Τι να κάνετε όταν ανάψει το φως ABS

Η λυχνία ABS στο ταμπλό σας εξυπηρετεί μια χούφτα εξαιρετικά σημαντικών σκοπών. Ανάβει κάθε φορά που ξεκινάτε το αυτοκίνητό σας για να σας ενημερώσουμε ότι εξακολουθεί να λειτουργεί και θα επανέλθει εάν υπάρχουν προβλήματα με το σύστημα αντιεμπλοκής κατά την πέδηση . Σε ορισμένες περιπτώσεις, το φως ABS μπορεί ακόμη να αναβοσβήνει τους κωδικούς βλαβών για να περιορίσετε την πηγή του προβλήματος. Σε άλλες περιπτώσεις, ειδικά όταν η λυχνία ABS δεν είναι η μόνη ενδεικτική λυχνία για φωτισμό, μπορεί να είναι μια προειδοποίηση ότι το αυτοκίνητό σας δεν θα είναι ασφαλές να οδηγεί μέχρι να γίνουν επισκευές.

Τι είναι το φως ABS;

Το φως ABS στο αυτοκίνητο ή στο φορτηγό σας είναι ένας λαμπτήρας προειδοποίησης που συνδέεται ειδικά με το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων. Αυτά τα φώτα είναι συνήθως πορτοκαλί, αν και μπορούν επίσης να είναι κίτρινα, πορτοκαλί ή ακόμα και κόκκινα σε ορισμένες εφαρμογές. Φαίνονται συνήθως σαν τα γράμματα ABS που περιβάλλουν δύο κύκλους, με το πάνω και το κάτω μέρος του εξωτερικού κύκλου να κόβονται. Σε άλλες εφαρμογές, το φως θα αποτελείται αποκλειστικά από τα γράμματα ABS.

Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων, με τη σειρά του, είναι υπεύθυνο για την παλμική κίνηση των φρένων σας υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Εάν το σύστημα ABS διαπιστώσει ότι οι τροχοί σας κινδυνεύουν να μανδαλώσουν, είναι σε θέση να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει γρήγορα μεμονωμένες δαγκάνες φρένων ή κυλίνδρους τροχών .

Το σημείο της ταχείας παλμού των φρένων είναι να αποφευχθεί μια ολίσθηση, επειδή μια μη ελεγχόμενη ολίσθηση αυξάνει και την απόσταση απόστασης και μπορεί να οδηγήσει σε ολική απώλεια του κατευθυντικού ελέγχου. Στις περισσότερες συνθήκες οδήγησης, αυτό σημαίνει ότι ένα λειτουργικό σύστημα ABS συμβάλλει στη μείωση της απόστασης απόστασης , ενώ παράλληλα σας βοηθά να διατηρείτε τον έλεγχο του οχήματός σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αν υπάρχουν προβλήματα με το σύστημα ABS που μπορεί να εμποδίσουν την εκτέλεση αυτών των λειτουργιών, η λυχνία ABS ανάβει. Ορισμένα προβλήματα θα προκαλέσουν προσωρινή φωτισμό του φωτός, ενώ άλλα θα τον αναγκάσουν να παραμείνει ενεργό μέχρι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Τι προκαλεί ένα φως ABS να έρθει;

Οι δύο λόγοι για την ενεργοποίηση της λυχνίας ABS είναι να ελέγξετε τη λειτουργία του λαμπτήρα ή να προειδοποιήσετε τον οδηγό ότι έχει συμβεί κάποιο είδος σφάλματος στο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων.

Μερικοί από τους κοινούς λόγους για να ανάψει ένα φως ABS περιλαμβάνουν:

Τι να κάνετε όταν ανάψει το φως ABS

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να εμφανιστεί ένα φως ABS, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσετε ότι η λάμπα ανάβει όταν ξεκινάτε το όχημά σας και στη συνέχεια σβήνει, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Αυτό είναι κοινώς γνωστό ως "έλεγχος βολβών" και συμβαίνει έτσι ώστε να γνωρίζετε ότι τα προειδοποιητικά σας φώτα λειτουργούν σωστά.

Εάν παρατηρήσετε ότι η λυχνία ABS ή οποιαδήποτε άλλη προειδοποιητική λυχνία δεν ανάβει κατά την πρώτη εκκίνηση του αυτοκινήτου σας, θα πρέπει να ελέγξετε αν ο λαμπτήρας είναι καμένος. Οι προειδοποιητικές λυχνίες καυσαερίων πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως. Εάν μια προειδοποιητική λυχνία όπως το φως ABS σας καεί, δεν θα έχετε κανέναν τρόπο να γνωρίζετε πότε εμφανίζεται ένα πρόβλημα.

