Βασικά στοιχεία ήχου αυτοκινήτου: Κύριες μονάδες, ενισχυτές και ηχεία

Εξοπλισμός ήχου αυτοκινήτου για αρχάριους

Ο ήχος αυτοκινήτου ήταν γύρω για σχεδόν όσο και το ίδιο το αυτοκίνητο, και υπήρξαν πολλές αλλαγές καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών . Τα σύγχρονα συστήματα βελτιστοποιούνται συνήθως τόσο για το κόστος όσο και για το χώρο, γεγονός που συχνά σημαίνει ότι γίνονται θυσίες στον τομέα της ποιότητας του ήχου. Ορισμένα οχήματα μεταφέρονται με premium πακέτα ήχου, αλλά ακόμη και ο εξοπλισμός ήχου αυτοκινήτου σε αυτά τα συστήματα μπορεί να τροποποιηθεί και να αναβαθμιστεί.

Το θέμα του ήχου αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται αρκετά περίπλοκο στην αρχή, αλλά υπάρχουν μόνο τρία βασικά συστατικά που πρέπει να περιλαμβάνει κάθε σύστημα. Η μονάδα κεφαλής παρέχει ένα σήμα ήχου, ο ενισχυτής τον ενισχύει και τα ηχεία παράγουν πραγματικά τον ήχο. Αυτά τα εξαρτήματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ένα το άλλο και η συνολική ποιότητα ενός συστήματος ήχου αυτοκινήτου καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν.

Η κύρια μονάδα

Στην καρδιά κάθε συστήματος ήχου αυτοκινήτου είναι ένα συστατικό που συνήθως αναφέρεται ως μονάδα κεφαλής . Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται σε αυτό το στοιχείο ως ραδιόφωνο ή στερεοφωνικό, που είναι και οι δύο ακριβείς όροι που δεν λένε ολόκληρη την ιστορία. Τα περισσότερα από αυτά τα εξαρτήματα περιλαμβάνουν ραδιοφωνικούς δέκτες και το στερεοφωνικό είναι γύρω από τη δεκαετία του 1960 , αλλά ο γενικότερος σκοπός μιας μονάδας κεφαλής είναι να παρέχει κάποιο είδος ηχητικού σήματος.

Στο παρελθόν, οι κεντρικές μονάδες παρείχαν ηχητικά σήματα από 8 κομμάτια, συμπαγείς κασέτες και ακόμη και ένα ιδιόκτητο τύπο συσκευής εγγραφής. Οι περισσότερες μονάδες περιλαμβάνουν τώρα ένα CD player , αλλά δορυφορικό ραδιόφωνο , ψηφιακή μουσική και ακόμη ραδιόφωνο στο Διαδίκτυο είναι επίσης δημοφιλείς πηγές ήχου.

Εκτός από τη λειτουργία του εγκεφάλου του ηχοσυστήματος, μερικές μονάδες κεφαλής περιλαμβάνουν επίσης λειτουργικότητα βίντεο . Αυτές οι μονάδες κεφαλής είναι συνήθως ικανές να αναπαράγουν δίσκους DVD ή Blu-ray, ενώ μερικές έχουν ενσωματωμένες οθόνες LCD. Με τον ίδιο τρόπο που μια παραδοσιακή μονάδα κεφαλής παρέχει σήματα ήχου στα ηχεία, οι μονάδες κεφαλής βίντεο μπορούν συχνά να συνδεθούν σε εξωτερικές οθόνες.

Οι σύγχρονες μονάδες κεφαλής ενσωματώνονται μερικές φορές και στα συστήματα ψυχαγωγίας. Αυτές οι μονάδες κεφαλής έχουν συνήθως μεγάλες οθόνες LCD και είναι συχνά ικανές να εμφανίζουν δεδομένα πλοήγησης, λειτουργικά χειριστήρια κλιματισμού και να εκτελούν άλλες λειτουργίες.

Το Amp

Ένας ενισχυτής είναι το δεύτερο σημαντικό συστατικό που χρειάζεται κάθε σύστημα ήχου αυτοκινήτου. Ενώ ο σκοπός μιας μονάδας κεφαλής είναι να παράσχει ένα ηχητικό σήμα, ο σκοπός ενός ενισχυτή είναι να αυξήσει την ισχύ αυτού του σήματος. Χωρίς ενισχυτή ισχύος, το ηχητικό σήμα θα είναι πολύ αδύναμο για τη φυσική μετακίνηση των ηχείων και τη δημιουργία ήχου.

