Χρησιμοποιήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου για να δημιουργήσετε μια συστοιχία RAID 1 (Mirror)

01 του 06

Τι είναι ο καθρέφτης RAID 1;

en: Χρήστης: Κοινόχρηστη κοινότητα

Το RAID 1 , γνωστό και ως καθρέφτης ή κατοπτρισμός, είναι ένα από τα πολλά επίπεδα RAID που υποστηρίζονται από το OS X και το Disk Utility . Το RAID 1 σάς επιτρέπει να αντιστοιχίσετε δύο ή περισσότερους δίσκους ως καθρέφτη. Μόλις δημιουργήσετε το σύνολο αντικατοπτρισμών, ο υπολογιστής σας Mac θα το δει ως μια ενιαία μονάδα δίσκου. Αλλά όταν το Mac σας γράφει δεδομένα στο mirrored set, θα αντιγράψει τα δεδομένα σε όλα τα μέλη του σετ. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα σας προστατεύονται από απώλειες εάν αποτύχει οποιεσδήποτε μονάδες σκληρού δίσκου στη σειρά RAID 1. Στην πραγματικότητα, όσο οποιοδήποτε μέλος της συσκευής παραμένει λειτουργικό, το Mac θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, με πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Μπορείτε να αφαιρέσετε έναν ελαττωματικό σκληρό δίσκο από μια ομάδα RAID 1 και να την αντικαταστήσετε με έναν καινούργιο ή επισκευασμένο σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, το σετ RAID 1 θα επαναδημιουργηθεί, αντιγράφοντας δεδομένα από το υπάρχον σύνολο στο νέο μέλος. Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Mac σας κατά τη διαδικασία ανασυγκρότησης, επειδή πραγματοποιείται στο παρασκήνιο.

Το RAID 1 δεν είναι αντίγραφο ασφαλείας

Παρόλο που χρησιμοποιείται συνήθως ως μέρος μιας στρατηγικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, η RAID 1 από μόνη της δεν αποτελεί αποτελεσματικό υποκατάστατο για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας. Εδώ γιατί.

Όλα τα δεδομένα που έχουν γραφτεί σε ένα σετ RAID 1 αντιγράφονται αμέσως σε όλα τα μέλη του σετ. το ίδιο ισχύει και όταν διαγράφετε ένα αρχείο. Μόλις διαγράψετε ένα αρχείο, αυτό το αρχείο καταργείται από όλα τα μέλη του σετ RAID 1. Ως αποτέλεσμα, το RAID 1 δεν σας επιτρέπει να ανακτήσετε παλαιότερες εκδόσεις δεδομένων, όπως είναι η έκδοση ενός αρχείου που επεξεργαστήκατε την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε έναν καθρέπτη RAID 1

Χρησιμοποιώντας έναν καθρέπτη RAID 1 ως μέρος της στρατηγικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, εξασφαλίζεται μέγιστος χρόνος λειτουργίας και αξιοπιστία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το RAID 1 για τη μονάδα εκκίνησης, μια μονάδα δεδομένων ή ακόμα και την εφεδρική μονάδα δίσκου. Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός ενός καθρέφτη σετ RAID 1 και του Machine Time της Apple είναι μια βέλτιστη μέθοδος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Ας ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ένα σετ κατοπτρών RAID 1.

02 του 06

RAID 1 Mirror: Τι χρειάζεστε

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Utility της Apple για να δημιουργήσετε συστοιχίες RAID που βασίζονται σε λογισμικό.

Για να δημιουργήσετε έναν καθρέφτη RAID 1, θα χρειαστείτε μερικά βασικά στοιχεία. Ένα από τα στοιχεία που θα χρειαστείτε, το Disk Utility, παρέχεται με το OS X.

Τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε έναν καθρέπτη RAID 1

03 του 06

Καθρέπτης RAID 1: Διαγραφή μονάδων δίσκου

Χρησιμοποιήστε το Disk Utility για να διαγράψετε τους σκληρούς δίσκους που θα χρησιμοποιηθούν στη συσκευή RAID.