Αν η λυχνία ABS σας ανάβει κατά την οδήγηση, αυτό σημαίνει ότι κάποιο είδος σφάλματος έχει εντοπιστεί στο σύστημα. Σημαίνει επίσης ότι το σύστημα ABS μπορεί να μην λειτουργεί σωστά αν καταλήξετε σε κατάσταση διακοπής πανικού και θα πρέπει να λειτουργείτε υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μπορείτε να υπολογίζετε στα αντιμπλοκαρίσματα για να σταματήσετε ή να διατηρήσετε τον έλεγχό σας όχημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απολύτως ασφαλές να συνεχίσετε να οδηγείτε εάν ανάψει η λυχνία ABS. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά συστήματα που βασίζονται στο ABS για να λειτουργήσει. Επομένως, εάν το σύστημα ABS δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να μην μπορείτε να υπολογίζετε στον έλεγχο πρόσφυσης, τον έλεγχο ευστάθειας ή σε άλλα σχετικά συστήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πώς χειρίζεται το όχημά σας και να φρενάρει και να παίρνετε μια αποφασισμένη απόφαση για το αν θα οδηγήσετε σε ένα συνεργείο επισκευών ή θα ζητήσετε ρυμούλκηση.

Συστατικά ABS μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας

Οι περισσότερες επισκευές φρένων και οι εργασίες διάγνωσης απαιτούν ειδικά εργαλεία και γνώσεις που δεν είναι εύκολα διαθέσιμες για τους περισσότερους οδηγούς. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με πιο βασικά εργαλεία για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας εάν παρατηρήσετε ότι το φως ABS σας έχει ανάψει.

Ορισμένα οχήματα έχουν ξεχωριστή δεξαμενή υγρού φρένων για το σύστημα αντιεμπλοκής των φρένων, ενώ άλλα χρησιμοποιούν μία μόνο δεξαμενή. Και στις δύο περιπτώσεις, ο έλεγχος της στάθμης του υγρού φρένων είναι ένα εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Αν το επίπεδο είναι χαμηλό, μπορείτε να το ξεπεράσετε, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το σωστό τύπο υγρού και να χρησιμοποιήσετε μόνο υγρό φρένων από ένα δοχείο που μόλις ανοίξατε.

Ασφαλής προσθήκη υγρού φρένων σε σύστημα ABS

Πριν προσθέσετε οποιοδήποτε υγρό φρένων στη δεξαμενή ABS ή στην κύρια δεξαμενή, είναι σημαντικό να μάθετε το είδος του υγρού που χρησιμοποιεί το όχημά σας. Αυτές οι πληροφορίες τυπικά θα σφραγιστούν ή θα εκτυπωθούν απευθείας στη δεξαμενή ή στο καπάκι της δεξαμενής. Εάν δεν συμβαίνει, τότε μπορείτε να το βρείτε στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας ή στο αυτοκόλλητο προδιαγραφών του οχήματος στο χώρο του κινητήρα.

Μερικοί τύποι υγρών φρένων δεν είναι συμβατοί με άλλους, γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον σωστό τύπο. Για παράδειγμα, αν έχετε κλείσει το ρεζερβουάρ υγρού φρένων με υγρό φρένων DOT 5 με βάση τη σιλικόνη και το όχημά σας χρησιμοποιεί υγρό φρένων DOT 3 με βάση την πολυαιθυλενική γλυκόλη, μπορείτε να καταλήξετε σε καταστροφικές εσωτερικές σφραγίσεις ή εξαρτήματα ABS.

Στο ίδιο πνεύμα, η προσθήκη υγρού DOT 3 σε σύστημα DOT 4 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα λόγω του χαμηλότερου σημείου βρασμού του υγρού φρένων DOT3 .

Ο λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα μπουκάλι που έχει ήδη ανοιχτεί και έχει καθίσει για λίγο είναι ότι το υγρό φρένων είναι υγροσκοπικό. Αυτό σημαίνει ότι θα τείνει να απορροφά την υγρασία από τον αέρα και οποιαδήποτε υγρασία που υπάρχει στο υγρό φρένων σας μπορεί να οδηγήσει σε ένα μαλακό πεντάλ και να κάνει πιο δύσκολο να σταματήσει.

Εκτέλεση άλλων οπτικών επιθεωρήσεων ABS

Αν είστε σε θέση να εντοπίσετε και να εντοπίσετε τη μονάδα ελέγχου ABS και την αντλία, μπορείτε να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι συνδεδεμένες σφιχτά και ότι οι ηλεκτρικές συνδέσεις είναι απαλλαγμένες από μόλυνση ή διάβρωση. Μπορεί επίσης να θέλετε να ελέγξετε την ασφάλεια ABS.

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να μπορείτε να ελέγξετε είναι αν οι αισθητήρες ταχύτητας τροχών είναι βιδωμένοι σε σφιχτό, συνδεδεμένο και χωρίς ρύπους. Αυτοί οι αισθητήρες εγκαθίστανται στα πλήκτρα του κάθε τροχού, ώστε να έχετε ευκολότερο χρόνο να δείτε τα μπροστινά, στρέφοντας τους τροχούς μέχρι το αριστερό ή το δεξί. Οι οπίσθιοι μπορεί να είναι δύσκολο να δουν αν δεν οδηγείτε όχημα με αξιοπρεπή απόσταση από το έδαφος.

