Το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου μπορεί να δημιουργήσει ένα εκκινητή OS X Yosemite Installer

Το OS X Yosemite είναι μια δωρεάν λήψη που έρχεται στο Mac σας από το Mac App Store με τη μορφή εγκατάστασης που ξεκινάει αυτόματα. Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες επί της οθόνης, θα καταλήξετε με μια εγκατάσταση αναβάθμισης του OS X Yosemite στη μονάδα εκκίνησης. Η διαδικασία είναι γρήγορη, εύκολη - και έχει ένα μικρό ελάττωμα.

Τι γίνεται εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε μια καθαρή εγκατάσταση, διαγράφοντας εντελώς τη μονάδα εκκίνησης; Ή ίσως θέλετε να έχετε το πρόγραμμα εγκατάστασης σε ένα bootable USB drive, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το κατεβάζετε κάθε φορά που επιθυμείτε να αναβαθμίσετε έναν από τους Mac σας;

Η απάντηση είναι ότι δεν μπορείτε, τουλάχιστον όχι αν ακολουθήσετε τις οδηγίες στην οθόνη. Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκαταστάτης διαγράφεται ως μέρος της διαδικασίας αναβάθμισης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε άλλο Mac χωρίς να κάνετε ξανά λήψη του προγράμματος εγκατάστασης. Σημαίνει επίσης ότι δεν έχετε μια εύκολη μέθοδο εκτέλεσης μιας καθαρής εγκατάστασης επειδή δεν έχετε ένα bootable αντίγραφο του προγράμματος εγκατάστασης.

Για να διορθώσετε αυτό το βασικό σφάλμα, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης όταν ξεκινά αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της λήψης και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μία από τις δύο μεθόδους για τη δημιουργία μιας μονάδας δίσκου εκκίνησης USB που περιέχει το πρόγραμμα εγκατάστασης OS X Yosemite.

01 από 04

Χρησιμοποιήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης Yosemite για εκκίνηση του OS X

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα flash USB για να δημιουργήσετε ένα bootable OS X Yosemite εγκατάστασης με αυτόν τον οδηγό. bluehill75 | Getty Images

Υπάρχουν δύο μέθοδοι για τη δημιουργία του εκκινήσιμου εγκαταστάτη. Παρόλο που προτιμώ να χρησιμοποιώ μια μονάδα flash USB ως προορισμό για το πρόγραμμα εγκατάστασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε τη μέθοδο για να δημιουργήσετε μια έκδοση εκκίνησης του εγκαταστάτη OS X Yosemite σε οποιοδήποτε μέσο εκκίνησης, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών δίσκων, των SSD και των μονάδων flash USB.

Η πρώτη μέθοδος που καλύψαμε χρησιμοποιεί μια κρυφή εντολή τερματικού που μπορεί να εκτελέσει όλες τις βαριές ανυψώσεις για εσάς και να δημιουργήσει ένα bootable αντίγραφο του εγκαταστάτη χρησιμοποιώντας μία μόνο εντολή. Θα βρείτε πλήρεις οδηγίες για τη μέθοδο αυτή στο άρθρο:

Υπάρχει επίσης μια χειροκίνητη μέθοδος εκτέλεσης της ίδιας διαδικασίας, χρησιμοποιώντας το εργαλείο εύρεσης και δίσκου. Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στα βήματα για να δημιουργήσετε με μη αυτόματο τρόπο ένα bootable αντίγραφο του εγκαταστάτη OS X Yosemite.

Ο, τι χρειάζεσαι

  1. OS X Yosemite εγκαταστάτη. Πρέπει να έχετε ήδη κατεβάσει το πρόγραμμα εγκατάστασης από το Mac App Store. Θα βρείτε τη λήψη στο φάκελο / Applications , με το όνομα αρχείου Install OS X Yosemite .
  2. Μια μονάδα flash USB ή άλλη κατάλληλη συσκευή εκκίνησης. Όπως ανέφερα παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν σκληρό δίσκο ή ένα SSD για τη συσκευή εκκίνησης, αν και αυτές οι οδηγίες θα αναφέρονται σε μια μονάδα flash USB.
  3. Ένας υπολογιστής Mac που πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις για το OS X Yosemite .

Μια τελευταία σημείωση: Εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει το OS X Yosemite στο Mac, ενδέχεται να θέλετε να δημιουργήσετε ένα bootable αντίγραφο του προγράμματος εγκατάστασης ως εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων ή να διευκολύνετε τις πρόσθετες εγκαταστάσεις του Yosemite. Προκειμένου να προχωρήσετε, θα χρειαστεί να ξαναβάλετε το πρόγραμμα εγκατάστασης του Yosemite από το Mac App Store. Μπορείτε να αναγκάσετε το Mac App Store να σας επιτρέψει να κάνετε λήψη του εγκαταστάτη ξανά ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες:

Ολα έτοιμα? Ας αρχίσουμε.

