Συστήματα πληροφοριών ψυχαγωγίας OEM: Πλοήγηση και Πέρα

Πρώτα υπήρχαν GPS, τότε υπήρχε ψυχαγωγία

Το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) αναπτύχθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, αλλά δεν τέθηκε πλήρως σε λειτουργία μέχρι το 1994. Λίγο μετά την κυκλοφορία του συστήματος, αρκετοί αυτοκινητοβιομηχανίες εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία. Προηγούμενες προσπάθειες σε συστήματα πλοήγησης επί του οχήματος από τον κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού (ΟΕΜ) είχαν πληγεί με αποτυχία, επειδή εξαρτώνταν από την πλοήγηση νεκρού υπολογισμού.

Τα πρώτα συστήματα πλοήγησης OEM GPS ήταν σχετικά πρωτόγονα από τα σύγχρονα πρότυπα, αλλά η τεχνολογία προχώρησε αρκετά γρήγορα. Όταν ένα πιο ακριβές σήμα GPS διατέθηκε στους πολίτες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα συστήματα πλοήγησης OEM έγιναν σχεδόν πανταχού παρόντα.

Σήμερα, τα συστήματα πλοήγησης OEM αποτελούν την καρδιά πολλών ιδιαίτερα ενσωματωμένων συστημάτων ψυχαγωγίας. Αυτά τα ισχυρά συστήματα πληροφοριών ψυχαγωγίας συχνά αναλαμβάνουν τους ελέγχους του κλίματος, παρέχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του κινητήρα και άλλων συστημάτων και συνήθως προσφέρουν κάποιο είδος επιλογής πλοήγησης. Ενώ ορισμένοι, όπως το UVO της Kia , δεν προσφέρουν πλοήγηση, αυτή η επιλογή προσφέρεται συνήθως σε ξεχωριστό πακέτο. Και αν το όχημά σας δεν έρχεται με το GPS από το εργοστάσιο, είναι συχνά δυνατό να το μετασκευάσετε με μια μονάδα ΚΑΕ. Ορισμένα οχήματα έχουν ακόμη και όλα τα καλώδια στη θέση τους, γεγονός που καθιστά μια αξιοσημείωτα ανώδυνη αναβάθμιση για να εκτελέσετε.

Επιλογές πλοήγησης OEM και Infotainment

Πέρασμα

Το MyFord Touch είναι ένα άλλο εξαιρετικά ολοκληρωμένο σύστημα πλοήγησης OEM. Φωτογραφία © Robert Couse-Baker

Η Ford έχει χρησιμοποιήσει μερικά ενσωματωμένα συστήματα ψυχαγωγίας για την επικοινωνία, την ψυχαγωγία και την πλοήγηση. Επί του παρόντος, αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα τροφοδοτείται από μια ενσωματωμένη έκδοση των Microsoft Windows που έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε εφαρμογές αυτοκινήτων. Αυτά τα συστήματα αρχικά αναφέρονται ως Ford SYNC, αλλά υπάρχει μια ενημερωμένη έκδοση που ονομάζεται MyFord Touch.

Γενική Motors

Το MyLink της GM είναι ενσωματωμένο στο OnStar. Φωτογραφία © Οδήγηση στα βορειοανατολικά

Η General Motors προσφέρει πλοήγηση μέσω του συστήματος OnStar. Μια ετήσια συνδρομή στο OnStar προσφέρεται συνήθως σε νέους ιδιοκτήτες GM, μετά την οποία οι χρήστες καλούνται να πληρώσουν ένα μηνιαίο τέλος. Η GM διαθέτει επίσης ένα ενσωματωμένο σύστημα GPS που χρησιμοποιεί πληροφορίες από ενσωματωμένο σκληρό δίσκο. Αυτά τα συστήματα μπορούν να ενημερωθούν με δεδομένα χάρτη από το πρόγραμμα GM Navigation Disc. Ο σκληρός δίσκος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ψηφιακών αρχείων μουσικής .

Honda

Ενσωματωμένη πλοήγηση GPS σε ένα Honda Accord. Φωτογραφία © Travis Isaacs

Η Honda ήταν ένας από τους πρώτους ΚΑΕ που πειραματίστηκαν με ενσωματωμένη πλοήγηση, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε σε σύστημα νεκρότητας. Τα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης Honda χρησιμοποιούν σκληρούς δίσκους για την αποθήκευση δεδομένων χάρτη και νέοι χάρτες μπορούν να μεταφορτωθούν από το Διαδίκτυο. Ορισμένα συστήματα GPS της Honda περιλαμβάνουν επίσης μια συνδρομή ζωής σε υπηρεσία ζωντανής μετάδοσης δεδομένων.

Τόσο η GM όσο και η Honda χρησιμοποιούν το Gracenote, υπηρεσία που μπορεί να αναγνωρίσει πληροφορίες καλλιτεχνών εξετάζοντας αρχεία τραγουδιού. Αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται στη συνέχεια στην ενοποιημένη οθόνη.

Toyota

Η Toyota χρησιμοποιεί ολοκληρωμένα συστήματα πλοήγησης GPS. Φωτογραφία © Willie Ochayaus

Η Toyota προσφέρει πολλά συστήματα πλοήγησης που ενσωματώνονται στην πλατφόρμα Entune. Μια επιλογή περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο ραδιόφωνο HD και ένα άλλο μοντέλο μπορεί να προβάλει ταινίες DVD στην οθόνη αφής του. Αυτά τα συστήματα μπορούν επίσης να συνδυαστούν με συσκευές bluetooth για χρήση χωρίς χέρια.

