Τι είναι η σύνταξη;

Ορισμός της σύνταξης και γιατί η σωστή σύνταξη είναι σημαντική

Στον κόσμο των υπολογιστών, η σύνταξη μιας εντολής αναφέρεται στους κανόνες στους οποίους μπορεί να εκτελεστεί η εντολή για να καταλάβει ένα λογισμικό.

Για παράδειγμα, η σύνταξη μιας εντολής μπορεί να υπαγορεύει την ευαισθησία των κειμένων και τα είδη των διαθέσιμων επιλογών που κάνουν την εντολή να λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους.

Η σύνταξη είναι σαν μια γλώσσα

Για να κατανοήσετε καλύτερα τη σύνταξη των υπολογιστών, σκεφτείτε το ως γλώσσα, όπως τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά κ.λπ.

Μια σύνταξη γλωσσών απαιτεί ορισμένες λέξεις και σημεία στίξης να χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο, ώστε κάποιος που ακούει ή διαβάζει τις λέξεις να μπορεί να τις καταλάβει σωστά. Εάν οι λέξεις και οι χαρακτήρες τοποθετούνται λανθασμένα σε μια πρόταση, θα είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε.

Όπως και με τη γλώσσα, η δομή ή η σύνταξη μιας εντολής υπολογιστή πρέπει να κωδικοποιείται ή να εκτελείται τέλεια για να γίνει κατανοητή, με όλες τις λέξεις, σύμβολα και άλλους χαρακτήρες να τοποθετούνται με τον σωστό τρόπο.

Γιατί είναι σημαντική η σύνταξη;

Θα περιμένατε κάποιον που διαβάζει και μιλά μόνο στα ρωσικά για να καταλάβει την ιαπωνική; Ή τι γίνεται με κάποιον που καταλαβαίνει μόνο αγγλικά, για να μπορεί να διαβάζει λέξεις γραμμένες στα ιταλικά;

Ομοίως, διαφορετικά προγράμματα (όπως πολλές διαφορετικές γλώσσες) απαιτούν διαφορετικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται ώστε το λογισμικό (ή το άτομο, με την προφορική γλώσσα) να μπορεί να ερμηνεύσει τα αιτήματά σας.

Η σύνταξη είναι μια σημαντική ιδέα που πρέπει να καταλάβετε όταν εργάζεστε με τις εντολές του υπολογιστή επειδή μια ακατάλληλη χρήση σύνταξης θα σημαίνει ότι ο υπολογιστής δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που ακολουθείτε.

Ας δούμε την εντολή ping ως παράδειγμα κατάλληλης και ακατάλληλης σύνταξης. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιείται η εντολή ping είναι η εκτέλεση ping , ακολουθούμενη από μια διεύθυνση IP , όπως αυτή:

ping 192.168.1.1

Αυτή η σύνταξη είναι 100% σωστή και επειδή είναι σωστή, ο διερμηνέας γραμμής εντολών , πιθανώς το Command Prompt στα Windows, μπορεί να καταλάβει ότι θέλω να ελέγξω αν ο υπολογιστής μου μπορεί να επικοινωνήσει με τη συγκεκριμένη συσκευή στο δίκτυό μου.

Ωστόσο, η εντολή δεν θα λειτουργήσει εάν αναδιατάξω το κείμενο και βάλω πρώτα τη διεύθυνση IP και, στη συνέχεια, τη λέξη ping , όπως αυτή:

192.168.1.1 ping

Δεν χρησιμοποιώ τη σωστή σύνταξη, οπότε αν και η εντολή μοιάζει λίγο σαν να ήταν, δεν θα λειτουργήσει καθόλου γιατί ο υπολογιστής μου δεν έχει ιδέα πώς να το χειριστεί.

Οι εντολές υπολογιστή που έχουν λάθος σύνταξη συχνά λέγεται ότι έχουν ένα σφάλμα σύνταξης και δεν θα εκτελούνται όπως προβλέπεται μέχρι να διορθωθεί η σύνταξη.

Αν και είναι σίγουρα δυνατή με απλούστερες εντολές (όπως είδατε με το ping ), είναι πολύ πιθανότερο να τρέξετε σε ένα συντακτικό σφάλμα καθώς οι εντολές του υπολογιστή γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Απλά κοιτάξτε αυτά τα παραδείγματα εντολών μορφής για να δείτε τι εννοώ.

Μπορείτε να δείτε μόνο σε αυτό το παράδειγμα με ping ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι σε θέση όχι μόνο να διαβάζει σύνταξη σωστά, αλλά φυσικά να είναι σε θέση να το εφαρμόσει τέλεια.

Ορθή σύνταξη με εντολές εντολών γραμμής εντολών

Κάθε εντολή κάνει κάτι διαφορετικό, οπότε κάθε ένα έχει διαφορετική σύνταξη. Κοιτάζοντας μέσα από το τραπέζι μου εντολές Command Prompt είναι ένας γρήγορος τρόπος για να δείτε πόσα εντολές υπάρχουν στα Windows, τα οποία έχουν ορισμένους κανόνες που ισχύουν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ανατρέξτε στην ενότητα " Πώς να διαβάσετε τη σύνταξη εντολών" για λεπτομερή βοήθεια που θα αποκρυπτογραφήσει τη σύνταξη που χρησιμοποιώ σε αυτόν τον ιστότοπο, όταν περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μια συγκεκριμένη εντολή μπορεί ή δεν μπορεί να εκτελεστεί.