ubuntu στο Chromebook σας, πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Προγραμματιστής. Αυτή είναι μια λειτουργία που συνήθως προορίζεται μόνο για προχωρημένους χρήστες, επομένως είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω οδηγίες.

Ενεργοποίηση λειτουργίας προγραμματιστή

Ενώ τα περισσότερα από τα δεδομένα σας στο Chrome OS είναι αποθηκευμένα στην πλευρά του διακομιστή στο σύννεφο , μπορεί να έχετε επίσης σημαντικά αρχεία αποθηκευμένα τοπικά. όπως αυτές που βρίσκονται στο φάκελο " Λήψεις ". Εκτός από την απενεργοποίηση ορισμένων περιορισμών ασφαλείας και την εγκατάσταση μιας προσαρμοσμένης έκδοσης του Ubuntu, μια ενεργοποιημένη λειτουργία προγραμματιστή διαγράφει αυτόματα όλα τα τοπικά δεδομένα στο Chromebook σας . Εξαιτίας αυτού, βεβαιωθείτε ότι όλα όσα χρειάζεστε στηρίζονταν σε μια εξωτερική συσκευή ή μεταφέρθηκαν στο νέφος προτού πάρετε τα παρακάτω βήματα.

  1. Με το Chromebook ενεργοποιημένο, κρατήστε πατημένα τα πλήκτρα Esc και Refresh ταυτόχρονα και πατήστε το κουμπί τροφοδοσίας της συσκευής σας. Θα πρέπει να ξεκινήσει μια αναγκαστική επανεκκίνηση, σε ποιο σημείο μπορείτε να αφήσετε τα πλήκτρα.
  2. Μετά την ολοκλήρωση της επανεκκίνησης, θα εμφανιστεί μια οθόνη με κίτρινο θαυμαστικό και ένα μήνυμα ότι το Chrome OS λείπει ή έχει υποστεί βλάβη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτόν τον συνδυασμό πλήκτρων για να ξεκινήσετε τη Λειτουργία προγραμματιστή: CTRL + D.
  3. Θα πρέπει τώρα να εμφανιστεί το ακόλουθο μήνυμα: Για να απενεργοποιήσετε την επαλήθευση OS, πιέστε το πλήκτρο ENTER. Χτυπήστε το πλήκτρο Enter .
  4. Θα εμφανιστεί τώρα μια νέα οθόνη που δηλώνει ότι η επαλήθευση λειτουργιών είναι απενεργοποιημένη. Μην αγγίζετε τίποτα σε αυτό το σημείο. Μετά από μερικές ενότητες θα λάβετε ειδοποίηση ότι το Chromebook σας μεταβαίνει σε κατάσταση Προγραμματιστών. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει αρκετό και μπορεί να περιλαμβάνει πολλαπλές επανεκκινήσεις. Τελικά θα επιστρέψετε στο μήνυμα επαλήθευσης λειτουργιών είναι απενεργοποιημένο , συνοδευόμενο από ένα κόκκινο θαυμαστικό. Αγνοήστε αυτό το μήνυμα και περιμένετε έως ότου δείτε την οθόνη υποδοχής για το Chrome OS.
  5. Δεδομένου ότι όλα τα τοπικά δεδομένα και ρυθμίσεις διαγράφηκαν κατά την είσοδο στη λειτουργία προγραμματιστή, ίσως χρειαστεί να εισαγάγετε εκ νέου τα στοιχεία του δικτύου, τον προσανατολισμό γλώσσας και πληκτρολογίου στην οθόνη υποδοχής του OS καθώς και να συμφωνήσετε με τους όρους και τις προϋποθέσεις του λειτουργικού συστήματος. Αφού ολοκληρωθεί, συνδεθείτε στο Chromebook σας όταν σας ζητηθεί να το κάνετε.