02 από 04

Πώς να τοποθετήσετε το OS X Yosemite Image Installer έτσι μπορείτε να κάνετε αντίγραφα του

Το αρχείο εικόνας ESD περιέχει ένα σύστημα εκκίνησης που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφου εκκίνησης του εγκαταστάτη OS X Yosemite ακολουθεί αυτά τα βασικά βήματα, τα οποία θα περιγράψουμε λεπτομερέστερα παρακάτω:

  1. Τοποθετήστε το πρόγραμμα εγκατάστασης στην επιφάνεια εργασίας σας .
  2. Χρησιμοποιήστε το Disk Utility για να δημιουργήσετε έναν κλώνο του εγκαταστάτη.
  3. Τροποποιήστε τον κλώνο για να μπορέσετε να ξεκινήσει με επιτυχία.

Τοποθετήστε την εικόνα OS X Yosemite Installer

Βαθιά μέσα στο αρχείο Εγκατάστασης, το OS X Yosemite Beta που κατεβάσατε είναι μια εικόνα δίσκου που περιέχει όλα τα αρχεία που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα εκκίνησης. Το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το αρχείο εικόνας.

  1. Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder και περιηγηθείτε στο / Applications .
  2. Εντοπίστε το αρχείο με όνομα Εγκατάσταση OS X Yosemite .
  3. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο OS X Yosemite και επιλέξτε Εμφάνιση περιεχομένου συσκευασίας από το αναδυόμενο μενού.
  4. Ανοίξτε το φάκελο περιεχομένων .
  5. Ανοίξτε το φάκελο Κοινόχρηστη υποστήριξη .
  6. Εδώ θα βρείτε την εικόνα δίσκου που περιέχει τα αρχεία που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσετε ένα bootable installer. Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο InstallESD.dmg .
  7. Αυτό θα τοποθετήσει την εικόνα του InstallESD στην επιφάνεια εργασίας του Mac σας και θα ανοίξει ένα παράθυρο Finder που θα εμφανίζει τα περιεχόμενα του τοποθετημένου αρχείου.
  8. Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι η ενσωματωμένη εικόνα φαίνεται να περιέχει μόνο ένα φάκελο με το όνομα Packages . Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα εκκίνησης στο αρχείο εικόνας που είναι κρυμμένο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Terminal για να καταστήσουμε τα αρχεία του συστήματος ορατά. Εάν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις οδηγίες στο παρακάτω άρθρο για να κάνετε τα αρχεία ορατά: Προβολή κρυφών φακέλων στον υπολογιστή Mac με χρήση τερματικού
  9. Όταν το κάνετε αυτό, μπορούμε να συνεχίσουμε.
  10. Τώρα που τα αρχεία είναι ορατά, μπορείτε να δείτε ότι η εικόνα OSD Install ESD περιέχει τρία πρόσθετα αρχεία: .DS_Store, BaseSystem.chunklist και BaseSystem.dmg. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το παράθυρο Finder σε επόμενα βήματα, έτσι αφήστε αυτό το παράθυρο ανοιχτό .

Με όλα τα αρχεία που χρειαζόμαστε τώρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Disk Utility για να δημιουργήσουμε έναν κλώνο της εικόνας OS X Install ESD που τοποθετήσαμε στην επιφάνεια εργασίας.

03 του 04

Χρησιμοποιήστε τη δυνατότητα επαναφοράς του βοηθητικού προγράμματος Disk Utility για να κλωνοποιήσετε το OS X Εγκαταστήστε την εικόνα ESD

Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το επόμενο βήμα στη δημιουργία ενός εκκινήσιμου αντιγράφου του εγκαταστάτη του OS X Yosemite είναι να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Disk Utility Restore για να δημιουργήσετε έναν κλώνο της εικόνας OS X Install ESD που έχετε τοποθετήσει στην επιφάνεια εργασίας σας.

  1. Εκκινήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου, το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities .
  2. Βεβαιωθείτε ότι η μονάδα flash USB προορισμού είναι συνδεδεμένη με το Mac σας.
  3. Επιλέξτε το στοιχείο BaseSystem.dmg που παρατίθεται στο αριστερό τμήμα του παραθύρου του βοηθητικού προγράμματος Disk Utility . Μπορεί να εμφανίζεται κοντά στο κάτω μέρος, μετά τις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες δίσκου του Mac. Εάν το στοιχείο BaseSystem.dmg δεν υπάρχει στην πλαϊνή γραμμή του Disk Utility, μπορείτε να το σύρετε εκεί από το παράθυρο Finder που εμφανίστηκε όταν τοποθετήσατε το αρχείο InstallESD.dmg. Αφού εμφανιστεί το αρχείο στην πλαϊνή γραμμή του Disk Utility, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το BaseSystem.dmg , όχι το InstallESD.dmg, το οποίο θα βρίσκεται επίσης στη λίστα.
  4. Κάντε κλικ στην καρτέλα Επαναφορά .
  5. Στην καρτέλα Επαναφορά , θα πρέπει να δείτε το BaseSystem.dmg που εμφανίζεται στο πεδίο Πηγή. Εάν όχι, μεταφέρετε το στοιχείο BaseSystem.dmg από το αριστερό παράθυρο στο πεδίο Πηγή.
  6. Σύρετε τη μονάδα USB flash από το αριστερό παράθυρο στο πεδίο Προορισμός .
  7. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ : Το επόμενο βήμα θα διαγράψει τελείως το περιεχόμενο της μονάδας USB flash (ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής εκκίνησης που σύρετε στο πεδίο Προορισμός).
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί Επαναφορά .
  9. Θα ερωτηθείτε εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να διαγράψετε τη μονάδα flash USB και να αντικαταστήσετε τα περιεχόμενά της με το BaseSystem.dmg. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή .
  10. Αν σας ζητηθεί, δώστε τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή και κάντε κλικ στο OK .
  11. Η διαδικασία αποκατάστασης θα χρειαστεί λίγο χρόνο. Μόλις ολοκληρωθεί, η μονάδα Flash θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια εργασίας σας και θα ανοίξει σε ένα παράθυρο Finder με το όνομα OS X Base System. Κρατήστε αυτό το παράθυρο Finder ανοιχτό, γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε σε επόμενα βήματα.

