Τι είναι το USB 3 και περιλαμβάνει το Mac μου;

USB 3, USB 3.1, Gen 1, Gen 2, USB Type-C: Τι σημαίνει όλα αυτά;

Ερώτηση: Τι είναι το USB 3;

Τι είναι το USB 3 και θα λειτουργήσει με τις παλαιότερες συσκευές USB 2 μου;

Απάντηση:

Το USB 3 είναι η τρίτη μεγαλύτερη επανάληψη του προτύπου USB (Universal Serial Bus). Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το USB παρείχε μια πραγματικά αξιοσημείωτη βελτίωση στο πώς τα περιφερειακά συνδέονται με έναν υπολογιστή. Προηγουμένως, οι σειριακοί και παράλληλοι θύρες ήταν ο κανόνας. ο καθένας χρειάστηκε μια λεπτομερή κατανόηση τόσο της συσκευής όσο και του υπολογιστή που φιλοξενεί τη συσκευή για να ρυθμίσει σωστά τη σύνδεση.

Ενώ υπήρξαν άλλες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εύχρηστου συστήματος σύνδεσης για υπολογιστές και περιφερειακά, το USB ήταν ίσως το πρώτο που έγινε επιτυχώς ένα πρότυπο σε σχεδόν κάθε υπολογιστή, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή.

Το USB 1.1 ξεκίνησε την κυλιόμενη σφαίρα παρέχοντας μια σύνδεση plug-and-play που υποστηρίζει ταχύτητες από 1,5 Mbit / s έως 12 Mbits / s. Το USB 1.1 δεν ήταν πολύ γρήγορος δαίμονας, αλλά ήταν περισσότερο από αρκετά γρήγορο για να χειρίζεται ποντίκια, πληκτρολόγια , μόντεμ και άλλα περιφερειακά χαμηλής ταχύτητας.

Το USB 2 ανέβασε το ante παρέχοντας έως και 480 Mbit / s. Παρόλο που οι κορυφαίες ταχύτητες εμφανίστηκαν μόνο σε ριπές, ήταν μια σημαντική βελτίωση. Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι που χρησιμοποιούν USB 2 έγιναν μια δημοφιλής μέθοδος προσθήκης αποθηκευτικού χώρου. Η βελτιωμένη ταχύτητα και το εύρος ζώνης του καθιστούν το USB 2 καλή επιλογή για πολλά άλλα περιφερειακά, όπως σαρωτές, κάμερες και βιντεοκάμερες.

Το USB 3 φέρνει ένα νέο επίπεδο απόδοσης, με μια νέα μέθοδο μεταφοράς δεδομένων που ονομάζεται Super Speed, η οποία δίνει στο USB 3 μια θεωρητική τελική ταχύτητα 5 Gbits / s.

Στην πραγματική χρήση, αναμένεται μέγιστη ταχύτητα 4 Gbits / s, και είναι εφικτός ένας ρυθμός συνεχούς μεταφοράς 3,2 Gbits / s.

Αυτό είναι αρκετά γρήγορο για να αποτρέψει το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών σκληρών δίσκων από το κορεσμό της σύνδεσης με τα δεδομένα. Και είναι αρκετά γρήγορο για χρήση με τα περισσότερα SSD που βασίζονται σε SATA , ειδικά αν το εξωτερικό σας περίβλημα υποστηρίζει UASP (USB Attached SCSI Protocol) .

Το παλιό ρητό ότι οι εξωτερικές μονάδες δίσκου είναι πιο αργές από τις εσωτερικές μονάδες δεν συμβαίνει πάντα.

Η ταχύτητα δεν είναι η μόνη βελτίωση στο USB 3. Χρησιμοποιεί δύο μονοδιάστατες διαδρομές δεδομένων, μία για μετάδοση και μία για λήψη, οπότε δεν χρειάζεται πλέον να περιμένετε ένα σαφές λεωφορείο πριν στείλετε πληροφορίες.

Το USB 3.1 Gen 1 έχει ουσιαστικά τα ίδια χαρακτηριστικά με το USB 3. Έχει τις ίδιες ταχύτητες μεταφοράς (θεωρητική μέγιστη τιμή 5 Gbits / s), αλλά μπορεί να συνδυαστεί με την υποδοχή USB Type-C (λεπτομέρειες παρακάτω) για να παρέχει έως και 100 Watt πρόσθετη ισχύ, καθώς και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης σημάτων βίντεο DisplayPort ή HDMI.

