Τρόπος χρήσης των επιλογών αποκατάστασης συστήματος των Windows 10

Οι επιλογές ανάκτησης των Windows 10 σας βοηθούν να επαναφέρετε εύκολα τον υπολογιστή σας

Οι χρήστες Windows με σκληρό δίσκο συχνά δίνουν στους υπολογιστές τους μια ανανέωση για να βελτιώσουν την απόδοση του συστήματος με την επανεγκατάσταση των Windows. Πριν από τα Windows 8, αυτό έγινε πάντα με μέσο ανάκτησης σε μονάδα DVD ή USB ή σε ένα μικρό διαμέρισμα ανάκτησης που ο κατασκευαστής του υπολογιστή συμπεριέλαβε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή.

Η διαδικασία ήταν αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα. Για το λόγο αυτό παρέμεινε πάντοτε στον τομέα του χρήστη ισχύος, παρόλο που πολλοί υπολογιστές θα επωφελούνταν από την περιστασιακή επαναφορά.

Με τα Windows 8 , η Microsoft αγκάλιασε τελικά την τάση ανανέωσης του υπολογιστή και εισήγαγε μια τυπική και εύκολη στη χρήση διαδικασία για να ανανεώσει ή να επαναφέρει τον υπολογιστή σας. Η Microsoft συνεχίζει να προσφέρει αυτά τα βοηθητικά προγράμματα στα Windows 10, αλλά η διαδικασία και οι επιλογές είναι ελαφρώς διαφορετικές σε σύγκριση με τον προκάτοχό της.

Ακολουθεί μια ματιά στη διαδικασία επαναφοράς για Windows 10 υπολογιστών που εκτελούν την Ενημέρωση Επέτειος.

Γιατί να λάβετε τέτοια δραστικά μέτρα;

Το να δίνετε στον υπολογιστή σας μια νέα εκκίνηση δεν είναι μόνο για το πότε ο υπολογιστής σας δεν λειτουργεί καλά. Μερικές φορές ένας ιός μπορεί να σκουπίσει ολόκληρο το σύστημά σας. Όταν συμβεί αυτό, ο υπολογιστής σας είναι πραγματικά ανακτήσιμος μόνο μετά από μια πλήρη επανεγκατάσταση των Windows.

Μια επίσημη αναβάθμιση στα Windows 10 που δεν παίζει καλά με το σύστημά σας μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα. Οι προβληματικές ενημερώσεις στα Windows δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ενημερώσεις των Windows 10 είναι λίγο πολύ υποχρεωτικές, υπάρχει το ενδεχόμενο τα μικρά προβλήματα να γίνουν πιο διαδεδομένα πιο γρήγορα, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι ενημερώνουν την ίδια στιγμή.

Επαναφέρετε αυτόν τον υπολογιστή

Θα ξεκινήσουμε με την ευκολότερη διαδικασία, η οποία επαναφέρει τον υπολογιστή σας. Στα Windows 8, η Microsoft σας προσέφερε δύο επιλογές: ανανέωση και επαναφορά. Ανανέωση ήταν αυτό που θα κάνατε για να επανεγκαταστήσετε τα Windows χωρίς να χάσετε κανένα από τα προσωπικά μας αρχεία. Η επαναφορά, εν τω μεταξύ, ήταν μια καθαρή εγκατάσταση όπου τα πάντα στο σκληρό δίσκο θα εξαλειφθούν με μια παρθένα έκδοση των Windows που απομένει.

Στα Windows 10, οι επιλογές απλοποιήθηκαν λίγο. Σε αυτή την έκδοση των Windows "επαναφορά" σημαίνει την επανεγκατάσταση των Windows με ή χωρίς να σκουπίζετε τα πάντα, ενώ ο όρος "refresh" δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Για να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας, κάντε κλικ στο μενού Έναρξη και, στη συνέχεια, επιλέξτε το εικονίδιο Cog Settings (Ρυθμίσεις) για να ανοίξετε την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ενημέρωση και ασφάλεια> Ανάκτηση .