Τελειώσαμε με το Disk Utility, ώστε να μπορείτε να κλείσετε αυτήν την εφαρμογή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τροποποιήσετε το Σύστημα βάσης OS X (μονάδα δίσκου flash) για να κάνετε το πρόγραμμα εγκατάστασης του OS X Yosemite να λειτουργεί σωστά από μια συσκευή εκκίνησης.

04 του 04

Το τελικό βήμα: Τροποποίηση του συστήματος βάσης OS X στη μονάδα Flash

Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Μέχρι στιγμής, βρήκαμε το κρυφό αρχείο εικόνας μέσα στο Yosemite installer. Δημιουργήσαμε έναν κλώνο του κρυμμένου αρχείου εικόνας και τώρα είμαστε έτοιμοι να αντιγράψουμε μερικά αρχεία που θα κάνουν την εκκίνηση της εγκατάστασης του OS X Yosemite να λειτουργεί σωστά.

Θα δουλέψουμε στο Finder, με τα δύο παράθυρα που σας ζητήσαμε να κρατήσετε ανοικτά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων βημάτων. Μπορεί να πάρει λίγο σύγχυση, έτσι διαβάστε πρώτα τα παρακάτω βήματα, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τη διαδικασία.

Τροποποιήστε το Σύστημα βάσης OS X στη μονάδα Flash

  1. Στο παράθυρο Finder που ονομάζεται Σύστημα βάσης OS X :
  2. Ανοίξτε το φάκελο System .
  3. Ανοίξτε το φάκελο Εγκατάστασης .
  4. Μέσα σε αυτόν τον φάκελο θα βρείτε ένα ψευδώνυμο με την ονομασία Πακέτα. Διαγράψτε το ψευδώνυμο των Πακέτων σύροντάς το στον κάδο ή κάνοντας δεξί κλικ στο ψευδώνυμο και επιλέγοντας Μετακίνηση σε Κάδο απορριμμάτων από το αναδυόμενο μενού.
  5. Αφήστε το παράθυρο εγκατάστασης ανοιχτό, γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε παρακάτω.
  6. Ανοίξτε το παράθυρο Finder με το όνομα OS X Install ESD . (Αν δεν έχετε αφήσει αυτό το παράθυρο ανοιχτό από τα προηγούμενα βήματα, ακολουθήστε τις οδηγίες στο Βήμα 2 για να επαναφέρετε το παράθυρο.)
  7. Από το παράθυρο ESD Install ESD , σύρετε το φάκελο Packages στο παράθυρο εγκατάστασης που έχετε αφήσει ανοιχτό παραπάνω.
  8. Από το παράθυρο ESD Install ESD , μεταφέρετε τα αρχεία BaseSystem.chunklist και BaseSystem.dmg στο παράθυρο System OS Base Base (βασικό επίπεδο της μονάδας flash USB) για να τα αντιγράψετε στη μονάδα flash.
  9. Αφού ολοκληρωθεί η αντιγραφή, μπορείτε να κλείσετε όλα τα παράθυρα Finder .

Υπάρχει ένα τελευταίο βήμα. Νωρίτερα, κάναμε αόρατα αρχεία και φακέλους. Ήρθε η ώρα να επιστρέψετε αυτά τα στοιχεία στην αρχική αόρατη κατάσταση τους. Ακολουθήστε τις οδηγίες στο παρακάτω άρθρο (κάτω από την επικεφαλίδα Απόκρυψη του ακαταστασία ) για να επιστρέψετε το σύστημα αρχείων σας στην κανονική του κατάσταση:

Η μονάδα USB flash είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί ως bootable OS X Yosemite installer.

Μπορείτε να εκκινήσετε από το πρόγραμμα εγκατάστασης του Yosemite που κάνατε μόλις εισάγοντας τη μονάδα flash USB στο Mac σας και στη συνέχεια ξεκινώντας το Mac ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο επιλογής. Αυτό θα παρουσιάσει τον διαχειριστή εκκίνησης της Apple, ο οποίος θα σας επιτρέψει να επιλέξετε τη συσκευή από την οποία θέλετε να ξεκινήσετε.