Φώτα ομίχλης ή λάμπες: Ποιος τους χρειάζεται;

Η επιστήμη και η τεχνολογία πίσω από τα φώτα ομίχλης και τους λαμπτήρες

Οι εμπρόσθιοι φανοί ομίχλης δεν αποτελούν τυπικό εξοπλισμό με κανένα τρόπο και υπάρχει πραγματικά μεγάλη σύγχυση σχετικά με το πώς και πότε να χρησιμοποιηθούν. Σε αντίθεση με τους προβολείς μεγάλου και μικρού φωτός, οι οποίοι και οι δύο βλέπουν τακτική χρήση, τα φώτα ομίχλης είναι πραγματικά πραγματικά χρήσιμα σε μια μικρή χούφτα πολύ συγκεκριμένων καταστάσεων. Το γεγονός είναι ότι τα φώτα ομίχλης έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε κακές καιρικές συνθήκες και σε άλλες καταστάσεις όπου η ορατότητα μειώνεται σημαντικά από ομίχλη, ομίχλη ή ακόμα και άμμο και σκόνη στον αέρα.

Το βασικό επιχείρημα υπέρ των φώτων ομίχλης είναι ότι οι κανονικοί προβολείς, και ιδιαίτερα οι προβολείς μεγάλης ακτίνας, τείνουν να αντανακλούν πίσω στα μάτια ενός οδηγού. Αυτός ο τύπος επικίνδυνης κατάστασης μπορεί να αποφευχθεί θέτοντας τα φώτα σε μια πιο απότομη γωνία σε σχήμα ράβδου, που είναι ό, τι οι φανοί ομίχλης έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν.

Περαιτέρω προσθήκη στη σύγχυση είναι μια εσφαλμένη αντίληψη ότι όλα τα φώτα ομίχλης είναι κίτρινα και το γεγονός ότι πολλοί προμηθευτές aftermarket χρησιμοποιούν τους όρους "λαμπτήρες ομίχλης" και "φώτα πορείας" για να αναφερθούν στο ίδιο ακριβώς προϊόν ή να προσφέρουν συνδυασμούς "ομίχλης και οδήγησης λαμπτήρες ". Ο όρος "φανός οδήγησης" είναι στην πραγματικότητα μια νεφελώδης φράση που μερικές φορές αναφέρεται σε προβολείς πορείας, μερικές φορές αναφέρεται σε βοηθητικούς προβολείς που χρησιμοποιούνται κυρίως για off-roading και μπορεί ακόμη και να αναφέρεται σε προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για χρήση στην ομίχλη.

Τι είναι τα φώτα ομίχλης ή τα φώτα ομίχλης;

Τα φώτα ομίχλης και τα φώτα ομίχλης που είναι προσανατολισμένα προς τα εμπρός είναι ένας τύπος προβολέων αυτοκινήτων που έχουν σχεδιαστεί για να εκπέμπουν φως σε μια ράβδο σχήματος ράβδου. Η δοκός είναι συνήθως σχεδιασμένη ώστε να έχει μια απότομη αποκοπή στην κορυφή και τα πραγματικά φώτα είναι συνήθως εγκατεστημένα χαμηλά και έχουν ως στόχο προς το έδαφος σε μια απότομη γωνία.

Η θέση και ο προσανατολισμός των φώτων ομίχλης μπορούν να συγκριθούν και να αντιπαραβληθούν με τους προβολείς μεγάλης ακτίνας και φώτων πορείας, για να αποκαλύψουν ακριβώς πόσο διαφορετικές είναι αυτές οι φαινομενικά παρόμοιες συσκευές. Οι προβολείς μεγάλης σκάλας και φανοί πορείας κατευθύνονται και οι δύο σε σχετικά μικρή γωνία, η οποία τους επιτρέπει να φωτίζουν την επιφάνεια του δρόμου σε μεγάλη απόσταση μπροστά από ένα όχημα. Αντίθετα, η αιχμηρή γωνία που χρησιμοποιείται από τα φώτα ομίχλης σημαίνει ότι φωτίζουν μόνο τη γη αμέσως μπροστά από ένα όχημα.

Μερικά φώτα ομίχλης παράγουν επιλεκτικό κίτρινο φως και υπάρχει μια σχετικά διαδεδομένη εσφαλμένη αντίληψη ότι όλα τα φώτα ομίχλης έχουν κίτρινες λάμπες, κίτρινους φακούς ή και τα δύο. Στην πραγματικότητα, το επιλεκτικό κίτρινο έχει χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα τόσο για τα φώτα ομίχλης όσο και για τους κανονικούς προβολείς πορείας σε διάφορα σημεία της ιστορίας του αυτοκινήτου. Έτσι, ενώ ορισμένα φώτα ομίχλης παράγουν επιλεκτικό κίτρινο φως, πολλοί παράγουν λευκό φως.

