Τι είναι το Night Vision για τα Αυτοκίνητα;

Ο όρος "νυχτερινή όραση αυτοκινήτου" αναφέρεται σε ορισμένα συστήματα που συμβάλλουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του οδηγού όταν είναι σκοτεινό. Τα συστήματα αυτά επεκτείνουν την αντίληψη του οδηγού πέρα ​​από την περιορισμένη απόσταση των προβολέων μέσω της χρήσης θερμογραφικών φωτογραφικών μηχανών, υπέρυθρων φώτων, οθονών προβολής και άλλων τεχνολογιών. Δεδομένου ότι η νυχτερινή όραση αυτοκινήτων μπορεί να προειδοποιήσει τους οδηγούς για την ύπαρξη πιθανού κινδύνου πριν εμφανιστούν, τα συστήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ατυχημάτων.

Πώς λειτουργεί το νυχτερινό όραμα στα αυτοκίνητα;

Τα συστήματα νυχτερινής όρασης αυτοκινήτων χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, οι οποίες αναφέρονται ως ενεργές και παθητικές. Τα ενεργά συστήματα νυχτερινής όρασης χρησιμοποιούν υπέρυθρες πηγές φωτός για να φωτίζουν το σκοτάδι και τα παθητικά συστήματα βασίζονται στη θερμική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα αυτοκίνητα, τα ζώα και άλλους πιθανούς κινδύνους. Τα συστήματα βασίζονται σε δεδομένα υπερύθρων, αλλά το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ενεργά συστήματα νυχτερινής όρασης αυτοκινήτων

Τα ενεργά συστήματα είναι πιο σύνθετα από τα παθητικά συστήματα επειδή χρησιμοποιούν πηγές υπέρυθρου φωτός. Δεδομένου ότι η υπέρυθρη ζώνη πέφτει έξω από το ορατό φάσμα, αυτές οι φωτεινές πηγές δεν προκαλούν στους αναβαλλόμενους οδηγούς να υποφέρουν από προσωρινή νυχτερινή τύφλωση όπως οι προβολείς μεγάλης ακτίνας. Αυτό επιτρέπει στους φωτισμούς υπέρυθρης ακτινοβολίας να φωτίζουν αντικείμενα που βρίσκονται πολύ πιο μακριά από ότι μπορούν να φτάσουν οι προβολείς.

Δεδομένου ότι το υπέρυθρο φως δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι, τα ενεργά συστήματα νυχτερινής όρασης χρησιμοποιούν ειδικές κάμερες για να μεταδίδουν τα πρόσθετα οπτικά δεδομένα. Ορισμένα συστήματα χρησιμοποιούν παλμικά υπέρυθρα φώτα και άλλα χρησιμοποιούν σταθερή πηγή φωτός. Αυτά τα συστήματα δεν λειτουργούν πολύ καλά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά παρέχουν εικόνες υψηλής αντίθεσης από οχήματα, ζώα και ακόμη και άψυχα αντικείμενα.

Παθητικά συστήματα νυχτερινής όρασης αυτοκινήτων

Τα παθητικά συστήματα δεν χρησιμοποιούν τις δικές τους πηγές φωτός, έτσι βασίζονται σε θερμογραφικές κάμερες για την ανίχνευση της θερμικής ακτινοβολίας. Αυτό τείνει να λειτουργεί πολύ καλά με τα ζώα και άλλα οχήματα δεδομένου ότι εκπέμπουν πολλή θερμική ακτινοβολία. Παρόλα αυτά, τα παθητικά συστήματα έχουν πρόβλημα να παραλάβουν τα άψυχα αντικείμενα που έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία με το περιβάλλον.

Το εύρος της παθητικής νυχτερινής όρασης τείνει να είναι σημαντικά υψηλότερο από το εύρος της ενεργού νυκτερινής όρασης, που οφείλεται στην περιορισμένη ισχύ των πηγών φωτός που χρησιμοποιούνται από τα τελευταία συστήματα. Η ποιότητα της εικόνας που παράγεται από τις θερμογραφικές φωτογραφικές μηχανές τείνει επίσης να είναι κακή σε σύγκριση με τα ενεργά συστήματα και δεν λειτουργούν πολύ καλά σε ζεστό καιρό.

