Τα εξαρτήματα υπολογιστών OEM είναι ασφαλή στη χρήση;

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αγοράς εξαρτημάτων OEM για τον υπολογιστή σας

Ενώ πολλοί καταναλωτές μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με το τι είναι το ΚΑΕ ή το προϊόν του κατασκευαστή του πρωτότυπου εξοπλισμού , γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των online αγορών. Αυτό το σύντομο άρθρο εξετάζει τι είναι αυτά τα προϊόντα OEM, τις διαφορές τους με τα προϊόντα λιανικής πώλησης και προσπαθεί να απαντήσει αν είναι πράγματα που οι καταναλωτές πρέπει ή δεν πρέπει να αγοράσουν.

Τι σημαίνει να είναι προϊόν OEM

Για να θέσει ένα προϊόν OEM με τους απλούστερους όρους, είναι ένα προϊόν από έναν κατασκευαστή που πωλείται χωρίς τη συσκευασία λιανικής στους ολοκληρωτές συστημάτων και τους λιανοπωλητές για αγορά μέσα ή με ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπολογιστή. Συχνά πωλούνται σε μεγαλύτερες παρτίδες ή ομάδες για να μειώσουν το κόστος για την εταιρεία χρησιμοποιώντας τα εξαρτήματα για ολοκλήρωση. Αυτό που θα έρθει το προϊόν OEM θα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος που πωλείται.

Έτσι, πώς διαφέρει το προϊόν; Συνήθως το στοιχείο που αγοράζεται ως προϊόν ΚΑΕ στερείται κάθε συσκευασίας λιανικής πώλησης. Επίσης, λείπουν ενδέχεται να είναι καλώδια ή λογισμικό που ενδέχεται να έχουν συμπεριληφθεί στην έκδοση λιανικής πώλησης. Τέλος, ενδέχεται να μην υπάρχουν ή να μειώνονται οι οδηγίες που συνοδεύουν την έκδοση OEM του προϊόντος.

Ένα καλό παράδειγμα αυτών των διαφορών μπορεί να δει κανείς μεταξύ ενός ΚΑΕ και του λιανικού σκληρού δίσκου . Η λιανική έκδοση συχνά αναφέρεται ως κιτ επειδή περιλαμβάνει μαζί της τα καλώδια οδήγησης, οδηγίες εγκατάστασης, κάρτες εγγύησης και όλα τα πακέτα λογισμικού που χρησιμοποιούνται για τη διευθέτηση ή τη λειτουργία της μονάδας δίσκου. Η έκδοση OEM της μονάδας δίσκου θα περιλαμβάνει μόνο τον σκληρό δίσκο σε μια σφραγισμένη αντιστατική σακούλα χωρίς άλλα υλικά. Μερικές φορές αυτό θα αναφέρεται ως "γυμνή κίνηση".

Λιανική έναντι ΟΕΜ

Δεδομένου ότι η τιμή είναι ένας τόσο μεγάλος παράγοντας για την αγορά ενός προϊόντος από τους καταναλωτές, τα προϊόντα OEM προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι ενός προϊόντος λιανικής πώλησης. Τα μειωμένα στοιχεία και η συσκευασία μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος ενός στοιχείου υπολογιστή μέσω μιας λιανικής έκδοσης. Αυτό οδηγεί στην ερώτηση γιατί κάποιος θα επιλέξει να αγοράσει τη λιανική έκδοση.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ενός προϊόντος λιανικής πώλησης και ενός προϊόντος ΚΑΕ είναι ο τρόπος χειρισμού των εγγυήσεων και των επιστροφών. Τα περισσότερα προϊόντα λιανικής έρχονται με πολύ καλά καθορισμένους όρους για την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη σε περίπτωση που το προϊόν παρουσιάζει προβλήματα. Τα προϊόντα ΚΑΕ, από την άλλη πλευρά, θα έχουν γενικά διαφορετικές εγγυήσεις και περιορισμένη υποστήριξη. Ο λόγος είναι ότι το προϊόν OEM πρέπει να πωλείται ως μέρος ενός πακέτου μέσω ενός λιανοπωλητή. Επομένως, όλες οι υπηρεσίες και η υποστήριξη για το στοιχείο στο σύστημα θα πρέπει να γίνεται από τον έμπορο λιανικής πώλησης εάν πωλείται σε ένα πλήρες σύστημα. Ωστόσο, οι διαφορές εγγύησης καθίστανται λιγότερο καθορισμένες τώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μονάδα OEM ενδέχεται να έχει μεγαλύτερη εγγύηση από την έκδοση λιανικής πώλησης.

