Τι είναι ένα μόντεμ στη δικτύωση υπολογιστών;

Τα modems μέσω τηλεφώνου έδωσαν τη θέση τους σε μόντεμ ευρείας ζώνης υψηλής ταχύτητας

Ένα μόντεμ είναι μια συσκευή υλικού που επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να στέλνει και να λαμβάνει δεδομένα μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή καλωδιακής ή δορυφορικής σύνδεσης. Στην περίπτωση μετάδοσης μέσω αναλογικής τηλεφωνικής γραμμής, η οποία κάποτε ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος πρόσβασης στο διαδίκτυο, το μόντεμ μετατρέπει δεδομένα μεταξύ αναλογικών και ψηφιακών μορφών σε πραγματικό χρόνο για αμφίδρομη επικοινωνία μέσω δικτύου. Στην περίπτωση των ψηφιακών μόντεμ υψηλής ταχύτητας που είναι δημοφιλή σήμερα, το σήμα είναι πολύ απλούστερο και δεν απαιτεί μετατροπή αναλογικού σε ψηφιακό.

Ιστορία των μόντεμ

Οι πρώτες συσκευές που ονομάζονται μόντεμ μετατρέπουν ψηφιακά δεδομένα για μετάδοση μέσω αναλογικών τηλεφωνικών γραμμών. Η ταχύτητα αυτών των μόντεμ μετρήθηκε ιστορικά σε baud (μια μονάδα μέτρησης που ονομάστηκε Emile Baudot), παρόλο που η τεχνολογία των υπολογιστών αναπτύχθηκε, τα μέτρα αυτά μετατράπηκαν σε δυαδικά ψηφία ανά δευτερόλεπτο . Τα πρώτα εμπορικά modems υποστήριξαν ταχύτητα 110 bps και χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τις υπηρεσίες ειδήσεων και ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα μόντεμ έγιναν σταδιακά γνωστά στους καταναλωτές στα τέλη της δεκαετίας του '70 μέχρι τη δεκαετία του '80 καθώς οι δημόσιες πινακίδες και οι υπηρεσίες ειδήσεων όπως το CompuServe χτίστηκαν σε πρώιμη υποδομή διαδικτύου. Στη συνέχεια, με την έκρηξη του Παγκόσμιου Ιστού στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα διαποδιαμορφωμένα μόντεμ αποτέλεσαν την κύρια μορφή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε πολλά νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο.

Dial-Up μόντεμ

Τα παραδοσιακά μόντεμ που χρησιμοποιούνται σε τηλεφωνικά δίκτυα μετατρέπουν δεδομένα μεταξύ της αναλογικής μορφής που χρησιμοποιείται στις τηλεφωνικές γραμμές και της ψηφιακής μορφής που χρησιμοποιείται στους υπολογιστές. Ένα εξωτερικό μόντεμ dial-up συνδέεται σε έναν υπολογιστή στο ένα άκρο και μια τηλεφωνική γραμμή στο άλλο άκρο. Στο παρελθόν, ορισμένοι κατασκευαστές υπολογιστών ολοκλήρωσαν εσωτερικά μόντεμ dial-up στα σχέδια υπολογιστών τους.

Τα σύγχρονα μόντεμ δικτύου μέσω τηλεφώνου μεταδίδουν δεδομένα με μέγιστο ρυθμό 56.000 bits ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, οι εγγενείς περιορισμοί των δημόσιων τηλεφωνικών δικτύων συχνά περιορίζουν τα ποσοστά δεδομένων του μόντεμ στα 33,6 Kbps ή χαμηλότερα στην πράξη.

Όταν συνδέεστε σε ένα δίκτυο μέσω μόντεμ μέσω τηλεφώνου, οι συσκευές συνήθως αναμεταδίδουν μέσω ενός ηχείου τους διακριτικούς ήχους που δημιουργούνται με την αποστολή ψηφιακών δεδομένων στη γραμμή φωνής. Επειδή η διαδικασία σύνδεσης και τα μοτίβα δεδομένων είναι παρόμοια κάθε φορά, η ακοή του σχεδίου ήχου βοηθά τον χρήστη να ελέγξει εάν η διαδικασία σύνδεσης λειτουργεί.

Ευρυζωνικά μόντεμ

Ένα ευρυζωνικό μόντεμ, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση DSL ή καλωδιακού διαδικτύου, χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές σηματοδότησης για να επιτύχει δραματικά υψηλότερες ταχύτητες δικτύου από ότι τα παραδοσιακά modems. Τα ευρυζωνικά μόντεμ συχνά αναφέρονται ως μόντεμ υψηλής ταχύτητας. Τα κυψελοειδή μόντεμ είναι ένας τύπος ψηφιακού μόντεμ που δημιουργεί σύνδεση στο διαδίκτυο μεταξύ μιας κινητής συσκευής και ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας .

Τα εξωτερικά ευρυζωνικά μόντεμ συνδέονται σε έναν οικιακό ευρυζωνικό δρομολογητή ή άλλη συσκευή πύλης στο σπίτι στο ένα άκρο και στην εξωτερική διασύνδεση στο Internet, όπως μια καλωδιακή γραμμή, από την άλλη. Ο δρομολογητής ή η πύλη κατευθύνει το σήμα σε όλες τις συσκευές της επιχείρησης ή του σπιτιού όπως απαιτείται. Ορισμένοι ευρυζωνικοί δρομολογητές περιλαμβάνουν ενσωματωμένο μόντεμ ως ενιαία μονάδα υλικού.

Πολλοί πάροχοι ευρυζωνικού Διαδικτύου παρέχουν στους πελάτες τους κατάλληλο εξοπλισμό μόντεμ χωρίς χρέωση ή με μηνιαία αμοιβή. Ωστόσο, τα πρότυπα μόντεμ μπορούν να αγοραστούν μέσω καταστημάτων λιανικής πώλησης.