Οι κίνδυνοι από μια εκρηκτική μπαταρία αυτοκινήτου

Η μπαταρία σας μπορεί και θα εκραγεί αν το αντιμετωπίζετε εσφαλμένα

Τα ηλεκτρικά συστήματα αυτοκινήτων δεν είναι εξαιρετικά περίπλοκα, όταν κοιτάζετε τη μεγάλη εικόνα και πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα - από τους εναλλάκτες έως τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος - έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά οι λαοί εκεί έξω που κοιτάζουν την αμφιβολία σε ένα σχετικά απλό καθήκον, όπως η σύζευξη καλωδίων jumper, πιθανώς επειδή έχουν ακούσει ότι το κάνει λάθος μπορεί να προκαλέσει πολύ ζημιά, ή ακόμα και να προκαλέσει την μπαταρία να ανατινάξει. Και ενώ θα διαπιστώσετε ότι πολλοί περίεργοι μύθοι και φήμες σχετικά με την τεχνολογία των αυτοκινήτων είναι ακριβώς αυτοί οι αβάσιμοι μύθοι και οι φήμες, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη σύνδεση καλωδίων βραχυκυκλωτήρα ή φορτιστή μπαταρίας μπορεί εσφαλμένα να προκαλέσουν πολλές ζημιές ή ακόμα και καταλήγουν σε εκρηκτική μπαταρία. Τα καλά νέα είναι ότι αν πάρετε το χρόνο να καταλάβετε γιατί μπορεί να εκραγεί μια μπαταρία αυτοκινήτου και να λάβετε μερικές βασικές προφυλάξεις, αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει πάντα να ανησυχείτε.

Ασφαλώς συνδεδεμένα καλώδια βραχυκυκλωτήρα ή φορτιστή μπαταρίας

Υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να συνδέσετε τα καλώδια jumper με ασφάλεια, αλλά υπάρχουν και ορισμένες ειδικές περιπτώσεις που υπερισχύουν αυτών των κανόνων. Έτσι, πριν χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας για να κάνετε ένα άλμα, να δεχτείτε ένα άλμα από κάποιον άλλο ή να συνδέσετε έναν φορτιστή με την μπαταρία σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε το εγχειρίδιο του κατόχου σας για να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας δεν έχει σύνδεση προσδιορισμού άλλα σημεία εκτός από την μπαταρία σας. Αν το αυτοκίνητό σας έχει μια μπαταρία που είναι θαμμένη κάπου περίεργη, όπως ένα καλάμι ή το κορμό, τότε υπάρχει μια καλή πιθανότητα να υποθέσετε ότι χρησιμοποιείτε ένα μπλοκ διασταύρωσης ή κάποιο άλλο είδος απομακρυσμένης σύνδεσης.

Ανεξάρτητα από τα εν λόγω οχήματα, η βασική ιδέα πίσω από την ασφαλή σύνδεση καλωδίων διασύνδεσης είναι η σύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος ενός οχήματος δότη, το οποίο έχει καλή μπαταρία, στο ηλεκτρικό σύστημα ενός οχήματος με νεκρή μπαταρία. Θετικό θα πρέπει να συνδέεται με θετικό και αρνητικό θα πρέπει να συνδέεται με το αρνητικό, καθώς η σύνδεση προς τα πίσω μπορεί να βλάψει και τα δύο οχήματα και να δημιουργήσει δυνητικά επικίνδυνους σπινθήρες, αλλά περισσότερο σε αυτό αργότερα.

Η ασφαλέστερη διαδικασία για την ασφαλή σύνδεση των καλωδίων βραχυκύκλωσης

  1. Βεβαιωθείτε ότι τα πλήκτρα και των δύο οχημάτων βρίσκονται στη θέση "εκτός λειτουργίας".
  2. Συνδέστε ένα καλώδιο jumper στον θετικό (+) ακροδέκτη της μπαταρίας του δότη.
  3. Συνδέστε το ίδιο καλώδιο στον θετικό (+) ακροδέκτη της νεκράς μπαταρίας.
  4. Συνδέστε το άλλο καλώδιο ζεύξης στον αρνητικό (-) ακροδέκτη της μπαταρίας του δότη.
  5. Συνδέστε το άλλο άκρο αυτού του καλωδίου με γυμνό μέταλλο στον κινητήρα ή στο πλαίσιο του οχήματος με τη νεκρή μπαταρία.