Περαιτέρω διάγνωση, όπως η δοκιμή της λειτουργίας μεμονωμένων αισθητήρων ταχύτητας τροχού, απαιτεί ειδικά εργαλεία. Για παράδειγμα, ίσως μπορείτε να δοκιμάσετε έναν αισθητήρα ταχύτητας τροχού για εσωτερικό βραχυκύκλωμα με οποιοδήποτε βασικό ωμόμετρο, αλλά ένα εργαλείο σάρωσης είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον έλεγχο των εξόδων από τους αισθητήρες.

Ελέγξτε τους κωδικούς βλαβών ABS

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στους κωδικούς ABS μη αυτόματα χωρίς ειδικά εργαλεία. Για να λειτουργήσει αυτό, ο υπολογιστής στο αυτοκίνητό σας πρέπει να είναι σε θέση να αναβοσβήνει το φως ABS. Η διαδικασία συνήθως ξεκινάει με τον εντοπισμό του συνδέσμου δεδομένων του οχήματος σας, που είναι η ίδια σύνδεση που χρησιμοποιείται από τους αναγνώστες κώδικα και τα εργαλεία σάρωσης .

Κάθε όχημα έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο για να ελέγξει με μη αυτόματο τρόπο τους κωδικούς βλαβών ABS, οπότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη σωστή διαδικασία προτού επιχειρήσετε αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο jumper για να συνδέσετε δύο συγκεκριμένα τερματικά στην υποδοχή δεδομένων. Αυτό καθοδηγεί τον υπολογιστή να εισέλθει σε λειτουργία αυτόματης διάγνωσης και η λυχνία ABS θα αναβοσβήνει.

Μετρώντας τον αριθμό των φορών που αναβοσβήνει η λυχνία ABS, μπορείτε να καθορίσετε τον κωδικό ή τους κωδικούς που είναι αποθηκευμένοι στον υπολογιστή.

Ενώ αυτό είναι μερικές φορές μια επιλογή, η ανάγνωση των κωδικών βλαβών του ABS με ένα εργαλείο σάρωσης είναι ευκολότερη και λιγότερο επιρρεπής στην τυχαία αναγνώριση του λανθασμένου κώδικα. Αυτό είναι τεχνικά κάτι που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας, αλλά οι περισσότερες εργασίες διάγνωσης και επισκευής ABS αφήνονται καλύτερα σε ειδικευμένους επαγγελματίες.

Για παράδειγμα, ίσως μπορείτε να μάθετε ότι το αυτοκίνητό σας έχει αποθηκεύσει έναν κωδικό αισθητήρα ταχύτητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αντικατάσταση του αισθητήρα ταχύτητας θα διορθώσει το πρόβλημα. Ο αισθητήρας ταχύτητας μπορεί να είναι κακός σε αυτή την κατάσταση, αλλά μια λεπτομερής διάγνωση θα απέκλειε άλλες δυνατότητες προτού φτάσουμε στο συμπέρασμα αυτό.

Είναι ασφαλές να κρατάτε οδήγηση με ένα φως ABS;

Εάν δεν είστε καθόλου τυχεροί για να έχετε το φως ABS σας ανάβει όταν οδηγείτε, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να κρατήσετε ένα επίπεδο στο κεφάλι. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να πανικοβληθείτε τη στιγμή που θα δείτε μια προειδοποιητική λυχνία να φωτίζει την παύλα σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απολύτως ασφαλές να συνεχίσετε την οδήγηση με το φως ABS. Εάν το πεντάλ φρένων φαίνεται να λειτουργεί κανονικά, θα πρέπει να είστε σε θέση να συνεχίσετε την οδήγηση μέχρι να μπορέσετε να μεταφέρετε το όχημά σας σε συνεργείο επισκευής ή να ελέγξετε μόνοι σας το σύστημα αντιεμπλοκής των φρένων.

Αν και η λυχνία ABS δεν είναι το είδος του προβλήματος που μπορείτε να αγνοήσετε επ 'αόριστον και θα πρέπει να το ελέγξετε το συντομότερο δυνατό, το όχημά σας θα συνεχίσει να λειτουργεί, σαν να μην είχε καθόλου αντιμπλοκαρίσματα.

Αυτό σημαίνει ότι αν βρεθείτε σε κατάσταση αναστολής πανικού, θα πρέπει να αντλήσετε τα φρένα από τον εαυτό σας και οι τροχοί μπορεί να κλειδώσουν ακόμη και. Εάν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορείτε να ανακάμψετε με ασφάλεια από μια ολίσθηση ή ότι μπορεί να υποστείτε ακραία ζημιά στο όχημά σας ή μεγάλο τραυματισμό.

Υπάρχουν εξαιρέσεις όπου δεν πρέπει να οδηγείτε καθόλου το όχημά σας. Για παράδειγμα, εάν ανάβουν ταυτόχρονα τόσο η λυχνία ABS όσο και η κανονική προειδοποιητική λυχνία φρένων, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα σοβαρότερο πρόβλημα, όπως η καταστροφική απώλεια υγρών. Σε αυτό το ίδιο πνεύμα, εάν το πεντάλ φρένου σας δεν αισθάνεται σωστό όταν προσπαθείτε να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε, είναι πάντα καλύτερο να σφάλτετε από την πλευρά της προσοχής.