Πώς να απενεργοποιήσετε το DHCP και να χρησιμοποιήσετε στατικές διευθύνσεις IP

Προστατέψτε το ασύρματο δίκτυό σας από ανεπιθύμητες συσκευές

Ένα από τα σπουδαία πράγματα για τους οικιακούς δρομολογητές - ενσύρματα και ασύρματα - είναι ότι γενικά εκχωρούν αυτόματα διευθύνσεις IP σε συσκευές που προσπαθούν να συνδεθούν στο δίκτυο. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με τις διευθύνσεις IP, τις μάσκες υποδικτύου και άλλες λεπτομέρειες, είναι αποτελεσματικό και βολικό να αφήσουμε το δρομολογητή να φροντίσει για αυτές τις λεπτομέρειες.

Δυνητικοί κίνδυνοι

Το μειονέκτημα αυτής της ευκολίας, όμως, είναι ότι ο δρομολογητής δεν δείχνει καμία διακριτική ευχέρεια ως προς τις συσκευές που θα αντιστοιχίσουν τις διευθύνσεις. Μια ασύρματη συσκευή που εμπίπτει στην εμβέλεια του εξοπλισμού ασύρματου δικτύου μπορεί να είναι σε θέση να αποκτήσει μια διεύθυνση IP από το δρομολογητή σας. Μόλις προστεθεί στο δίκτυο, η συνδεδεμένη συσκευή μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλους τους ανοιχτούς πόρους δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών που δεν έχουν ασφαλιστεί και των τοπικών αρχείων που δεν έχουν εξασφαλιστεί.

Μια ουγγιά πρόληψης

Για μικρά δίκτυα, όπως ένα οικιακό δίκτυο, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον προστασία απενεργοποιώντας τη λειτουργία DHCP ή την αυτόματη διεύθυνση IP, δυνατότητα του δρομολογητή και εκχωρώντας χειροκίνητα τις στατικές διευθύνσεις IP.

Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης του δρομολογητή ασύρματου δικτύου ή στο εγχειρίδιο κατόχου σημείου πρόσβασης για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στην οθόνη διαχείρισης και ρύθμισης παραμέτρων και την απενεργοποίηση της λειτουργικότητας DHCP. Αφού το κάνετε αυτό, θα πρέπει να διαμορφώσετε κάθε μια από τις συσκευές ασύρματου δικτύου σας με μια στατική διεύθυνση IP και όχι να αποκτάτε αυτόματα πληροφορίες διεύθυνσης IP χρησιμοποιώντας DHCP.

Για να μάθετε ποιες είναι οι τρέχουσες πληροφορίες διεύθυνσής σας IP, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα:

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και στη συνέχεια στο κουμπί Εκτέλεση
  2. Πληκτρολογήστε εντολή που ακολουθείται από Enter
  3. Πληκτρολογήστε ipconfig / all στην κονσόλα της γραμμής εντολών και πατήστε Enter
  4. Τα εμφανιζόμενα αποτελέσματα θα σας δείξουν την τρέχουσα διεύθυνση IP της συσκευής, τη μάσκα υποδικτύου και την προεπιλεγμένη πύλη, καθώς και τους τρέχοντες διακομιστές DNS

Για να επαναρυθμίσετε τις ρυθμίσεις διεύθυνσης IP μιας συσκευής στα Windows, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και στη συνέχεια στον Πίνακα ελέγχου
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Συνδέσεις δικτύου
  3. Εντοπίστε τη συσκευή που θέλετε να ρυθμίσετε
  4. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Ιδιότητες
  5. Κάτω από τη σύνδεση T χρησιμοποιεί το παράθυρο των ακόλουθων στοιχείων , μεταβείτε στην καταχώρηση πρωτοκόλλου Internet (TCP / IP) και κάντε κλικ στο κουμπί Ιδιότητες
  6. Επιλέξτε το κουμπί επιλογής δίπλα στην επιλογή Χρήση της παρακάτω διεύθυνσης IP και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP, τη μάσκα υποδικτύου και την προεπιλεγμένη πύλη της επιλογής σας (χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που εξήχθησαν παραπάνω ως αναφορά)
  7. Επιλέξτε το κουμπί επιλογής δίπλα στην επιλογή Χρήση των ακόλουθων διευθύνσεων διακομιστή DNS και εισαγάγετε τις διευθύνσεις IP του διακομιστή DNS από τις πληροφορίες που εξήχθησαν παραπάνω

Ασφαλίστε τον δρομολογητή

Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης διαχειριστή στον ασύρματο δρομολογητή σας. Επωφεληθείτε από τις ενσωματωμένες δυνατότητες του τείχους προστασίας . Η ενημέρωση του υλικολογισμικού σας είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στη στάση ασφαλείας του συνολικού δικτύου σας.

Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε την ευπαθή κρυπτογράφηση με βάση το WEP και ο δρομολογητής σας δεν υποστηρίζει το νεότερο πρότυπο Wi-Fi Protected Access 2, τότε ίσως είναι καιρός να αγοράσετε έναν νέο δρομολογητή. Ο δρομολογητής σας είναι πολύ παλιά για να είναι ασφαλής;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια ασύρματου δικτύου ::

5 Συμβουλές για τη διασφάλιση του ασύρματου δικτύου σας

Πώς να κρυπτογραφήσετε το ασύρματο δίκτυό σας

5 Ερωτήσεις Ασφαλείας Ασύρματου Δικτύου για το σπίτι