Γιατί το λογισμικό που φορτώνεται σε νέο υπολογιστή μπορεί να είναι ένα πρόβλημα

Πώς το λογισμικό που φορτώνεται στον υπολογιστή σας μπορεί να είναι χρήσιμο ή να προκαλέσει βλάβη

Οι πιθανότητες είναι ότι όταν αγοράσετε ένα σύστημα υπολογιστή θα έρθει με πολλά πρόσθετα προγράμματα λογισμικού εγκατεστημένα στην κορυφή του λειτουργικού συστήματος. Θα περιλαμβάνουν προγράμματα κοινής ωφελείας, πολυμέσα , Internet, ασφάλεια και παραγωγικότητα . Αλλά είναι το λογισμικό που έρχεται μαζί με μια νέα αγορά υπολογιστή πραγματικά τόσο καλή όσο ισχυρίζονται οι κατασκευαστές υπολογιστών; Αυτό το άρθρο ρίχνει μια ματιά στις παγίδες που πιθανόν να συναντήσετε με το λογισμικό που περιλαμβάνεται σε μια αγορά υπολογιστή.

Πού είναι το CD / DVD;

Πρώτον, ήταν η βιομηχανία που παράσχει CDs εικόνας αντί για φυσικά CD για όλο το λογισμικό. Τώρα, ο κλάδος δεν περιλαμβάνει καθόλου φυσικά μέσα με νέα συστήματα. Ένα μέρος αυτού είναι επειδή όλο και περισσότερα συστήματα δεν μεταφέρονται τώρα χωρίς με CD ή DVD drive . Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες χρησιμοποιούν ένα ξεχωριστό διαμέρισμα στο σκληρό δίσκο που συγκρατεί την εικόνα μαζί με ένα πρόγραμμα εγκατάστασης για να ξανακτίσει το υπόλοιπο τμήμα του σκληρού δίσκου πίσω στην αρχική εγκατάσταση. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους CD / DVD επαναφοράς, αλλά πρέπει να προμηθεύσουν τα ίδια τα κενά μέσα και αυτό μόνο εάν το σύστημά τους έχει στην πραγματικότητα τους δίσκους για να τα κάνει.

Αυτό έχει πράγματι τεράστιο αντίκτυπο στους καταναλωτές. Η επαναφορά του συστήματος από μια εικόνα σημαίνει ότι ο σκληρός δίσκος πρέπει να επαναδιαμορφωθεί. Οποιαδήποτε δεδομένα ή άλλες εφαρμογές στο σύστημα πρέπει να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας και να επανεγκατασταθούν μετά την αποκατάσταση της εικόνας. Επιπλέον, αποτρέπει την επανεγκατάσταση μιας ενιαίας εφαρμογής που συνοδεύει το σύστημα αν έχει προβλήματα. Πρόκειται για μια τεράστια ταλαιπωρία σε σύγκριση με τη λήψη των πραγματικών CD φυσικής εγκατάστασης. Υπάρχουν λίγοι καταναλωτές που μπορούν να κάνουν γι 'αυτό, δεδομένου ότι οι κατασκευαστές δεν λένε πώς μπορούν οι χρήστες να αποκαταστήσουν τα συστήματά τους. Τέλος, εάν ο σκληρός δίσκος καταστραφεί, μπορεί να αποτρέψει πλήρως την αποκατάσταση του συστήματος.

Περισσότερα είναι καλύτερα;

Υπήρξε μια έκρηξη εφαρμογών που έρχονται προεγκατεστημένα σε συστήματα υπολογιστών. Τυπικά, αυτό είναι το αποτέλεσμα συμφωνιών μάρκετινγκ μεταξύ εταιρειών λογισμικού και κατασκευαστών ως μέσο είτε να αποκτήσετε μεγαλύτερο κοινό των χρηστών είτε να αποκτήσετε χρήματα εξαιτίας της χρήσης του λογισμικού. Ένα παράδειγμα είναι η εφαρμογή τυχερού παιχνιδιού WildTangent, η οποία κυκλοφορεί γενικά ως σύστημα παιχνιδιών από τον κατασκευαστή. Όλα αυτά έχουν τα προβλήματα, όμως.

Το καλύτερο παράδειγμα για το πόσο εκτός έδρας έχει γίνει είναι να δούμε την επιφάνεια εργασίας και τη γραμμή εργασιών μετά την εκκίνηση ενός νέου υπολογιστή για πρώτη φορά. Η τυπική εγκατάσταση των Windows έχει από τέσσερα έως έξι εικονίδια που βρίσκονται στην επιφάνεια εργασίας. Συγκρίνετε αυτό με ένα νέο σύστημα υπολογιστή που μπορεί να έχει έως και είκοσι εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας. Αυτή η ακαταστασία μπορεί πραγματικά να μειώσει τον χρήστη από μια καλή εμπειρία. Ομοίως, το δίσκο συστήματος στο αριστερό χέρι της γραμμής εργασιών δίπλα στο ρολόι θα έχει περίπου τρία έως έξι εικονίδια σε μια τυπική εγκατάσταση. Οι νέοι υπολογιστές μπορούν να έχουν έως και 10 εικονίδια σε αυτό το δίσκο. (Τα Windows μερικές φορές θα καλύψουν τον αριθμό των εικονιδίων δίσκων αν υπάρχουν πάρα πολλά.)

