Τι είναι η ετικέτα όγκου μιας μονάδας δίσκου;

Ορισμός ετικετών όγκου, περιορισμοί και πολλά άλλα

Μια ετικέτα τόμου, που μερικές φορές ονομάζεται όνομα τόμου , είναι ένα μοναδικό όνομα που έχει εκχωρηθεί σε σκληρό δίσκο , δίσκο ή άλλα μέσα. Στα Windows, δεν απαιτείται μια ετικέτα τόμου, αλλά είναι συχνά χρήσιμο να δώσετε ένα όνομα σε μια μονάδα δίσκου για να προσδιορίσετε τη χρήση της στο μέλλον.

Η ετικέτα όγκου μιας μονάδας δίσκου μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, αλλά συνήθως ρυθμίζεται κατά τη μορφοποίηση της μονάδας δίσκου.

Περιορισμοί ετικέτας τόμου

Ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί κατά την εκχώρηση ετικετών όγκου, ανάλογα με το σύστημα αρχείων που υπάρχει στη μονάδα δίσκου - NTFS ή FAT :

Ετικέτα τόμου σε δίσκους NTFS:

Ετικέτα όγκου σε μονάδες FAT:

Επιτρέπονται χώροι στην ετικέτα όγκου, ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο συστήματα αρχείων χρησιμοποιείται.

Η μόνη σημαντική διαφορά μεταξύ των ετικετών όγκου στα συστήματα αρχείων NTFS vs FAT είναι ότι μια ετικέτα τόμου σε μια μονάδα δίσκου με μορφή NTFS θα διατηρήσει την περίπτωσή της, ενώ μια ετικέτα τόμου σε μια μονάδα FAT θα αποθηκευτεί ως κεφαλαίο ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής της.

Για παράδειγμα, μια ετικέτα τόμου που εισάγεται ως Μουσική θα εμφανίζεται ως Μουσική σε δίσκους NTFS, αλλά θα εμφανίζεται ως ΜΟΥΣΙΚΗ στις μονάδες FAT.

Τρόπος προβολής ή αλλαγής της ετικέτας τόμου

Η αλλαγή της ετικέτας όγκου είναι χρήσιμη για τη διάκριση των τόμων μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα που ονομάζεται Backup και άλλο ετικέτα Movies, έτσι ώστε να είναι εύκολο να εντοπίσετε γρήγορα ποιο τόμο χρησιμοποιείται για τα αρχεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ποια ακριβώς έχει τη συλλογή ταινιών σας.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βρείτε και να αλλάξετε την ετικέτα όγκου στα Windows. Μπορείτε να το κάνετε μέσω της Εξερεύνησης των Windows (ανοίγοντας παράθυρα και μενού) ή με τη γραμμή εντολών μέσω της γραμμής εντολών .

Πώς να βρείτε την ετικέτα όγκου

Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε την ετικέτα όγκου είναι με τη Γραμμή εντολών. Υπάρχει μια απλή εντολή που ονομάζεται vol εντολή που κάνει αυτό πραγματικά εύκολο. Δείτε τον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο εύρεσης της ετικέτας όγκου ή του σειριακού αριθμού του δίσκου για να μάθετε περισσότερα.

Η επόμενη καλύτερη μέθοδος είναι να εξετάσετε τους τόμους που αναφέρονται στη Διαχείριση δίσκων . Δίπλα σε κάθε μονάδα υπάρχει γράμμα και όνομα. το όνομα είναι η ετικέτα όγκου. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να ανοίξετε τη Διαχείριση δίσκων εάν χρειάζεστε βοήθεια για να φτάσετε εκεί.

Μια άλλη μέθοδος που λειτουργεί σε ορισμένες εκδόσεις των Windows είναι να ανοίξει ο ίδιος ο Windows Explorer και να διαβάσει τι όνομα εμφανίζεται δίπλα στη μονάδα δίσκου. Ένας γρήγορος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να πατήσετε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + E , το οποίο είναι η συντόμευση για να ανοίξετε τη λίστα των μονάδων που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας. Όπως και με τη Διαχείριση δίσκων, η ετικέτα τόμου αναγνωρίζεται δίπλα στο γράμμα της μονάδας δίσκου.

Πώς να αλλάξετε την ετικέτα έντασης ήχου

Μετονομασία ενός τόμου είναι εύκολο να γίνει τόσο από τη γραμμή εντολών όσο και από την Εξερεύνηση των Windows ή τη Διαχείριση δίσκων.

Ανοίξτε τη Διαχείριση δίσκων και κάντε δεξί κλικ στη μονάδα δίσκου που θέλετε να μετονομάσετε. Επιλέξτε Ιδιότητες και στη συνέχεια, στην καρτέλα Γενικά , διαγράψτε τι υπάρχει και τοποθετήστε την ετικέτα του τόμου σας.

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο πράγμα στην Εξερεύνηση των Windows με τη συντόμευση Ctrl + E. Κάντε δεξί κλικ σε οποιονδήποτε δίσκο θέλετε να μετονομάσετε και, στη συνέχεια, μεταβείτε στις Ιδιότητες για να την προσαρμόσετε.

Συμβουλή: Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής επιστολής μονάδας δίσκου αν θέλετε να το κάνετε αυτό μέσω της διαχείρισης δίσκων. Τα βήματα είναι παρόμοια με την αλλαγή της ετικέτας όγκου αλλά δεν είναι ακριβώς ίδια.

Όπως και η προβολή της ετικέτας τόμου από την εντολή "Γραμμή εντολών", μπορείτε επίσης να την αλλάξετε, αλλά αντί αυτού χρησιμοποιείται η εντολή ετικέτας . Με την εντολή Command Prompt ανοιχτή, πληκτρολογήστε τα παρακάτω για να αλλάξετε την ετικέτα έντασης:

ετικέτα i: Seagate

Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το παράδειγμα, η ετικέτα τόμου της μονάδας I: αλλάζει σε Seagate . Ρυθμίστε αυτήν την εντολή ως ό, τι λειτουργεί για την περίπτωσή σας, αλλάζοντας το γράμμα στο γράμμα της μονάδας δίσκου σας και το όνομα σε ό, τι θέλετε να μετονομάζεται.

Εάν αλλάζετε την ετικέτα τόμου του "κύριου" σκληρού δίσκου με εγκατεστημένα τα Windows, ίσως χρειαστεί να ανοίξετε μια ανυψωμένη γραμμή εντολών πριν να λειτουργήσει. Μόλις το κάνετε, μπορείτε να εκτελέσετε μια εντολή όπως αυτή:

ετικέτα c: Windows

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ετικέτες όγκου

Η ετικέτα τόμου αποθηκεύεται στο μπλοκ παραμέτρων δίσκου , το οποίο αποτελεί μέρος της εγγραφής εκκίνησης του τόμου .

Η προβολή και η αλλαγή των ετικετών όγκου είναι επίσης δυνατή με ένα δωρεάν λογισμικό διαμερισμάτων , αλλά είναι πολύ πιο εύκολο με τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω επειδή δεν απαιτούν να κατεβάσετε ένα πρόγραμμα τρίτου μέρους.