Τα πιο απλά συστήματα ήχου αυτοκινήτου έχουν μόνο μονάδα κεφαλής και τέσσερα ηχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενισχυτής στην εικόνα. Αυτά τα απλά συστήματα ήχου περιέχουν στην πραγματικότητα ένα μικρό ενισχυτή ισχύος μέσα στη μονάδα κεφαλής. Δεδομένου ότι ο χώρος είναι εξαιρετικός σε πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά, είναι συχνά απαραίτητο να συνδυάσετε τη μονάδα κεφαλής και τον ενισχυτή σε ένα μόνο εξάρτημα.

Ορισμένα ηχητικά συστήματα OEM περιλαμβάνουν ξεχωριστούς ενισχυτές ισχύος, αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Ωστόσο, η εγκατάσταση ενός νέου ενισχυτή δεν θα προσφέρει πάντα μια τεράστια ώθηση στην ποιότητα του ήχου. Εάν τα ηχεία ενός οχήματος έχουν σχεδιαστεί για χρήση με τον αναιμικό ενισχυτή ισχύος που συνοδεύει τη μονάδα κεφαλής αποθεμάτων, η περιοχή αυτή θα χρειαστεί επίσης προσοχή.

Τα ηχεία

Τα ηχεία συνθέτουν τα τελικά κομμάτια του βασικού παζλ ήχου αυτοκινήτου. Τα περισσότερα συστήματα ήχου αυτοκινήτου έχουν τουλάχιστον τέσσερα, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές βιώσιμες διαμορφώσεις. Όταν ένα ηχείο λαμβάνει ένα σήμα ήχου από έναν ενισχυτή, η ηλεκτρική ενέργεια του σήματος μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια που προκαλεί την κίνηση ενός κώνου εμπρός και πίσω. Αυτή η δόνηση μετακινεί τον αέρα, που δημιουργεί τα ηχητικά κύματα που ακούμε.

Σε αντίθεση με τα οικιακά ηχοσυστήματα που διαθέτουν ξεχωριστά γούφερ, tweeters και μεσαίες ηχεία, ο ήχος αυτοκινήτου χρησιμοποιεί συχνά ηχεία "πλήρους φάσματος". Αυτό εξοικονομεί χώρο, αλλά ένα ηχείο πλήρους εμβέλειας συνήθως δεν μπορεί να βγάλει την ίδια ποιότητα ήχου που μπορεί να παράγει ένα πραγματικό ηχείο, tweeter ή μεσαίο ηχείο. Ορισμένα ηχεία αυτοκινήτου συνδυάζουν ένα γούφερ και ένα tweeter σε ένα ενιαίο ομοαξονικό ηχείο και επίσης είναι διαθέσιμα ειδικά υπογούφερ . Η αντικατάσταση των ομιλητών πλήρους φάσματος με τα εξαρτήματα αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που αναβαθμίζουν τα ηχεία τους.

Φέρνοντας όλους μαζί

Για να έχετε τον καλύτερο δυνατό ήχο από τον εξοπλισμό ήχου του αυτοκινήτου σας, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε κάθε μία από τις τρεις βασικές συνιστώσες. Μια μεγάλη μονάδα κεφαλής μπορεί να παρέχει μέτριο ήχο χωρίς έναν ικανό εξωτερικό ενισχυτή και ένας ισχυρός ενισχυτής είναι άχρηστος όταν συνδυάζεται με ηχεία "πλήρους φάσματος".

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αναβαθμίσετε το σύστημα ήχου του αυτοκινήτου σας , αλλά η καλύτερη προσέγγιση θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως ο προϋπολογισμός, τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες του υπάρχοντος εξοπλισμού και οι γενικοί στόχοι της αναβάθμισης. Η αντικατάσταση εργοστασιακών ηχείων με μονάδες υψηλότερης ποιότητας είναι συνήθως ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, αλλά κάθε έργο είναι διαφορετικό.

Πέρα από τα βασικά

Αφού έχετε μια λαβή στις τρεις βασικές συνιστώσες που χρειάζεται κάθε σύστημα ήχου αυτοκινήτου, ίσως να θέλετε να εξερευνήσετε βαθύτερα. Μερικά από τα συστατικά μέρη και τις τεχνολογίες που μπορούν πραγματικά να φέρουν ένα ηχητικό σύστημα αυτοκινήτων στη ζωή περιλαμβάνουν: