Τύποι συνδέσεων δικτύου

Τα δίκτυα υπολογιστών έρχονται σε πολλές μορφές: Τα οικιακά δίκτυα, τα δίκτυα επιχειρήσεων και το Διαδίκτυο είναι τρία κοινά παραδείγματα. Οι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις διάφορες μεθόδους για να συνδεθούν με αυτά (και άλλα είδη) δικτύων. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι συνδέσεων δικτύου:

Δεν υποστηρίζουν όλες οι τεχνολογίες δικτύωσης κάνοντας όλους τους τύπους συνδέσεων. Οι συνδέσεις Ethernet , για παράδειγμα, υποστηρίζουν τη μετάδοση, αλλά το IPv6 δεν το κάνει. Οι παρακάτω ενότητες περιγράφουν τους διαφορετικούς τύπους σύνδεσης που χρησιμοποιούνται σήμερα στα δίκτυα.

Σταθερό ευρυζωνικό Διαδίκτυο

Ο όρος ευρυζωνική σύνδεση μπορεί να σημαίνει πολλαπλά πράγματα, αλλά πολλοί καταναλωτές τη συνδέουν με την έννοια της υπηρεσίας Internet υψηλής ταχύτητας που είναι εγκατεστημένη σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Τα ιδιωτικά δίκτυα σε σπίτια, σχολεία, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς συνήθως συνδέονται με το Διαδίκτυο μέσω σταθερής ευρυζωνικότητας.

Ιστορία και κοινές συνήθειες: Διάφορα πανεπιστήμια, κυβερνήσεις και ιδιωτικά ιδρύματα δημιούργησαν βασικά κομμάτια του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και της δεκαετίας του '80. Οι οικιακές συνδέσεις στο Διαδίκτυο κέρδισαν ταχεία δημοτικότητα τη δεκαετία του '90 με την εμφάνιση του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) . Οι σταθερές υπηρεσίες ευρυζωνικού Διαδικτύου σταθεροποιήθηκαν σταθερά ως πρότυπο για κατοικίες στις ανεπτυγμένες χώρες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, με συνεχώς αυξανόμενες ταχύτητες. Εν τω μεταξύ, οι εθνικοί πάροχοι ενεργών σημείων πρόσβασης Wi-Fi άρχισαν να υποστηρίζουν ένα γεωγραφικά διασκορπισμένο δίκτυο σταθερών ευρυζωνικών σημείων στις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι συνδρομητές τους. Περισσότερα - Ποιος δημιούργησε το Διαδίκτυο;

Βασικές τεχνολογίες: Η τεχνολογία ψηφιακού δικτύου ενοποιημένων υπηρεσιών (ISDN) υποστηρίζει την ταυτόχρονη πρόσβαση φωνής και δεδομένων μέσω τηλεφωνικών γραμμών χωρίς να απαιτείται η χρήση ενός μόντεμ. Ήταν το παλαιότερο παράδειγμα υψηλής ταχύτητας (σε σχέση με διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις) υπηρεσία πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην αγορά των καταναλωτών. Το ISDN απέτυχε να αποκτήσει ευρεία δημοτικότητα λόγω του ανταγωνισμού από τις καλύτερες υπηρεσίες ψηφιακής συνδρομητικής γραμμής (DSL) και καλωδιακού διαδικτύου. Εκτός από αυτές τις επιλογές που περιλαμβάνουν καλωδίωση, σταθερή ασύρματη ευρυζωνική υπηρεσία (δεν πρέπει να συγχέεται με την κινητή ευρυζωνική) υπηρεσίες που βασίζονται σε πομπούς ραδιόφωνα μικροκυμάτων. Η επικοινωνία πύργου-πύργου στα κυψελοειδή δίκτυα χαρακτηρίζεται επίσης ως ένα είδος σταθερού ασύρματου ευρυζωνικού συστήματος.

Ζητήματα: Οι σταθερές ευρυζωνικές εγκαταστάσεις συνδέονται σε μία φυσική θέση και όχι φορητές. Λόγω του κόστους των υποδομών, η διαθεσιμότητα αυτών των υπηρεσιών Διαδικτύου περιορίζεται ενίοτε σε πόλεις και προάστια (αν και τα σταθερά ασύρματα συστήματα λειτουργούν αρκετά καλά στις αγροτικές περιοχές). Ο ανταγωνισμός από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο Διαδίκτυο ασκεί αυξανόμενη πίεση στους πάροχους σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών για να συνεχίσουν τη βελτίωση των δικτύων τους και τη μείωση του κόστους.

Κινητό Internet

Mobile World Congress 2016. David Ramos / Getty Images

Ο όρος "κινητό Διαδίκτυο" αναφέρεται σε διάφορους τύπους υπηρεσιών Διαδικτύου στους οποίους μπορεί να γίνει πρόσβαση μέσω ασύρματης σύνδεσης από πολλές διαφορετικές τοποθεσίες.

