Αρχεία STL: Τι είναι και πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Αρχεία STL και εκτύπωση 3D

Η πιο κοινή μορφή αρχείου 3D εκτυπωτή είναι το αρχείο .STL. Η μορφή αρχείου πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί από τα 3D Systems από το λογισμικό και τα μηχανήματα CAD της ST ereo Lithography.

Όπως πολλές μορφές αρχείων, υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο συγκεκριμένος τύπος αρχείου έλαβε το όνομά του: Standard Tessellation, που σημαίνει πλακάρισμα ή στρωματοποίηση γεωμετρικών σχημάτων και μοτίβων (περισσότερο ή λιγότερο).

Τι είναι η μορφή αρχείου STL;

Ένας εύκολος-κατανοητός ορισμός της μορφής αρχείου STL το εξηγεί ως μια τριγωνική αναπαράσταση ενός 3D αντικειμένου.

Αν κοιτάξετε την εικόνα, ένα σχέδιο CAD δείχνει ομαλές γραμμές για τους κύκλους, όπου ένα σχέδιο STL δείχνει την επιφάνεια αυτού του κύκλου ως μια σειρά από συνδεδεμένα τρίγωνα.

Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία / σχέδιο, το πλήρες αρχείο CAD ενός κύκλου θα μοιάζει, καλά, ένας κύκλος, αλλά η έκδοση STL θα εισαγάγει μια συλλογή ή πλέγμα τριγώνων για να γεμίσει αυτό το χώρο και να το εκτυπώσει από τα περισσότερα 3D εκτυπωτές. Αυτός είναι και ο λόγος που θα ακούσετε τους ανθρώπους να αναφέρονται ή να περιγράφουν 3D σχέδια εκτυπωτών ως αρχεία mesh - επειδή δεν είναι στερεά, αλλά αποτελούνται από τρίγωνα που δημιουργούν ένα πλέγμα ή καθαρή εμφάνιση.

Οι 3D εκτυπωτές λειτουργούν με τα αρχεία μορφοποιημένα με STL. Τα περισσότερα πακέτα λογισμικού 3D, όπως το AutoCAD, το SolidWorks, το Pro / Engineer (το οποίο είναι τώρα PTC Creo Parametric), μεταξύ άλλων, μπορούν να δημιουργήσουν ένα αρχείο STL με εγγενή ή με πρόσθετο εργαλείο.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και αρκετές άλλες μεγάλες μορφές αρχείων 3D εκτύπωσης επιπλέον του .STL.

Αυτά περιλαμβάνουν τα .OBJ, .AMF, .PLY και .WRL. Για όσους από εσάς δεν χρειάζεται να σχεδιάσετε ή να δημιουργήσετε ένα αρχείο STL, υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι θεατές STL ή αναγνώστες που είναι διαθέσιμοι.

Δημιουργία αρχείου STL

Αφού σχεδιάσετε το μοντέλο σας σε ένα πρόγραμμα CAD, έχετε την επιλογή να αποθηκεύσετε το αρχείο ως αρχείο STL. Ανάλογα με το πρόγραμμα και την εργασία που κάνετε, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση ως για να δείτε την επιλογή αρχείου STL.

Και πάλι, η μορφή αρχείου STL αποδίδει ή δημιουργεί την επιφάνεια του σχεδίου σας σε ένα πλέγμα τριγώνων.

Όταν πραγματοποιείτε μια τρισδιάστατη σάρωση ενός αντικειμένου, με ένα σαρωτή λέιζερ ή κάποια ψηφιακή συσκευή απεικόνισης, συνήθως παίρνετε πίσω ένα μοντέλο πλέγματος και όχι ένα στερεό, όπως θα κάνατε αν είχατε δημιουργήσει ένα σχεδιάγραμμα CAD που σχεδιάστηκε από το μηδέν.

Τα προγράμματα CAD καθιστούν τα περισσότερα από αυτά αρκετά εύκολο, κάνοντας την εργασία μετατροπής για σας, ωστόσο, μερικά προγράμματα 3D μοντελοποίησης θα σας δώσουν μεγαλύτερο έλεγχο στον αριθμό και το μέγεθος των τριγώνων, για παράδειγμα, που μπορούν να σας δώσουν μια πιο πυκνή ή περίπλοκη επιφάνεια ματιών και έτσι μια καλύτερη τρισδιάστατη εκτύπωση. Χωρίς να εισάγετε τις ιδιαιτερότητες μιας ποικιλίας λογισμικού 3D, μπορείτε να αλλάξετε πολλούς παράγοντες για να δημιουργήσετε το καλύτερο αρχείο STL:

Χρονική ανοχή / απόκλιση

Αυτή είναι η απόσταση μεταξύ της επιφάνειας του αρχικού σχεδίου και των τριγωνικών (στρωματοποιημένων ή πλακιδίων) τρίγωνων.

Έλεγχος γωνίας

Μπορείτε να έχετε κενά μεταξύ των τριγώνων και η αλλαγή των γωνιών (απόκλιση) μεταξύ παρακείμενων τριγώνων θα βελτιώσει την ανάλυση της εκτύπωσης σας - πράγμα που σημαίνει συγκεκριμένα ότι έχετε καλύτερη συγκόλληση δύο επιφανειών τριγώνου. Αυτή η ρύθμιση σάς επιτρέπει να αυξήσετε πόσο κοντά τα αντικείμενα είναι στρωματοποιημένα ή πλακάκια μεταξύ τους (κανονική τσελλίωση).

Δυαδικό ή ASCII

Τα δυαδικά αρχεία είναι μικρότερα και ευκολότερα κατανεμημένα, από ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή από την προοπτική μεταφόρτωσης και λήψης. Τα αρχεία ASCII έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο εύκολο να διαβάζονται και να ελέγχονται οπτικά.

Εάν θέλετε μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να το κάνετε σε μια ποικιλία λογισμικών, επισκεφθείτε το Stratasys Direct Manufacturing (πρώην RedEye): Πώς να προετοιμάσετε το άρθρο αρχείων STL.

Τι κάνει ένα αρχείο "Bad" STL;

"Εν ολίγοις, ένα καλό αρχείο stl πρέπει να συμμορφώνεται με δύο κανόνες. Ο πρώτος κανόνας δηλώνει ότι τα γειτονικά τρίγωνα πρέπει να έχουν δύο κορυφές από κοινού. Δεύτερον, ο προσανατολισμός των τριγώνων (ποια πλευρά του τριγώνου βρίσκεται και ποια πλευρά είναι έξω) όπως καθορίζεται από τις κορυφές και τους κανονικούς πρέπει να συμφωνούν. Εάν κάποιο από αυτά τα δύο κριτήρια δεν πληρούνται, υπάρχουν προβλήματα στο αρχείο stl ...

Συχνά, ένα αρχείο stl μπορεί να χαρακτηριστεί ως "κακό" λόγω των ζητημάτων μετάφρασης.Σε πολλά συστήματα CAD, ο αριθμός των τριγώνων που αντιπροσωπεύουν το μοντέλο μπορεί να οριστεί από το χρήστη.Αν δημιουργηθούν πάρα πολλά τρίγωνα, το μέγεθος του αρχείου stl μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο .Εάν δημιουργηθούν πολύ λίγα τρίγωνα, οι καμπύλες περιοχές δεν έχουν οριστεί σωστά και ένας κύλινδρος αρχίζει να μοιάζει με εξάγωνο (βλέπε παράδειγμα παρακάτω). "- GrabCAD: Πώς να μετατρέψετε τα γραφικά STL σε ένα στερεό μοντέλο