Εκτελέστε μια Καθαρή Εγκατάσταση του OS X Mountain Lion στο Startup Drive

Το πρόγραμμα εγκατάστασης OS X Mountain Lion που κάνετε λήψη από το Mac App Store μπορεί να εκτελέσει τόσο εγκατάσταση εγκατάστασης (προεπιλογή) όσο και καθαρή εγκατάσταση. Μια "καθαρή" εγκατάσταση σημαίνει ότι ξεκινάτε νωπά, διαγράφοντας όλα τα δεδομένα στη μονάδα στόχου. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια καθαρή εγκατάσταση στη μονάδα εκκίνησης, σε άλλη εσωτερική μονάδα δίσκου ή ένταση ή σε εξωτερική μονάδα δίσκου ή ένταση. Η διαδικασία είναι λίγο πιο δύσκολο να εκτελεστεί σε μια μονάδα εκκίνησης, επειδή η Apple δεν παρέχει εκκινήσιμα μέσα για το OS X Mountain Mountain Lion installer. Αντίθετα, μπορείτε να κατεβάσετε το λειτουργικό σύστημα απευθείας στο Mac σας από το Mac App Store. Εφόσον τρέχετε το πρόγραμμα εγκατάστασης από το Mac, δεν μπορείτε να διαγράψετε τη μονάδα εκκίνησης και να εκτελέσετε ταυτόχρονα το πρόγραμμα εγκατάστασης.

Ευτυχώς, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να εκτελέσετε μια καθαρή εγκατάσταση σε Mac, όταν ο στόχος για την εγκατάσταση είναι η μονάδα εκκίνησης.

01 από 03

Τι χρειάζεστε για να εκτελέσετε μια καθαρή εγκατάσταση OS X Mountain Lion

Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Αν δεν έχετε πραγματοποιήσει ήδη ένα αντίγραφο ασφαλείας, μπορείτε να βρείτε οδηγίες στους παρακάτω οδηγούς:

Ποιος είναι ο στόχος για την καθαρή εγκατάσταση του λιονταριού;

Αυτός ο οδηγός καλύπτει την εκτέλεση μιας καθαρής εγκατάστασης του Mountain Lion σε μια μονάδα εκκίνησης.

Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε το OS X Mountain Lion σε μια δεύτερη εσωτερική μονάδα δίσκου ή έναν τόμο ή μια εξωτερική μονάδα USB, FireWire ή Thunderbolt, τότε θα χρειαστείτε τον τρόπο εκτέλεσης μιας Καθαρής Εγκατάστασης του OS X Mountain Mountain σε ένα οδηγό δίσκου μη εκκίνησης .

Για να μπορέσετε να εκτελέσετε μια καθαρή εγκατάσταση του Mountain Lion σε μια μονάδα εκκίνησης, πρέπει να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο του προγράμματος εγκατάστασης Mountain Lion σε εκκινήσιμα μέσα εκτύπωσης. οι επιλογές είναι ένα DVD, μια μονάδα flash USB ή μια εκκίνηση εξωτερικής μονάδας δίσκου.

Το Δημιουργία αντιγράφων εκκίνησης του οδηγού εγκατάστασης OS X Mountain Lion έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε τον οδηγό για να προετοιμάσετε τα μέσα εκκίνησης και, στη συνέχεια, επικοινωνήστε μαζί μας στη σελίδα 2 του παρόντος οδηγού.

02 του 03

OS X Mountain Lion - Εκκίνηση της Καθαρής Εγκατάστασης σε ένα Startup Drive

Το παράθυρο βοηθητικών προγραμμάτων Mac OS X. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι για την εκτέλεση μιας καθαρής εγκατάστασης του OS X Mountain Lion. Αν σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε το Mountain Lion στη μονάδα εκκίνησης του Mac, διαβάστε το παρακάτω.

Εάν ο στόχος της εγκατάστασης Mountain Lion είναι κάτι άλλο από τη μονάδα εκκίνησης, τότε θα χρειαστείτε τον οδηγό για την εκτέλεση μιας καθαρής εγκατάστασης του OS X Mountain Lion σε έναν οδηγό μη εκκίνησης.

Ξεκινήστε το Mac σας από το Bootable Mountain Lion Installer

Αν πρόκειται να εγκαταστήσετε Mountain Lion στη μονάδα εκκίνησης του Mac σας, πρέπει πρώτα να κάνετε επανεκκίνηση του Mac από ένα bootable αντίγραφο του προγράμματος εγκατάστασης. Εάν δεν έχετε δημιουργήσει ακόμα ένα bootable αντίγραφο του προγράμματος εγκατάστασης, θα βρείτε οδηγίες στο Create Bootable Copies του οδηγού εγκατάστασης του OS X Mountain Lion Installer.

