Τι μπορεί να αντικαταστήσει τον ηλεκτρολύτη μπαταρίας;

Η μπαταρία μου πήγε νεκρή στο απόλυτο χειρότερο δυνατό χρόνο. Ήμουν σε θέση να πάρω έναν φίλο για να με βοηθήσει να βάλω ένα καινούργιο και μου είπε ότι ο ηλεκτρολύτης στο παλιό ήταν πολύ χαμηλός. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, αλλά με έκανα να σκέφτομαι αργότερα ότι εάν το είχα γεμίσει με κάποιο άλλο ηλεκτρολύτη, ίσως δεν θα είχε πεθάνει για μένα και με άφησε έσπασε. Έτσι σκέφτηκα πίσω στην τάξη επιστήμης και αναρωτιόμουν αν είχα βάλει κάποια μπαταρία Gatorade, θαλασσινό νερό, σόδα ψησίματος ή κάποιο άλλο είδος ηλεκτρολύτη στη μπαταρία αν δεν είχε πεθάνει.

Παρόλο που το Gatorade περιέχει ηλεκτρολύτες, το αλμυρό νερό μπορεί να λειτουργήσει ως ηλεκτρολύτης και η σόδα ψησίματος ή το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να διασπαστεί σε ηλεκτρολύτες, δεν πρέπει ποτέ να βάζετε κανένα από αυτά σε μια μπαταρία. Εάν ο ηλεκτρολύτης της μπαταρίας σας είναι χαμηλός, το μόνο πράγμα που πρέπει να προσθέσετε είναι το ίσιο νερό. Υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις όπου μπορεί να προστεθεί θειικό οξύ , όπως εάν η μπαταρία ανατραπεί και διαρρεύσει, αλλά ποτέ, ποτέ δεν προσθέτει τίποτα άλλο.

Τι σημαίνει όταν ο ηλεκτρολύτης μπαταρίας είναι χαμηλός;

Όταν ο φίλος σου είπε ότι ο ηλεκτρολύτης στην παλιά μπαταρία σου ήταν χαμηλός, εννοούσε ότι η στάθμη του υγρού σε μία ή περισσότερες από τις κυψέλες μπαταρίας είχε πέσει κάτω από την κορυφή των πλακών μολύβδου. Οι μπαταρίες αυτοκινήτου αποτελούνται από μια σειρά από πλάκες μολύβδου βυθισμένες σε ένα λουτρό νερού και θειικού οξέος, το οποίο λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης και είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο δεν πέφτει ποτέ κάτω από την κορυφή των πλακών.

Εάν ο ηλεκτρολύτης σε μια μπαταρία πέσει κάτω από την κορυφή των πλακών και είναι εκτεθειμένος στον αέρα, αρχίζει να λαμβάνει χώρα σούλφωση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει δραστικά τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας, καθώς παρεμποδίζει την κανονική λειτουργία των κυψελών, όπου το θειικό οξύ στον ηλεκτρολύτη απορροφάται στις πλάκες μολύβδου καθώς η μπαταρία εκφορτίζεται και κατόπιν απελευθερώνεται πίσω στον ηλεκτρολύτη όταν η μπαταρία είναι φορτισμένα.

Προσθέτοντας το σωστό είδος ηλεκτρολύτη σε μια μπαταρία

Το Gatorade μπορεί να έχει το σωστό είδος ηλεκτρολύτη για να αναπληρώσει το σώμα σας μετά από μια προπόνηση, αλλά δεν έχει ό, τι θέλουν οι μπαταρίες. Οι ηλεκτρολύτες στο Gatorade και άλλα παρόμοια αθλητικά ποτά είναι κυρίως νάτριο και κάλιο, με μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, ασβεστίου και χλωριούχου. Οι άλλες ουσίες που αναφέρατε, το αλμυρό νερό και η σόδα ψησίματος, περιέχουν επίσης λάθος είδος ηλεκτρολυτών. Στην περίπτωση αλμυρού νερού, ο ηλεκτρολύτης είναι χλωριούχο νάτριο. Η σόδα ψησίματος, από την άλλη πλευρά, αποτελείται από διττανθρακικό νάτριο.

Προσθέτοντας οτιδήποτε εκτός από το νερό σε μια μπαταρία μπορεί αμέσως να το βλάψει, αλλά ορισμένες ουσίες είναι χειρότερες από άλλες. Για παράδειγμα, η σόδα ψησίματος μπορεί να δράσει για να εξουδετερώσει το θειικό οξύ που υπάρχει στον ηλεκτρολύτη της μπαταρίας. Στην πραγματικότητα, ένα μείγμα ή μια πάστα σόδα και νερό ψησίματος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καθαρίσετε τη διάβρωση από τους ακροδέκτες της μπαταρίας και τα καλώδια. Ένα άλλο παράδειγμα ενός οξέος που αντιδρά σε μια βάση σε μια παρόμοια μέθοδο είναι το πείραμα ψησίματος σόδα και ξίδι.

Πώς μπορεί το νερό να είναι ηλεκτρολύτης;

Μπορεί να θυμάστε από την τάξη επιστήμης ότι το νερό, από μόνο του, δεν είναι ηλεκτρολύτης, οπότε η προσθήκη νερού στο ηλεκτρολύτη της μπαταρίας μπορεί να φαίνεται σαν μια κακή ιδέα. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι απλώς θα απομακρύνετε τον υπάρχοντα ηλεκτρολύτη. Το νερό μπορεί να είναι ένας ηλεκτρολύτης στην πρώτη θέση όταν αναμιγνύεται με θειικό οξύ, οπότε είναι λογικό ότι θα πρέπει να τοποθετήσετε μια μπαταρία με ένα μείγμα θειικού οξέος και νερού αντί για ίσιο νερό.

Ο λόγος που μπορείτε να προσθέσετε κατ 'ευθείαν νερό σε μια μπαταρία στην κορυφή των χαμηλών κυψελών είναι ότι όταν μια μπαταρία μολύβδου οξέος χάνει νερό, δεν χάνει το θειικό οξύ. Το νερό χάνεται φυσικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ηλεκτρόλυσης και μπορεί επίσης να χαθεί εξαιτίας της εξάτμισης -ιδιαίτερα σε ζεστούς καιρούς- ενώ η περιεκτικότητα σε θειικό οξύ δεν πηγαίνει οπουδήποτε ή χαθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό.

Παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του αυτοκινήτου με πλήρωση του ηλεκτρολύτη

Παρόλο που μπορείτε να παρατείνετε τη ζωή μιας μπαταρίας μολύβδου οξέος διατηρώντας την τελειωμένη, η κατάσταση ήταν πιθανώς πάρα πολύ πάει από τη στιγμή που η μπαταρία έφυγε πραγματικά έσπασε. Αν υποθέσουμε ότι ο φίλος σας προσπάθησε να φορτίσει την μπαταρία και ότι δεν δέχτηκε ή κατείχε μια φόρτιση, ο πιθανός ένοχος είναι η σούλφωση που λαμβάνει χώρα όταν οι πλάκες μολύβδου μιας μπαταρίας εκτίθενται στον αέρα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το είδος της κατάστασης είναι να κρατήσει το ηλεκτρολύτη ολοκληρώνεται ως μέρος ενός τακτικού προγράμματος συντήρησης μπαταρίας. Ψυχρή άνεση όταν μια νεκρή μπαταρία έχει ήδη φύγει σε πολύ λιγότερες από τις ιδανικές συνθήκες, αλλά τουλάχιστον έχετε την ευκαιρία να αποφύγετε ξανά την ίδια μοίρα στο μέλλον.