Το καλύτερο setup Linux για τους παλαιότερους υπολογιστές

Μου ζητήθηκε να διορθώσω έναν υπολογιστή για έναν φίλο της συζύγου μου που είχε έναν υπολογιστή με Windows Vista .

Το πρόβλημα με τον υπολογιστή ήταν ότι όταν άνοιξε τον Internet Explorer θα προσπαθήσει να δείξει μια ντουζίνα άλλες παράθυρα Internet Explorer και κάθε Windows προσπάθησε να φορτώσει μια dodgy ιστοσελίδα.

Εκτός από τα πολλαπλά παράθυρα, το πρόγραμμα περιήγησης δεν θα επιτρέπει επίσης στην κυρία να επισκέπτεται συγκεκριμένες ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Twitter.

Όταν άρχισα να μπαίνω στο σύστημα για πρώτη φορά, δεν ήμουν έκπληκτος να βρώ δώδεκα εικονίδια για προγράμματα όπως το Windows Optimiser και το iSearch. Ήταν σαφές ότι αυτός ο υπολογιστής ήταν γεμάτος με το Malware . Η πραγματικά μεγάλη ιδέα αν κάποιος ήταν το εικονίδιο "Εγκατάσταση του Internet Explorer" στην επιφάνεια εργασίας.

Κανονικά σε αυτές τις περιπτώσεις, προτιμώ να πάω για το blitz και να επανεγκαταστήσω το λειτουργικό σύστημα. Θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι το σύστημα είναι καθαρό. Δυστυχώς, ο υπολογιστής δεν διέθετε δίσκους ή αποκαθιστά τμήματα.

Κάλεσα τον φίλο της συζύγου μου και της είπα ότι θα μπορούσα είτε να περάσω ώρες προσπαθώντας να καθαρίσω το μηχάνημα χωρίς καμία εγγύηση ότι θα έχω το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα (για όλα όσα ήξερα ότι ο Internet Explorer είχε υπονομευθεί εντελώς ), θα μπορούσα να παραδώσω το μηχάνημα για να τον διορθώσετε από κάποιον που είχε δίσκο των Windows Vista, θα μπορούσε να αγοράσει έναν νέο υπολογιστή ή θα μπορούσε να εγκαταστήσει το Linux στον υπολογιστή.

Πέρασα περίπου 30 λεπτά εξηγώντας ότι το Linux δεν είναι Windows και ότι μερικά πράγματα λειτουργούσαν με διαφορετικό τρόπο. Άκουσα επίσης τις γενικές απαιτήσεις της για τον υπολογιστή. Βασικά, ο υπολογιστής χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την περιήγηση στον ιστό και τη σύνταξη της περίεργης επιστολής. Οι απαιτήσεις της θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν περισσότερο από τις περισσότερες διανομές του Linux.

Επιλέγοντας μια διανομή Linux για έναν παλαιότερο υπολογιστή

Το επόμενο βήμα ήταν να αποφασίσουμε για μια διανομή. Για να μάθετε τι να εγκαταστήσετε, πήρα μια πρώτη ματιά στο υλικό. Ο υπολογιστής ήταν ένα Acer Aspire 5720 με διπλή πυρήνα 2 GHz και 2 gigabytes RAM. Δεν ήταν κακό μηχάνημα στην εποχή του, αλλά η μέρα έχει περάσει κάπως. Ως εκ τούτου, ήθελα κάτι αρκετά ελαφρύ αλλά όχι πολύ ελαφρύ επειδή δεν είναι αρχαίο.

Με βάση το γεγονός ότι η κυρία είναι ένας αρκετά βασικός χρήστης, ήθελα να αποκτήσω μια διανομή που ήταν πολύ παρόμοια με τα Windows για να καταστήσει την καμπύλη μάθησης όσο το δυνατόν μικρότερη.

Εάν δείτε αυτό το άρθρο σχετικά με την επιλογή της καλύτερης διανομής του Linux , θα δείτε μια λίστα με τις 25 κορυφαίες διανομές που αναφέρονται στο Distrowatch.

Ορισμένες από τις διανομές σε αυτόν τον κατάλογο θα ήταν κατάλληλες, αλλά αναζητούσα επίσης μια διανομή με έκδοση 32 bit.