Οι σκληροί δίσκοι που θα χρησιμοποιήσετε ως μέλη του συνόλου κατοπτρισμού RAID 1 πρέπει πρώτα να διαγραφούν. Και δεδομένου ότι κατασκευάζουμε ένα σετ RAID 1 με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα μας παραμένουν προσβάσιμα, θα πάρουμε λίγο επιπλέον χρόνο και θα χρησιμοποιήσουμε μία από τις επιλογές ασφαλείας του Disk Utility, το Zero Out Data, όταν διαγράψουμε κάθε σκληρό δίσκο. Όταν μηδενίζετε δεδομένα, αναγκάζετε τον σκληρό δίσκο να ελέγξει για τα κακά μπλοκ δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαγραφής και να επισημάνει τυχόν κακά μπλοκ ως μη χρησιμοποιούμενα. Αυτό μειώνει την πιθανότητα απώλειας δεδομένων εξαιτίας ενός αποτυχημένου μπλοκ στον σκληρό δίσκο. Επίσης αυξάνει σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για να διαγράψετε τους δίσκους από μερικά λεπτά σε μία ώρα ή περισσότερο ανά μονάδα δίσκου.

Διαγράψτε τους δίσκους χρησιμοποιώντας την επιλογή δεδομένων μηδενισμού δεδομένων

  1. Βεβαιωθείτε ότι οι σκληροί δίσκοι που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε είναι συνδεδεμένοι στο Mac σας και ενεργοποιημένοι.
  2. Εκκινήστε το Disk Utility, το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  3. Επιλέξτε έναν από τους σκληρούς δίσκους που θα χρησιμοποιήσετε στο σύνολο καθρέπτη RAID 1 από τη λίστα στα αριστερά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη μονάδα δίσκου και όχι το όνομα του τόμου που εμφανίζεται κάτω από το όνομα της μονάδας.
  4. Κάντε κλικ στην καρτέλα 'Διαγραφή'.
  5. Από το αναπτυσσόμενο μενού "Μορφή έντασης", επιλέξτε "Mac OS X Extended (Journaled)" ως τη μορφή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
  6. Πληκτρολογήστε ένα όνομα για την ένταση του ήχου. Χρησιμοποιώ το MirrorSlice1 για αυτό το παράδειγμα.
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί "Επιλογές ασφαλείας".
  8. Επιλέξτε την επιλογή ασφαλείας 'Zero Out Data' και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK.
  9. Κάντε κλικ στο κουμπί "Διαγραφή".
  10. Επαναλάβετε τα βήματα 3-9 για κάθε πρόσθετο σκληρό δίσκο που θα είναι μέρος του σετ κατοπτρισμού RAID 1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει σε κάθε σκληρό δίσκο ένα μοναδικό όνομα.

04 του 06

Καθρέπτης RAID 1: Δημιουργήστε το σετ καθρέφτη RAID 1

RAID 1 Set Mirror που δημιουργήθηκε, χωρίς να έχουν προστεθεί ακόμα σκληροί δίσκοι στο σύνολο.

Τώρα που έχουμε διαγράψει τους δίσκους που θα χρησιμοποιήσουμε για το σύνολο καθρέπτων RAID 1, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να κατασκευάζουμε το σετ καθρεπτών.