Ιστορία και κοινές χρήσεις: Οι υπηρεσίες δορυφορικών εσωτερικών υπηρεσιών δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και του 2000 ως εναλλακτική λύση υψηλότερης ταχύτητας έναντι του παραδοσιακού dial-up Internet. Παρόλο που οι υπηρεσίες αυτές δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν την υψηλή απόδοση των νεότερων σταθερών ευρυζωνικών λύσεων, συνεχίζουν να εξυπηρετούν ορισμένες αγροτικές αγορές που δεν διαθέτουν άλλες προσιτές επιλογές. Τα αρχικά δίκτυα κυψελοειδών επικοινωνιών ήταν πολύ αργά για να υποστηρίξουν την κίνηση δεδομένων στο Internet και σχεδιάστηκαν κυρίως για φωνή, αλλά με βελτιώσεις στις νεότερες γενιές έχουν γίνει η κορυφαία επιλογή κινητού Internet για πολλούς.

Βασικές τεχνολογίες: Τα κυψελοειδή δίκτυα χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτοκόλλων επικοινωνίας εντός των οικογενειών προτύπων 3G, 4G και (μελλοντικών) 5G .

Θέματα: Η απόδοση των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας στο Διαδίκτυο ήταν ιστορικά χαμηλότερη από αυτή που προσφέρουν οι σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες και το κόστος της ήταν επίσης υψηλότερο. Με σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τις επιδόσεις και το κόστος κατά τα τελευταία χρόνια, το κινητό Διαδίκτυο έχει γίνει ολοένα και πιο προσιτό και μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη σταθερή ευρυζωνικότητα.

Εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN)

Καθημερινή ζωή στην Τεχεράνη - Χρήση του VPN για πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα. Καβέ Καζέμι / Getty Images

Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) αποτελείται από το υλικό, το λογισμικό και τις συνδέσεις που απαιτούνται για την υποστήριξη προστατευμένων επικοινωνιών δικτύου -πελάτη-διακομιστή μέσω της υποδομής του δημόσιου δικτύου μέσω μιας μεθόδου που ονομάζεται tunneling.

Ιστορία και κοινές συνήθειες: Τα δίκτυα VPN αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 με τη διάδοση του Διαδικτύου και των δικτύων υψηλής ταχύτητας. Μεγαλύτερες επιχειρήσεις εγκατέστησαν ιδιωτικά δίκτυα VPN για τους υπαλλήλους τους ως λύσεις απομακρυσμένης πρόσβασης - σύνδεση στο εταιρικό intranet από το σπίτι ή όταν ταξιδεύουν για πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλες ιδιωτικές επιχειρηματικές εφαρμογές. Οι δημόσιες υπηρεσίες VPN που βελτιώνουν το ιδιωτικό απόρρητο της σύνδεσης ενός ατόμου με παρόχους Διαδικτύου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες λεγόμενων "διεθνών VPN" επιτρέπουν στους συνδρομητές να περιηγούνται στο Διαδίκτυο μέσω εξυπηρετητών διαφορετικών χωρών, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς γεωγραφικής κατανομής που εφαρμόζουν ορισμένοι ιστότοποι.

Βασικές τεχνολογίες: Τα Microsoft Windows υιοθέτησαν πρωτόκολλο σημειακής σήρασης Point-Point (PPTP) ως την κύρια λύση VPN. Άλλα περιβάλλοντα υιοθέτησαν τα πρότυπα ασφάλειας πρωτοκόλλου Internet (Ipsec) και πρότυπα πρωτοκόλλου σήραγγας Layer 2 (L2TP).

Θέματα: Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα απαιτούν ειδική ρύθμιση από την πλευρά του πελάτη. Οι ρυθμίσεις σύνδεσης διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών τύπων VPN και πρέπει να ρυθμιστούν σωστά ώστε να λειτουργεί το δίκτυο. Οι αποτυχημένες προσπάθειες σύνδεσης VPN ή η απότομη πτώση σύνδεσης είναι αρκετά συνηθισμένες και δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Δίκτυα μέσω τηλεφώνου

Ομάδα σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συσκευών, σφαίρα με τηλέφωνο, μόντεμ και διαδίκτυο και δορυφορικά πιάτα. pictafolio / Getty Images

Οι συνδέσεις δικτύου μέσω τηλεφώνου επιτρέπουν επικοινωνίες TCP / IP μέσω συνηθισμένων τηλεφωνικών γραμμών.

Ιστορία και κοινές συνήθειες: Η δικτύωση dial-up ήταν η κύρια μορφή πρόσβασης στο διαδίκτυο για κατοικίες τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000. Ορισμένες επιχειρήσεις δημιούργησαν επίσης ιδιωτικούς διακομιστές απομακρυσμένης πρόσβασης που επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να έχουν πρόσβαση στο intranet της εταιρείας από το Internet

Βασικές τεχνολογίες: Οι συσκευές σε δίκτυα μέσω τηλεφώνου χρησιμοποιούν αναλογικά μόντεμ που καλούν καθορισμένους αριθμούς τηλεφώνου για να πραγματοποιούν συνδέσεις και να στέλνουν ή να λαμβάνουν μηνύματα. Τα πρωτόκολλα X.25 χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη μεταφορά δεδομένων από τηλεφωνικές συνδέσεις σε μεγάλες αποστάσεις, όπως για την επεξεργασία πιστωτικών καρτών ή για συστήματα ταμειακών μηχανών.

