Ασφάλεια αυτοκινήτου 101: Φρένα αντι-κλειδώματος

Τι είναι τα φρένα Anti-Lock;

Εάν έχετε παρατηρήσει ποτέ ένα ελαφρύ παλμό στο πεντάλ του φρένου σας σε μια βροχερή μέρα, ίσως έχετε αισθανθεί το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων σας (ABS) σε δράση. Ο παλμός προκαλείται από έναν ενεργοποιητή ABS που ενεργοποιεί γρήγορα τα φρένα, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την ολίσθηση ενός οχήματος. Βοηθώντας σας να αποφύγετε τις συνθήκες ολίσθησης, το ABS σας επιτρέπει αποτελεσματικά να διατηρείτε τον έλεγχο του οχήματος σας καλύτερα. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το αυστραλιανό Πανεπιστήμιο Monash, τα οχήματα με ABS είναι κατά 35% λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε ορισμένα είδη ατυχημάτων από οχήματα που δεν έχουν ABS.

Πώς λειτουργούν τα φρένα αντι-κλειδαριάς;

Τα αντιμπλοκαρίσματα λειτουργούν ανιχνεύοντας την κίνηση κάθε τροχού. Εάν πιέσετε το πεντάλ φρένου και οι αισθητήρες τροχών ανιχνεύσουν μια κατάσταση ολίσθησης, το ABS θα μεταβεί σε δράση. Πιθανότατα έχετε διδάξει να αντλούν το πεντάλ του φρένου σας σε κατάσταση διακοπής πανικού και αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που οι ενεργοποιητές ABS σχεδιάζονται να κάνουν. Αυτοί οι ενεργοποιητές έχουν τη δυνατότητα να παλμούν τα φρένα εκατοντάδες φορές ανά δευτερόλεπτο, κάτι που είναι πολύ πιο γρήγορο από ότι το πεντάλ φρένου μπορεί να αντληθεί με το χέρι.

Ποιο είναι το σημείο των φρένων αντι-κλειδαριάς;

Το κύριο σημείο της ABS είναι να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον έλεγχο του οχήματός σας κατά τη διάρκεια των στάσεων πανικού και άλλων δυσμενών συνθηκών οδήγησης. Με την ταχεία παλμική κίνηση των φρένων, ένα σύστημα αντιεμπλοκής κατά την πέδηση εμποδίζει τους τροχούς να ασφαλίσουν στη θέση τους. Αυτό επιτρέπει στα ελαστικά να διατηρούν την πρόσφυση, η οποία μπορεί να εμποδίσει την είσοδο ενός οχήματος σε μια ολίσθηση.

Μια ολίσθηση είναι αυτό που συμβαίνει κάθε φορά που ένα όχημα χάνει έλξη, επειδή οι κλειδωμένοι τροχοί είναι ικανοί να ολισθαίνουν ελεύθερα πάνω στην επιφάνεια ενός δρόμου. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί ο έλεγχος ενός οχήματος κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στο χειρότερο σενάριο, ένα ολισθαίνον αυτοκίνητο μπορεί να τρέξει από το δρόμο ή να χτυπήσει άλλο όχημα.

Τα συστήματα αντιεμπλοκής κατά την πέδηση μερικές φορές μπορούν επίσης να μειώσουν την απόσταση ακινητοποίησης ενός οχήματος, αλλά αυτό δεν είναι ο κύριος σκοπός του ABS. Εάν μια οδική επιφάνεια είναι βρεγμένη ή παγωμένη, ένα λειτουργικό σύστημα αντιεμπλοκής των φρένων θα έχει συνήθως μειωμένη απόσταση σταματήματος.

Αυτά τα συστήματα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια ελαφρά αυξημένη απόσταση απόστασης εάν η επιφάνεια του δρόμου είναι στεγνή και η απόσταση απόστασης μπορεί να αυξηθεί δραματικά σε χαλαρές οδικές επιφάνειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τροχοί ολίσθησης μπορούν να προκαλέσουν μια σφήνα χιόνι, χαλίκι ή άμμο για να δημιουργήσουν και να ληστέψουν ένα όχημα ορμής.

Πώς μπορώ να βρω την καλύτερη χρήση από τα φρένα αντι-κλειδαριάς;

Ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιείτε τα αντιμπλοκαρίσματα είναι απλά να πιέζετε σταθερά το πεντάλ του φρένου όταν πρέπει να σταματήσετε. Εάν βρίσκεστε σε κατάσταση αναστολής πανικού, ίσως χρειαστεί να κατευθυνθείτε γύρω από τα εμπόδια. Δεδομένου ότι το σημείο ABS είναι για να αποφευχθεί μια ολίσθηση, θα πρέπει να είστε σε θέση να διατηρήσετε τον έλεγχο του οχήματος.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τις συνθήκες του δρόμου. Δεδομένου ότι τα συστήματα αντιεμπλοκής κατά την πέδηση μπορούν να προκαλέσουν αυξημένες αποστάσεις σταδιακής απόστασης σε χαλαρές οδικές επιφάνειες, ίσως χρειαστεί να επιτρέψετε στον εαυτό σας περισσότερη απόσταση να σταματήσει.

Τι συμβαίνει όταν αποτυγχάνουν τα φρένα αντι-κλειδαριάς;

Τα περισσότερα συστήματα αντιεμπλοκής των φρένων έχουν σχεδιαστεί για να απενεργοποιούνται αν κάποιο από τα εξαρτήματα αποτύχει. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όταν μια βαλβίδα θα κολλήσει ανοικτή, αλλά τα φρένα θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Εάν το πεντάλ δεν ξεθωριάζει ή δεν βυθίζεται, αυτό συνήθως σημαίνει ότι το όχημα είναι ασφαλές για οδήγηση. Θα πρέπει να αντλήσετε τα φρένα εάν βρεθείτε σε κατάσταση αναστολής πανικού, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε σε επαγρύπνηση αν το ABS σταματήσει να εργάζεται. Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν ανάψει η λυχνία ABS .

Πώς άλλαξαν τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος φρένων κατά τη διάρκεια των ετών;

Τα συστήματα αντιεμπλοκής κατά την πέδηση έχουν εξελιχθεί συνεχώς από τότε που εισήχθησαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του '70. Η βασική ιδέα έχει παραμείνει η ίδια, αλλά έχει γίνει πολύ πιο αποτελεσματική. Πολλά συστήματα αντιμπλοκαρίσματος φρένων είναι ικανά να παλμούν τα φρένα σε μεμονωμένους τροχούς, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της ευστάθειας (ESC) και συστημάτων ελέγχου πρόσφυσης (TCS). Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν εξοπλισμό ABS για να μετατοπίζουν την ισχύ φρεναρίσματος μεταξύ διαφορετικών τροχών, πράγμα που μπορεί να σας επιτρέψει να διατηρήσετε μεγαλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου σας σε δυσμενείς συνθήκες οδήγησης.