Τρόπος εύρεσης ετικέτας όγκου δίσκου ή σειριακού αριθμού

Χρησιμοποιήστε τη γραμμή εντολών για γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες όγκου και σειριακής μονάδας μιας μονάδας δίσκου

Η ετικέτα όγκου μιας μονάδας δίσκου δεν είναι συνήθως μια σημαντική πληροφορία, αλλά μπορεί να είναι όταν εκτελέσετε ορισμένες εντολές από τη γραμμή εντολών .

Για παράδειγμα, η εντολή μορφοποίησης απαιτεί να εισαγάγετε την ετικέτα τόμου μιας μονάδας που διαμορφώνετε, υποθέτοντας ότι έχει μία. Η εντολή μετατροπής κάνει το ίδιο. Εάν δεν γνωρίζετε την ετικέτα όγκου, δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε την εργασία.

Ο αριθμός σειράς όγκου είναι λιγότερο σημαντικός αλλά μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πληροφορία σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε αυτά τα γρήγορα και εύκολα βήματα για να βρείτε τον αριθμό σειράς ή τον αριθμό σειράς όγκου από τη Γραμμή εντολών.

Τρόπος εύρεσης ετικέτας όγκου δίσκου ή σειριακού αριθμού από τη γραμμή εντολών

  1. Ανοίξτε τη γραμμή εντολών .
    1. Η γραμμή εντολών βρίσκεται στην ομάδα προγραμμάτων Αξεσουάρ στο μενού "Έναρξη" των Windows 7 , των Windows Vista και των Windows XP .
    2. Στα Windows 10 και Windows 8 , κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί Έναρξη για να εντοπίσετε τη γραμμή εντολών.
    3. Σημείωση: Εάν τα Windows δεν είναι προσβάσιμα, η Command Prompt είναι επίσης διαθέσιμη από Safe Mode σε όλες τις εκδόσεις των Windows, από Advanced Options Options στα Windows 10 και Windows 8 και από τις Επιλογές αποκατάστασης συστήματος στα Windows 7 και Windows Vista.
  2. Στη γραμμή εντολών, εκτελέστε την εντολή vol όπως φαίνεται παρακάτω και, στη συνέχεια, πατήστε Enter :
    1. vol c: Σημαντικό: Αλλάξτε το c σε οποιαδήποτε μονάδα δίσκου θέλετε να βρείτε την ετικέτα όγκου ή τον αριθμό σειράς για. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες για τη μονάδα δίσκου E, πληκτρολογήστε vol e: αντί. Το παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης εμφανίζει αυτήν την εντολή για μια μονάδα i .
  3. Αμέσως κάτω από την ερώτηση θα πρέπει να δείτε κάτι παρόμοιο με τα παρακάτω:
    1. Ο τόμος στη μονάδα δίσκου C είναι ο αριθμός σειριακού αριθμού συστήματος είναι C1F3-A79E Όπως μπορείτε να δείτε, η ετικέτα τόμου για τη μονάδα δίσκου C είναι System και ο σειριακός αριθμός όγκου είναι C1F3-A79E .
    2. Σημείωση: Εάν δείτε Αντίσταση στην μονάδα δίσκου C δεν έχει καμία ετικέτα τότε αυτό σημαίνει ακριβώς αυτό. Οι ετικέτες όγκου είναι προαιρετικές και η μονάδα δίσκου σας δεν έχει ένα.
  1. Τώρα που βρήκατε τον αριθμό σειράς ετικετών όγκου ή όγκου, μπορείτε να κλείσετε τη Γραμμή εντολών αν τελειώσετε ή μπορείτε να συνεχίσετε την εκτέλεση πρόσθετων εντολών.

Άλλοι τρόποι εύρεσης της ετικέτας τόμου ή του σειριακού αριθμού

Η χρήση της Γραμμής εντολών είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να βρείτε αυτές τις πληροφορίες, αλλά υπάρχουν και άλλες μέθοδοι.

Το ένα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν εργαλείο πληροφοριών συστήματος, όπως το δωρεάν πρόγραμμα Speccy . Με αυτό το πρόγραμμα ειδικότερα, μεταβείτε στην ενότητα Αποθήκευση και επιλέξτε τον σκληρό δίσκο για τον οποίο θέλετε πληροφορίες. Τόσο ο σειριακός αριθμός όσο και οι σειριακοί αριθμοί συγκεκριμένου όγκου εμφανίζονται για κάθε μονάδα δίσκου.

Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τις ιδιότητες της μονάδας δίσκου μέσα από τα Windows. Πατήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου WIN + E για να ανοίξετε τη λίστα των σκληρών δίσκων (αν χρησιμοποιείτε Windows 10, επιλέξτε επίσης Αυτό το PC από τα αριστερά). Δίπλα σε κάθε ένα υπάρχει η ετικέτα όγκου που ανήκει στη μονάδα δίσκου. Κάντε δεξί κλικ σε ένα (ή πατήστε και κρατήστε πατημένο) και επιλέξτε Ιδιότητες για να το δείτε και εκεί και για να αλλάξετε την ετικέτα έντασης του δίσκου.