Πρέπει να ξεκινήσετε το Mac από το εκκινήσιμο μέσο, ​​επειδή πρέπει να διαγράψετε τη μονάδα εκκίνησης πριν εκτελέσετε την εγκατάσταση. Μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας το Disk Utility, το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εγκατάστασης.

  1. Τοποθετήστε το εκκινήσιμο μέσο ή συνδέστε το με το Mac σας και, στη συνέχεια, κάντε επανεκκίνηση του Mac ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο επιλογής. Αυτό θα προκαλέσει στο Mac να εμφανίσει τον ενσωματωμένο διαχειριστή εκκίνησης του, ο οποίος θα σας επιτρέψει να επιλέξετε τη συσκευή από την οποία θέλετε να εκκινήσετε. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους για να επιλέξετε το πρόγραμμα εγκατάστασης του Mountain Lion που δημιουργήσατε νωρίτερα και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο enter για να ξεκινήσει η διαδικασία εκκίνησης.
  2. Το παράθυρο Mac OS X Utilities θα εμφανιστεί σαν να είχατε εκκινήσει από το διαμέρισμα Recovery HD. Φυσικά, δεν υπάρχει ακόμα ένα διαμέρισμα Recovery HD, επειδή δεν έχουμε εγκαταστήσει το λειτουργικό σύστημα. Γι 'αυτό κάναμε τα δικά μας εκκινήσιμα μέσα ενημέρωσης.
  3. Επιλέξτε Disk Utility από τη λίστα επιλογών και κάντε κλικ στο Continue.
  4. Όταν ανοίξει το Disk Utility, επιλέξτε τον τόμο εκκίνησης του Mac από τη λίστα των συσκευών. Εάν δεν έχετε αλλάξει ποτέ το όνομά του, ο τόμος εκκίνησης θα αναφέρεται ως Macintosh HD. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το όνομα του τόμου και όχι το όνομα της συσκευής, το οποίο συνήθως θα είναι το όνομα της φυσικής μονάδας, για παράδειγμα "500 GB WDC WD5".
  5. Κάντε κλικ στην καρτέλα Erase.
  6. Βεβαιωθείτε ότι το Mac OS X Extended (Journaled) είναι επιλεγμένο από το αναπτυσσόμενο μενού Format (Μορφοποίηση).
  7. Μπορείτε να δώσετε στη μονάδα εκκίνησης ένα όνομα ή να χρησιμοποιήσετε το προεπιλεγμένο όνομα.
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή.
  9. Θα ερωτηθείτε εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να διαγράψετε τη μονάδα δίσκου. Κάντε κλικ στην επιλογή Διαγραφή.
  10. Επιλέξτε "Βοηθητικό πρόγραμμα τερματισμού δίσκου" από το μενού Disk Utility.
  11. Θα επιστρέψετε στο παράθυρο του Mac OS X Utilities.
  12. Επιλέξτε Επανεγκατάσταση του Mac OS X από τη λίστα και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  13. Θα ανοίξει το παράθυρο Εγκατάσταση OS X. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  14. Ένα φύλλο θα πέσει κάτω, ενημερώνοντάς σας ότι η επιλεξιμότητα του υπολογιστή σας θα επαληθευτεί πριν μπορέσετε να κάνετε λήψη και επαναφορά του OS X. Αυτό συμβαίνει επειδή τα εκκινήσιμα μέσα που δημιουργήσαμε δεν περιέχουν όλα τα αρχεία που είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα ελέγξει για τυχόν ελλείποντα ή νέα αρχεία που χρειάζονται, θα κατεβάσει τα αρχεία από τους διακομιστές της Apple και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  15. Διαβάστε την άδεια χρήσης και κάντε κλικ στο κουμπί Συμφωνώ.
  16. Θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Συμφωνώ για δεύτερη φορά, απλά για να βεβαιωθείτε ότι συμφωνείτε πραγματικά με την άδεια και δεν πατήσατε τυχαία κλικ στο κουμπί Συμφωνώ την πρώτη φορά.
  17. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα εμφανίσει μια λίστα με τους δίσκους που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο Mountain Lion. Επιλέξτε τη μονάδα στόχου (τη μονάδα εκκίνησης που διαγράψατε στα παραπάνω βήματα) και κάντε κλικ στο κουμπί Εγκατάσταση.
  18. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα ελέγξει το Mac App Store για ενημερώσεις και άλλα αρχεία που χρειάζεται. Καταχωρίστε το αναγνωριστικό της Apple και κάντε κλικ στην επιλογή Σύνδεση.
  19. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα αντιγράψει τα απαραίτητα αρχεία στη δισκέτα-στόχο και στη συνέχεια θα κάνει επανεκκίνηση του Mac.