Εγκατάσταση του Ubuntu μέσω του Crouton

Αν και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για να εγκαταστήσετε και να εκτελέσετε μια γεύση του Linux στο Chromebook σας, αυτό το σεμινάριο επικεντρώνεται μόνο στη συνιστώμενη λύση. Οι κύριοι λόγοι για να επιλέξετε το Crouton βρίσκονται στην απλότητα του και το γεγονός ότι σας επιτρέπει να τρέχετε το Chrome OS και το Ubuntu δίπλα-δίπλα, εξαλείφοντας την ανάγκη για σκληρή εκκίνηση σε ένα λειτουργικό σύστημα τη φορά. Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Πλοηγηθείτε στον επίσημο χώρο αποθήκευσης GitHub του Crouton.
  2. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο goo.gl , που βρίσκεται ακριβώς στα δεξιά της κεφαλίδας περιβάλλοντος Chromium OS Universal Chroot Environment .
  3. Ένα αρχείο Crouton θα πρέπει τώρα να είναι διαθέσιμο στο φάκελο " Downloads ". Ανοίξτε το κέλυφος του προγραμματιστή του Chrome OS σε μια νέα καρτέλα προγράμματος περιήγησης χρησιμοποιώντας την ακόλουθη συντόμευση πληκτρολογίου: CTRL + ALT + T
  4. Ένας δείκτης θα πρέπει τώρα να εμφανιστεί δίπλα στην εντολή crosh> , αναμένοντας την είσοδό σας. Πληκτρολογήστε κέλυφος και πατήστε το πλήκτρο Enter .
  5. Η γραμμή εντολών πρέπει να διαβάσει τώρα ως εξής: chronos @ localhost / $ . Καταχωρίστε την ακόλουθη σύνταξη στη γραμμή εντολών και πατήστε το πλήκτρο Enter : sudo sh ~ / Downloads / crouton -e -t xfce . Εάν εκτελείτε συσκευή Chromebook με οθόνη αφής, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη σύνταξη: sudo sh ~ / Downloads / crouton -e -t touch, xfce
  6. Η τελευταία έκδοση του προγράμματος εγκατάστασης του Crouton θα κατεβάσει τώρα. Ενδέχεται να σας ζητηθεί να παράσχετε και να επαληθεύσετε τόσο έναν κωδικό πρόσβασης όσο και μια κωδική φράση κρυπτογράφησης σε αυτή τη συνθήκη, επειδή επιλέξατε να κρυπτογραφήσετε την εγκατάσταση του Ubuntu μέσω της παραμέτρου "-e" στο προηγούμενο βήμα. Ενώ αυτή η σημαία δεν είναι απαραίτητη, συνιστάται ιδιαίτερα. Επιλέξτε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης και μια φράση πρόσβασης που θα θυμάστε και εισαγάγετε ανάλογα, αν υπάρχει.
  1. Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία πλήκτρων, θα ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης του Crouton. Αυτό θα διαρκέσει αρκετά λεπτά και απαιτεί ελάχιστη παρέμβαση του χρήστη. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για κάθε βήμα στο παράθυρο του κελύφους καθώς προχωράει η εγκατάσταση. Τελικά θα σας ζητηθεί να ορίσετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης για τον κύριο λογαριασμό Ubuntu προς το τέλος της διαδικασίας.
  2. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εγκατάστασης, θα πρέπει να επανέλθετε στη γραμμή εντολών. Καταχωρίστε την ακόλουθη σύνταξη και πατήστε το πλήκτρο Enter : sudo startxfce4 . Αν επιλέξατε την κρυπτογράφηση στα προηγούμενα βήματα, θα σας ζητηθεί τώρα ο κωδικός πρόσβασης και η φράση πρόσβασης.
  3. Μια περίοδος Xfce θα ξεκινήσει τώρα και θα πρέπει να δείτε τη διεπαφή επιφάνειας εργασίας Ubuntu μπροστά σας. Συγχαρητήρια ... Τώρα τρέχετε το Linux στο Chromebook σας!
  4. Όπως ανέφερα προηγουμένως στο άρθρο, το Crouton σας επιτρέπει να τρέχετε ταυτόχρονα το Chrome OS και το Ubuntu. Για εναλλαγή μεταξύ των δύο λειτουργικών συστημάτων χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συντομεύσεις πληκτρολογίου: CTRL + ALT + SHIFT + BACK και CTRL + ALT + SHIFT + FORWARD . Εάν αυτές οι συντομεύσεις δεν λειτουργούν για εσάς τότε πιθανότατα τρέχετε ένα Chromebook με chipset Intel ή AMD, σε αντίθεση με το ARM. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συντομεύσεις: CTRL + ALT + BACK και ( CTRL + ALT + FORWARD) + ( CTRL + ALT + REFRESH).

Ξεκινήστε τη χρήση του Linux

Τώρα που έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία προγραμματιστή και το εγκατεστημένο Ubuntu, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να ξεκινήσετε την επιφάνεια εργασίας του Linux κάθε φορά που ενεργοποιείτε το Chromebook σας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα δείτε την οθόνη προειδοποίησης που δηλώνει ότι η επαλήθευση λειτουργιών είναι απενεργοποιημένη κάθε φορά που κάνετε επανεκκίνηση ή ενεργοποιείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή η λειτουργία προγραμματιστή παραμένει ενεργή μέχρι να την απενεργοποιήσετε με μη αυτόματο τρόπο και πρέπει να εκτελέσετε το Crouton.

  1. Αρχικά, επιστρέψτε στη διεπαφή του shell του προγραμματιστή χρησιμοποιώντας την ακόλουθη συντόμευση πληκτρολογίου: CTRL + ALT + T.
  2. Πληκτρολογήστε κέλυφος στη γραμμή crosh και πατήστε Enter .
  3. Η γραμμή εντολών chronos @ localhost θα πρέπει τώρα να εμφανιστεί. Πληκτρολογήστε την ακόλουθη σύνταξη και πατήστε Enter : sudo startxfce4
  4. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης κρυπτογράφησης και τη φράση πρόσβασης, εάν σας ζητηθεί.
  5. Η επιφάνεια εργασίας του Ubuntu θα πρέπει να είναι τώρα ορατή και έτοιμη για χρήση.