Ως χρήστης που κατασκευάζει ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών ή αναβαθμίζει ένα σύστημα υπολογιστών, η λιανική έκδοση μπορεί επίσης να είναι σημαντική. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το τι απαιτείται για να εγκαταστήσετε το στοιχείο στο σύστημα του υπολογιστή, οι οδηγίες του κατασκευαστή μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες καθώς και τα καλώδια που ενδέχεται να μην έχετε από άλλα εξαρτήματα για τον υπολογιστή.

Λογισμικό OEM

Όπως το υλικό, το λογισμικό μπορεί να αγοραστεί ως ΚΑΕ. Το λογισμικό OEM είναι πανομοιότυπο με τις πλήρεις λιανικές εκδόσεις του λογισμικού, αλλά στερείται οποιασδήποτε συσκευασίας. Τυπικά, αυτό θα παρατηρηθεί με στοιχεία λογισμικού, όπως λειτουργικά συστήματα και σουίτες γραφείου. Σε αντίθεση με το υλικό OEM, υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί σχετικά με το τι θα επιτρέψει το λογισμικό να πωλείται από έναν έμπορο λιανικής πώλησης σε έναν καταναλωτή.

Το λογισμικό OEM τυπικά μπορεί να αγοραστεί μόνο με ένα πλήρες σύστημα υπολογιστή. Μερικοί λιανοπωλητές θα επιτρέψουν την αγορά του λογισμικού εάν αγοράζεται επίσης με κάποια μορφή βασικού εξοπλισμού του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να υπάρξει κάποια επιπλέον αγορά υλικού για να προχωρήσει μαζί με το λογισμικό OEM. Προσέξτε, όμως, ορισμένοι αδίστακτοι λιανοπωλητές και ιδιώτες πωλούν λογισμικό OEM που είναι πραγματικά πειρατικό λογισμικό, οπότε ελέγξτε τον έμπορο πριν αγοράσετε.

Η Microsoft έχει μειώσει τους περιορισμούς στην αγορά του λογισμικού λειτουργικού συστήματος OEM κατά τη διάρκεια των ετών, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να συνδεθεί με την αγορά υλικού. Αντ 'αυτού, έχουν αλλάξει τους όρους αδειοδότησης και την υποστήριξη του λογισμικού. Για παράδειγμα, οι εκδόσεις των Windows System Builder συνδέονται ειδικά με το υλικό στο οποίο είναι εγκατεστημένο. Αυτό σημαίνει ότι η δραστική αναβάθμιση του υλικού του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας του λογισμικού. Επιπλέον, το λογισμικό System Builder δεν συνοδεύεται από υποστήριξη της Microsoft για το λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αν αντιμετωπίζετε προβλήματα, είστε λίγο μόνοι σας.

Προσδιορισμός ΚΑΕ ή Λιανικής

Όταν αγοράζετε εξαρτήματα υπολογιστών, μερικές φορές μπορεί να μην είναι προφανές εάν το προϊόν είναι έκδοση OEM ή λιανικής πώλησης. Οι πιο αξιόπιστοι έμποροι λιανικής πώλησης θα καταχωρήσουν το προϊόν ως είτε OEM είτε γυμνό δίσκο . Άλλα στοιχεία που θα αναζητήσετε θα είναι στην περιγραφή του προϊόντος. Στοιχεία όπως η συσκευασία και η εγγύηση μπορούν να παράσχουν ενδείξεις ως προς το αν πρόκειται για έκδοση OEM.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έρχεται με τις διάφορες μηχανές τιμολόγησης στο διαδίκτυο. Εάν ένας κατασκευαστής χρησιμοποιεί την ίδια ονομασία προϊόντος για ένα προϊόν ΚΑΕ και λιανικής πώλησης, είναι πιθανό οι έμποροι λιανικής στη σελίδα αποτελεσμάτων να μπορούν να προσφέρουν είτε μια έκδοση. Ορισμένες μηχανές τιμολόγησης θα καταχωρήσουν ΚΑΕ δίπλα στην τιμή, αλλά άλλοι δεν μπορούν. Πάντα να διαβάζετε την περιγραφή του προϊόντος αν δεν είστε σίγουροι.

Είναι τα προϊόντα OEM εντάξει;

Δεν πρέπει να υπάρχει φυσική διαφορά σε ένα στοιχείο εάν πωλείται ως ΚΑΕ ή σε λιανικό εμπόριο. Η διαφορά είναι τα πρόσθετα που παρέχονται με τη λιανική έκδοση. Εάν αισθάνεστε άνετα με τους όρους του προϊόντος OEM σε σύγκριση με την έκδοση λιανικής, τότε είναι γενικά καλύτερα να αγοράσετε το προϊόν OEM για το μειωμένο κόστος. Αν αντικείμενα όπως οι εγγυήσεις προϊόντων σας ενοχλούν, αγοράστε τις λιανικές εκδόσεις για την ηρεμία που παρέχουν.