Τα συστήματα προϋπολογισμού μπορούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές επιβραδύνσεις καθώς και με το νέο μενού των Windows 10 Start . Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά είναι τα Live Tiles. Αυτά είναι δυναμικά εικονίδια που είναι κινούμενα και μπορούν να τραβήξουν πληροφορίες. Αυτά τα ζωντανά πλακίδια καταναλώνουν πρόσθετους πόρους όσον αφορά τη μνήμη, τον χρόνο επεξεργαστή και ακόμη και την κυκλοφορία δικτύου. Τα περισσότερα συστήματα προϋπολογισμού έχουν περιορισμένους πόρους και ένας μεγάλος αριθμός από αυτά μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την απόδοση.

Το πιο απογοητευτικό μέρος γι 'αυτό είναι ότι το 80% των εφαρμογών που έρχονται προεγκατεστημένες σε νέους υπολογιστές μπορούν να φορτωθούν και να εγκατασταθούν από τους χρήστες δωρεάν. Στην πραγματικότητα, συστήνω γενικά ότι οι νέοι χρήστες περνούν από το σύστημά τους και απεγκαθιστούν όλες τις προεγκατεστημένες εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει πολλή μνήμη του συστήματος, χώρο στο σκληρό δίσκο και ακόμη και να ενισχύσει την απόδοση.

Trialware

Το Trialware είναι μία από τις πιο πρόσφατες προεγκατεστημένες τάσεις λογισμικού με νέους υπολογιστές. Συνήθως πρόκειται για μια πλήρη έκδοση μιας εφαρμογής λογισμικού που είναι εγκατεστημένη στο σύστημα του υπολογιστή. Όταν ο χρήστης ξεκινά για πρώτη φορά την εφαρμογή, λαμβάνει ένα προσωρινό κλειδί άδειας χρήσης για να χρησιμοποιεί το λογισμικό από οπουδήποτε από τριάντα έως ενενήντα ημέρες. Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου, το πρόγραμμα λογισμικού απενεργοποιείται στη συνέχεια, έως ότου ο χρήστης αγοράσει πλήρες κλειδί άδειας χρήσης από την εταιρεία λογισμικού. Συνήθως, αυτή είναι η πλήρης εφαρμογή, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι μόνο τμήματα του προγράμματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επ 'αόριστον με προηγμένες λειτουργίες που μπορούν να ξεκλειδωθούν μόνο με την αγορά.

Με πολλούς τρόπους, το δοκιμαστικό λογισμικό είναι καλό και κακό. Στην πλευρά συν, επιτρέπει στο χρήστη να δει αν θα ήθελε ή θα χρειαζόταν την εφαρμογή πριν να το αγοράσει. Αυτό μπορεί να δώσει στον χρήστη μια καλή εικόνα για το εάν η εφαρμογή είναι λειτουργική ή όχι. Εάν δεν τους αρέσει, απλώς το αφαιρούν από το σύστημα υπολογιστών. Το μεγάλο πρόβλημα με αυτό είναι το πώς οι κατασκευαστές χαρακτηρίζουν αυτό το λογισμικό. Συχνά φορές το δοκιμαστικό λογισμικό παρατίθεται είτε χωρίς την ειδοποίηση προς τον αγοραστή ότι έχει περιορισμένη άδεια ή οι όροι χρήσης τυπώνονται σε πολύ μικρό κείμενο ως υποσημείωση κάνοντας τον χρήστη να πιστεύει ότι παίρνει το πλήρες λογισμικό όταν αγοράζει τον υπολογιστή .

Τι μπορεί να κάνει ένας αγοραστής;

Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει πριν από την αγορά ενός συστήματος. Σχεδόν καμία εταιρεία δεν προσφέρει τα μέσα εγκατάστασης εφαρμογής, οπότε είναι καλύτερο να υποθέσουμε ότι δεν έρχεται με αυτό. Επίσης, εξετάστε τις πλήρεις προδιαγραφές των εφαρμογών λογισμικού για να προσδιορίσετε εάν το πρόγραμμα είναι πλήρης έκδοση ή δοκιμαστικό λογισμικό. Αυτό είναι το όριο του τι μπορεί να γίνει πριν από την αγορά. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι να πάτε με έναν ολοκληρωτή συστήματος αντί για έναν κατασκευαστή υπολογιστών, καθώς τείνουν να παρέχουν τα CD της εφαρμογής. Το μειονέκτημα για αυτό είναι το περιορισμένο ποσό λογισμικού και συνήθως υψηλότερες τιμές.

Μετά την αγορά ενός ηλεκτρονικού συστήματος, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε το σπίτι . Βρείτε όλες τις εφαρμογές που περιλαμβάνονται στον υπολογιστή και δοκιμάστε τις. Εάν δεν είναι εφαρμογές που νομίζετε ότι θα χρησιμοποιήσετε, αφαιρέστε τις από το σύστημα. Επίσης, εάν υπάρχουν προγράμματα που χρησιμοποιείτε σπάνια, προσπαθήστε να απενεργοποιήσετε τα προγράμματα αυτόματης φόρτωσης ή τα προγράμματα κατοίκων του συστήματος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μνήμη του συστήματος. Αυτό γενικά θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το ακαταστασία στο σύστημα του υπολογιστή και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος.