Χρειάζεστε μια κεραία GPS;

Ενεργός Vs. Παθητικές κεραίες GPS

Τα συστήματα πλοήγησης του συστήματος Global Positioning System (GPS) λειτουργούν με τη λήψη σημάτων από δορυφόρους και αυτό δεν είναι δυνατό χωρίς κάποιο είδος κεραίας. Ο λόγος για τον οποίο συνήθως δεν βλέπετε κάποια ένδειξη μιας κεραίας όταν κοιτάζετε μια μονάδα GPS είναι ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν κεραίες που είναι είτε κρυμμένες μέσα, είτε χτισμένες ακριβώς μέσα στην θήκη.

Εκτός από τις ενσωματωμένες κεραίες, πολλές συσκευές GPS έχουν επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μια εξωτερική κεραία. Παρόλο που συνήθως δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση εξωτερικής κεραίας GPS, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να βοηθήσει.

Ποιος χρειάζεται μια κεραία GPS;

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει μια μονάδα GPS για κάποιο χρονικό διάστημα και ποτέ δεν έχετε παρατηρήσει προβλήματα απώλειας σήματος ή ακρίβειας, τότε πιθανώς δεν χρειάζεστε καμία εξωτερική κεραία. Η μόνη πραγματική εξαίρεση είναι εάν σκοπεύετε να οδηγήσετε κάπου που δεν είχατε πάει ποτέ, οπότε διαφορετικές συνθήκες στη νέα θέση θα μπορούσαν να κάνουν μια κεραία απαραίτητη.

Εάν, από την άλλη πλευρά, έχετε βιώσει ζητήματα όπως απώλεια σήματος ή κακή ακρίβεια με μια μονάδα GPS, τότε οι πιθανότητες είναι αρκετά καλές που μια εξωτερική κεραία GPS θα μπορούσε να αξίζει την τιμή αγοράς.

Πραγματικά έρχεται σε δύο πράγματα: η ποιότητα της εσωτερικής κεραίας που σας έφερε η μονάδα GPS και τα συγκεκριμένα εμπόδια που αντιμετωπίζετε.

Οι άλλες πιθανές καταστάσεις περιλαμβάνουν τη μετάβαση από μια φορητή μονάδα GPS σε μια μονάδα στο ταμπλό ή την αγορά μιας ολοκαίνουργιας συσκευής GPS για πρώτη φορά. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, μπορεί να πληρώσει για να ρωτήσει γύρω αν κάποιος στην περιοχή είχε προβλήματα σήματος ή ακρίβειας με τις μονάδες GPS πριν κάνει μια επένδυση.

Οι επιπτώσεις των εμποδίων και παρεμβολών στην λήψη GPS

Οι συσκευές πλοήγησης GPS λειτουργούν με τη λήψη σημάτων από ένα δίκτυο δορυφόρων που αποτελούν μέρος του Global Positioning System. Λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση και την ισχύ σήματος πολλών δορυφόρων, η συσκευή GPS μπορεί να υπολογίσει αξιόπιστα τη φυσική της θέση με ένα σχετικά μικρό περιθώριο σφάλματος.

Όταν μια συσκευή GPS δεν έχει σαφή εικόνα του ουρανού εξαιτίας κάποιου εμποδίου, μπορεί να μην μπορεί να εντοπίσει αρκετά δορυφορικά σήματα, τα οποία μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα είτε πλήρη αδυναμία λειτουργίας είτε υποβαθμισμένη ακρίβεια. Αυτό μπορεί να προκληθεί από πράγματα όπως τα ψηλά κτίρια, αλλά οι στέγες (και συχνά τα παράθυρα) των αυτοκινήτων και των φορτηγών δημιουργούν επίσης εμπόδια που μπορούν να υποβαθμίσουν την ισχύ του σήματος GPS.

Οι επιπτώσεις των εμποδίων μπορούν συχνά να μετριαστούν με την τοποθέτηση μιας θέσης GPS σε ένα παράθυρο, αλλά ορισμένα οχήματα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από άλλα. Για παράδειγμα, οι μεταλλικές οροφές δημιουργούν περισσότερη ασπίδα RF από τα ragtops και τα γυαλιστερά παράθυρα μπορούν να περιλαμβάνουν μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλων που μπορούν επίσης να μπλοκάρουν το σήμα GPS.

Εσωτερική Vs. Εξωτερικές κεραίες GPS

Οι περισσότερες συσκευές πλοήγησης GPS διαθέτουν εσωτερικές κεραίες που λειτουργούν πολύ καλά όταν παρουσιάζονται με μια καθαρή, ανεμπόδιστη θέα στον ουρανό.

Ωστόσο, αυτές οι εσωτερικές κεραίες είναι εγγενώς λιγότερο ικανές από τις μεγαλύτερες εξωτερικές κεραίες, οι οποίες μπορούν να είναι είτε παθητικές είτε ενισχυμένες. Στην περίπτωση ενισχυμένων εξωτερικών κεραιών, η ισχύς του σήματος GPS μπορεί να διπλασιαστεί σε σχέση με μια κεραία μη ενεργοποιημένη.

Εάν διαπιστώσετε ότι η μονάδα GPS σας αποτυγχάνει μερικές φορές να λάβει σήμα ή αν φαίνεται ανακριβή κατά περιόδους, τότε μια εξωτερική κεραία συνήθως θα διορθώσει το πρόβλημα. Είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να προσπαθήσετε να μετακινήσετε τη μονάδα γύρω στο αυτοκίνητό σας πρώτα, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων παρεμπόδισης και παρεμβολών, αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια ενισχυμένη εξωτερική κεραία.

Παθητική Vs. Ενισχυμένες κεραίες GPS

Οι εξωτερικές κεραίες GPS μπορούν να είναι είτε παθητικές είτε ενισχυμένες. Οι παθητικές κεραίες λαμβάνουν απλά το σήμα GPS και το μεταδίδουν στη συσκευή πλοήγησης GPS, ενώ οι ενεργές μονάδες περιλαμβάνουν έναν ενισχυτή που τροφοδοτεί την ισχύ του σήματος.

Το τελευταίο είναι συνήθως πιο ακριβό και πιο δύσκολο να εγκατασταθεί, αλλά μπορεί επίσης να εγκατασταθεί πιο μακριά από τη μονάδα GPS από μια παθητική κεραία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια παθητική κεραία θα πρέπει να εγκατασταθεί με όχι περισσότερο από 3 πόδια ομοαξονικού καλωδίου μεταξύ αυτής και της μονάδας GPS.

Εφόσον οι ενεργές κεραίες μπορούν να εγκατασταθούν πολύ πιο μακριά, είναι πιο κατάλληλες για χρήση με μεγαλύτερα οχήματα.