Πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu μέσα στα Windows 10 Χρησιμοποιώντας το WUBI Με την υποστήριξη του UEFI

Εισαγωγή

Σε έναν πολύ μακρινό γαλαξία, σε μια χρονική περίοδο πριν από την επιφάνεια εργασίας της Unity υπήρξε ποτέ, ήταν δυνατή η εγκατάσταση του Ubuntu χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή των Windows που ονομάζεται WUBI.

Το WUBI συνεργάστηκε με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εγκατάστασης εφαρμογών και όταν ξεκινήσατε τον υπολογιστή σας, μπορείτε να επιλέξετε αν θα χρησιμοποιήσετε τα Windows ή το Ubuntu.

Η εγκατάσταση του Ubuntu με αυτό τον τρόπο ήταν πολύ πιο εύκολη από τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα τώρα, καθώς οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι η διπλή εκκίνηση σε ξεχωριστά διαμερίσματα ή η εκτέλεση του Ubuntu σε μια εικονική μηχανή .

(Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προγράμματα λογισμικού εικονικών μηχανών από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε.)

Το Ubuntu έχασε την υποστήριξη του WUBI εδώ και πολύ καιρό και δεν είναι πλέον μέρος της εικόνας ISO αλλά υπάρχει ακόμα ένα ενεργό πρόγραμμα WUBI και σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξω πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu χρησιμοποιώντας το WUBI και πώς να εκκινήσετε από αυτό.

Πώς να πάρει το WUBI

Μπορείτε να πάρετε το WUBI από το https://github.com/hakuna-m/wubiuefi/releases.

Η συνδεδεμένη σελίδα έχει πολλές διαφορετικές εκδόσεις. Η πιο πρόσφατη έκδοση του LTS είναι 16.04, οπότε αν θέλετε μια πλήρως υποστηριζόμενη έκδοση για τα επόμενα χρόνια βρείτε το link download για τις 16.04. Αυτή είναι αυτή τη στιγμή ο υψηλότερος σύνδεσμος στη σελίδα.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις πιο πρόσφατες λειτουργίες, αναζητήστε την έκδοση υψηλότερη από 16.04. Προς το παρόν είναι 16.10, αλλά σύντομα θα είναι 17.04.

Όποια έκδοση θέλετε να επιλέξετε, κάντε κλικ στον σύνδεσμο λήψης.

Πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu χρησιμοποιώντας το WUBI

Η εγκατάσταση του Ubuntu χρησιμοποιώντας το WUBI είναι απίστευτα απλή.

Κάντε διπλό κλικ στο εκτεταμένο αρχείο WUBI και κάντε κλικ στο κουμπί "Ναι" όταν ερωτήθηκε αν θέλετε να εκτελεστεί μέσω ασφαλείας των Windows.

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο και θα μοιάζει με τη συνημμένη εικόνα.

Για να εγκαταστήσετε το Ubuntu:

Το πρόγραμμα εγκατάστασης WUBI θα κατεβάσει τώρα την έκδοση του Ubuntu που σχετίζεται με την έκδοση του WUBI που κατεβάσατε και στη συνέχεια θα δημιουργήσει το χώρο για να το εγκαταστήσετε.

Θα σας ζητηθεί να κάνετε επανεκκίνηση και όταν κάνετε το Ubuntu θα φορτωθεί και τα αρχεία θα αντιγραφούν και εγκατασταθούν.

Πώς να εκκινήσετε στο Ubuntu

Η έκδοση UEFI του WUBI εγκαθιστά το Ubuntu στο μενού εκκίνησης UEFI, το οποίο σημαίνει ότι από προεπιλογή δεν θα το δείτε όταν ξεκινάτε τον υπολογιστή σας.

Ο υπολογιστής σας θα συνεχίσει να εκκινεί στα Windows και θα φανεί ότι στην πραγματικότητα δεν συνέβη τίποτα.

Για να εκκινήσετε το Ubuntu, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και πατήστε το πλήκτρο λειτουργίας για να τραβήξετε το μενού εκκίνησης UEFI.

Η παρακάτω λίστα παρέχει τα πλήκτρα λειτουργίας για τους κοινούς κατασκευαστές υπολογιστών:

Πρέπει να πατήσετε αμέσως το πλήκτρο λειτουργίας και πριν εκκινήσετε τα Windows. Αυτό θα φέρει ένα μενού και μπορείτε να επιλέξετε είτε να εκκινήσετε σε Windows ή Ubuntu.

Αν κάνετε κλικ στην επιλογή Ubuntu θα εμφανιστεί ένα μενού και μπορείτε να επιλέξετε να εκκινήσετε το Ubuntu ή να εκκινήσετε τα Windows.

Εάν επιλέξετε Ubuntu από αυτό το μενού, τότε το Ubuntu θα φορτωθεί και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και να το απολαύσετε.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το WUBI για να εγκαταστήσετε το Ubuntu με αυτόν τον τρόπο

Οι προγραμματιστές του WUBI θα έλεγαν ναι αλλά προσωπικά δεν είμαι πρόθυμος για αυτή τη μέθοδο εκτέλεσης του Ubuntu.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μοιράζονται τη γνώμη μου και αυτή η σελίδα περιέχει ένα απόσπασμα από τον Robert Bruce Park της Canonical, ο οποίος λέει:

Πρέπει να πεθάνει ένας γρήγορος και ανώδυνος θάνατος, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την παροχή θετικών εμπειριών σε νέους χρήστες του Ubuntu

Το WUBI φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος να βγείτε έξω από το Ubuntu χωρίς να διακινδυνεύσετε την εγκατάσταση των Windows σας, αλλά υπάρχει ένας πολύ καθαρότερος τρόπος να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας μια εικονική μηχανή όπως φαίνεται σε αυτόν τον οδηγό .

Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα παράθυρα και το Ubuntu δίπλα δίπλα, θα ήταν πολύ καλύτερα να εγκαταστήσετε το Ubuntu μαζί με τα Windows χρησιμοποιώντας ξεχωριστά διαμερίσματα. Δεν είναι τόσο ευθεία όπως η χρήση του WUBI, αλλά παρέχει μια πολύ πιο ικανοποιητική εμπειρία και τρέχετε το Ubuntu ως ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα σε αντίθεση με ένα αρχείο μέσα στο σύστημα αρχείων των Windows.

Περίληψη

Έτσι το έχετε. Αυτός ο οδηγός σάς δείχνει πώς να χρησιμοποιήσετε το WUBI για να εγκαταστήσετε το Ubuntu μέσα στα Windows 10, αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση ότι αυτό δεν είναι ο βέλτιστος τρόπος για να εκτελέσετε ένα λειτουργικό σύστημα.

Εξαιρετικό για να δοκιμάσετε τα πράγματα, αλλά κακό εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu με πλήρη απασχόληση.