Από τον κατάλογο θα μπορούσα λογικά να πήγαινα για PCLinuxOS, Linux Mint XFCE, Zorin OS Lite ή Linux Lite αλλά έχοντας αναθεωρήσει πρόσφατα το Q4OS, αποφάσισα ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή επειδή μοιάζει πολύ με παλαιότερες εκδόσεις των Windows, είναι ελαφριά, γρήγορη και εύκολο στη χρήση.

Λόγοι για την επιλογή του Q4OS περιελάμβαναν τα παλαιότερα εμφάνιση και αίσθηση των Windows με τα πάντα κάτω στα εικονίδια για τα My Documents και το My Network Places και ένα δοχείο απορριμμάτων, μια μικρή αρχική λήψη με επιλογές για την εγκατάσταση κωδικοποιητών πολυμέσων και μια καλή επιλογή αρχικών εφαρμογών επιφάνειας εργασίας.

Επιλογή προφίλ επιφάνειας εργασίας

Η διανομή Q4OS Linux έχει διαφορετικά προφίλ για διαφορετικές χρήσεις. Η αρχική εγκατάσταση συνοδεύεται από ένα βασικό σύνολο εφαρμογών γραφείου KDE.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης προφίλ επιφάνειας εργασίας σας επιτρέπει να επιλέξετε μεταξύ των ακόλουθων επιλογών:

Αν δεν μου άρεσαν οι εφαρμογές που συνοδεύουν την πλήρως εξοπλισμένη επιφάνεια εργασίας, θα είχα πάει για τη διατήρηση του Q4OS όπως ήταν και την εγκατάσταση των εφαρμογών χωριστά, αλλά με την εγκατάσταση του πλήρως εξοπλισμένου desktop μου δόθηκε το Chrome browser της Google , η σουίτα γραφείου LibreOffice πλήρης Τον επεξεργαστή κειμένου, το πακέτο υπολογιστικών φύλλων και το εργαλείο παρουσίασης, τον διαχειριστή φωτογραφιών Shotwell και το μέσο αναπαραγωγής πολυμέσων VLC .

Αυτό έλυσε μια σειρά επιλογών επιλογής αμέσως.

Κωδικοποιητές πολυμέσων

Προσπαθώντας να εξηγήσω σε κάποιον τις αρετές της μη χρήσης του Flash πιθανότατα δεν πρόκειται να είναι υπερβολικά ευπρόσδεκτη όταν μπορούν να το κάνουν αυτή τη στιγμή με τα Windows (αν και στην προκειμένη περίπτωση η κυρία δεν μπορούσε επειδή είναι γεμάτη κακόβουλα προγράμματα).

Ως εκ τούτου, ήθελα να βεβαιωθώ ότι το Flash εγκαταστάθηκε, το VLC θα μπορούσε να παίξει όλα τα αρχεία πολυμέσων και ο ήχος MP3 θα έπαιζε χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Ευτυχώς, το Q4OS έχει την επιλογή να εγκαταστήσει όλους τους κωδικοποιητές πολυμέσων στην αρχική οθόνη υποδοχής. Το πρόβλημα λύθηκε.

Επιλέγοντας το σωστό πρόγραμμα περιήγησης Web Linux

Αν διαβάσετε τον οδηγό μου που απαριθμεί τα καλύτερα και χειρότερα προγράμματα περιήγησης ιστού Linux θα γνωρίζετε ότι πιστεύω ότι μόνο ένα πρόγραμμα περιήγησης κάνει πραγματικά τη δουλειά και αυτό είναι το Google Chrome.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι μόνο το Google Chrome έχει ενσωματωμένο το δικό του Flash player και μόνο το Chrome υποστηρίζει το Netflix. Και πάλι ο μέσος χρήστης των Windows δεν ενδιαφέρεται για τα πλεονεκτήματα άλλων προγραμμάτων περιήγησης αν δεν μπορούν να κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν με τα Windows.