Στο επάνω μέρος της επόμενης οθόνης υπάρχει μια επιλογή με την ένδειξη "Επαναφορά αυτού του υπολογιστή". Στην ενότητα αυτή, κάντε κλικ στην επιλογή Ξεκίνημα . Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο με δύο επιλογές: Διατήρηση των αρχείων μου ή Κατάργηση όλων . Επιλέξτε την πιο κατάλληλη επιλογή και συνεχίστε.

Στη συνέχεια, τα Windows θα διαρκέσουν λίγα λεπτά για να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν μια τελική συνοπτική οθόνη που εξηγεί τι θα συμβεί. Στην περίπτωση της διατήρησης των αρχείων μου , για παράδειγμα, στην οθόνη θα ειπωθεί ότι όλες οι εφαρμογές και τα επιτραπέζια προγράμματα που δεν αποτελούν μέρος της τυπικής εγκατάστασης για τα Windows 10 θα διαγραφούν. Όλες οι ρυθμίσεις θα αλλάξουν και πάλι στις προεπιλογές τους, τα Windows 10 θα εγκατασταθούν εκ νέου και όλα τα προσωπικά αρχεία θα καταργηθούν. Για να συνεχίσετε, κάντε κλικ στην επιλογή Επαναφορά και η διαδικασία θα ξεκινήσει.

Κακή κατασκευή

Όταν δημιουργείται μια νέα έκδοση των Windows (αυτό σημαίνει μια σημαντική ενημέρωση), μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει όλεθρο σε ένα μικρό αριθμό συστημάτων. Εάν συμβεί αυτό, η Microsoft έχει ένα σχέδιο πτώσης: επιστρέφοντας στην προηγούμενη έκδοση των Windows. Η Microsoft χρησιμοποίησε για να δώσει στους χρήστες 30 ημέρες υποβάθμισης, αλλά ξεκινώντας με την Ενημέρωση Επέτειος ότι το χρονικό όριο έχει μειωθεί σε μόλις 10 ημέρες.

Αυτός δεν είναι ένας τόνος χρόνου για υποβάθμιση ενός συστήματος, αλλά για έναν υπολογιστή με Windows που βλέπει καθημερινή χρήση, είναι αρκετός ο χρόνος για να ανακαλύψετε αν κάτι είναι λάθος και να επιστρέψετε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για προβλήματα αναβάθμισης. Μερικές φορές μια συγκεκριμένη διαμόρφωση συστήματος (ένας συνδυασμός διαφόρων εξαρτημάτων υπολογιστή) προκαλεί ένα σφάλμα που η Microsoft δεν έλαβε υπόψη στη φάση δοκιμών. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μια βασική συνιστώσα του συστήματος να χρειάζεται μια ενημέρωση προγράμματος οδήγησης ή ο οδηγός να ήταν buggy μετά την απελευθέρωση.

Οποιοσδήποτε και να είναι ο λόγος, η τροχαία είναι απλή. Για άλλη μια φορά, μεταβείτε στην επιλογή Έναρξη> Ρυθμίσεις> Ενημέρωση και ασφάλεια> Ανάκτηση . Αυτή τη φορά αναζητήστε την υποδιαίρεση "Επιστροφή σε προηγούμενη έκδοση" και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ξεκίνημα .

Τα Windows θα χρειαστούν μερικές στιγμές για να "πιάσουν τα πράγματα" για άλλη μια φορά και στη συνέχεια θα εμφανιστεί μια οθόνη έρευνας που θα ρωτάει γιατί επαναφέρετε την προηγούμενη έκδοση των Windows. Υπάρχουν πολλές κοινές επιλογές από τις οποίες οι εφαρμογές και οι συσκευές σας δεν λειτουργούν, οι παλιότερες κατασκευές ήταν πιο αξιόπιστες και ένα πλαίσιο "άλλου λόγου" - υπάρχει επίσης ένα πλαίσιο εισαγωγής κειμένου για να παρέχει στην Microsoft μια πληρέστερη εξήγηση των προβλημάτων σας .

Επιλέξτε την κατάλληλη επιλογή και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο .

Τώρα είναι εδώ. Η Microsoft πραγματικά δεν θέλει κανέναν να υποβαθμίσει, καθώς ολόκληρο το σημείο των Windows 10 είναι να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες PC στην ίδια έκδοση των Windows. Για το λόγο αυτό, τα Windows 10 θα σας ενοχλούν με μερικές ακόμα οθόνες. Κατ 'αρχάς, θα ρωτήσει αν θέλετε να ελέγξετε για ενημερώσεις πριν από την υποβάθμιση, καθώς αυτό μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Αξίζει πάντα να δοκιμάσετε αυτήν την επιλογή, εκτός αν υπάρχουν ειδικές περιστάσεις, όπως η ύπαρξη στην εννιά ημέρα του παραθύρου επαναφοράς και η μη θέληση να χάσετε τα δικαιώματα υποβάθμισης. Αν θέλετε να δείτε αν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις, κάντε κλικ στην επιλογή Έλεγχος για ενημερώσεις διαφορετικά κάντε κλικ στην επιλογή Όχι ευχαριστώ .

Όπως και με την επιλογή επαναφοράς, υπάρχει μια τελευταία σύνοψη που περιγράφει λεπτομερώς τι θα συμβεί. Βασικά τα Windows προειδοποιούν ότι αυτό είναι σαν να επανεγκαθιστά τα Windows και θα χρειαστεί κάποια στιγμή για να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του οποίου ο υπολογιστής δεν θα είναι χρησιμοποιήσιμος. Η επαναφορά σε προηγούμενη έκδοση των Windows μπορεί επίσης να εξαλείψει κάποιες εφαρμογές των Windows Store και επιτραπέζιων προγραμμάτων και οι τυχόν αλλαγές των ρυθμίσεων του συστήματος θα χαθούν.

Τα Windows θα σας συμβουλεύσουν επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των προσωπικών σας αρχείων πριν από την υποβάθμιση. Τα προσωπικά αρχεία δεν θα πρέπει να καταστραφούν κατά τη διάρκεια υποβάθμισης, αλλά μερικές φορές τα πράγματα πάνε στραβά. Έτσι είναι πάντα καλή ιδέα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των προσωπικών αρχείων πριν από οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή λογισμικού συστήματος.

Μόλις είστε έτοιμοι να κάνετε κλικ στο κουμπί Επόμενο . Μια τελευταία οθόνη σας προειδοποιεί ότι τυχόν αλλαγές κωδικού πρόσβασης που κάνατε από τότε που θα αναβαθμιστεί η αναβάθμιση, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε προηγούμενους κωδικούς πρόσβασης έτοιμους ή ότι υπάρχει κίνδυνος να κλειδώσετε από τον υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο και θα εμφανιστεί μια τελευταία οθόνη όπου πατάτε το κουμπί Επιστροφή στην προηγούμενη έκδοση . Στη συνέχεια, θα αρχίσει η διαδικασία επανεγκατάστασης.

Είναι πολύ κλικ, αλλά η επιστροφή σε μια παλαιότερη έκδοση των Windows είναι ακόμα σχετικά απλή (αν ήπια ενοχλητική) και ως επί το πλείστον αυτοματοποιημένη.

Καταργήστε την εγκατάσταση μιας μικρότερης ενημερωμένης έκδοσης

Αυτή η δυνατότητα δεν είναι ακριβώς η ίδια με τις επιλογές επαναφοράς στα Windows 10, αλλά είναι σχετική. Μερικές φορές αρχίζουν προβλήματα σε ένα σύστημα μετά την εγκατάσταση μίας από τις μικρές, τακτικές ενημερώσεις της Microsoft.

Όταν αυτές οι ενημερώσεις προκαλούν προβλήματα, μπορείτε να τους απεγκαταστήσετε πηγαίνοντας στο Έναρξη> Ρυθμίσεις> Ενημέρωση και ασφάλεια> Windows Update . Στο επάνω μέρος του παραθύρου κάντε κλικ στο μπλε σύνδεσμο Ιστορικό ενημερώσεων και στη συνέχεια στην επόμενη οθόνη κάντε κλικ σε έναν άλλο μπλε σύνδεσμο με τίτλο Απεγκατάσταση ενημερώσεων .

Αυτό ανοίγει ένα παράθυρο του πίνακα ελέγχου με όλες τις πρόσφατες ενημερώσεις σας. Κάντε κλικ στις πιο πρόσφατες (συνήθως έχουν "αριθμό KB") και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Κατάργηση εγκατάστασης στην κορυφή της λίστας.

