Μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν μετατροπέα αναπτήρα τσιγάρων;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι ναι, είναι πολύ ωραίο να χρησιμοποιήσετε αναστροφέα αναπτήρα τσιγάρων στο αυτοκίνητό σας. Ωστόσο, η πραγματική απάντηση είναι πολύ πιο περίπλοκη από ένα απλό ναι ή όχι. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα λάθος με την τοποθέτηση ενός μετατροπέα στην υποδοχή του αναπτήρα τσιγάρου ή οποιαδήποτε υποδοχή εξαρτήματος 12V για το θέμα που μπορεί να έχετε, υπάρχουν κάποιες πολύ σκληροί περιορισμοί σχετικά με το τι θα μπορείτε να τροφοδοτείτε με αυτόν τον τύπο σύνδεσης.

Αν τα ηλεκτρονικά που θέλετε να συνδέσετε τραβούν λιγότερη ένταση από ότι η ασφάλεια του αναπτήρα τσιγάρων έχει βαθμολογηθεί, τότε θα είστε εντάξει. Αυτό είναι συνήθως περίπου 10 ή 15Α, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε τη δική σας για να είστε σίγουροι. Εάν χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια από αυτό, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε μια διαφορετική λύση καλωδίωσης. Και, δυστυχώς, τα κλιπ αλιγάτορα πιθανότατα δεν πρόκειται να το κόψουν.

Δείτε: Συνδέσεις μετατροπέα μπαταριών αυτοκινήτου

Το πρόβλημα με τους μετατροπείς αναπτήρα τσιγάρων Plug and Play

Ενώ οι μετατροπείς αναπτήρα τσιγάρων είναι εξαιρετικά βολικοί, όλοι υποφέρουν από τον ίδιο περιορισμό. Σε αντίθεση με τους μετατροπείς που είναι ενσύρματοι απευθείας σε μια μπαταρία αυτοκινήτου (ή σε ένα ειδικό κύκλωμα), ένας αναστροφέας αναπτήρα τσιγάρων αντλεί ενέργεια από το κύκλωμα του αναπτήρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βάζετε φορτίο σε αυτόν τον τύπο μετατροπέα, ο οποίος αντλεί περισσότερο ρεύμα από ότι μπορεί να χειριστεί η ασφάλεια του αναπτήρα τσιγάρου, ή θα φυσήξετε την ασφάλεια.

Εκτός από αυτόν τον περιορισμό, πρέπει επίσης να εξετάσετε το γεγονός ότι το κύκλωμα αναπτήρα τσιγάρων μπορεί να έχει περισσότερα από αυτό από την πρίζα αναπτήρα. Αυτά τα κυκλώματα έχουν συχνά πρόσθετες πρίζες 12V αξεσουάρ συνδεδεμένες σε αυτά, και μερικές φορές παρέχουν επίσης τροφοδοσία για τα φωτιστικά, την κεφαλή και άλλα αντικείμενα. Αν το κύκλωμα του αναπτήρα τσιγάρου στο όχημά σας έχει κάποιο από αυτά τα πρόσθετα φορτία, μειώνει περαιτέρω την ποσότητα ρεύματος που μπορείτε να αντλήσετε από έναν μετατροπέα που είναι συνδεδεμένος σε αυτό.

Το μεγαλύτερο δεν είναι καλύτερο (όταν πρόκειται για ασφάλειες)

Πριν να αλλάξετε την ασφάλεια του αναπτήρα τσιγάρων 10Α με μια μεγαλύτερη, εξετάστε το γεγονός ότι οι άνθρωποι που σχεδίασαν το ηλεκτρικό σας σύστημα του οχήματος δεν ήταν dummies. Κάθε ασφάλεια σε αυτήν την ασφαλειοθήκη έχει το κατάλληλο μέγεθος για το αντίστοιχο κύκλωμα και οι ασφάλειες αυτές εξυπηρετούν μια ζωτική λειτουργία, καθώς η βούληση θυσιάζεται για να σώσει το υπόλοιπο κύκλωμα (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και για να αποτρέψει μια πυρκαγιά).

