Τι είναι ένα πακέτο Noarch;

Έτσι, είστε καθισμένοι στον υπολογιστή σας και ψάχνετε μέσα από τις αποθήκες λογισμικού που ψάχνουν κάτι για εγκατάσταση όταν παρατηρήσετε ότι υπάρχουν πολλά αρχεία με την επέκταση noarch.

Τι είναι ο Noarch και γιατί υπάρχουν τόσα πολλά αρχεία που έχουν αυτήν την επέκταση;

Ουσιαστικά ο νούαρχος δεν σημαίνει αρχιτεκτονική.

Σε αυτό το σημείο, ίσως να αναρωτιέστε γιατί κάποιος έχει ενοχλήσει να δημιουργήσει ένα πακέτο που δεν λειτουργεί σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική.

Ο όρος noarch ουσιαστικά δεν σημαίνει καμία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή αν θέλετε, όλες τις αρχιτεκτονικές.

Πώς είναι αυτό δυνατόν? Πώς είναι δυνατόν ένα πακέτο να λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις του Linux, των Windows και άλλων λειτουργικών συστημάτων.

Λοιπόν, για να ξεκινήσετε, δεν υπάρχουν όλες οι εφαρμογές. Για παράδειγμα, η εφαρμογή gnome-backgrounds.arch είναι μια συλλογή φόντου επιφάνειας εργασίας. Ενώ το πακέτο έχει αναπτυχθεί για το περιβάλλον γραφικών Gnome είναι πραγματικά μια συλλογή εικόνων και οι εικόνες δημιουργούνται σε καθολικές μορφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε σύγχρονο λειτουργικό σύστημα.

Ως εκ τούτου, μπορείτε να σκεφτείτε ένα πακέτο noarch ως κάτι που είναι πραγματικά καθολικό, όπως τα υπόβαθρα, τα εικονίδια και ακόμη και τα εγχειρίδια.

Τα πακέτα Noarch μπορούν επίσης να περιέχουν δέσμες ενεργειών, προγράμματα και εφαρμογές, αλλά πρέπει να περιέχουν αρχεία που είναι πραγματικά εγκάρσια.

Τι είδους προγράμματα είναι πραγματικά cross platform;

Οι εφαρμογές Web που αναπτύσσονται σε HTML, JavaScript και CSS είναι καθολικές όπως και οι γλώσσες δέσμης ενεργειών PHP, PERL και Python.

Τα προγράμματα που έχουν συνταχθεί δεν μπορούν να θεωρηθούν ως "noarch", επειδή έχουν συνταχθεί για να δουλέψουν σε μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Επομένως, τα δυαδικά αρχεία C και C ++ δεν θα βρεθούν σε ένα αρχείο noarch. Η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα προγράμματα Java, επειδή η Java είναι πραγματικά διαγώνια πλατφόρμα και μια εφαρμογή Java γραμμένη για μια διανομή και αρχιτεκτονική Linux θα πρέπει επίσης να λειτουργεί σε άλλες πλατφόρμες Linux και στα Windows.

Τώρα μπορείτε να σκεφτείτε ότι ο πηγαίος κώδικας μπορεί να διατηρηθεί ως πακέτα noarch επειδή μπορεί να δημιουργηθεί cross platform και είναι μόνο τα δυαδικά αρχεία που είναι ειδικά για μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Τα πακέτα πηγαίου κώδικα αποθηκεύονται στην επέκταση src.

Τα αρχεία Noarch σχετίζονται γενικά με πακέτα RPM.

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη ένα πλήθος πακέτων RPM που έχουν ήδη εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας.

Για να διαπιστώσετε ποια πακέτα έχουν τοποθετηθεί, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

rpm -qa -qf "% {N} -% {V} -% {R} \ t \ t% {ARCH} \ n" | grep noarch | περισσότερο

Η παραπάνω εντολή μπορεί να αναλυθεί ως εξής:

Κοιτάζοντας την έξοδο της παραπάνω εντολής στον δικό μου υπολογιστή, βλέπω διάφορα πακέτα γραμματοσειρών, πακέτα υλικολογισμικού, τεκμηρίωση, υπόβαθρα, εικονίδια και θέματα.

Μια λέξη προειδοποίησης, ωστόσο. Ακριβώς επειδή κάτι είναι συσκευασμένο ως noarch δεν είναι πάντα λογικό να αντιγράψετε τα αρχεία μέσα σε αυτό το πακέτο σε άλλους υπολογιστές και να ελπίζετε ότι θα λειτουργήσουν.

Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν υπολογιστή που χρησιμοποιεί το Fedora χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων RPM και άλλο τρέχον Debian χρησιμοποιώντας τη μορφή αρχείου DEB, έχει νόημα να αναζητήσετε το ισοδύναμο πακέτο στο Debian πριν αντιγράψετε τα αρχεία από το μηχάνημα Fedora.