Από προεπιλογή, η έκδοση του Ubuntu που έχετε εγκαταστήσει δεν συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό προεγκατεστημένου λογισμικού. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος για τον εντοπισμό και την εγκατάσταση εφαρμογών Linux είναι μέσω του apt-get . Αυτό το εύχρηστο εργαλείο γραμμής εντολών σας επιτρέπει να αναζητήσετε και να κατεβάσετε αμέτρητες εφαρμογές στο Ubuntu. Λάβετε υπόψη ότι τα Chromebook της AMD και της Intel έχουν πρόσβαση σε περισσότερες λειτουργικές εφαρμογές από αυτές που χρησιμοποιούν τσιπ ARM. Με αυτό είπε, ακόμη και τα Chromebook βασισμένα σε ARM έχουν τη δυνατότητα να τρέχουν μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές Linux.

Επισκεφτείτε τον σε βάθος οδηγό μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εγκατάσταση εφαρμογών από τη γραμμή εντολών μέσω του apt-get .

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας

Ενώ τα περισσότερα δεδομένα και ρυθμίσεις στο Chrome OS αποθηκεύονται αυτόματα στο σύννεφο, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τα αρχεία που δημιουργήθηκαν ή κατέβασαν κατά τη διάρκεια των περιόδων λειτουργίας του Ubuntu. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ίσως θέλετε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας Linux από καιρό σε καιρό. Ευτυχώς, η Crouton παρέχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς αυτό λαμβάνοντας τα ακόλουθα βήματα.

  1. Εκκινήστε τη διεπαφή του shell του προγραμματιστή πληκτρολογώντας την ακόλουθη συντόμευση: CTRL + ALT + T.
  2. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε το κέλυφος στη γραμμή crosh και πατήστε το πλήκτρο Enter .
  3. Η γραμμή εντολών chronos @ localhost θα πρέπει τώρα να εμφανιστεί. Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και παραμέτρους και πατήστε Enter : sudo edit-chroot -a
  4. Το όνομα του chroot σας θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται με λευκό κείμενο (δηλαδή, ακριβές ). Πληκτρολογήστε την ακόλουθη σύνταξη ακολουθούμενη από ένα κενό και το όνομα του chroot σας και πατήστε Enter : sudo edit-chroot -b . (δηλαδή, sudo edit-chroot -b ακριβής ).
  5. Η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας πρέπει τώρα να ξεκινήσει. Μόλις ολοκληρωθεί, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που δηλώνει τη λήξη της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας μαζί με μια διαδρομή και όνομα αρχείου. Ένα αρχείο tar ή tarball θα πρέπει τώρα να βρίσκεται στο φάκελο Downloads του Chrome OS. που είναι κοινόχρηστο και ως εκ τούτου προσβάσιμο και στα δύο λειτουργικά συστήματα. Σε αυτό το σημείο συνιστάται να αντιγράψετε ή να μετακινήσετε αυτό το αρχείο σε μια εξωτερική συσκευή ή στην αποθήκευση σύννεφων.

Κατάργηση του Linux από το Chromebook σας

Αν ποτέ δεν βρεθείτε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι η Προγραμματισμένη Λειτουργία παρέχει λιγότερο ασφαλές περιβάλλον από ό, τι όταν είναι ενεργοποιημένη η επαλήθευση λειτουργιών ή απλά θέλετε να καταργήσετε το Ubuntu από το Chromebook σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να επαναφέρετε τη συσκευή σας στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτή η διαδικασία θα διαγράψει όλα τα τοπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αρχείων στο φάκελο " Λήψεις ", οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για οτιδήποτε έχει σημασία εκ των προτέρων.

  1. Επανεκκινήστε το Chromebook.
  2. Όταν η επαλήθευση λειτουργιών είναι απενεργοποιημένη , πατήστε το πλήκτρο διαστήματος.
  3. Θα σας ζητηθεί τώρα να επιβεβαιώσετε εάν θέλετε ή όχι να ενεργοποιηθεί η επαλήθευση του λειτουργικού συστήματος. Χτυπήστε το πλήκτρο Enter .
  4. Θα εμφανιστεί σύντομα μια ειδοποίηση με την οποία δηλώνεται ότι η επαλήθευση λειτουργιών είναι πλέον ενεργοποιημένη. Το Chromebook σας θα επανεκκινήσει και θα αποκατασταθεί στην αρχική του κατάσταση σε αυτό το σημείο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα επιστρέψετε στην οθόνη υποδοχής του Chrome OS, όπου θα χρειαστεί να καταχωρίσετε ξανά τις πληροφορίες δικτύου και τα διαπιστευτήρια σύνδεσης.