Ασφαλής λειτουργία (τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε)

Μια εξήγηση της Ασφαλούς Λειτουργίας και των επιλογών της

Η ασφαλής λειτουργία είναι μια διαγνωστική λειτουργία εκκίνησης στα λειτουργικά συστήματα των Windows που χρησιμοποιείται ως ένας τρόπος για να αποκτήσετε περιορισμένη πρόσβαση στα Windows όταν το λειτουργικό σύστημα δεν ξεκινά κανονικά.

Η Κανονική λειτουργία , λοιπόν, είναι το αντίθετο της Ασφαλούς Λειτουργίας, καθώς ξεκινά τα Windows με τον τυπικό τρόπο.

Σημείωση: Η Ασφαλής λειτουργία ονομάζεται Ασφαλής εκκίνηση στο macOS. Ο όρος Ασφαλής λειτουργία αναφέρεται επίσης σε μια περιορισμένη λειτουργία εκκίνησης για προγράμματα λογισμικού, όπως προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προγράμματα περιήγησης ιστού και άλλα. Υπάρχουν περισσότερα σχετικά με αυτό στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.

Διαθεσιμότητα ασφαλούς λειτουργίας

Η ασφαλής λειτουργία είναι διαθέσιμη στα Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP και στις πιο παλιές εκδόσεις των Windows.

Πώς να καταλάβετε εάν βρίσκεστε σε ασφαλή λειτουργία

Ενώ βρίσκεστε σε ασφαλή λειτουργία, το φόντο της επιφάνειας εργασίας αντικαθίσταται με ένα συμπαγές μαύρο χρώμα με τις λέξεις Safe Mode και στις τέσσερις γωνίες. Στην κορυφή της οθόνης εμφανίζεται επίσης το τρέχον επίπεδο δημιουργίας και συντήρησης των Windows.

Η εικόνα στην κορυφή αυτής της σελίδας δείχνει την εμφάνιση της λειτουργίας "Ασφαλείας" στα Windows 10.

Τρόπος πρόσβασης στην ασφαλή λειτουργία

Η ασφαλής λειτουργία είναι προσπελάσιμη από τις Ρυθμίσεις εκκίνησης στα Windows 10 και Windows 8 και από τις Επιλογές εκκίνησης για προχωρημένους σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος εκκίνησης των Windows σε ασφαλή λειτουργία για μαθήματα για την έκδοση των Windows.

Αν είστε σε θέση να ξεκινήσετε κανονικά τα Windows, αλλά θα θέλατε να ξεκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία για κάποιο λόγο, ένας πολύ εύκολος τρόπος είναι να κάνετε αλλαγές στη ρύθμιση παραμέτρων συστήματος. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος εκκίνησης των Windows σε ασφαλή λειτουργία χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση παραμέτρων συστήματος για οδηγίες σχετικά με αυτό.

Εάν καμία από τις μεθόδους πρόσβασης της ασφαλούς λειτουργίας που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν λειτουργεί, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος εξαναγκασμού των Windows να επανεκκινήσουν σε ασφαλή λειτουργία για οδηγίες σχετικά με αυτό, ακόμα και αν έχετε μηδενική πρόσβαση στα Windows αυτήν τη στιγμή.

Τρόπος χρήσης της ασφαλούς λειτουργίας

Ως επί το πλείστον, η Ασφαλή λειτουργία χρησιμοποιείται όπως ακριβώς χρησιμοποιείτε τα Windows κανονικά. Η μόνη εξαίρεση στη χρήση των Windows σε ασφαλή λειτουργία, όπως διαφορετικά, είναι ότι ορισμένα τμήματα των Windows ενδέχεται να μην λειτουργούν ή να μην λειτουργούν τόσο γρήγορα όσο συνηθίζετε.

Για παράδειγμα, εάν ξεκινήσετε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία και θέλετε να επαναφέρετε ένα πρόγραμμα οδήγησης ή να ενημερώσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης , θα το κάνετε ακριβώς όπως θα κάνατε όταν χρησιμοποιείτε κανονικά τα Windows. Είναι επίσης δυνατή η σάρωση για κακόβουλο λογισμικό , προγράμματα απεγκατάστασης, επαναφορά συστήματος , κ.λπ.

