Τι είναι ένας σαρωτής OBD-I;

Οι σαρωτές και οι συσκευές ανάγνωσης κώδικα είναι συσκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τραβήξετε χρήσιμες πληροφορίες από τον ενσωματωμένο υπολογιστή που υποτίθεται ότι θα κρατήσει το αυτοκίνητό σας να λειτουργεί ομαλά. Όταν σταματήσει να λειτουργεί ομαλά, οι πληροφορίες που μπορείτε να προσελκύσετε ακόμη και με τον φθηνότερο αναγνώστη κωδικών μπορεί να απλοποιήσει μαζικά τη διαδικασία διάγνωσης. Και στον κόσμο των εργαλείων σάρωσης αυτοκινήτου και των αναγνωστών κώδικα , το OBD-I, το οποίο αντιπροσωπεύει το Onboard Diagnostics I, είναι περίπου τόσο απλό όσο παίρνει.

Η αρχή του διαγνωστικού ελέγχου επί του σκάφους

Τα περισσότερα οχήματα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1996 χρησιμοποιούν συστήματα διαγνωστικών συστημάτων πρώτης γενιάς τα οποία συλλογικά ονομάζονται OBD-I. Τα πρώτα συστήματα OBD-I εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και κάθε κατασκευαστής ανέπτυξε τη δική του τεχνολογία διασύνδεσης.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα συστήματα αυτά ομαδοποιούνται στη γενική κατηγορία OBD-I, μοιράζονται πολύ λίγα κοινά. Κάθε κατασκευαστής είχε τα δικά του, αποκλειστικά βύσματα και βύσματα OBD-I και πολλοί σαρωτές OBD-I σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν με οχήματα από ένα μόνο μοντέλο ή μοντέλο.

Για παράδειγμα, ένας σαρωτής OBD-I που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με τη σύνδεση διαγνωστικής σύνδεσης της γραμμής συναρμολόγησης (ALDL) της GM δεν θα λειτουργήσει με τη Ford ή την Chrysler.

Τα καλά νέα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεστε έναν σαρωτή OBD-I για να διαβάζετε κώδικες. Τα κακά νέα είναι ότι κάθε κατασκευαστής πρωτότυπου εξοπλισμού (ΟΕΜ) είχε τον δικό του τρόπο πρόσβασης στους κωδικούς χωρίς διαγνωστικά εργαλεία , οπότε η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή.

Πώς επιλέγετε έναν σαρωτή OBD-I;

Σε αντίθεση με τους σαρωτές OBD-II, ένας σαρωτής OBD-I που λειτουργεί με μια μάρκα δεν είναι απαραίτητα να δουλεύει με κάποιον άλλο. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους σαρωτές είναι σχεδιασμένοι να είναι καθολικοί ή τουλάχιστον να λειτουργούν με πολλαπλές μάρκες και μοντέλα.

Οι σαρωτές OBD-I που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για OEM διαθέτουν συνδετήρες και λογισμικό που είναι ικανό να διασυνδέει μόνο τους υπολογιστές του ίδιου κατασκευαστή. Αν δεν είστε επαγγελματίας τεχνικός αυτοκινήτων, τότε το καλύτερο στοίχημά σας είναι να αγοράσετε έναν ειδικό σαρωτή OEM που θα λειτουργεί με το αυτοκίνητό σας. Αυτοί οι σαρωτές είναι εύκολο να έρθουν από σε ιστοσελίδες όπως το eBay, όπου μπορείτε να βρείτε συχνά ένα για καλά κάτω από $ 50.

Οι καθολικοί και multi-OEM σαρωτές έχουν εναλλάξιμους συνδετήρες και λογισμικό που μπορούν να χειριστούν περισσότερες από μία μάρκες οχημάτων. Ορισμένοι από αυτούς τους σαρωτές έχουν επίσης εναλλάξιμες κασέτες ή μονάδες που τους επιτρέπουν να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών ΚΑΕ.

Οι σαρωτές OBD-I που λειτουργούν με πολλαπλούς ΚΑΕ είναι συνήθως πολύ πιο ακριβοί. Για παράδειγμα, μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε έως και αρκετές χιλιάδες δολάρια για ένα σαρωτή που λειτουργεί με όλα τα συστήματα OBD-I και OBD-II. Αυτό είναι μόνο μια επιλογή για επαγγελματίες που κάνουν πολύ αυτό το είδος της διαγνωστικής εργασίας.