Είναι στην πραγματικότητα η ράβδος φωτός σχήματος ράβδου και ο τρόπος με τον οποίο στοχεύει η δέσμη, που κάνει έναν λαμπτήρα ομίχλης έναν λαμπτήρα ομίχλης και όχι το χρώμα.

Τι είναι το επιλεκτικό κίτρινο φως;

Η ιδέα πίσω από τους επιλεκτικούς κίτρινους προβολείς και τους προβολείς ομίχλης είναι ότι τα βραχύτερα μπλε και ιώδη μήκη κύματος του φωτός τείνουν να παράγουν αντανακλάσεις και να επηρεάζουν την ορατότητα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις κακές συνθήκες οδήγησης, όπου το μπλε φως θα έχει την τάση να δημιουργεί ένα φαινόμενο λάμψης όταν αντανακλά την ομίχλη, τις νιφάδες χιονιού ή ακόμα και τη βροχή.

Δεδομένου ότι το επιλεκτικό κίτρινο φως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει επικίνδυνη λάμψη κατά τη διάρκεια της νυκτερινής οδήγησης σε κακές συνθήκες , ορισμένα οχήματα έχουν χρησιμοποιήσει επιλεκτικά κίτρινα φώτα Το ίδιο πλεονέκτημα έχει δει το επιλεκτικό κίτρινο που χρησιμοποιείται στους λαμπτήρες ομίχλης. Ωστόσο, το φιλτράρισμα του μπλε φωτός έχει συνέπεια σε όρους συνολικής απόδοσης φωτός, κάτι που δεν είναι επιθυμητό για νυχτερινή οδήγηση σε καλές καιρικές συνθήκες.

Πότε να χρησιμοποιείτε φώτα ομίχλης

Δεδομένου ότι τα φώτα ομίχλης προορίζονται χαμηλά και πολλά από αυτά χρησιμοποιούν επιλεκτικό κίτρινο φως, είναι σχετικά άχρηστα όταν οι συνθήκες οδήγησης είναι καλές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενεργοποιείτε ποτέ τους προβολείς ομίχλης σας, εκτός αν αντιμετωπίζετε κακή ορατότητα κατά την οδήγηση.

Ορισμένες περιπτώσεις όπου τα φώτα ομίχλης μπορεί να είναι χρήσιμα περιλαμβάνουν κακές συνθήκες ορατότητας που προκαλούνται από βροχή, ομίχλη, χιόνι, ή ακόμη και μια υπερβολική ποσότητα σκόνης στον αέρα. Εάν βρεθείτε σε συνθήκες κακής ορατότητας και οι υψηλές ακτίνες σας αντανακλούν πίσω σας, προκαλώντας μια αστραφτερή ή συγκλονιστική επίδραση, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση των υψηλών ακτίνων σας. Εάν οι χαμηλές ακτίνες σας δημιουργούν υπερβολική λάμψη, μέχρι το σημείο που όλοι να δείτε είναι το χιόνι, ομίχλη, βροχή ή σκόνη, τότε μια σειρά από καλούς λαμπτήρες ομίχλης μπορεί να σας επιτρέψει να δείτε πραγματικά το δρόμο.

Το σφάλμα είναι ότι τα φώτα ομίχλης, αντίθετα από τους προβολείς των πορείας, φωτίζουν μόνο τη γη αμέσως μπροστά από το όχημά σας. Αυτό καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο το να οδηγείτε σε οποιοδήποτε είδος υψηλού ρυθμού ταχύτητας όταν χρησιμοποιείτε μόνο τα φώτα ομίχλης. Στην πραγματικότητα, είναι στην πραγματικότητα παράνομη σε ορισμένες περιοχές να οδηγείτε μόνο με τα φώτα ομίχλης σας, ακόμα κι αν οι προβολείς των προβολέων σας προκαλούν λάμψη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου τα φώτα ομίχλης είναι πραγματικά απαραίτητα, η κύρια λειτουργία τους θα πρέπει να είναι να σας επιτρέπουν να προχωράτε αργά και προσεκτικά, μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας ή σε άλλη θέση όπου μπορείτε να περιμένετε τον κακό καιρό.