03 του 03

OS X Mountain Lion - Ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρής εγκατάστασης σε μια μονάδα εκκίνησης

Μπορείτε να επιλέξετε τη μεταφορά δεδομένων χρήστη, εφαρμογών και άλλων πληροφοριών από άλλο Mac, PC ή σκληρό δίσκο. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Η ολοκλήρωση μιας καθαρής εγκατάστασης του OS X Mountain Lion σε ένα δίσκο εκκίνησης είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Ακολουθώντας τις προτροπές της οθόνης που παρέχονται από τον εγκαταστάτη, θα λάβετε περισσότερες πληροφορίες. Αλλά υπάρχουν μερικά δύσκολα σημεία μπροστά μας.

Αν έχετε ολοκληρώσει όλα τα βήματα στη σελίδα 2 αυτού του οδηγού, τότε είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το τελευταίο μέρος της εγκατάστασης και να συνεχίσετε με το νέο σας λειτουργικό σύστημα.

  1. Μετά την επανεκκίνηση του Mac σας, μια γραμμή προόδου θα εμφανίσει το χρόνο που απομένει στην εγκατάσταση. Αυτό θα ποικίλει, ανάλογα με το Mac, αλλά θα πρέπει να είναι σχετικά μικρό, λιγότερο από 30 λεπτά στις περισσότερες περιπτώσεις. Όταν η γραμμή προόδου πλησιάσει το μηδέν, το Mac θα επανεκκινήσει αυτόματα.
  2. Μετά την επανεκκίνηση, το Mac σας θα ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας λογαριασμού διαχειριστή, δημιουργίας λογαριασμού iCloud (αν θέλετε) και ρύθμισης της υπηρεσίας Find My Mac (εάν το επιλέξετε).
  3. Θα εμφανιστεί η οθόνη υποδοχής. Επιλέξτε τη χώρα σας από τη λίστα και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  4. Επιλέξτε τη διάταξη πληκτρολογίου σας από τη λίστα και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  5. Μπορείτε να επιλέξετε τη μεταφορά δεδομένων χρήστη, εφαρμογών και άλλων πληροφοριών από άλλο Mac, PC ή σκληρό δίσκο. μπορείτε επίσης να επιλέξετε να μην μεταφέρετε δεδομένα τώρα. Συνιστώ την επιλογή της επιλογής Not Now. Μπορείτε να μεταφέρετε πάντα τα δεδομένα αργότερα χρησιμοποιώντας τον Βοηθό Μετανάστευσης που περιλαμβάνεται στο λειτουργικό σύστημα. Αυτό σας επιτρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας Mac λειτουργεί και λειτουργεί με Mountain Lion χωρίς προβλήματα, προτού περάσετε το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για τη μεταφορά δεδομένων. Κάντε την επιλογή σας και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  6. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας αν θέλετε. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στις εφαρμογές σας να υπολογίζουν την κατά προσέγγιση τοποθεσία σας και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά για διάφορους σκοπούς, από χαρτογράφηση έως διαφήμιση. Τα Safari, Υπενθυμίσεις, Twitter, Ζώνη ώρας και Εύρεση του Mac είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τοποθεσίας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες εντοπισμού ανά πάσα στιγμή, οπότε δεν χρειάζεται να αποφασίσετε τώρα. Κάντε την επιλογή σας και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  7. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα σας ζητήσει την Apple ID. Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα, εάν το επιθυμείτε, αλλά εάν παρέχετε τις πληροφορίες τώρα, το πρόγραμμα εγκατάστασης θα προκαθορίσει το iTunes, το Mac App Store και το iCloud. Επίσης, θα τραβήξει τις πληροφορίες λογαριασμού που έχετε παράσχει στο παρελθόν για να διευκολύνετε τη διαδικασία εγγραφής. Κάντε την επιλογή σας και πατήστε Παράλειψη ή Συνέχεια.
  8. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για διάφορες υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο OS X Mountain Lion θα εμφανιστούν. Αυτές περιλαμβάνουν τη συμφωνία άδειας χρήσης OS X, τους όρους iCloud, τους όρους του Κέντρου παιχνιδιών και την πολιτική απορρήτου της Apple. Διαβάστε τις πληροφορίες και κάντε κλικ στην επιλογή Συμφωνώ.
  9. Ξέρεις την διαδικασία; κάντε κλικ στο Agree again.