Επιλέγοντας το σωστό πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Linux

Έγραψα πρόσφατα έναν άλλο οδηγό ο οποίος απαριθμεί τα καλύτερα και χειρότερα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Linux . Προσωπικά πιστεύω ότι ο καλύτερος πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για χρήστες των Windows θα ήταν το Evolution επειδή φαίνεται και συμπεριφέρεται πολύ όπως το Microsoft Outlook.

Ωστόσο, αποφάσισα ότι καθώς πρόκειται για μια διανομή βασισμένη στο KDE, πήγαινε για το Ice Dove, το οποίο είναι μια επώνυμη έκδοση του Debian Thunderbird.

Ο Thunderbird ήταν ο αριθμός 2 στον κατάλογο των καλύτερων και χειρότερων πελατών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ως πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ιδανικός για τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων, ειδικά όταν πρόκειται για οικιακή χρήση.

Επιλέγοντας το σωστό Linux Office Suite

Σχεδόν κάθε διανομή έχει τη σουίτα LibreOffice ως το σύνολο των εργαλείων γραφείου που είναι εγκατεστημένα από προεπιλογή. Άλλες λύσεις ήταν ίσως το Open Office ή το KingSoft.

Τώρα γνωρίζω ότι οι χρήστες των Windows γενικά διαμαρτύρονται ότι η μόνη εφαρμογή που χρειάζονται πραγματικά είναι το Microsoft Office, αλλά όταν πρόκειται για οικιακή χρήση, αυτό είναι απλή ανοησία.

Εάν χρησιμοποιείτε επεξεργαστή κειμένου όπως το Microsoft Word, το πιο πιθανό είναι να γράψετε μια επιστολή, μια έκθεση, ίσως ένα ενημερωτικό δελτίο για μια τοπική ομάδα, μια αφίσα ίσως, ίσως ένα φυλλάδιο, ίσως γράφετε ένα βιβλίο. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να υλοποιηθούν στον LibreOffice Writer.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που λείπουν στο LibreOffice για σίγουρο και η συμβατότητα δεν είναι στο 100% όταν πρόκειται για εξαγωγή σε μορφή Word, αλλά για γενική χρήση στο σπίτι, ο συγγραφέας του LibreOffice είναι εντάξει.

Τα υπολογιστικά φύλλα χρησιμοποιούνται στο σπίτι για πραγματικά βασικά πράγματα όπως ο προϋπολογισμός της χώρας, ίσως ένα κομμάτι της βασικής λογιστικής ή ένας κατάλογος κάποιου είδους.

Η μόνη πραγματική απόφαση που έπρεπε να κάνω ήταν ότι η κυρία παραδέχτηκε ότι συνηθίζει να χρησιμοποιεί το Open Office. Έτσι, έπρεπε να αποφασίσω αν θα πάω για Open Office ή θα τη μεταβιβάσω στο LibreOffice. Πήγα για το τελευταίο.

Επιλέγοντας το καλύτερο πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο Linux

Υπάρχει πραγματικά μόνο ένα video player Linux που πρέπει να αναφερθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό για τα Windows επίσης επειδή είναι τόσο καλό.

Η συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων VLC μπορεί να αναπαράγει DVD, πολλές διαφορετικές μορφές αρχείων και ροές δικτύου. Έχει ένα απλό αλλά καθαρό περιβάλλον εργασίας.

Επιλέγοντας το τέλειο πρόγραμμα αναπαραγωγής ήχου Linux

Δεν ήταν δύσκολο να βρούμε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής ήχου που να χτυπούν το Windows Media Player. Αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να επιλέξω κάτι που είχε βασική υποστήριξη iPod. Δεν ξέρω με βεβαιότητα ότι η κυρία έχει iPod, αλλά ήθελα να καλύψω κάποιες βάσεις.

Οι καλύτερες διαθέσιμες επιλογές ήταν οι εξής:

Ήθελα να πάω για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής ήχου KDE, το οποίο μείωσε την επιλογή του Amarok και της Clementine.

Δεν υπάρχει τίποτα πολύ μεταξύ των δύο όταν πρόκειται για χαρακτηριστικά και τόσο μεγάλο μέρος της απόφασης ήταν κάτω από την προσωπική επιλογή. Ας ελπίσουμε ότι της αρέσει η γεύση μου γιατί προτιμώ την Κλημεντίν πάνω από τον Αμαρόκ.