Πώς με βοηθούν οι υπέρυθρες ή θερμογραφικές πληροφορίες;

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι οθονών νυχτερινής όρασης που μπορούν να αναμεταδίδουν υπέρυθρες ή θερμογραφικές πληροφορίες στον οδηγό. Τα πρώτα συστήματα νυχτερινής όρασης χρησιμοποίησαν οθόνες προβολής, οι οποίες προβάλλουν προειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις σχετικά με το παρμπρίζ στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Άλλα συστήματα χρησιμοποιούν μια οθόνη LCD που είναι τοποθετημένη στην ταμπέλα, στη συστοιχία οργάνων ή ενσωματωμένη στη μονάδα κεφαλής.

Ποια οχήματα έχουν συστήματα νυχτερινής όρασης;

Τα συστήματα νυχτερινής όρασης αυτοκινήτων έχουν κυκλοφορήσει από το 1988, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κυρίως σε πολυτελή οχήματα. Η τεχνολογία είναι συνήθως προαιρετικός εξοπλισμός και μπορεί να είναι αρκετά ακριβός. Τα πρώτα συστήματα νυχτερινής όρασης εισήχθησαν από την GM, αλλά αρκετοί άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν τώρα τις δικές τους εκδόσεις της τεχνολογίας.

Το σήμα Mercedes, Toyota και Lexus της Toyota προσφέρουν ενεργά συστήματα. Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως το Audi, η BMW και η Honda, προσφέρουν παθητικές επιλογές. Το σήμα Cadillac της General Motors προσέφερε επίσης ένα παθητικό σύστημα νυχτερινής όρασης, αλλά η επιλογή σταμάτησε το 2004.

Υπάρχουν επίσης διάφορα συστήματα διαθέσιμα στην αγορά ανταλλακτικών.

Η Night Vision πραγματικά βοηθά στη μείωση των ατυχημάτων;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αυτοκινητοβιομηχανία, σχεδόν το 50% όλων των ατυχημάτων συμβαίνουν τη νύχτα. Δεδομένου ότι η ίδια μελέτη έδειξε περίπου 60 τοις εκατό λιγότερη κυκλοφορία τη νύχτα, είναι σαφές ότι υπάρχει δυσανάλογος αριθμός ατυχημάτων μεταξύ του σούρουπο και της αυγής. Δεδομένου ότι η νυχτερινή όραση δεν είναι ευρέως διαθέσιμη, δεν υπάρχουν καθοριστικά δεδομένα. Μια μελέτη που διεξήχθη από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών Οδικής Κυκλοφορίας αποκάλυψε ακόμη ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να οδηγούν ταχύτερα το βράδυ με τη βοήθεια αυτών των συστημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα ατυχήματα.

Ωστόσο, άλλες τεχνολογίες που αυξάνουν την ορατότητα τη νύχτα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα ατυχήματα. Δεδομένου ότι οι τεχνολογίες όπως οι προσαρμοστικοί προβολείς έχουν συμβάλει στη μείωση των ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πιθανό μια ευρύτερη υιοθέτηση της νυχτερινής όρασης να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Τα συστήματα νυχτερινής όρασης μπορούν να ανιχνεύσουν αντικείμενα που απέχουν περισσότερο από 500 πόδια, αλλά οι παραδοσιακοί προβολείς τυπικά φωτίζουν μόνο αντικείμενα που απέχουν περίπου 180 μέτρα. Δεδομένου ότι η απόσταση στάσης ενός αυτοκινήτου μπορεί εύκολα να είναι μεγαλύτερη από 180 πόδια, είναι σαφές ότι η σωστή χρήση ενός συστήματος νυχτερινής όρασης μπορεί να βοηθήσει έναν οδηγό συναγερμού να αποφύγει ορισμένες συγκρούσεις.