Ρητίνες για 3D εκτύπωση

Οι εκτυπωτές 3D βασισμένοι στη ρητίνη SLA / DLP προσφέρουν ένα φινίρισμα υψηλής ανάλυσης

Οι κοινόχρηστοι εκτυπωτές 3D επιφάνειας εργασίας χρησιμοποιούν σήμερα τη μέθοδο μοντελοποίησης με συγκολλημένη εναπόθεση (FDM), με έναν εξωθητήρα, ένα καυτό άκρο, όπως καλούνται συχνά, για να λιώσει ένα πολυμερές (πλαστικό) νήμα . Υπάρχει μια άλλη κατηγορία που εξελίσσεται ταχέως γνωστή ως desktop εκτυπωτές ρητίνης.

Οι εκτυπωτές τρισδιάστατης ρητίνης χρησιμοποιούν τη στερεολιθογραφία (SLA) ή την επεξεργασία ψηφιακού φωτός (DLP) ως τον πυρήνα που δημιουργούν στρώματα. Αντί να λιώνουν ένα κλώνο από πλαστικό νήμα, αυτοί οι εκτυπωτές χρησιμοποιούν φως για να θεραπεύσουν ένα ευαίσθητο στο φως, υγρό φωτοπολυμερές.

Πολλοί λάτρεις του εκτυπωτή ισχυρίζονται ότι τα υλικά DLP / SLA προσφέρουν καλύτερη ανάλυση και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αλλά το κόστος της ρητίνης 3d εκτύπωσης είναι συχνά υψηλότερο. Ωστόσο, οι εκτυπωτές DLP και SLA εκτυπώνουν ταχύτερα από τους τυποποιημένους εκτυπωτές εξώθησης. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει πολλά FDM 3D εκτυπωτές να ξεκινήσουν μέσω crowdfunding. Τώρα βλέπουμε περισσότερους εκτυπωτές 3d ρητίνης για Kickstarter και IndieGoGo, για παράδειγμα.

Επειδή οι εκτυπωτές DLP και SLA χρησιμοποιούν και τα δύο φωτοπολυμερή που σκληρύνουν όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως, οι ρητίνες είναι συχνά εναλλάξιμες σε αυτούς τους εκτυπωτές. Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί, φυσικά, από τους κατασκευαστές που θέλουν να χρησιμοποιείτε μόνο τις ρητίνες τους. Πρέπει να είστε προσεκτικοί ότι δεν ακυρώνετε την εγγύησή σας, για να είστε σαφής, καθώς δεν είμαι εξοικειωμένος με αυτούς τους διάφορους όρους. Διαβάστε τη λεπτή εκτύπωση!

Με επιτραπέζιους εκτυπωτές 3D ρητίνης, υπάρχουν βασικά τρεις τύποι ρητινών - τυποποιημένοι, εύκαμπτοι και εύκαμπτοι. Τους αποκαλώ τυποποιημένες ρητίνες, αλλά θα βρείτε ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές ρητίνης τους αποκαλούν ρητίνες υψηλής ανάλυσης ή ρητίνες υψηλής ανάλυσης.

Και πάλι, είναι σημαντικό να ελέγξετε τη συμβατότητα με το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα του εκτυπωτή πριν αγοράσετε ρητίνες. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις ρητίνες έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε οποιονδήποτε 3D εκτυπωτή που χρησιμοποιεί ακτίνες UV για να θεραπεύσει υγρή ρητίνη.

Ορισμένες ρητίνες απαιτούν επιπλέον σκλήρυνση με υπεριώδη ακτινοβολία μετά την εκτύπωση, αλλά αυτό αυξάνει την ανθεκτικότητα του τελικού προϊόντος. Αν και τα υλικά εκτύπωσης SLA και DLP 3D δεν έχουν φτάσει αρκετά στη μεταβλητότητα που προσφέρουν οι εκτυπωτές εξώθησης, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ποικιλίες και περισσότερα υλικά βρίσκονται στο δρόμο.