Επιλέγοντας έναν διαχειριστή φωτογραφιών Linux

Το Q4OS εγκατέστησε το Shotwell από προεπιλογή και είναι γενικά ο διαχειριστής φωτογραφιών που είναι εγκατεστημένος από πολλές από τις κορυφαίες διανομές Linux.

Αποφάσισα να μην το αλλάξω αυτό.

Επιλογή ενός επεξεργαστή εικόνας Linux

Το GIMP είναι ένας πολύ γνωστός επεξεργαστής εικόνων Linux σύμφωνα με το Photoshop αλλά νομίζω ότι για τις απαιτήσεις του τελικού χρήστη θα ήταν πάρα πολύ.

Ως εκ τούτου, αποφάσισα να πάω για την Pinta που είναι ένας κλώνος τύπου Microsoft Paint.

Άλλες βασικές εφαρμογές Linux

Υπήρχαν δύο ακόμα επιλογές λογισμικού για τις οποίες πήγα:

Δεν έχω ιδέα αν ο τελικός χρήστης χρησιμοποιεί το Skype, αλλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι εγκαταστάθηκε παρά να κάνει την κυρία να ψάξει για τον εαυτό της.

Και πάλι, δεν έχω ιδέα αν η κυρία δημιουργεί DVD, αλλά είναι καλύτερο να έχουμε ένα εγκατεστημένο από ό, τι δεν είναι.

Εξετάσεις επιφάνειας εργασίας

Το Q4OS έχει την επιλογή ενός βασικού μενού που μοιάζει με τα μενού των Windows του προηγούμενου έτους ή με ένα μενού Kickstart το οποίο διαθέτει ένα εργαλείο αναζήτησης και μια πιο σύγχρονη διεπαφή.

Ενώ το παλιό σύστημα μενού σχολείων μπορεί να είναι πιο περίπλοκο, αποφάσισα να το κολλήσω καθώς είναι πολύ εύκολο να πλοηγηθείς.

Επίσης, αποφάσισα να προσθέσω ένα σύνολο εικονιδίων στη γραμμή γρήγορης εκκίνησης. Αφαιρέθηκα το εικονίδιο του Konqueror και το αντικατέστησα με το Google Chrome. Στη συνέχεια, πρόσθεσα Thunderbird, LibreOffice Writer, Calc και Παρουσίαση, VLC, Clementine και μια συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας.

Για να γίνει ακόμα πιο εύκολη η χρήση, έτσι ώστε ο χρήστης να μην χρειάζεται να προσπαθήσει να περάσει υπερβολικά τα μενού, πρόσθεσα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας για όλες τις εφαρμογές που εγκατέστησα.

Μεγαλύτερες ανησυχίες

Η κύρια ανησυχία μου για τη ρύθμιση είναι ο διαχειριστής πακέτων. Οι χρήστες των Windows δεν γνωρίζουν υπερβολικά την έννοια των διαχειριστών πακέτων. Αυτός που είναι εγκατεστημένος με το Q4OS είναι το Synaptic, το οποίο ενώ είναι εύκολο για τους περισσότερους χρήστες του Linux μπορεί να είναι λίγο περίπλοκο για τους βασικούς χρήστες των Windows.

Η άλλη ανησυχία που είχα ήταν σχετικά με το υλικό. Ο χρήστης δεν ανέφερε ποτέ έναν εκτυπωτή, αλλά πρέπει να υποθέσω ότι έχει ένα επειδή χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή κειμένου.

Το Q4OS δεν αντιμετώπισε προβλήματα με τη σύνδεση με τον ασύρματο εκτυπωτή Epson μου, αλλά αυτό ίσως είναι επειδή είναι αρκετά μοντέρνο.

Περίληψη

Ο φίλος της συζύγου μου είναι τώρα στην κατοχή ενός υπολογιστή που λειτουργεί, είναι απαλλαγμένος από ιούς και εκπληρώνει όλα τα καθήκοντα που ανέφερε όταν μίλησα μαζί της στο τηλέφωνο.

Ένας άλλος χρήστης με επιτυχία μετατράπηκε σε Linux.