Δημιουργήστε το σύνολο καθρέπτων RAID 1

  1. Launch Disk Utility, που βρίσκεται στο / Applications / Utilities /, αν η εφαρμογή δεν είναι ήδη ανοιχτή.
  2. Επιλέξτε έναν από τους σκληρούς δίσκους που θα χρησιμοποιήσετε στο σύνολο καθρέπτη RAID 1 από τη λίστα Drive / Volume στο αριστερό παράθυρο του παραθύρου Disk Utility.
  3. Κάντε κλικ στην καρτέλα 'RAID'.
  4. Καταχωρίστε ένα όνομα για το σετ κατοπτρών RAID 1. Αυτό είναι το όνομα που θα εμφανιστεί στην επιφάνεια εργασίας. Από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσω το σύνολο καθρέπτη RAID 1 ως τόμο μου Time Machine, το ονομάζω TM RAID1, αλλά το όνομα θα κάνει.
  5. Επιλέξτε "Mac OS Extended (Journaled)" από το αναπτυσσόμενο μενού "Μορφή έντασης".
  6. Επιλέξτε "Set Mirrored RAID" ως τύπος Raid.
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί "Επιλογές"
  8. Ορίστε το μέγεθος μπλοκ RAID. Το μέγεθος του μπλοκ εξαρτάται από τον τύπο των δεδομένων που θα αποθηκεύσετε στο σετ κατοπτρών RAID 1. Για γενική χρήση, προτείνω 32Κ ως μέγεθος μπλοκ. Αν θα αποθηκεύετε κυρίως μεγάλα αρχεία, θεωρήστε ένα μεγαλύτερο μέγεθος μπλοκ, όπως το 256K, για να βελτιστοποιήσετε την απόδοση του RAID.
  9. Αποφασίστε εάν το σύνολο καθρέπτων RAID 1 που δημιουργείτε θα πρέπει να ξαναφτιάξει αυτόματα εάν τα μέλη του RAID δεν είναι συγχρονισμένα. Είναι γενικά καλή ιδέα να επιλέξετε την επιλογή "Αυτόματη επαναφορά του καθρέφτη RAID". Μια από τις λίγες φορές που μπορεί να μην είναι καλή ιδέα είναι αν χρησιμοποιείτε το σετ καθρέφτη RAID 1 για εφαρμογές που απαιτούν ένταση δεδομένων. Παρόλο που εκτελείται στο παρασκήνιο, η ανοικοδόμηση ενός σετ κατοπτρών RAID μπορεί να χρησιμοποιήσει σημαντικούς πόρους επεξεργαστών και μπορεί να επηρεάσει την άλλη χρήση του Mac σας.
  10. Κάντε τις επιλογές σας στις επιλογές και κάντε κλικ στο OK.
  11. Κάντε κλικ στο κουμπί "+" (συν) για να προσθέσετε το σύνολο καθρέπτη RAID 1 στη λίστα συστοιχιών RAID.

05 του 06

Προσθέστε φέτες (σκληρούς δίσκους) στο σετ κατόπτρων RAID 1

Για να προσθέσετε μέλη σε ένα σύνολο RAID, σύρετε τους σκληρούς δίσκους στη συστοιχία RAID.

Με το σύνολο καθρέπτη RAID 1 που είναι τώρα διαθέσιμο στη λίστα συστοιχιών RAID, ήρθε η ώρα να προσθέσετε μέλη ή φέτες στο σετ.

Προσθέστε φέτες στο σύνολο καθρέπτη RAID 1

  1. Σύρετε έναν από τους σκληρούς δίσκους από το αριστερό παράθυρο του Disk Utility στο όνομα της διάταξης RAID που δημιουργήσατε στο τελευταίο βήμα. Επαναλάβετε το παραπάνω βήμα για κάθε σκληρό δίσκο που θέλετε να προσθέσετε στο σύνολο καθρέπτη RAID 1. Απαιτούνται τουλάχιστον δύο φέτες ή σκληροί δίσκοι για μια κατοπτρική RAID.

    Μόλις προσθέσετε όλους τους σκληρούς δίσκους στο σετ κατοπτρών RAID 1, είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε τον τελικό τόμο RAID για το Mac που θα χρησιμοποιήσει.

  2. Κάντε κλικ στο κουμπί "Δημιουργία".
  3. Ένα φύλλο προειδοποίησης «Δημιουργία RAID» θα πέσει κάτω, υπενθυμίζοντάς σας ότι όλα τα δεδομένα στις μονάδες που συνθέτουν τη συστοιχία RAID θα διαγραφούν. Κάντε κλικ στο κουμπί "Δημιουργία" για να συνεχίσετε.

Κατά τη δημιουργία του συνόλου κατοπτρισμού RAID 1, το Disk Utility θα μετονομάσει τους μεμονωμένους τόμους που συνθέτουν το RAID σε RAID Slice. τότε θα δημιουργήσει το πραγματικό σετ κατοπτρών RAID 1 και θα το τοποθετήσει ως κανονικός όγκος σκληρού δίσκου στην επιφάνεια εργασίας του Mac σας.

Η συνολική χωρητικότητα του συνόλου κατοπτρισμού RAID 1 που δημιουργείτε θα είναι ίση με το μικρότερο μέλος του συνόλου, μείον κάποια επιβάρυνση για τα αρχεία εκκίνησης RAID και τη δομή δεδομένων.

Τώρα μπορείτε να κλείσετε το Disk Utility και να χρησιμοποιήσετε το σύνολο καθρεπτών RAID 1 σαν να ήταν οποιοσδήποτε άλλος τόμος δίσκου στο Mac σας.

06 του 06

Χρησιμοποιώντας το νέο σας σύνολο αντικειμένων Mirror RAID 1

Το RAID 1 MIrror Set δημιουργήθηκε και είναι έτοιμο για χρήση.

Τώρα που ολοκληρώσατε τη δημιουργία του συνόλου κατοπτρικών σας καρτών RAID 1, θα βρείτε μερικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση του.

Το OS X αντιμετωπίζει τα σύνολα RAID που δημιουργήθηκαν με το Disk Utility σαν να ήταν απλά τυπικοί τόμοι σκληρού δίσκου. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως τόμους εκκίνησης, τόμους δεδομένων, τόμους αντιγράφων ασφαλείας ή σχεδόν οτιδήποτε επιθυμείτε.

Καυτά ανταλλακτικά

Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον τόμους σε έναν καθρέφτη RAID 1 ανά πάσα στιγμή, ακόμα και πολύ μετά τη δημιουργία της συστοιχίας RAID. Οι μονάδες δίσκου που έχουν προστεθεί μετά τη δημιουργία ενός πίνακα RAID είναι γνωστές ως θερμά ανταλλακτικά. Η συστοιχία RAID δεν χρησιμοποιεί καυτά ανταλλακτικά εκτός εάν ένα ενεργό μέλος του σετ αποτύχει. Σε αυτό το σημείο, η συστοιχία RAID θα χρησιμοποιήσει αυτόματα ένα καυτό ανταλλακτικό ως αντικατάσταση του αποτυχημένου σκληρού δίσκου και θα ξεκινήσει αυτόματα μια διαδικασία ανασύστασης για να μετατρέψει το hot spare σε ένα ενεργό μέλος του πίνακα. Όταν προσθέτετε ένα καυτό ανταλλακτικό, ο σκληρός δίσκος πρέπει να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το μικρότερο μέλος του σετ κατοπτρισμού RAID 1.

Ανακατασκευή

Η ανακατασκευή μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή ένα ή περισσότερα μέλη του σετ κατοπτρισμού RAID 1 δεν είναι συγχρονισμένα, δηλαδή τα δεδομένα σε μια μονάδα δίσκου δεν ταιριάζουν με άλλα μέλη του σετ. Όταν συμβεί αυτό, θα ξεκινήσει η διαδικασία ανασύστασης, υποθέτοντας ότι έχετε επιλέξει την επιλογή αυτόματης αναδημιουργίας κατά τη διαδικασία δημιουργίας συνόλου καθρέπτη RAID 1. Κατά τη διαδικασία ανακατασκευής, ο δίσκος εκτός συγχρονισμού θα έχει αποκατασταθεί δεδομένα από τα υπόλοιπα μέλη του σετ.

Η διαδικασία ανασύστασης μπορεί να διαρκέσει λίγο. Ενώ μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Mac σας κανονικά κατά τη διάρκεια της αναδημιουργίας, δεν πρέπει να κοιμάστε ή να τερματίζετε το Mac σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η ανακατασκευή μπορεί να συμβεί για λόγους που δεν έχουν αποτύχει στο σκληρό δίσκο. Ορισμένα συνηθισμένα συμβάντα που μπορούν να ενεργοποιήσουν μια αναδημιουργία είναι μια συντριβή OS X, διακοπή ρεύματος ή απενεργοποίηση εσφαλμένα του Mac.