Εγκαταστήστε το Cinnamon Desktop στο Ubuntu

01 από 05

Τι είναι το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας της κανέλας και γιατί να το εγκαταστήσετε στο Ubuntu;

Cinnamon Desktop Ubuntu.

Ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας είναι μια συλλογή εργαλείων που επιτρέπουν στο χρήστη να εκτελεί εργασίες στον υπολογιστή του.

Το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας αποτελείται από έναν αριθμό βασικών στοιχείων όπως ο διαχειριστής παραθύρων , τα οποία καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα παράθυρα και συμπεριφέρονται, ένα μενού, ένα πάνελ που είναι επίσης γνωστό ως γραμμή εργασιών, εικονίδια, διαχειριστές αρχείων και άλλα εργαλεία που καθιστούν βασικά δυνατή για να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας.

Εάν προέρχεστε από ένα περιβάλλον Microsoft Windows, τότε θα αναγνωρίζετε μόνο ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας, καθώς υπάρχει μόνο το προεπιλεγμένο διαθέσιμο.

Στα Windows 10 υπάρχει ένα πάνελ στο κάτω μέρος της οθόνης με το λογότυπο των Windows στην κάτω αριστερή γωνία και ένα συρτάρι ρολογιού και συστήματος στην κάτω δεξιά γωνία. Κάνοντας κλικ στο λογότυπο των Windows εμφανίζεται ένα μενού από το οποίο μπορείτε να εκκινήσετε εφαρμογές. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας.

Μέσα στα Windows μπορείτε να σύρετε τα παράθυρα, να τα αλλάξετε το μέγεθος, να τα τοποθετήσετε επάνω το ένα πάνω στο άλλο και να τα σπάσετε. Τα Windows μπορούν επίσης να ελαχιστοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν.

Όλα αυτά τα πράγματα συνθέτουν ουσιαστικά αυτό που θεωρείται περιβάλλον εργασίας.

Το Ubuntu από προεπιλογή έρχεται με ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που ονομάζεται Unity. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η γραμμή εκκίνησης στην αριστερή πλευρά της οθόνης, ένας πίνακας στην κορυφή και όταν πατάτε το πάνω εικονίδιο στη γραμμή εκκίνησης εμφανίζεται μια διεπαφή παύλας όπου μπορείτε να βρείτε εφαρμογές, να αναπαράγετε μουσική και να παρακολουθείτε βίντεο.

Η κανέλα είναι το προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας για το Linux Mint. Το Linux Mint βασίζεται στο Ubuntu και έχει πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά.

Η επιφάνεια εργασίας Cinnamon είναι πολύ πιο παρόμοια με τα Windows από την επιφάνεια εργασίας Unity που συνοδεύει το Ubuntu.

Εάν δεν έχετε εγκαταστήσει ακόμα το Ubuntu και θα προτιμούσατε να λειτουργεί η επιφάνεια εργασίας σας περισσότερο σαν το Windows, θα πρότεινα να εγκαταστήσετε το Linux Mint αντί για το Ubuntu, καθώς η Cinnamon έχει ήδη προσαρμοστεί ώστε να λειτουργεί τέλεια.

Εάν όμως έχετε ήδη εγκαταστήσει το Ubuntu τότε δεν χρειάζεται να πάτε στο πρόβλημα της δημιουργίας μιας μονάδας δίσκου USB Mint USB και την αντικατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος Ubuntu με το Linux Mint. Αυτό είναι overkill.

Μπορεί επίσης να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu και όχι το Mint Linux, καθώς είναι πάντα μπροστά από το Linux Mint από την άποψη της ανάπτυξης. Το Linux Mint βασίζεται στην μακροπρόθεσμη έκδοση υποστήριξης του Ubuntu. Βασικά αυτό σημαίνει ότι παίρνετε την έκδοση 16.04 του Ubuntu plus και τις ενημερώσεις ασφαλείας και τις ενημερώσεις πακέτων, αλλά δεν λαμβάνετε νεότερες λειτουργίες που προσφέρονται από το Ubuntu 16.10 ή και αργότερα.

Με αυτό κατά νου, ίσως προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε την Κανέλα στο Ubuntu παρά στο Linux Mint.

Ανεξάρτητα από το γιατί έχετε επιλέξει να εγκαταστήσετε το Cinnamon στο Ubuntu, αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση της Cinnamon καθώς και να προσθέσετε κάποια χρήσιμα τσιμπήματα στο τέλος.

02 του 05

Πώς να εγκαταστήσετε κανέλα από τα αποθετήρια Ubuntu

Πώς να εγκαταστήσετε κανέλα στο Ubuntu.

Η έκδοση του Cinnamon στα αποθετήρια Standard του Ubuntu δεν είναι η πιο πρόσφατη έκδοση, αλλά είναι επαρκής για τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων.

Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση διαβάστε, καθώς αυτή θα καλυφθεί αργότερα.

Ανεξάρτητα από την έκδοση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, συνιστώ να εγκαταστήσετε το Synaptic έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να βρείτε και να εγκαταστήσετε την Κανέλα. Το Synaptic θα είναι πολύ βολικό για άλλα καθήκοντα όπως η εγκατάσταση της Java.

Για να εγκαταστήσετε το Synaptic, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας τα πλήκτρα CTRL, ALT και T ταυτόχρονα.

Καταχωρίστε την ακόλουθη εντολή:

sudo apt-get εγκαταστήσετε συναπτική

Θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας για να συνεχίσετε.

Για να ξεκινήσετε το Synaptic, κάντε κλικ στο επάνω κουμπί στη γραμμή εκκίνησης του Ubuntu και εισάγετε το "Synaptic" στο πλαίσιο αναζήτησης. Κάντε κλικ στο εικονίδιο "Synaptic".