Αυτό θα απεγκαταστήσει την ενημερωμένη έκδοση, αλλά, δυστυχώς, βάσει του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι ενημερώσεις των Windows 10, η προβληματική ενημερωμένη έκδοση θα προσπαθήσει να επανεγκατασταθεί αρκετά σύντομα στη συνέχεια. Αυτό σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλετε. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, κάντε λήψη του εργαλείου αντιμετώπισης προβλημάτων της Microsoft για απόκρυψη ενημερώσεων για να αποτρέψετε την αυτόματη εγκατάσταση της ενημερωμένης έκδοσης.

Προηγμένες κινήσεις

Υπάρχει μια τελική επιλογή κάτω από τις Ρυθμίσεις> Ενημέρωση & ασφάλεια> Ανάκτηση που αξίζει να γνωρίζετε σχετικά με την ονομασία "Σύνθετη εκκίνηση". Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε την παραδοσιακή μέθοδο επανεγκατάστασης των Windows χρησιμοποιώντας μια μονάδα DVD ή USB . Εάν δεν αγοράσατε τα Windows 10 σε κατάστημα λιανικής πώλησης, θα πρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας μέσο εγκατάστασης χρησιμοποιώντας το εργαλείο δημιουργίας μέσων των Windows 10 της Microsoft.

Μόλις έχετε τα μέσα εγκατάστασης έτοιμα να μεταφερθούν και να εισαχθούν στο σύστημά σας, κάντε κλικ στην επιλογή Επανεκκίνηση τώρα . Στη συνέχεια, θα προσγειωθείτε στις συνήθεις οθόνες εγκατάστασης των Windows κατά την εγκατάσταση από μονάδα DVD ή USB.

Πραγματικά, θα πρέπει να έχετε μόνο την προηγμένη επιλογή, εάν αποτύχουν άλλες μέθοδοι επαναφοράς ή επανεγκατάστασης των Windows 10. Είναι σπάνιο, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν περιπτώσεις όπου η επιλογή επαναφοράς δεν λειτουργεί ή η επιλογή επαναφοράς δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Αυτό συμβαίνει όταν η επανεγκατάσταση από ένα USB μπορεί να έρθει σε πρακτικό? ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αν δημιουργείτε νέα μέσα εγκατάστασης των Windows 10 από τον ιστότοπο της Microsoft, θα είναι πιθανώς η ίδια έκδοση με αυτήν που έχετε εγκαταστήσει. Τούτου λεχθέντος, ορισμένες φορές η επανεγκατάσταση της ίδιας έκδοσης των Windows από ένα νέο δίσκο εγκατάστασης μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.

Τελικές σκέψεις

Χρησιμοποιώντας τις επιλογές αποκατάστασης των Windows 10 είναι βολικές όταν ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά είναι επίσης μια αρκετά δραστική λύση. Πριν δοκιμάσετε επαναφορά ή επαναφορά σε προηγούμενη έκδοση, κάντε μερικές βασικές λύσεις αντιμετώπισης προβλημάτων.

Η επανεκκίνηση του υπολογιστή σας επιδιορθώνει το πρόβλημα, για παράδειγμα; Εγκαταστήσατε πρόσφατα νέα προγράμματα ή εφαρμογές; Δοκιμάστε να τα απεγκαταστήσετε. Είναι εκπληκτικό το πόσο συχνά ένα πρόγραμμα τρίτου μέρους μπορεί να βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματός σας. Τέλος, ελέγξτε αν όλα τα προγράμματα οδήγησης εξαρτημάτων είναι ενημερωμένα και ελέγξτε για τυχόν νέες ενημερώσεις συστήματος που ενδέχεται να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω του Windows Update .

Θα εκπλαγείτε πόσες φορές μια απλή επανεκκίνηση ή μια ενημέρωση μπορεί να διορθώσει αυτό που μοιάζει με ένα καταστροφικό ζήτημα. Ωστόσο, εάν η βασική αντιμετώπιση προβλημάτων δεν λειτουργεί, υπάρχει πάντα η επιλογή επαναφοράς των Windows 10 έτοιμη και αναμονή.

Ενημερώθηκε από τον Ian Paul.