Προσαρμοστικοί προβολείς Δείτε Γωνίες γύρω

Βλέποντας γύρω γωνίες με προσαρμοστικούς προβολείς

Προσαρμοστικοί προβολείς μπορεί να μην είναι τεχνικά σε θέση να βλέπουν γύρω από τις γωνίες, αλλά είναι σχεδόν το επόμενο καλύτερο πράγμα. Η βασική ιδέα είναι ότι οι παραδοσιακοί προβολείς φωτίζουν πάντα το δρόμο ακριβώς μπροστά από ένα αυτοκίνητο, πράγμα που σημαίνει ότι καταλήγουν να φωτίζουν τον ώμο ή στην αντίθετη κίνηση όταν το αυτοκίνητο δεν κινείται προς τα εμπρός σε μια απόλυτα ευθεία γραμμή. Οι προσαρμοζόμενοι προβολείς είναι σε θέση να περιστρέφονται με το όχημα, πράγμα που ανάβει αποτελεσματικά περισσότερο την επιφάνεια του δρόμου που πραγματικά χρειάζεται να δείτε.

Υπάρχουν διάφορες διαφορετικές τεχνολογίες προσαρμοστικών προβολέων, αλλά όλες έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την απόσταση όρασης του οδηγού τη νύχτα. Τα περισσότερα προσαρμοστικά συστήματα προβολέων βελτιώνουν την απόσταση θέασης στις γωνίες, αλλά ορισμένα είναι επίσης ικανά να προσαρμοστούν σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες, την παρουσία άλλων οχημάτων και άλλους παράγοντες. Διάφορες νέες τεχνολογίες προβολέων , συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού συστημάτων παρόμοιων με τους σύγχρονους προσαρμοζόμενους προβολείς, έχουν εφαρμοστεί καθ 'όλη την ιστορία του αυτοκινήτου, αλλά η αναβίωση του ενδιαφέροντος για την τεχνολογία έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Πώς λειτουργούν οι Προσαρμοσμένοι Προβολείς

Κάθε προσαρμοστικό σύστημα προβολέων λειτουργεί λίγο διαφορετικά, αφού δεν εκτελούν όλες τις ίδιες ακριβώς λειτουργίες. Οι σύγχρονοι κατευθυντικοί προβολείς, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν εισόδους αισθητήρων για να καθορίσουν πότε το όχημα περιστρέφεται. Οι προβολείς στη συνέχεια περιστρέφονται με τη στροφή, η οποία φωτίζει το δρόμο μπροστά από το όχημα. Οι παραδοσιακοί προβολείς τείνουν να φωτίζουν την πλευρά του δρόμου όταν στρέφονται ή να λάμπουν εντελώς από το δρόμο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη ασφαλείς συνθήκες.

Άλλα προσαρμοστικά συστήματα προβολέων χρησιμοποιούν αισθητήρες για να καθορίσουν πότε πρέπει να ρυθμιστεί η φωτεινότητα. Αυτό εξοικονομεί τον οδηγό από το να χειρίζεστε χειροκίνητα τις υψηλές δοκούς, γεγονός που επιτρέπει πάντα την μέγιστη απόσταση όρασης. Μερικά από αυτά τα συστήματα μπορούν να καθορίσουν πόσο μακριά είναι άλλα οχήματα και να προσαρμόσουν τη φωτεινότητα των προβολέων έτσι ώστε το φως να φτάσει σε αυτά χωρίς να δημιουργηθούν λάμψεις.

Μια άλλη προσαρμοστική τεχνολογία προβολέων εισήχθη από τη Volkswagen το 2011. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ένα δυναμικό σύστημα φωτισμού για να αποτρέψει τις υψηλές ακτίνες από την πρόκληση απόλαυσης. Όταν το σύστημα ανιχνεύσει ένα άλλο όχημα, είναι ικανό να σκιάζει τις ακριβείς περιοχές του προβολέα που θα προκαλούσαν την εμφάνιση του άλλου οδηγού.

Ποια οχήματα έχουν προσαρμοστικούς προβολείς;

Διάφορες στρατηγικές προσαρμοστικών προβολέων έχουν χρησιμοποιηθεί σε οχήματα τουλάχιστον κατά τη δεκαετία του 1930. Πολλά πρόωρα συστήματα είχαν έναν και μόνο περιστρεφόμενο προβολέα τοποθετημένο μεταξύ των κανονικών προβολέων. Αυτοί οι προσαρμοζόμενοι προβολείς στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στον σύνδεσμο διεύθυνσης έτσι ώστε να περιστρέφονται κάθε φορά που ο οδηγός γύρισε το τιμόνι. Οι Willys, Tucker και άλλοι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποίησαν αυτά τα συστήματα προσαρμοστικών προβολέων.

Οι σύγχρονοι κατευθυντικοί προβολείς είναι διαθέσιμοι από κατασκευαστές όπως η Toyota, η BMW, η Opel και άλλοι. Αυτά τα σύγχρονα συστήματα αναφέρονται συνήθως με τον όρο "προηγμένο σύστημα εμπρόσθιου φωτισμού" (AFS).

Η General Motors ήταν ένας πρώτος υιοθετώντας προσαρμοστική τεχνολογία που θα μπορούσε να προσαρμόσει αυτόματα τη φωτεινότητα των προβολέων. Προσφέρουν ένα αυτόματο dimmer μεταξύ 1952 και 1988, το οποίο θα μπορούσε επίσης να βρεθεί σε ορισμένα μοντέλα Ford και Chrysler. Άλλα συστήματα προσαρμοστικής δέσμης διασταυρώσεων προσφέρονται από τη Volkswagen, τη Mercedes και διάφορες άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι προσαρμοστικοί προβολείς μειώνουν πραγματικά τα ατυχήματα;

Τα προσαρμοστικά συστήματα προβολέων σίγουρα αυξάνουν την ορατότητα τη νύχτα, αλλά είναι ασαφές για το πώς ακριβώς μειώνουν τα ατυχήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ασφάλισης Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων, οι προσαρμοζόμενοι προβολείς καταλήγουν σε μείωση κατά 10% των συνολικών ασφαλιστικών απαιτήσεων. Η ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι μόνο το 7% των ατυχημάτων που αναφέρθηκαν από την αστυνομία συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των ωρών κατά τις οποίες οι προσαρμοζόμενοι προβολείς είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο, έτσι φαίνεται να είναι χρήσιμοι σε άλλες καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα ατυχημάτων σε πραγματικό κόσμο υποδεικνύουν ότι οι προσαρμοζόμενοι προβολείς μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην ασφάλεια. Δεν είστε σίγουροι αν οι προσαρμοζόμενοι προβολείς είναι για σας; Εξετάστε μία από αυτές τις πέντε αναβαθμίσεις προβολέα για καλύτερη φωτεινότητα και μοτίβα δέσμης .