Εάν είστε στην ευχάριστη θέση να εγκαταστήσετε την έκδοση Cinnamon στα αποθετήρια του Ubuntu, κάντε κλικ στο κουμπί αναζήτησης και εισαγάγετε "Cinnamon" στο πλαίσιο.

Βρείτε την επιλογή "Cinnamon-Desktop-Environment" και τοποθετήστε ένα τετραγωνάκι στο πλαίσιο δίπλα της.

Κάντε κλικ στην επιλογή "Εφαρμογή" για να εγκαταστήσετε την κανέλα.

03 του 05

Πώς να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση της κανέλας στο Ubuntu

Εγκαταστήστε το τελευταίο κανάλι Ubuntu.

Για να χρησιμοποιήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του περιβάλλοντος επιφάνειας Cinnamon, θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα " προσωπικό αρχείο αρχείων " (PPA) τρίτων μερών στις πηγές λογισμικού.

Ένας PPA είναι ένα αποθετήριο που δημιουργήθηκε από ένα άτομο, ομάδα ή εταιρεία και δεν συνδέεται με τους προγραμματιστές του Ubuntu.

Το προβάδισμα στη χρήση ενός PPA είναι ότι έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση των πακέτων, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι δεν υποστηρίζονται από το Ubuntu.

Για να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας Cinnamon, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Ανοίξτε το Synaptic Package Manager κάνοντας κλικ στο πάνω εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας και εισάγοντας το "Synaptic" στη γραμμή αναζήτησης. Αν δεν έχετε εγκαταστήσει το Synaptic, ανατρέξτε στην προηγούμενη διαφάνεια
  2. Κάντε κλικ στο μενού "Ρυθμίσεις" και επιλέξτε "Αποθετήρια"
  3. Όταν εμφανιστεί η οθόνη "Λογισμικό & ενημερώσεις", κάντε κλικ στην καρτέλα "Άλλο Λογισμικό"
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί "Προσθήκη" στο κάτω μέρος της οθόνης
  5. Επικολλήστε τα παρακάτω στο πλαίσιο που παρέχεται ppa: embrosyn / cinnamon
  6. Όταν κλείσετε τη φόρμα "Λογισμικό και ενημερώσεις", θα σας ζητηθεί να φορτώσετε ξανά από τα αποθετήρια. Κάντε κλικ στο κουμπί "Ναι" για να τραβήξετε όλους τους τίτλους λογισμικού από τον PPA που μόλις προσθέσατε
  7. Κάντε κλικ στην επιλογή "Αναζήτηση" στην κορυφή του παραθύρου Synaptic και εισάγετε την Κανέλα
  8. Τοποθετήστε ένα κουτάκι στο κουτί που ονομάζεται "Κανέλα". Σημειώστε ότι η έκδοση θα πρέπει να πει 3.2.8-yakkety και η περιγραφή θα πρέπει να λέει "Modern Desktop Linux".
  9. Κάντε κλικ στην επιλογή "Εφαρμογή" για να εγκαταστήσετε την επιφάνεια εργασίας της κανέλας και πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασής σας όταν απαιτείται

Πρέπει να εγκατασταθεί πλέον η τελευταία έκδοση του Cinnamon

04 του 05

Πώς να εκκινήσετε την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu Cinnamon

Εκκίνηση σε κανάλι Ubuntu.

Για να φορτώσετε την επιφάνεια εργασίας Cinnamon που μόλις εγκαταστήσατε, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας ή αποσυνδεθείτε από το Ubuntu.

Όταν δείτε την οθόνη σύνδεσης, κάντε κλικ στη λευκή κουκκίδα δίπλα στο όνομά σας.

Θα δείτε τώρα τις ακόλουθες επιλογές:

Κάντε κλικ στην επιλογή Κανέλα και στη συνέχεια πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασής σας ως συνήθως.

Ο υπολογιστής σας πρέπει τώρα να εκκινήσει στην επιφάνεια εργασίας της καντίνας.

05 του 05

Αλλάξτε την εικόνα φόντου Ubuntu Cinnamon

Αλλαγή του φόντου της καντινής του Ubuntu.

Όταν ξεκινάτε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Cinnamon για πρώτη φορά, ίσως παρατηρήσετε ότι το φόντο είναι μαύρο και τίποτα όπως αυτό που εμφανίζεται στο πάνω μέρος αυτής της σελίδας.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να μπορείτε να επιλέξετε από μια σειρά διαφορετικών εικόνων φόντου επιφάνειας εργασίας:

  1. Κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε "Αλλαγή φόντου επιφάνειας εργασίας"
  2. Κάντε κλικ στο σύμβολο συν "+" στο κάτω μέρος της οθόνης "Φόντα"
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή "Άλλες τοποθεσίες" στην οθόνη "Προσθήκη φακέλων"
  4. Κάντε κλικ στο "Υπολογιστής"
  5. Κάντε διπλό κλικ στο "usr"
  6. Κάντε διπλό κλικ στο "μερίδιο"
  7. Κάντε διπλό κλικ στο "Φόντο"
  8. Κάντε κλικ στο "Άνοιγμα"
  9. Κάντε κλικ στην επιλογή "Φόντο" που εμφανίζεται τώρα στην οθόνη "Φόντα".
  10. Επιλέξτε την εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως φόντο

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να προσαρμόσετε την Κανέλα, αλλά τώρα πρέπει να είστε έτοιμοι και να χρησιμοποιείτε τα μενού για να ξεκινήσετε εφαρμογές και να περιηγηθείτε στο σύστημά σας .