Θέματα: Το Dial-up παρέχει πολύ περιορισμένες ποσότητες εύρους ζώνης δικτύου . Αναλογικά μόντεμ, για παράδειγμα, κορυφή με μέγιστες ταχύτητες δεδομένων 56 Kbps . Έχει αντικατασταθεί από ευρυζωνικό Διαδίκτυο για το Διαδίκτυο στο σπίτι και σταδιακά σταδιακά εξαλείφεται σε άλλες χρήσεις.

Τοπικό δίκτυο (LAN)

Διάγραμμα ασύρματου οικιακού δικτύου με Wi-Fi δρομολογητή.

Οι χρήστες συνδέουν τη δικτύωση υπολογιστών με τοπικά δίκτυα LAN περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τύπο σύνδεσης δικτύου. Ένα τοπικό δίκτυο αποτελείται από μια συλλογή συσκευών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους (όπως σε ένα σπίτι ή ένα κτίριο γραφείων) που συνδέονται με κοινόχρηστο εξοπλισμό δικτύου (όπως ευρυζωνικά δρομολογητές ή διακόπτες δικτύου ) που χρησιμοποιούν οι συσκευές για να επικοινωνούν μεταξύ τους και με εξωτερικά δίκτυα.

Ιστορία και κοινές συνήθειες: Τα τοπικά δίκτυα (ενσύρματα ή / και ασύρματα) έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 με την ανάπτυξη της οικιακής δικτύωσης. Τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν ενσύρματα δίκτυα ακόμη νωρίτερα.

Βασικές τεχνολογίες: Τα περισσότερα σύγχρονα ενσύρματα LAN χρησιμοποιούν Ethernet, ενώ τα ασύρματα τοπικά δίκτυα χρησιμοποιούν γενικά Wi-Fi . Τα παλαιότερα ενσύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν Ethernet αλλά και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις, όπως το Token Ring και το FDDI .

Θέματα: Η διαχείριση των τοπικών δικτύων μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς είναι δίκτυα γενικής χρήσης που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν ένα μείγμα διαφορετικών συσκευών και διαμορφώσεων συσκευών (συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων ή προτύπων διασύνδεσης δικτύου). Επειδή οι τεχνολογίες που υποστηρίζουν τοπικά δίκτυα λειτουργούν μόνο σε περιορισμένες αποστάσεις, η επικοινωνία μεταξύ τοπικών δικτύων απαιτεί επιπλέον εξοπλισμό δρομολόγησης και προσπάθεια διαχείρισης.

Άμεσα δίκτυα

Bluetooth. David Becker / Getty Images

Οι εξειδικευμένες συνδέσεις δικτύου μεταξύ δύο συσκευών (που δεν μπορούν να μοιράζονται άλλες συσκευές) καλούνται επίσης άμεσες συνδέσεις. Τα άμεσα δίκτυα διαφέρουν από τα δίκτυα " peer-to-peer", καθώς τα δίκτυα ομότιμων δικτύων περιέχουν μεγαλύτερο αριθμό συσκευών μεταξύ των οποίων μπορούν να γίνουν πολλές συνδέσεις από σημείο σε σημείο.

Ιστορικό και κοινές χρήσεις: τερματικά τελικού χρήστη που επικοινωνούν με κεντρικούς υπολογιστές μέσω αποκλειστικών σειριακών γραμμών. Οι υπολογιστές με Windows υποστηρίζουν επίσης απευθείας καλωδιακές συνδέσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά για τη μεταφορά αρχείων. Στα ασύρματα δίκτυα, τα άτομα συχνά πραγματοποιούν απευθείας συνδέσεις μεταξύ δύο τηλεφώνων (ή ενός τηλεφώνου και μιας συσκευής συγχρονισμού) για την ανταλλαγή φωτογραφιών και ταινιών, την αναβάθμιση εφαρμογών ή την αναπαραγωγή παιχνιδιών.

Τεχνολογίες κλειδιού: Τα καλώδια σειριακής θύρας και παράλληλης θύρας υποστηρίζουν τις βασικές απευθείας καλωδιακές συνδέσεις παραδοσιακά, αν και έχουν μειωθεί σημαντικά στη χρήση τους προς όφελος νεότερων προτύπων όπως το USB . Μερικοί παλαιότεροι φορητοί υπολογιστές προσφέρουν ασύρματες θύρες υπερύθρων για άμεσες συνδέσεις μεταξύ μοντέλων που υποστηρίζουν προδιαγραφές IrDA. Η τεχνολογία Bluetooth εμφανίστηκε ως το βασικό πρότυπο για το ασύρματο ζεύγος τηλεφώνων λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Θέματα: Η άμεση σύνδεση σε μεγαλύτερες αποστάσεις είναι δύσκολη. Οι κύριες ασύρματες τεχνολογίες, ειδικότερα, απαιτούν τη διατήρηση των συσκευών σε άμεση γειτνίαση μεταξύ τους (Bluetooth) ή σε μια οπτική επαφή χωρίς εμπόδια (υπερύθρων).