Τι μπορεί να κάνει ένας σαρωτής OBD-I;

Οι σαρωτές OBD-I στερούνται πολλά από τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των σαρωτών OBD-II λόγω των περιορισμών των συστημάτων OBD-I. Κατά συνέπεια, τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε σαρωτή θα εξαρτηθούν τόσο από το συγκεκριμένο σύστημα OBD-I με το οποίο ασχολείστε όσο και από τον ίδιο τον σαρωτή. Οι σαρωτές OBD-I τυπικά παρέχουν βασική πρόσβαση στις ροές δεδομένων και ενδέχεται να έχετε πρόσβαση σε δεδομένα, πίνακες και άλλα παρόμοια στοιχεία.

Οι πιο βασικοί σαρωτές OBD-I μοιάζουν περισσότερο με απλούς αναγνώστες κωδικών, με το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εμφανίζουν τους κωδικούς. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι βασικοί σαρωτές OBD-I δεν εμφανίζουν έναν κωδικό αριθμό. Αντ 'αυτού, αναβοσβήνουν ένα φως που πρέπει να μετράτε.

Ορισμένοι σαρωτές OBD-I μπορούν να διαγράψουν κωδικούς και άλλοι απαιτούν να καθαρίσετε τους κωδικούς με μια βασική διαδικασία, όπως την αποσύνδεση της μπαταρίας ή την αφαίρεση μιας ασφάλειας ECM.

Συνδυασμός εργαλείων σάρωσης OBD-I / OBD-II

Ορισμένες συσκευές ανάγνωσης κώδικα και εργαλεία σάρωσης είναι ικανές να χειρίζονται αμφότερα τα συστήματα OBD-I και OBD-II . Αυτοί οι σαρωτές περιλαμβάνουν λογισμικό που μπορεί να ασχοληθεί με τους υπολογιστές που είναι ενσωματωμένοι πριν από το 1996 από πολλαπλούς ΚΑΕ, λογισμικό που μπορεί να διασυνδέεται με συστήματα OBD-II μετά το 1996 και πολλαπλές υποδοχές σύνδεσης με όλα τα παραπάνω.

Οι επαγγελματίες τεχνικοί χρησιμοποιούν συνήθως σαρωτές συνδυασμού που μπορούν να ασχοληθούν σχεδόν με οτιδήποτε, αλλά υπάρχουν επίσης συσκευές ποιότητας που διατίθενται σε καταναλωτές που είναι καλές για τους DIYers που κατέχουν τόσο παλαιότερα όσο και νεότερα οχήματα.

Κανόνες ανάγνωσης χωρίς εργαλείο σάρωσης OBD-I

Τα περισσότερα συστήματα OBD-I περιλαμβάνουν ενσωματωμένη λειτουργικότητα που σας επιτρέπει να διαβάζετε κωδικούς αναβοσβήνοντας τη φωτεινή ένδειξη του κινητήρα ελέγχου, αλλά η διαδικασία ποικίλλει από έναν ΚΑΕ στον επόμενο.

Το Chrysler είναι ένα από τα πιο εύκολα, καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανάψετε και να απενεργοποιήσετε πολλές φορές το κλειδί ανάφλεξης. Η ακριβής διαδικασία είναι: ενεργοποίηση, απενεργοποίηση, ενεργοποίηση, απενεργοποίηση, ενεργοποίηση και στη συνέχεια αφετηρία, αλλά μην ξεκινήσετε τον κινητήρα. Η λυχνία ελέγχου του κινητήρα θα αναβοσβήνει για να υποδείξει ποιους κωδικούς αποθηκεύονται.

Για παράδειγμα, μια αναλαμπή, ακολουθούμενη από μια σύντομη παύση, ακολουθούμενη από επτά ακόμα αναλαμπές, υποδηλώνει κωδικό 17.

Άλλες μάρκες, όπως η Ford και η General Motors, είναι λίγο πιο περίπλοκες. Αυτά τα οχήματα απαιτούν να βραχυκυκλώσετε τους ακροδέκτες στο σύνδεσμο διαγνωστικού ελέγχου, πράγμα που θα προκαλέσει την αναβοσβήνιση των κωδικών από τη λυχνία ελέγχου του κινητήρα. Πριν επιχειρήσετε να διαβάσετε τους κωδικούς σε ένα από αυτά τα οχήματα, είναι καλή ιδέα να δείτε ένα διάγραμμα του διαγνωστικού συνδετήρα στο αυτοκίνητό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σωστά τερματικά.