Τι συνέβη πραγματικά με τη Δίκτυο μέσω Τηλεφώνου

Η τεχνολογία δικτύωσης μέσω τηλεφώνου επιτρέπει στους υπολογιστές και σε άλλες συσκευές δικτύου να συνδέονται σε απομακρυσμένα δίκτυα μέσω τυπικών τηλεφωνικών γραμμών. Όταν το World Wide Web εξερράγη στη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η dial-up ήταν η πιο κοινή μορφή διαθέσιμων υπηρεσιών Διαδικτύου, αλλά πολύ ταχύτερες υπηρεσίες ευρυζωνικού Διαδικτύου το έχουν σχεδόν αντικαταστήσει σήμερα.

Χρησιμοποιώντας ένα Δίκτυο μέσω Τηλεφώνου

Η σύνδεση μέσω διαδικτύου λειτουργεί το ίδιο σήμερα όπως και κατά τις πρώτες ημέρες του διαδικτύου. Ένα νοικοκυριό προσυπογράφει ένα σχέδιο υπηρεσίας με πάροχο διαδικτύου μέσω τηλεφώνου, συνδέει μόντεμ μέσω τηλεφώνου με την οικιακή τηλεφωνική γραμμή και καλεί έναν αριθμό δημόσιας πρόσβασης για να κάνει online σύνδεση. Το οικιακό μόντεμ καλεί ένα άλλο μόντεμ που ανήκει στον πάροχο (δημιουργώντας ένα ξεχωριστό εύρος ήχων στη διαδικασία). Αφού τα δύο μόντεμ έχουν διαπραγματευτεί αμοιβαία συμβατές ρυθμίσεις, πραγματοποιείται η σύνδεση και τα δύο μόντεμ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν την κυκλοφορία δικτύου μέχρι να αποσυνδέσουν το ένα ή το άλλο.

Η κοινή χρήση υπηρεσίας διαδικτύου μέσω διαδικτύου μεταξύ πολλών συσκευών εντός του οικιακού δικτύου μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφόρων μεθόδων. Σημειώστε, ωστόσο, ότι οι σύγχρονοι ευρυζωνικοί δρομολογητές δεν υποστηρίζουν κοινή χρήση σύνδεσης μέσω τηλεφώνου.

Σε αντίθεση με τις υπηρεσίες σταθερού ευρυζωνικού Διαδικτύου, μια συνδρομητική τηλεφωνική σύνδεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε τοποθεσία όπου είναι διαθέσιμα τηλέφωνα με δημόσια πρόσβαση. Το EarthLink Dial-Up Internet, για παράδειγμα, παρέχει αρκετές χιλιάδες αριθμούς πρόσβασης που καλύπτουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Αμερική.

Ταχύτητα δικτύων μέσω τηλεφώνου

Η δικτύωση dial-up εκτελείται εξαιρετικά άσχημα από τα σύγχρονα πρότυπα λόγω των περιορισμών της παραδοσιακής τεχνολογίας μόντεμ. Τα πρώτα μόντεμ (που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του 1950 και του 1960) λειτουργούσαν σε ταχύτητες που μετρήθηκαν ως 110 και 300 baud (μια μονάδα μέτρησης αναλογικού σήματος που ονομάστηκε Emile Baudot), που αντιστοιχεί σε 110-300 bits ανά δευτερόλεπτο (bps) . Τα σύγχρονα μόντεμ dial-up μπορούν να φτάσουν τα μέγιστα 56 Kbps (0,05 Mbps) λόγω τεχνικών περιορισμών.

Παρόχους όπως το Earthlink διαφημίζουν την τεχνολογία επιτάχυνσης δικτύου που ισχυρίζεται ότι βελτιώνει σημαντικά την απόδοση των dial-up συνδέσεων χρησιμοποιώντας τεχνικές συμπίεσης και προσωρινής αποθήκευσης. Ενώ οι επιταχυντές τηλεφωνικής κλήσης δεν αυξάνουν τα μέγιστα όρια της τηλεφωνικής γραμμής, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη χρήση τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Η συνολική απόδοση των τηλεφωνικών κλήσεων είναι ελάχιστα ικανοποιητική για την ανάγνωση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την περιήγηση σε απλές τοποθεσίες Web.

Dial-up έναντι DSL

Οι τεχνολογίες μέσω τηλεφώνου και ψηφιακής συνδρομητικής γραμμής (DSL) επιτρέπουν την πρόσβαση στο Internet μέσω τηλεφωνικών γραμμών. Το DSL επιτυγχάνει ταχύτητες πάνω από 100 φορές υψηλότερες από τις κλήσεις μέσω της προηγμένης τεχνολογίας ψηφιακής σηματοδότησης. Το DSL λειτουργεί επίσης σε πολύ υψηλές συχνότητες σήματος που επιτρέπουν σε ένα νοικοκυριό να χρησιμοποιεί την ίδια τηλεφωνική γραμμή τόσο για φωνητικές όσο και για υπηρεσίες Internet. Αντίθετα, η σύνδεση μέσω τηλεφώνου απαιτεί αποκλειστική πρόσβαση στην τηλεφωνική γραμμή. όταν συνδέεται στο Internet με dial-up, το νοικοκυριό δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει φωνητικές κλήσεις.

Τα συστήματα μέσω τηλεφώνου χρησιμοποιούν πρωτόκολλα δικτύου ειδικού σκοπού , όπως το πρωτόκολλο Point-to-Point (PPP), το οποίο στη συνέχεια έγινε η βάση για την τεχνολογία PPP over Ethernet (PPPoE) που χρησιμοποιείται με το DSL.