Η σύνδεση ενός φορτιστή μπαταρίας γίνεται με τον ίδιο τρόπο, εκτός από την περίπτωση μιας μπαταρίας δωρητή, χρησιμοποιείτε φορτιστή. Το θετικό καλώδιο φόρτισης θα πρέπει να συνδέεται με τη θετική μπαταρία (+), μετά την οποία το αρνητικό καλώδιο φόρτισης πρέπει να συνδεθεί με γυμνό μέταλλο στον κινητήρα ή στο πλαίσιο του οχήματος.

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις όπου το θετικό είναι έδαφος, αλλά στα περισσότερα αυτοκίνητα ηλεκτρικά συστήματα, το αρνητικό είναι έδαφος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να συνδέσετε έναν φορτιστή ή ένα καλώδιο βραχυκυκλώματος στο γυμνό μέταλλο στο πλαίσιο ή τον κινητήρα ενός οχήματος με μια νεκρή μπαταρία και να έχετε ρεύμα στη μπαταρία. Φυσικά, είναι τεχνικά δυνατό να συνδεθεί απευθείας με μπαταρία αρνητική, και μπορεί να είναι ακόμη πιο εύκολη σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι αν είναι δυνατόν, και είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με τη σύνδεση με κάποιο άλλο έδαφος, γιατί να περάσετε από το πρόβλημα; Επειδή δεν θέλετε να εκραγεί η μπαταρία σας.

Η Επιστήμη των Εκρηκτικών Μπαταριών Αυτοκινήτου

Οι μπαταρίες αυτοκινήτου αναφέρονται ως "οξύ μολύβδου" επειδή χρησιμοποιούν πλάκες μολύβδου βυθισμένες σε θειικό οξύ για να αποθηκεύουν και να απελευθερώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η τεχνολογία είναι στην πραγματικότητα γύρω από τον 18ο αιώνα και δεν είναι τρομερά αποδοτική είτε από άποψη ενέργειας από το βάρος είτε από ενέργεια σε όγκο. Ωστόσο, έχουν μια εξαιρετική αναλογία ισχύος προς το βάρος, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι καλό στο να παρέχουν τα υψηλά επίπεδα ρεύματος κατά παραγγελία που απαιτούνται από τους εκκινητές αυτοκινήτων.

Το μειονέκτημα των μπαταριών μολύβδου-οξέος, εκτός από το γεγονός ότι δεν είναι ένας τρομερά αποδοτικός τρόπος αποθήκευσης ενέργειας, είναι ότι αποτελούνται από αρκετά επικίνδυνα υλικά και ότι τα επικίνδυνα αυτά υλικά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με επικίνδυνους τρόπους. Η παρουσία μολύβδου είναι ο πρωταρχικός λόγος που οι μπαταρίες αυτοκινήτων πρέπει να απορρίπτονται προσεκτικά και σωστά και η παρουσία θειικού οξέος είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προσέχετε όταν τα χειρίζεστε αν δεν θέλετε τρύπες που τρώγονται στα ρούχα σας ή χημικά εγκαύματα στο δέρμα σας .

Φυσικά, ο κίνδυνος που μας απασχολεί εδώ είναι μια ξαφνική και καταστροφική έκρηξη και η πηγή αυτού του ιδιαίτερου κινδύνου πηγάζει από την αλληλεπίδραση μεταξύ μολύβδου και θειικού οξέος σε μια μπαταρία. Μικρές ποσότητες αερίου υδρογόνου παράγονται τόσο κατά τη διαδικασία εκφόρτισης όσο και κατά τη διάρκεια της φόρτισης και το υδρογόνο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Έτσι, όταν μια μπαταρία έχει αποφορτιστεί στο σημείο όπου δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτήσει ένα μοτέρ εκκίνησης, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα ότι κάποια ποσότητα αερίου υδρογόνου εξακολουθεί να παραμένει εντός της μπαταρίας, ή να διαρρεύσει έξω από την μπαταρία, απλώς περιμένοντας την πηγή ανάφλεξης. Το ίδιο ισχύει και για μια μπαταρία που έχει μόλις φορτιστεί, καθώς η φόρτιση και ιδιαίτερα η υπερφόρτιση με υψηλή τάση οδηγεί στον σχηματισμό τόσο οξυγόνου όσο και υδρογόνου.