Τι είναι τα πίσω φώτα ομίχλης;

Ενώ οι εμπρόσθιοι φανοί ομίχλης έχουν σχεδιαστεί για να σας επιτρέπουν να κάνετε αργά το δρόμο σας μέσα από εξαιρετικά χαμηλές συνθήκες ορατότητας, οι πίσω φανοί ομίχλης έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τον καθένα να σας χτυπήσει υπό τις ίδιες συνθήκες. Το ζήτημα είναι ότι σε συνθήκες κακής ορατότητας, τα πίσω φώτα σας ενδέχεται να μην προειδοποιήσουν άλλους οδηγούς για την παρουσία σας μέχρι να είναι πολύ αργά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο άνθρωπος πίσω από εσάς οδηγεί σε μη ασφαλή ταχύτητα για τις επικρατούσες συνθήκες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πίσω φώτα ομίχλης είναι κόκκινα, γεγονός που τα καθιστά επιφανειακά παρόμοια με τα φώτα των φρένων και τα φώτα πορείας. Στην πραγματικότητα, τα πίσω φώτα ομίχλης και τα φώτα φρένων παράγουν μια παρόμοια ένταση φωτός. Επομένως, ακόμη και αν ένα όχημα δεν διαθέτει πίσω φώτα ομίχλης, η εφαρμογή των φρένων έχει παρόμοιο αποτέλεσμα όσον αφορά την ορατότητα.

Το κύριο ζήτημα με τα πίσω φώτα ομίχλης είναι ότι, δεδομένου ότι έχουν το ίδιο χρώμα, και ακριβώς όπως φωτεινό, όπως τα φώτα φρένων, υπάρχουν κάποιες δυνατότητες για έναν οδηγό να σφάλλει τα δύο. Για να καταπολεμηθεί αυτό, οι κανονισμοί ορίζουν ότι τα οπίσθια φώτα ομίχλης πρέπει να τοποθετούνται σε συγκεκριμένη απόσταση από τα φώτα φρένων. Ορισμένα οχήματα χρησιμοποιούν επίσης μόνο έναν οπίσθιο φανό ομίχλης αντί για δύο.

Ποιος χρειάζεται φώτα ομίχλης;

Δεδομένου ότι τα φώτα ομίχλης φωτίζουν το έδαφος ακριβώς μπροστά από το όχημά σας, έχουν πραγματικά δύο χρήσεις. Η πρώτη είναι η σκοπούμενη χρήση, η οποία είναι να μειώσετε την αντανάκλαση σε πολύ χαμηλή ορατότητα και να σας επιτρέψει να προχωρήσετε αργά στον προορισμό σας. Το άλλο είναι να βλέπετε τι βρίσκεται στο έδαφος ακριβώς μπροστά από το όχημά σας υπό κανονικές συνθήκες ορατότητας, καθώς οι προβολείς πορείας συνήθως αφήνουν ένα μεγάλο κενό διάστημα ανάμεσα στο μπροστινό μέρος του οχήματος και στον τόπο όπου η ακτίνα φεύγει στην επιφάνεια του δρόμου.

Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε συνεχώς τα φώτα ομίχλης για να γεμίσετε αυτόν τον κενό χώρο, υπάρχει πράγματι ένας καλός λόγος να τα απενεργοποιήσετε. Το ζήτημα είναι ότι έχοντας την επιφάνεια του δρόμου φωτισμένη ακριβώς μπροστά σας μπορεί να τείνει να διαστέλλει τα μάτια σας, πράγμα που μειώνει την ικανότητά σας να βλέπετε επαρκώς τον σκοτεινότερο δρόμο πολύ μπροστά από το όχημά σας. Έτσι, ενώ χρησιμοποιείτε τα φώτα ομίχλης για να δείτε ακριβώς μπροστά από το αυτοκίνητό σας, ενώ οδηγείτε πολύ αργά, είναι δυνητικά χρήσιμο, αφήνοντάς τα σε κανονικές ταχύτητες οδήγησης και υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης μπορεί να είναι πολύ κακές ειδήσεις.

Το γεγονός είναι ότι, ενώ τα φώτα ομίχλης έχουν τις χρήσεις τους, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τους χρειάζονται πραγματικά. Δεδομένου ότι είναι χρήσιμα μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, τα χρειάζεστε μόνο αν βρεθείτε πολύ κάτω από αυτές τις ειδικές περιστάσεις. Ακόμη και αν οδηγείτε σε κακή ορατότητα πολύ, τα φώτα ομίχλης ακόμα δεν θα σας επιτρέψουν να οδηγήσετε μέσα από το χιόνι ή την ομίχλη με υψηλό ρυθμό ταχύτητας με οτιδήποτε ακόμη προσεγγίζοντας ένα λογικό βαθμό ασφάλειας.