Αν αντικαταστήσετε απλά την ασφάλεια του αναπτήρα σας με ένα μεγαλύτερο, ίσως να είστε εντάξει. Αλλά δεδομένου ότι το εν λόγω κύκλωμα σχεδιάστηκε μόνο για να χειριστεί 10Α (ή ό, τι η ασφάλεια έχει βαθμολογηθεί για την περίπτωσή σας), μπορείτε επίσης να είστε μέσα για έναν κόσμο του κακού.

Πείτε, για παράδειγμα, ότι μερικές από τις καλωδιώσεις στο κύκλωμα έχουν σχεδιαστεί μόνο για να χειρίζονται λίγο πάνω από 10Α και λένε ότι συνδέετε αρκετά πράγματα στον αναστροφέα αναπτήρα τσιγάρων για να τραβήξετε 20Α. Αυτά τα τρυφερά μικρά καλώδια θα αποτελέσουν τώρα το κύριο σημείο αποτυχίας αντί της τώρα beefier ασφάλειας. Σε ένα βέλτιστο σενάριο, εξετάζετε έπειτα κάποια ενοχλητική και δαπανηρή επανασύνδεση. Εάν δεν είστε τόσο τυχεροί, μπορεί να καταλήξετε με μια ηλεκτρική φωτιά στα χέρια σας.

Έτσι τι μπορείτε να συνδέσετε σε έναν αναπτήρα αναπτήρα τσιγάρων;

Για να μάθετε τι μπορείτε να συνδέσετε με ασφάλεια σε έναν αναπτήρα τσιγάρων, θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή εργασία. Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να μάθετε το μέγεθος της ασφάλειας των αναπτήρων τσιγάρων. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνει ο εξοπλισμός σας. Αν μια συσκευή τραβάει λιγότερη ένταση από το κύκλωμα του αναπτήρα, τότε πιθανότατα θα είστε εντάξει.

Φυσικά, πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της έντασης που αντλεί μια συσκευή AC και της έντασης που ο αναστροφέας αντλεί για να μετατρέψει το ~ 12V DC από το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου σας σε 110V AC. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι ένας αναστροφέας αναπτήρα δεν πρέπει να αντλεί περισσότερα από 100-120W και ορισμένοι μετατροπείς ισχύος διπλής χρήσης όπως αυτοί που περιγράφετε είναι στην πραγματικότητα ενσύρματοι με αυτό το πνεύμα. Αν συμβαίνει αυτό, θα διαπιστώσετε ότι ο μετατροπέας σας θα περιοριστεί σε περίπου 100W όταν συνδεθεί στον αναπτήρα και θα είναι σε θέση να χειριστεί την πλήρη συνεχή βαθμολογία του όταν τον συνδέσετε στην μπαταρία .

Ορισμένες από τις συσκευές που μάλλον μπορείτε να συνδέσετε σε αναστροφέα αναπτήρα περιλαμβάνουν:

Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε το γεγονός ότι αυτές οι κατηγορίες συσκευών εμπίπτουν στο γενικό εύρος της κατανάλωσης ρεύματος που χρησιμοποιεί ένας μετατροπέας αναπτήρα τσιγάρων. Εάν θέλετε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε αναστροφέα αναπτήρα τσιγάρων, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε στην πραγματικότητα την ονομαστική ένταση της συσκευής για να βεβαιωθείτε ότι ο μετατροπέας θα είναι σε θέση να το χειριστεί.

Φυσικά, οτιδήποτε μπορείτε να συνδέσετε με ασφάλεια σε έναν μετατροπέα αναπτήρα τσιγάρων, μπορείτε επίσης να τροφοδοτήσετε απευθείας από μια πρίζα εξαρτήματος 12V με τον σωστό προσαρμογέα, ο οποίος είναι πολύ πιο αποδοτικός.