Αποτροπή έκρηξης μπαταρίας αυτοκινήτου

Υπάρχουν δύο κύριες πηγές ανάφλεξης για τις οποίες πρέπει να ανησυχείτε και οι δύο μπορούν να αποφευχθούν με προσεκτική φόρτιση, άλμα και πρακτικές συντήρησης. Η πρώτη πηγή ανάφλεξης είναι ένας σπινθήρας που δημιουργείται όταν συνδέετε ή αποσυνδέετε έναν βραχυκυκλωτήρα ή ένα καλώδιο φόρτισης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να συνδεθείτε με γυμνό μέταλλο στον κινητήρα ή στο πλαίσιο αντί της μπαταρίας. Αν συνδέσετε το αρνητικό καλώδιο βραχυκυκλώματος στην ίδια την μπαταρία, οποιοδήποτε παρατεινόμενο υδρογόνο μπορεί να αναφλεγεί από τον επακόλουθο σπινθήρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να περιμένετε να ενεργοποιήσετε ή να προσθέσετε τον φορτιστή σας μέχρι να συνδεθεί.

Ο άλλος τύπος έκρηξης της μπαταρίας αυτοκινήτων εξακολουθεί να περιλαμβάνει αέριο υδρογόνο, αλλά η πηγή ανάφλεξης είναι μέσα στη μπαταρία. Το ζήτημα είναι ότι εάν μια μπαταρία δεν συντηρείται σωστά και η στάθμη του ηλεκτρολύτη αφήνεται να πέσει, οι πλάκες μολύβδου θα εκτίθενται στο οξυγόνο και μπορεί να παραμορφωθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στις πλάκες να κάμπτονται και να ακουμπούν κατά τη διάρκεια της ακραίας εκροής ρεύματος που ξεκινάει κάθε φορά που στρέφετε τον κινητήρα εκκίνησης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα μέσα στην μπαταρία. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να ανάψει οποιοδήποτε υπάρχον υδρογόνο στο κελί, προκαλώντας την έκρηξη της μπαταρίας.

Τι αφορά τις κλειστές μπαταρίες αυτοκινήτων;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σφραγισμένων συσσωρευτών αυτοκινήτων: οι παραδοσιακές μπαταρίες μολύβδου-οξέος που δεν μπορούν να επισκευαστούν και οι μπαταρίες VRLA (βαλβίδες ρυθμιζόμενης μολύβδου) που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να συντηρηθούν. Στην περίπτωση των συσσωρευτών VRLA, ο ηλεκτρολύτης περιέχεται σε ένα κοίλωμα από κεκορεσμένο γυαλί ή σε πήκτωμα, οπότε η εξάτμιση δεν είναι πραγματικά θέμα και δεν υπάρχει πραγματικά ανάγκη να προσθέσετε ποτέ περισσότερους ηλεκτρολύτες και υπάρχει μικρός ή καθόλου κίνδυνος των πλακών ποτέ να εκτίθενται στον αέρα. Οι σφραγισμένες μπαταρίες που χρησιμοποιούν υγρό ηλεκτρολύτη, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αργότερα στη ζωή.

Εάν έχετε μια μπαταρία VRLA, είτε απορροφάται υαλοβάμβακα είτε κύτταρο πηκτής, τότε οι πιθανότητες έκρηξης της μπαταρίας είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε το jumpstart και να χρεώνετε τις βέλτιστες πρακτικές μόνο για να μην βγείτε από τη συνήθεια. Ωστόσο, η συντήρηση των μπαταριών αυτών είναι πραγματικά αδύνατη, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον τακτικό έλεγχο του επιπέδου φόρτισης ή ηλεκτρολυτών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε σφραγισμένες και χωρίς συντήρηση μπαταρίες, καθώς τουλάχιστον κάποια ποσότητα εξάτμισης θα λάβει χώρα με την πάροδο του χρόνου και η κατάσταση θα επιδεινωθεί μόνο εάν επιτραπεί η επαναφόρτιση της μπαταρίας επανειλημμένα ή η υπερβολική φόρτιση με υψηλή τάση. Έτσι, ενώ είναι καλή ιδέα να είστε προσεκτικοί γύρω από οποιαδήποτε μπαταρία όταν ξεκινάτε ή φορτίζετε το άλμα, είναι ακόμα καλύτερη η ιδέα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε παλιές, αποφορτισμένες ή πρόσφατα φορτισμένες μη σφραγισμένες μπαταρίες VRLA.