Το USB 3.1 Gen 1 / USB Type-C είναι η προδιαγραφή της θύρας που χρησιμοποιείται με το MacBook 12-ιντσών 2015 , το οποίο παρέχει τις ίδιες ταχύτητες μεταφοράς με τη θύρα USB 3.0, αλλά προσθέτει την ικανότητα χειρισμού του DisplayPort και του βίντεο HDMI , για να λειτουργήσει ως θύρα φόρτισης για τη μπαταρία του MacBook .

Το USB 3.1 Gen 2 διπλασιάζει τις θεωρητικές ταχύτητες μεταφοράς USB 3.0 έως 10 Gbits / s, που είναι η ίδια ταχύτητα μεταφοράς με την αρχική προδιαγραφή Thunderbolt. Το USB 3.1 Gen 2 μπορεί να συνδυαστεί με τη νέα υποδοχή USB Type-C για να συμπεριλάβει τις δυνατότητες επαναφόρτισης, καθώς και το DisplayPort και το βίντεο HDMI.

Το USB Type-C (που ονομάζεται επίσης USB-C ) είναι ένα μηχανικό πρότυπο για μια συμπαγή θύρα USB που μπορεί να χρησιμοποιηθεί (αλλά δεν απαιτείται) είτε με προδιαγραφές USB 3.1 Gen 1 είτε USB 3.1 Gen 2.

Η θύρα USB-C και οι προδιαγραφές καλωδίων επιτρέπουν μια αναστρέψιμη σύνδεση, έτσι ώστε ένα καλώδιο USB-C να μπορεί να συνδεθεί σε οποιοδήποτε προσανατολισμό. Αυτό κάνει ευκολότερη την σύνδεση ενός καλωδίου USB-C σε μια θύρα USB-C.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να υποστηρίζει περισσότερες λωρίδες δεδομένων, επιτρέποντας ταχύτητες δεδομένων έως 10 Gbits / s, καθώς και τη δυνατότητα υποστήριξης του DisplayPort και του βίντεο HDMI.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, το USB-C έχει μεγαλύτερη δυνατότητα διαχείρισης ισχύος (έως 100 Watt), επιτρέποντας τη χρήση θύρας USB-C για την τροφοδοσία ή τη φόρτιση των περισσότερων φορητών υπολογιστών.

Ενώ το USB-C μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων και βίντεο, δεν υπάρχει καμία απαίτηση για συσκευές με συνδέσεις USB-C για να τις χρησιμοποιήσουν.

Ως αποτέλεσμα, εάν μια συσκευή διαθέτει υποδοχή USB-C, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι η θύρα υποστηρίζει βίντεο ή ταχύτητες παρόμοιες με Thunderbolt. Για να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι πρέπει να διερευνήσετε περαιτέρω, για να μάθετε εάν πρόκειται για θύρα USB 3.1 Gen 1 ή USB 3 Gen 2 και ποιες δυνατότητες χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής της συσκευής.

Αρχιτεκτονική USB 3

Το USB 3 χρησιμοποιεί ένα σύστημα πολλαπλών διαύλων που επιτρέπει στην κυκλοφορία USB 3 και την κυκλοφορία USB 2 να λειτουργεί ταυτόχρονα μέσω της καλωδίωσης. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του USB, που λειτουργούσε με την υψηλότερη ταχύτητα της πιο αργής συνδεδεμένης συσκευής, το USB 3 μπορεί να φτάσει ακόμα και όταν έχει συνδεθεί μια συσκευή USB 2.

Το USB 3 διαθέτει επίσης μια κοινή λειτουργία στα συστήματα FireWire και Ethernet: μια καθορισμένη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ κεντρικού υπολογιστή και κεντρικού υπολογιστή. Αυτή η δυνατότητα σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το USB 3 με πολλούς υπολογιστές και περιφερειακά ταυτόχρονα. Και ειδικά για Mac και OS X, το USB 3 θα πρέπει να επιταχύνει τη λειτουργία δίσκου στόχου, μια μέθοδο που χρησιμοποιεί η Apple όταν μεταφέρει δεδομένα από έναν παλαιότερο Mac σε ένα νέο.