Επιλογές ασφαλούς λειτουργίας

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές ασφαλούς λειτουργίας. Η επιλογή της επιλογής Ασφαλούς λειτουργίας που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Εδώ είναι οι περιγραφές και των τριών και πότε να χρησιμοποιήσετε ποια:

Λειτουργία ασφαλείας

Η ασφαλής λειτουργία εκκινεί τα Windows με τα απόλυτα ελάχιστα προγράμματα οδήγησης και υπηρεσίες που είναι δυνατό να ξεκινήσουν το λειτουργικό σύστημα.

Επιλέξτε ασφαλή λειτουργία εάν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα Windows κανονικά και δεν αναμένετε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στο τοπικό σας δίκτυο.

Ασφαλής λειτουργία με δικτύωση

Η λειτουργία Ασφαλείας με τη δικτύωση εκκινεί τα Windows με το ίδιο σύνολο οδηγών και υπηρεσιών με την Ασφαλής λειτουργία, αλλά περιλαμβάνει και τα απαραίτητα για να λειτουργούν οι υπηρεσίες δικτύωσης.

Επιλέξτε Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση για τους ίδιους λόγους που επιλέξατε Ασφαλής Λειτουργία, αλλά όταν αναμένετε ότι θα χρειαστεί πρόσβαση στο δίκτυό σας ή στο διαδίκτυο.

Αυτή η επιλογή ασφαλούς λειτουργίας χρησιμοποιείται συχνά όταν τα Windows δεν ξεκινούν και υποψιάζεστε ότι θα χρειαστείτε πρόσβαση στο διαδίκτυο για να κάνετε λήψη προγραμμάτων οδήγησης, να ακολουθήσετε έναν οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων κ.λπ.

Ασφαλής λειτουργία με γραμμή εντολών

Η ασφαλής λειτουργία με τη Γραμμή εντολών είναι ίδια με την Ασφαλής λειτουργία, εκτός από το ότι η Ετικέτα εντολών είναι φορτωμένη ως προεπιλεγμένη διεπαφή χρήστη αντί του Explorer.

Επιλέξτε ασφαλή λειτουργία με γραμμή εντολών εάν έχετε δοκιμάσει την ασφαλή λειτουργία, αλλά η γραμμή εργασιών, η οθόνη έναρξης ή η επιφάνεια εργασίας δεν φορτώνεται σωστά.

Άλλοι τύποι ασφαλούς λειτουργίας

Όπως προαναφέρθηκε, η λειτουργία "Ασφαλής λειτουργία" είναι συνήθως ο όρος για την εκκίνηση οποιουδήποτε προγράμματος σε μια λειτουργία που χρησιμοποιεί προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, με σκοπό τη διάγνωση του τι μπορεί να προκαλεί προβλήματα. Λειτουργεί σαν Safe Mode στα Windows.

Η ιδέα είναι ότι όταν το πρόγραμμα αρχίζει μόνο με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα και να σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε περαιτέρω το πρόβλημα.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι μόλις ξεκινήσει το πρόγραμμα χωρίς να φορτώσει προσαρμοσμένες ρυθμίσεις, τροποποιήσεις, πρόσθετα, επεκτάσεις κ.λπ., μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα πράγματα ένα προς ένα και στη συνέχεια συνεχίστε την εφαρμογή έτσι ώστε να εντοπίσετε τον ένοχο.

Ορισμένα smartphones μπορούν να ξεκινήσουν και σε ασφαλή λειτουργία. Θα πρέπει να ελέγξετε το εγχειρίδιο του συγκεκριμένου τηλεφώνου σας, καθώς συνήθως δεν είναι προφανές πώς να το κάνετε. Ορισμένοι μπορεί να σας έχουν πιέσει και κρατήσετε πατημένο το κουμπί μενού κατά την εκκίνηση του τηλεφώνου, ή ίσως και τα δύο πλήκτρα αύξησης της έντασης και αύξησης της έντασης ήχου. Ορισμένα τηλέφωνα σάς επιτρέπουν να κρατήσετε τη λειτουργία απενεργοποίησης για να αποκαλύψετε τον ασφαλειοδιακόπτη.

Το macOS χρησιμοποιεί την ασφαλή εκκίνηση για τον ίδιο σκοπό με την Ασφαλής Λειτουργία στα λειτουργικά συστήματα Windows, Android και Linux. Ενεργοποιείται κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift ενώ τροφοδοτείται στον υπολογιστή.