  10. Μπορείτε να επιτρέψετε στο πρόγραμμα εγκατάστασης να ρυθμίσει το iCloud στο Mac σας. Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό αργότερα, αλλά εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε το iCloud, συνιστούμε να αφήσετε τον εγκαταστάτη να φροντίσει για τη διαδικασία εγκατάστασης. Κάντε την επιλογή σας και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  11. Εάν επιλέξετε να ρυθμίσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης iCloud, οι επαφές σας, τα ημερολόγια, οι υπενθυμίσεις και οι σελιδοδείκτες θα μεταφορτωθούν και θα αποθηκευτούν στο iCloud. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  12. Μπορείτε να ρυθμίσετε το Find My Mac, μια υπηρεσία που μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης για να προσδιορίσει το πού βρίσκεται το Mac σας αν το έχετε καταστραφεί ή έχει κλαπεί. Με το Find My Mac, μπορείτε επίσης να κλειδώσετε απομακρυσμένα το Mac ή να διαγράψετε τη μονάδα δίσκου, η οποία είναι βολική για τους χαμένους ή κλεμμένους Mac. Κάντε την επιλογή σας και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  13. Αν επιλέξατε να ρυθμίσετε το Find My Mac, θα ερωτηθείτε εάν είναι εντάξει για το Find My Mac για να εμφανίσετε την τοποθεσία σας όταν προσπαθείτε να εντοπίσετε το Mac σας. Κάντε κλικ στην επιλογή Να επιτρέπεται.
  14. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε το λογαριασμό διαχειριστή σας. Εισαγάγετε το πλήρες όνομά σας. Το όνομα του λογαριασμού προεπιλογεί το πλήρες όνομά σας, με όλα τα κενά και τους ειδικούς χαρακτήρες να καταργούνται. Το όνομα του λογαριασμού είναι επίσης όλα τα πεζά γράμματα. Σας συνιστώ να αποδεχτείτε το προεπιλεγμένο όνομα λογαριασμού, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας όνομα λογαριασμού αν προτιμάτε. Θυμηθείτε: δεν υπάρχουν κενά, δεν υπάρχουν ειδικοί χαρακτήρες και όλα τα πεζά γράμματα. Πρέπει επίσης να εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης. μην αφήσετε κενά τα πεδία κωδικού πρόσβασης.
  15. Μπορείτε να επιλέξετε να επιτρέψετε στο αναγνωριστικό της Apple σας να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού διαχειριστή. Γενικά δεν το συνιστώ, αλλά αν ξεχνάτε μερικές φορές σημαντικούς κωδικούς πρόσβασης, αυτό μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς.
  16. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε αν απαιτείται ή όχι κωδικός πρόσβασης για να συνδεθείτε στο Mac σας.
  17. Κάντε τις επιλογές σας και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  18. Εμφανίζεται ο χάρτης της ζώνης ώρας. Επιλέξτε την τοποθεσία σας κάνοντας κλικ στον χάρτη. Μπορείτε να βελτιώσετε την τοποθεσία σας κάνοντας κλικ στο αναπτυσσόμενο βέλος στο τέλος του πεδίου Closest City. Κάντε τις επιλογές σας και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  19. Η εγγραφή είναι προαιρετική. κάντε κλικ στο κουμπί Παράλειψη, αν θέλετε. Διαφορετικά, κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια για να στείλετε τα στοιχεία εγγραφής σας στην Apple.
  20. Θα εμφανιστεί μια οθόνη ευχαριστιών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε τώρα είναι να κάνετε κλικ στο κουμπί Έναρξη χρήσης του Mac.

Θα εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας. Είναι σχεδόν η ώρα να ξεκινήσετε την εξερεύνηση του νέου σας λειτουργικού συστήματος. Αλλά πρώτα, λίγο νοικοκυριό.

Ενημερώστε το OS X Mountain Lion

Πιθανότατα θα μπείτε στον πειρασμό να ξεκινήσετε αμέσως τον έλεγχο του Mountain Lion, αλλά προτού να το κάνετε, είναι καλό να ελέγξετε πρώτα τις ενημερώσεις λογισμικού.

Επιλέξτε " Ενημέρωση λογισμικού " από το μενού της Apple και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες για τυχόν ενημερώσεις που αναγράφονται. Μόλις εγκαταστήσετε τυχόν διαθέσιμες ενημερώσεις, είστε έτοιμοι να πάτε.