Ακουστικά αυτοκινήτου: Bluetooth, IR, RF και ενσύρματο

Τα ακουστικά αυτοκινήτων δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα. Για παράδειγμα, είναι συνήθως παράνομη η χρήση ακουστικών όταν οδηγείτε. Αλλά για τους επιβάτες, τα ακουστικά αυτοκινήτων έχουν πολλές χρήσεις, από προσωπικές συσκευές πολυμέσων όπως τα iPods και τα δισκία, στην πραγματικότητα να συνδέουν το σύστημα πολυμέσων ενός οχήματος.

Στην πραγματικότητα, πολλά σύγχρονα συστήματα πολυμέσων αυτοκινήτου υποστηρίζουν κάποιο είδος ακουστικών, το οποίο επιτρέπει στους επιβάτες να απολαμβάνουν πλήρως την ταινία, τη μουσική ή το βιντεοπαιχνίδι τους χωρίς να ενοχλούν τον οδηγό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ακόμη δυνατό για κάθε επιβάτη να ακούει το δικό του πράγμα ενώ ο οδηγός απολαμβάνει το ραδιόφωνο, το CD player ή άλλη πηγή ήχου μέσω των ηχείων του αυτοκινήτου.

Ωστόσο, τα ακουστικά αυτοκινήτου απέχουν πολύ από μια κατάσταση ενός μεγέθους που ταιριάζει σε όλα. Υπάρχει μια χούφτα διαφορετικών ανταγωνιστικών τεχνολογιών που δεν λειτουργούν μαζί, οπότε είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι η δική σας μονάδα κεφαλής ή σύστημα πολυμέσων λειτουργεί μόνο με ένα συγκεκριμένο τύπο ακουστικών αυτοκινήτου.

Οι κύριοι τύποι ακουστικών αυτοκινήτων περιλαμβάνουν:

Ενσύρματα ακουστικά αυτοκινήτου

Τα πιο απλά ακουστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητό σας είναι τα ίδια με τα ενσύρματα σετ που χρησιμοποιούνται με άλλες συσκευές. Αυτά μπορεί να είναι τα ακουστικά, τα ακουστικά πάνω στο αυτί ή τα ακουστικά στο αυτί, χρησιμοποιούν βύσματα 3,5 χιλ. Και συνήθως δεν χρειάζονται μπαταρίες. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα των ενσύρματων ακουστικών αυτοκινήτου, αφού πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη ένα ή περισσότερα ζεύγη.

Ωστόσο, τα περισσότερα συστήματα πολυμέσων αυτοκινήτων δεν υποστηρίζουν πολλαπλά σύνολα ενσύρματων ακουστικών. Ορισμένες μονάδες κεφαλής περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες υποδοχές εξόδου 3,5 χιλιοστών, και ορισμένα οχήματα παρέχουν πολλαπλές υποδοχές ήχου για τους επιβάτες, αν και αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια παράμετρος.

Τα ενσύρματα ακουστικά είναι επίσης συμβατά με ορισμένες οθόνες και συσκευές αναπαραγωγής DVD . Εάν το σύστημα πολυμέσων σας περιλαμβάνει πολλές συσκευές αναπαραγωγής DVD και οθόνες, τότε φθηνά ενσύρματα ακουστικά μπορεί να λειτουργούν καλά.

Ακουστικά IR αυτοκινήτου

Τα ακουστικά IR είναι ασύρματες μονάδες που λαμβάνουν σήματα ήχου μέσω του υπέρυθρου φάσματος, το οποίο είναι παρόμοιο με τον τρόπο λειτουργίας των τηλεχειριστηρίων τηλεόρασης ή υπερύθρων . Αυτά τα ακουστικά είναι συμβατά μόνο με συστήματα που εκπέμπουν σε συγκεκριμένη συχνότητα IR, αν και μερικές από αυτές τις μονάδες είναι σε θέση να λαμβάνουν σήματα σε δύο ή περισσότερα κανάλια.

Δεδομένου ότι τα ακουστικά αυτοκινήτου IR είναι ασύρματα, απαιτούν τη λειτουργία των μπαταριών. Το κύριο μειονέκτημα των ακουστικών IR είναι ότι απαιτούν μια καλή οπτική επαφή με τον πομπό για να λειτουργούν και η ποιότητα του ήχου μπορεί να υποβαθμιστεί πολύ γρήγορα διαφορετικά.

Ακουστικά αυτοκινήτου RF

Τα ακουστικά RF είναι επίσης ασύρματα, αλλά λειτουργούν σε ραδιοφωνική συχνότητα. Αυτά τα ακουστικά είναι επίσης συμβατά μόνο με συστήματα πολυμέσων που εκπέμπουν σε μια συγκεκριμένη συχνότητα, αν και συχνά είναι ρυθμισμένα να λειτουργούν σε διάφορα κανάλια. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε έναν επιβάτη να ακούει ραδιόφωνο, για παράδειγμα, ενώ ένας άλλος βλέπει ένα DVD.

Όπως τα ακουστικά IR, τα ακουστικά RF απαιτούν επίσης να λειτουργούν οι μπαταρίες. Σε αντίθεση με τα ακουστικά IR, ωστόσο, δεν απαιτούν τη λειτουργία της όρασης.

Ακουστικά Bluetooth

Τα ακουστικά Bluetooth λειτουργούν επίσης σε ραδιοφωνική συχνότητα, αλλά η τεχνολογία είναι διαφορετική από τα κανονικά ακουστικά αυτοκινήτων RF. Αυτά τα ακουστικά μπορούν να συνδυαστούν με μια κεφαλή Bluetooth μέσω της ίδιας διαδικασίας που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ενός κινητού τηλεφώνου. Ορισμένες από αυτές τις μονάδες υποστηρίζουν επίσης την κλήση hands-free εκτός από τη ροή μουσικής.

Βρείτε τα σωστά ακουστικά αυτοκινήτου

Πριν αγοράσετε ακουστικά για το αυτοκίνητό σας, είναι σημαντικό να μάθετε αν το σύστημα πολυμέσων σας υποστηρίζει IR, RF, Bluetooth ή απλώς διαθέτει φυσικούς βύσματα εξόδου. Μετά από αυτό, θα πρέπει να επαληθεύσετε ότι τα μεμονωμένα στοιχεία είναι συμβατά. Ορισμένα εργοστασιακά συστήματα υποστηρίζουν ακουστικά IR αυτοκινήτου, για παράδειγμα, και οι μονάδες μετά την αγορά είναι συνήθως πολύ φθηνότερες από την αγορά OEM.

Ωστόσο, τα παλιά ακουστικά IR δεν είναι απαραίτητα συμβατά με το σύστημα OEM. Είναι σημαντικό να επαληθεύσετε τη συμβατότητα πριν πραγματοποιήσετε μια αγορά, είτε με τον έλεγχο με τον έμπορο, κοιτάζοντας τις προδιαγραφές, ή ακόμη και ζητώντας από άλλα άτομα που κατέχουν τον ίδιο τύπο οχήματος. Το ίδιο ζήτημα συμβατότητας ισχύει και για τα ακουστικά αυτοκινήτου RF, αν και τα ακουστικά Bluetooth θα λειτουργούν με οποιαδήποτε κεφαλή Bluetooth, εφόσον τα ακουστικά υποστηρίζουν το προφίλ Bluetooth για streaming μουσικής.