BMW

Το iDrive της BMW είναι ένα παράδειγμα ενός εξαιρετικά ολοκληρωμένου συστήματος GPS OEM. Φωτογραφία © Jeff Wilcox

Η BMW προσφέρει πλοήγηση μέσω ενός συστήματος infotainment που καλεί το iDrive . Δεδομένου ότι το iDrive ελέγχει τα περισσότερα από τα δευτερεύοντα συστήματα, οι μονάδες πλοήγησης GPS της GPS είναι ιδιαίτερα ενσωματωμένες. Εκτός από την πλοήγηση, το iDrive χρησιμοποιείται επίσης για τη λειτουργία των κλιματικών ελέγχων, του ήχου, των επικοινωνιών και άλλων συστημάτων. Περισσότερο "

Volkswagen

Η Volkswagen προσφέρει επίσης προαιρετική πλοήγηση με οθόνη αφής, ενσωματωμένη στο κέντρο ψυχαγωγίας. Αυτά τα συστήματα είναι ελαφρώς διαφορετικά σε κάθε όχημα, αλλά συνήθως προσφέρουν ζεύγος Bluetooth, δεδομένα ζωντανής κυκλοφορίας και άλλα κοινά χαρακτηριστικά.

Κιά

Τα συστήματα UVO περιλαμβάνουν τόσο οθόνη αφής όσο και φυσικούς ελέγχους. Φωτογραφία ευγενική προσφορά της Kia Motors America

Η Kia προσφέρει μερικές διαφορετικές επιλογές ψυχαγωγίας. Το σύστημα UVO περιλαμβάνει ένα CD player και ενσωματωμένο ψηφιακό jukebox μουσικής και είναι ικανό να διασυνδέει με τηλέφωνα με δυνατότητα Bluetooth. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον λειτουργίες όπως φωνητικά χειριστήρια και κάμερες οπίσθιας προβολής. Ωστόσο, το UVO δεν διαθέτει ενσωματωμένη πλοήγηση GPS. Η Kia προσφέρει ένα πακέτο πλοήγησης, αλλά αντικαθιστά το UVO.

Περισσότερο "

Ευκολία εναντίον χρηστικότητας

Κάθε σύστημα ψυχαγωγίας OEM είναι κάπως διαφορετικό, αλλά όλα τα μεγάλα αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κινηθεί προς τα ιδιαίτερα ολοκληρωμένα συστήματα ψυχαγωγίας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης τους καθιστά εξαιρετικά βολικό, αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε ζητήματα χρηστικότητας. Σύμφωνα με μια μελέτη που εκπόνησε η JD Power and Associates, οι περισσότερες καταγγελίες των καταναλωτών σχετικά με τα συστήματα πλοήγησης OEM σχετίζονται με την ευκολία χρήσης.

Δεδομένου ότι αυτά τα συστήματα ψυχαγωγίας τείνουν να ενσωματώνονται στους κλιματικούς ελέγχους, τα ραδιόφωνα και άλλες συσκευές, η καμπύλη μάθησης μπορεί να είναι σχετικά απότομη. Το σύστημα iDrive έχει χαρακτηριστεί ως μια μεγάλη απόσπαση της προσοχής, επειδή τείνει να τραβήξει τα μάτια του οδηγού μακριά από το δρόμο.

Σύμφωνα με τη μελέτη JD Power and Associates, το 19% των χρηστών πλοήγησης OEM GPS δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα επιθυμητό μενού ή οθόνη, το 23% είχε δυσκολία στην αναγνώριση φωνής και το 24% ισχυρίστηκε ότι οι συσκευές τους παρείχαν λανθασμένες διαδρομές.

Ορισμένα συστήματα έλαβαν υψηλότερα σημάδια από άλλα, όπως η συσκευή Garmin που διατίθεται στα φορτιστές Dodge. Το Garmin είναι ένας δημοφιλής κατασκευαστής GPS aftermarket και η πλατφόρμα πλοήγησης που παρέχει για τον φορτιστή αναφέρεται ότι είναι πολύ πιο εύκολη στη χρήση από πολλά άλλα συστήματα OEM.

Πλοήγηση στις επιλογές

Δεδομένου ότι τα συστήματα πληροφοριών ψυχαγωγίας είναι τόσο βαθιά ενσωματωμένα στα περισσότερα καινούργια οχήματα, ίσως θέλετε να ελέγξετε μερικά από αυτά πριν αγοράσετε το επόμενο νέο σας αυτοκίνητο ή φορτηγό. Η πλοήγηση GPS μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή στη λίστα των προτεραιοτήτων σας, αλλά είστε ουσιαστικά κολλημένοι με αυτό που έχετε μετά την αγορά ενός νέου οχήματος. Κάθε σύστημα πληροφοριών ψυχαγωγίας προσφέρει επίσης μια λίστα πλυντηρίων με διάφορα χαρακτηριστικά, ενώ ορισμένα, όπως το UVO, σχεδιάζονται ακόμη και γύρω από μια εμπειρία πολυμέσων παρά την πλοήγηση. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχετε την επιλογή να προχωρήσετε με τη μονάδα GPS της εξαρτημένης αγοράς της επιλογής σας.