Συμβατότητα

Το USB 3 σχεδιάστηκε από την αρχή για να υποστηρίξει το USB 2. Όλες οι συσκευές USB 2.x θα πρέπει να λειτουργούν όταν είναι συνδεδεμένες σε Mac που είναι εξοπλισμένο με USB 3 (ή οποιοδήποτε υπολογιστή που διαθέτει USB 3, για αυτό το θέμα). Ομοίως, ένα περιφερειακό USB 3 θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί με μια θύρα USB 2, αλλά αυτό είναι λίγο δυσάρεστο, καθώς εξαρτάται από τον τύπο της συσκευής USB 3. Όσο η συσκευή δεν εξαρτάται από κάποια από τις βελτιώσεις που έγιναν στο USB 3, θα πρέπει να λειτουργεί με θύρα USB 2.

Λοιπόν, τι γίνεται με το USB 1.1; Σε ό, τι μπορώ να πω, η προδιαγραφή USB 3 δεν περιλαμβάνει λίστα υποστήριξης για το USB 1.1.

Αλλά τα περισσότερα περιφερειακά, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων πληκτρολογίων και ποντικιών, είναι συσκευές USB 2. Ίσως θα πρέπει να σκάβετε αρκετά βαθιά στο ντουλάπι σας για να βρείτε μια συσκευή USB 1.1.

USB 3 και το Mac σας

Η Apple επέλεξε έναν κάπως ενδιαφέροντα τρόπο να ενσωματώσει το USB 3 σε προσφορές Mac. Σχεδόν όλα τα μοντέλα Mac της τρέχουσας γενιάς χρησιμοποιούν θύρες USB 3.0. Η μόνη εξαίρεση είναι το MacBook 2015, το οποίο χρησιμοποιεί USB 3.1 Gen 1 και υποδοχή USB-C. Δεν υπάρχουν τρέχοντα μοντέλα Mac που έχουν αφιερωμένες θύρες USB 2, όπως συνήθως βρίσκονταν στην αρένα του υπολογιστή. Η Apple χρησιμοποίησε την ίδια υποδοχή σύνδεσης USB που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε. η διαφορά είναι ότι η έκδοση USB 3 αυτού του συνδέσμου έχει πέντε πρόσθετες ακίδες που υποστηρίζουν τις λειτουργίες υψηλής ταχύτητας του USB 3. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλώδια USB 3 για να έχετε απόδοση USB 3. Εάν χρησιμοποιείτε ένα παλιό καλώδιο USB 2 που βρήκατε σε ένα κουτί στο ντουλάπι σας, θα λειτουργήσει, αλλά μόνο σε ταχύτητες USB 2.

Η θύρα USB-C που χρησιμοποιείται στο MacBook 2015 απαιτεί προσαρμογείς καλωδίων για να λειτουργούν με παλαιότερες συσκευές USB 3.0 ή USB 2.0.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε την καλωδίωση USB 3 με το λογότυπο που είναι ενσωματωμένο στο καλώδιο. Αποτελείται από τα γράμματα "SS" με το σύμβολο USB δίπλα στο κείμενο. Προς το παρόν, μπορείτε να βρείτε μόνο μπλε καλώδια USB 3, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, επειδή το πρότυπο USB δεν απαιτεί συγκεκριμένο χρώμα.

Το USB 3 δεν είναι η μόνη περιφερειακή σύνδεση υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιεί η Apple. Οι περισσότεροι Macs έχουν θύρες Thunderbolt που μπορούν να λειτουργούν με ταχύτητες μέχρι 20 Gbps. Το MacBook Pro 2016 εισήγαγε Thunderbolt 3 θύρες που υποστηρίζουν ταχύτητες 40 Gbps. Αλλά για κάποιο λόγο, οι κατασκευαστές δεν προσφέρουν πολλά περιφερειακά Thunderbolt και αυτά που προσφέρουν είναι πολύ ακριβά.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, το USB 3 είναι η πιο συνειδητή προσέγγιση των τιμών στις εξωτερικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.

Ποια Macs χρησιμοποιούν ποιες εκδόσεις του USB 3;
Μοντέλο Mac USB 3 USB 3.1 / Gen1 USB 3.1 / Gen2 USB-C Κεραυνός 3
2016 MacBook Pro Χ Χ Χ Χ
2015 MacBook Χ Χ
2012-2015 MacBook Air Χ
2012-2015 MacBook Pro Χ
2012-2014 Mac mini Χ
2012-2015 iMac Χ
2013 Mac Pro Χ